Gluten to jeden z najbardziej demonizowanych składników żywności. Coraz więcej osób wystrzega się sięgania po produkty z jego zawartością. Czy słusznie? Kto nie powinien spożywać glutenu i czym on w ogóle jest?
Gluten to białko roślinne pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta. To coś w rodzaju kleju, który powoduje, że pieczywo czy makaron „trzyma się”, a chleb po zgnieceniu wraca do swojej pierwotnej postaci. Produktem szczególnie bogatym w gluten jest pszenica durum. Z tego też powodu ma niższy indeks glikemiczny. Ale indeks to jedno, a szkodliwy wpływ na organizm to drugie. Można być przecież szczupłym i chorym równocześnie.
Gluten występuje w produktach zbożowych, ale także w wielu innych rodzajach przetworzonej żywności – od wędlin do kostek bulionowych, które powodują uczulenie na gluten w późniejszym czasie. Do niektórych produktów spożywczych dodaje się go, ponieważ jest nośnikiem aromatów.
Produkty glutenowe i bezglutenowe
Produkty glutenowe to m.in.:
- pieczywo,
- makarony,
- niektóre kasze (np. manna, bulgur, kuskus, pęczak, perłowa, mazurska),
- ciasta,
- ciastka,
- słone przekąski,
- kawa zbożowa,
- piwo,
- płatki śniadaniowe,
- jogurty,
- parówki,
- majonez,
- musztarda,
- wędliny i wyroby garmażeryjne,
- marynaty,
- czekolada.
Produkty bezglutenowe:
- ryż,
- kukurydza,
- gryka,
- proso,
- amarantus,
- komosa ryżowa (quinoa),
- teff,
- maniok,
- ziemniaki.
A co z owsem? W jego przypadku istnieje ryzyko zanieczyszczenia glutenem pochodzącym z innych zbóż. Osobom z celiakią zaleca się eliminację produktów owsianych z diety pomimo tego, że dobrze je tolerują.
Przeczytaj jeszcze: Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?
Wymienione powyżej produkty spożywcze bezglutenowe naturalnie nie zawierają glutenu. Może on się do nich przedostać jedynie podczas procesów produkcyjnych – przetwarzania lub pakowania. Zawsze należy najpierw zapoznać się z informacjami umieszczonymi na opakowaniu. Czasem w danym produkcie mogą się znajdować śladowe ilości glutenu.
Czy gluten jest szkodliwy?
Gluten jest tolerowany przez większość osób, ale na skutek przetworzenia pszenicy wiele osób po jego spożyciu odczuwa różnego rodzaju dolegliwości bólowe. Osoby z cieliakią, alergią na pszenicę i nieceliakalną nadwrażliwością na gluten powinny na stałe lub tymczasowo wyeliminować gluten ze swojego codziennego jadłospisu. Warto obserwować swój organizm i monitorować jego reakcje po spożyciu danego składnika żywności (warto prowadzić dzienniczek żywieniowy, np. w aplikacji Pogotowie Dietetyczne).
Dowiedz się więcej: Pszenica – co z nią jest nie tak?
To może cię zainteresować:
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Jagoda Kłębek
Gluten to jeden z najbardziej demonizowanych składników żywności. Coraz więcej osób wystrzega się sięgania po produkty z jego zawartością. Czy słusznie? Kto nie powinien spożywać glutenu i czym on w ogóle jest?
Gluten to białko roślinne pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta. To coś w rodzaju kleju, który powoduje, że pieczywo czy makaron „trzyma się”, a chleb po zgnieceniu wraca do swojej pierwotnej postaci. Produktem szczególnie bogatym w gluten jest pszenica durum. Z tego też powodu ma niższy indeks glikemiczny. Ale indeks to jedno, a szkodliwy wpływ na organizm to drugie. Można być przecież szczupłym i chorym równocześnie.
Gluten występuje w produktach zbożowych, ale także w wielu innych rodzajach przetworzonej żywności – od wędlin do kostek bulionowych, które powodują uczulenie na gluten w późniejszym czasie. Do niektórych produktów spożywczych dodaje się go, ponieważ jest nośnikiem aromatów.
Produkty glutenowe i bezglutenowe
Produkty glutenowe to m.in.:
- pieczywo,
- makarony,
- niektóre kasze (np. manna, bulgur, kuskus, pęczak, perłowa, mazurska),
- ciasta,
- ciastka,
- słone przekąski,
- kawa zbożowa,
- piwo,
- płatki śniadaniowe,
- jogurty,
- parówki,
- majonez,
- musztarda,
- wędliny i wyroby garmażeryjne,
- marynaty,
- czekolada.
Produkty bezglutenowe:
- ryż,
- kukurydza,
- gryka,
- proso,
- amarantus,
- komosa ryżowa (quinoa),
- teff,
- maniok,
- ziemniaki.
A co z owsem? W jego przypadku istnieje ryzyko zanieczyszczenia glutenem pochodzącym z innych zbóż. Osobom z celiakią zaleca się eliminację produktów owsianych z diety pomimo tego, że dobrze je tolerują.
Przeczytaj jeszcze: Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?
Wymienione powyżej produkty spożywcze bezglutenowe naturalnie nie zawierają glutenu. Może on się do nich przedostać jedynie podczas procesów produkcyjnych – przetwarzania lub pakowania. Zawsze należy najpierw zapoznać się z informacjami umieszczonymi na opakowaniu. Czasem w danym produkcie mogą się znajdować śladowe ilości glutenu.
Czy gluten jest szkodliwy?
Gluten jest tolerowany przez większość osób, ale na skutek przetworzenia pszenicy wiele osób po jego spożyciu odczuwa różnego rodzaju dolegliwości bólowe. Osoby z cieliakią, alergią na pszenicę i nieceliakalną nadwrażliwością na gluten powinny na stałe lub tymczasowo wyeliminować gluten ze swojego codziennego jadłospisu. Warto obserwować swój organizm i monitorować jego reakcje po spożyciu danego składnika żywności (warto prowadzić dzienniczek żywieniowy, np. w aplikacji Pogotowie Dietetyczne).
Dowiedz się więcej: Pszenica – co z nią jest nie tak?
To może cię zainteresować:
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Swędząca wysypka? To może być choroba Duhringa
Choroba Duhringa wiąże się z koniecznością przejścia na dietę bezglutenową. Sprawdź, jak się objawia to schorzenie. Choroba Duhringa (opryszczkowate zapalenie skóry) to rzadka choroba skóry, która wiąże się z nietolerancją glutenu, podobnie jak celiakia. Choroba…
WIĘCEJ >Dieta FODMAP – na czym polega?
Czym charakteryzuje się dieta FODMAP i czy każdy może ją stosować? Rozwiewamy wątpliwości na ten temat. Dieta FODMAP to leczenie żywieniowe stosowane najczęściej w zespole jelita drażliwego (IBS), a czasem także w zespole przerostu bakteryjnego…
WIĘCEJ >Czy aktywność fizyczna może utrudniać odchudzanie?
Aktywność fizyczna to jeden z podstawowych filarów działań profilaktycznych. Przez większość ekspertów żywienia uznawana jest za niezbędny element procesu odchudzania. Bez wątpienia prawidłowo dobrany wysiłek fizyczny sprzyja redukcji masy ciała, jednak w niektórych przypadkach może…
WIĘCEJ >Dieta bez glutenu i nabiału w żywieniu sportowców
Iwona Wierzbicka dla Asystent Trenera o wpływie glutenu i laktozy na organizm człowieka. Wiele osób ma nietolerancje na wymienione składniki, w większym lub mniejszym stopniu. Poprawę samopoczucia odnotowano nawet u osób zdrowych, którzy wyeliminowali laktozę
WIĘCEJ >