Seler w roli głównej zamiast ziemniaka. Frytki z selera można usmażyć na oleju kokosowym lub smalcu gęsim, jednak najzdrowsze będą, kiedy wrzucimy je do piekarnika i upieczemy na blasze z małą ilością tłuszczu.
Dlaczego seler, a nie ziemniak? Hmm… dla odmiany. Dowiedz się więcej o różnicach między ziemniakiem a selerem.
Jak przygotować frytki z selera?
Obierz seler, pokrój w paski, włóż na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym lub do rozgrzanego piekarnika na blasze. Smaż do zarumienienia. Na koniec można odsączyć na papierze kuchennym i lekko posolić. Smacznego!
Tip
- Z selera można również przygotować puree (smakuje podobnie jak ziemniaki). Gotujesz w małej ilości wody, blendujesz, dodajesz masło.
- Oprócz selera do frytek nadają się również marchewka, pietruszka (korzeń), bataty.
Autor
Iwona Wierzbicka
Seler w roli głównej zamiast ziemniaka. Frytki z selera można usmażyć na oleju kokosowym lub smalcu gęsim, jednak najzdrowsze będą, kiedy wrzucimy je do piekarnika i upieczemy na blasze z małą ilością tłuszczu.
Dlaczego seler, a nie ziemniak? Hmm… dla odmiany. Dowiedz się więcej o różnicach między ziemniakiem a selerem.
Jak przygotować frytki z selera?
Obierz seler, pokrój w paski, włóż na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym lub do rozgrzanego piekarnika na blasze. Smaż do zarumienienia. Na koniec można odsączyć na papierze kuchennym i lekko posolić. Smacznego!
Tip
- Z selera można również przygotować puree (smakuje podobnie jak ziemniaki). Gotujesz w małej ilości wody, blendujesz, dodajesz masło.
- Oprócz selera do frytek nadają się również marchewka, pietruszka (korzeń), bataty.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Muffinki lub chleb z mąki kasztanowej
Składniki: Mąka kasztanowa, jaja, banany, figi, gorzka czekolada. Przygotuj dużą formę do ciasta. Zmiksuj razem 10 jaj i 400 g mąki kasztanowej. Można wlewać ciasto do formy po trochę, przekładając pokruszoną czekoladą, pokrojonymi figami i…
WIĘCEJ >Nóż karbowany – jak go używać?
Nóż karbowany może w ciekawy sposób odmienić nasze posiłki. Będą nie tylko pyszne, lecz także miłe dla oka. Po co używać takiego noża i do czego może się przydać? Sprawdź! Nóż karbowany ma wyprofilowany kształt….
WIĘCEJ >Jak zrobić zupę dyniowo-marchewkową?
Kolejny ciekawy przepis na szybką i zdrową zupę – tym razem dyniowo-marchewkową. Paweł Jackowski pokazuje, jak smaczne i oszczędne jest gotowanie paleo. Składniki: ¼ dyni Hokkaido (210 g) ½ marchewki (30 g) 2 szklanki bulionu…
WIĘCEJ >Jak zrobić sos do sałatki?
Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność. W naszej Szkole Gotowania mamy motto " GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA!" Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy
WIĘCEJ >