Zakażenie bakterią Helicobacter pylori jest bardzo częste. Bakteria ta jest odpowiedzialna przede wszystkim za przewlekłe zapalenie żołądka i wrzody dwunastnicy, a także odgrywa ważną rolę w genezie niektórych rodzajów raka żołądka. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.
Helicobacter pylori żyje wyłącznie w ludzkim żołądku i jest jedynym znanym organizmem, który może przetrwać w tak kwaśnym środowisku. Bakteria ma spiralny kształt i może dosłownie wkręcić się w ścianę żołądka. Dzięki temu może przetrwać w nim przez długi czas pomimo panujących tam warunków.
Objawy
Często przerost Helicobacter pylori przechodzimy bezobjawowo, dlatego tak ważne jest przeprowadzenie wnikliwego wywiadu z podopiecznym, przeanalizowanie niespecyficznych objawów i zlecenie odpowiednich badań. Poniżej wymienione symptomy mogą jednoznacznie sugerować problem:
- uczucie ciężkości po posiłku,
- niestrawność,
- odbijanie (często kwaśne),
- uczucie pieczenia w żołądku,
- zgaga,
- nadżerki,
- problemy z trawieniem,
- zaparcia,
- problem z wypróżnianiem,
- ból żołądka,
- stan zapalny żołądka i dwunastnicy.
Często powyższe objawy są niewielkie lub w ogóle ich nie odczuwamy. Nierzadko trwa to latami, aż do momentu pojawienia się kolejnych symptomów. Wskutek tego, że żołądek przestaje dobrze pracować, pojawiają się kolejne dolegliwości.
Objawy niejednoznaczne zakażenia Helicobacter pylori to m.in.:
- wzdęcia,
- biegunka,
- wypadanie włosów,
- anemia,
- niedobory,
- słaba odporność,
- alergie,
- nietolerancje pokarmowe.
Jeśli obserwujesz u siebie te objawy, warto udać się do specjalisty, który może zlecić dalsze badania w celu ustalenia przyczyny dolegliwości.
Diagnostyka
W ramach diagnostyki bierze się pod uwagę m.in.:
- Badanie histologiczne – podczas gastroskopii pobiera się wycinek błony śluzowej żołądka (plus ocenia się kosmki jelitowe). Pobraną tkankę sprawdza się pod kątem zmian zapalnych, nadżerek. Ponadto wykonuje się test barwny, w którym fragment tkanki nakłada się na wskaźnik z mocznikiem. Ocena zmiany barwy służy do stwierdzenia zakażenia. Metody te są najskuteczniejsze przy ocenie zakażenia oraz podjęcia leczenia bakterii.
- Oznaczenie antygenu bakterii w kale – to prosty test, który można kupić w aptece bez recepty. Jest on bardzo wiarygodny zarówno w ocenie zakażenia, jak i w wyleczenia bakterii.
- Oznaczenie przeciwciał w krwi (badanie nie zawsze miarodajne) – jest to metoda skuteczna przy ocenie zakażenia, ale nie wyleczenia, ponieważ przeciwciała mogą się utrzymywać w organizmie przez długi czas po zakończeniu leczenia. Tego typu testy również można kupić w aptece.
- Test oddechowy – jest bezbolesny oraz wykonywany w laboratorium. Ocenia obecność mocznika w wydychanym powietrzu. Jest on wiarygodny w ocenie zakażenia i wyleczenia.
Nieskuteczne leczenie zakażenia, niedoleczenie go lub nieleczenie może mieć poważne konsekwencje, m.in. takie jak:
- przewlekła choroba wrzodowa żołądka,
- zapalenie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy,
- choroba wrzodowa dwunastnicy,
- rak żołądka,
- choroby jelit (np. SIBO, ZJD, WZJG).
Leczenie Helicobacter pylori
Terapia klasyczna
Terapia klasyczna obejmuje silny antybiotyk lub kilka antybiotyków oraz leki IPP (inhibitory pompy protonowej). Uważam, że jest to bardzo inwazyjna terapia, szkodliwa dla całego organizmu. Bardzo silnie oddziałuje całościowo na nasz mikrobiom oraz negatywnie wpływa na mitochondria. W taki sposób działam z podopiecznymi tylko w ostateczności, oczywiście zawsze we współpracy z lekarzem.
Leki IPP bierzemy długoterminowo, przy czym jelita nie są zabezpieczane, co może w przyszłości prowadzić do kolejnych kłopotów w przewodzie pokarmowym. Pomimo tak intensywnego leczenia często ta przypadłość wraca. Dlatego zawsze trzeba skupić się na całym przewodzie pokarmowym. Jeżeli decydujemy się na leczenie farmakologiczne, to zawsze należy po nim wprowadzić postępowanie fitoterapeutyczne oraz odpowiednie zasady żywieniowe. Niejednokrotnie spotykałam się w gabinecie z przypadkami wieloletniego leczenia, gdzie pojawiły się już inne dolegliwości i jelita były w fatalnym stanie. Nie zawsze mocne działanie antybiotykiem to jedyne sensowne rozwiązanie.
Substancje naturalne
Substancje naturalne stosujemy przez kilka miesięcy (najczęściej przez trzy miesiące). Protokół musi opierać się na substancjach działających w synergii. Pozbywamy się w ten sposób przerostu oraz niwelujemy objawy. W tym postępowaniu nie chodzi o stosowanie dawki uderzeniowej, tylko o to, aby wprowadzać regularnie substancje wspomagające, które uniemożliwią życie tej bakterii i zapobiegną jej przyrostowi. Często taki naturalny protokół leczniczy musimy stosować w rotacji przez kilka miesięcy, aby skutecznie i trwale pozbyć się problemu. Dobór preparatów w tego typu protokołach jest bardzo indywidualny i zależy od współistniejących chorób czy dolegliwości.
O co jeszcze trzeba zadbać?
Jeżeli walczysz z zakażeniem bakterią Helicobacter pylori, weź jeszcze pod uwagę takie czynniki, jak:
- dieta – lekkostrawna, przeciwzapalna,
- dbanie o komfort trawienia,
- higiena jedzenia oraz post przerywany,
- prawidłowe nawodnienie,
- uzupełnienie niedoborów (witamina C, D3, witaminy z grupy B, omega-3, magnez, cynk),
- redukcja stresu,
- odpowiedni styl życia (dieta, ruch, sen, przebywanie w otoczeniu przyrody),
- dbanie o jamę ustną – próchnica się częstą przyczyną nawrotów choroby.
JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Kamila Berdys
Zakażenie bakterią Helicobacter pylori jest bardzo częste. Bakteria ta jest odpowiedzialna przede wszystkim za przewlekłe zapalenie żołądka i wrzody dwunastnicy, a także odgrywa ważną rolę w genezie niektórych rodzajów raka żołądka. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.
Helicobacter pylori żyje wyłącznie w ludzkim żołądku i jest jedynym znanym organizmem, który może przetrwać w tak kwaśnym środowisku. Bakteria ma spiralny kształt i może dosłownie wkręcić się w ścianę żołądka. Dzięki temu może przetrwać w nim przez długi czas pomimo panujących tam warunków.
Objawy
Często przerost Helicobacter pylori przechodzimy bezobjawowo, dlatego tak ważne jest przeprowadzenie wnikliwego wywiadu z podopiecznym, przeanalizowanie niespecyficznych objawów i zlecenie odpowiednich badań. Poniżej wymienione symptomy mogą jednoznacznie sugerować problem:
- uczucie ciężkości po posiłku,
- niestrawność,
- odbijanie (często kwaśne),
- uczucie pieczenia w żołądku,
- zgaga,
- nadżerki,
- problemy z trawieniem,
- zaparcia,
- problem z wypróżnianiem,
- ból żołądka,
- stan zapalny żołądka i dwunastnicy.
Często powyższe objawy są niewielkie lub w ogóle ich nie odczuwamy. Nierzadko trwa to latami, aż do momentu pojawienia się kolejnych symptomów. Wskutek tego, że żołądek przestaje dobrze pracować, pojawiają się kolejne dolegliwości.
Objawy niejednoznaczne zakażenia Helicobacter pylori to m.in.:
- wzdęcia,
- biegunka,
- wypadanie włosów,
- anemia,
- niedobory,
- słaba odporność,
- alergie,
- nietolerancje pokarmowe.
Jeśli obserwujesz u siebie te objawy, warto udać się do specjalisty, który może zlecić dalsze badania w celu ustalenia przyczyny dolegliwości.
Diagnostyka
W ramach diagnostyki bierze się pod uwagę m.in.:
- Badanie histologiczne – podczas gastroskopii pobiera się wycinek błony śluzowej żołądka (plus ocenia się kosmki jelitowe). Pobraną tkankę sprawdza się pod kątem zmian zapalnych, nadżerek. Ponadto wykonuje się test barwny, w którym fragment tkanki nakłada się na wskaźnik z mocznikiem. Ocena zmiany barwy służy do stwierdzenia zakażenia. Metody te są najskuteczniejsze przy ocenie zakażenia oraz podjęcia leczenia bakterii.
- Oznaczenie antygenu bakterii w kale – to prosty test, który można kupić w aptece bez recepty. Jest on bardzo wiarygodny zarówno w ocenie zakażenia, jak i w wyleczenia bakterii.
- Oznaczenie przeciwciał w krwi (badanie nie zawsze miarodajne) – jest to metoda skuteczna przy ocenie zakażenia, ale nie wyleczenia, ponieważ przeciwciała mogą się utrzymywać w organizmie przez długi czas po zakończeniu leczenia. Tego typu testy również można kupić w aptece.
- Test oddechowy – jest bezbolesny oraz wykonywany w laboratorium. Ocenia obecność mocznika w wydychanym powietrzu. Jest on wiarygodny w ocenie zakażenia i wyleczenia.
Nieskuteczne leczenie zakażenia, niedoleczenie go lub nieleczenie może mieć poważne konsekwencje, m.in. takie jak:
- przewlekła choroba wrzodowa żołądka,
- zapalenie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy,
- choroba wrzodowa dwunastnicy,
- rak żołądka,
- choroby jelit (np. SIBO, ZJD, WZJG).
Leczenie Helicobacter pylori
Terapia klasyczna
Terapia klasyczna obejmuje silny antybiotyk lub kilka antybiotyków oraz leki IPP (inhibitory pompy protonowej). Uważam, że jest to bardzo inwazyjna terapia, szkodliwa dla całego organizmu. Bardzo silnie oddziałuje całościowo na nasz mikrobiom oraz negatywnie wpływa na mitochondria. W taki sposób działam z podopiecznymi tylko w ostateczności, oczywiście zawsze we współpracy z lekarzem.
Leki IPP bierzemy długoterminowo, przy czym jelita nie są zabezpieczane, co może w przyszłości prowadzić do kolejnych kłopotów w przewodzie pokarmowym. Pomimo tak intensywnego leczenia często ta przypadłość wraca. Dlatego zawsze trzeba skupić się na całym przewodzie pokarmowym. Jeżeli decydujemy się na leczenie farmakologiczne, to zawsze należy po nim wprowadzić postępowanie fitoterapeutyczne oraz odpowiednie zasady żywieniowe. Niejednokrotnie spotykałam się w gabinecie z przypadkami wieloletniego leczenia, gdzie pojawiły się już inne dolegliwości i jelita były w fatalnym stanie. Nie zawsze mocne działanie antybiotykiem to jedyne sensowne rozwiązanie.
Substancje naturalne
Substancje naturalne stosujemy przez kilka miesięcy (najczęściej przez trzy miesiące). Protokół musi opierać się na substancjach działających w synergii. Pozbywamy się w ten sposób przerostu oraz niwelujemy objawy. W tym postępowaniu nie chodzi o stosowanie dawki uderzeniowej, tylko o to, aby wprowadzać regularnie substancje wspomagające, które uniemożliwią życie tej bakterii i zapobiegną jej przyrostowi. Często taki naturalny protokół leczniczy musimy stosować w rotacji przez kilka miesięcy, aby skutecznie i trwale pozbyć się problemu. Dobór preparatów w tego typu protokołach jest bardzo indywidualny i zależy od współistniejących chorób czy dolegliwości.
O co jeszcze trzeba zadbać?
Jeżeli walczysz z zakażeniem bakterią Helicobacter pylori, weź jeszcze pod uwagę takie czynniki, jak:
- dieta – lekkostrawna, przeciwzapalna,
- dbanie o komfort trawienia,
- higiena jedzenia oraz post przerywany,
- prawidłowe nawodnienie,
- uzupełnienie niedoborów (witamina C, D3, witaminy z grupy B, omega-3, magnez, cynk),
- redukcja stresu,
- odpowiedni styl życia (dieta, ruch, sen, przebywanie w otoczeniu przyrody),
- dbanie o jamę ustną – próchnica się częstą przyczyną nawrotów choroby.
JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Żelazo – dlaczego go potrzebujesz?
Sprawdź, jaką rolę pełni żelazo i dlaczego w twojej diecie nie może go zabraknąć. Jeśli obserwujesz u siebie różne objawy, takie jak zmęczenie, ospałość, rozdrażnienie, niemoc, bladość skóry, wypadanie włosów, to warto sprawdzić swój poziom…
WIĘCEJ >Dieta wspomagająca mikrobiom
Dobrze odżywiony mikrobiom oznacza zdrowe jelita, a to z kolei przekłada się na poprawne funkcjonowanie całego organizmu. Sprawdź, jak za pomocą diety możesz wspomóc swój mikrobiom. Nie ma sprawnie pracującego organizmu bez dobrze odżywionej mikrobioty…
WIĘCEJ >Dieta dziecka – 3 najważniejsze zasady
Dieta dziecka powinna być zdrowa – wszyscy o tym słyszymy. To niezwykle ważne, aby maluch miał do wyboru produkty dobrej jakości. Sprawdź, czego nie powinno zabraknąć w diecie najmłodszych. Co powinna zawierać dieta dziecka? Dobrej…
WIĘCEJ >Tryptofan – aminokwas na dobry sen i nastrój
Tryptofan to aminokwas egzogenny, który w organizmie jest magazynowany w niewielkiej ilości. Jego stężenie uznaje się za jedno z najniższych w ustroju. Organizm nie jest w stanie wytworzyć tryptofanu samodzielnie, dlatego musi być on dostarczany…
WIĘCEJ >