fbpx
logo
Szukaj
open close

Węglowodany i ich rola – KDK 2/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Odkryj, jak kluczową rolę węglowodany odgrywają w funkcjonowaniu Twojego organizmu i dowiedz się, jakie są najlepsze praktyki ich spożywania. Otrzymasz wiedzę na temat węglowodanów – od ich metabolicznych funkcji po ich wpływ na zdrowie i samopoczucie. Zrozumiesz, które z nich są korzystne, a które mogą zaszkodzić Twojemu zdrowiu. Nauczysz się, jak efektywnie dostosować dietę, aby wspierała styl życia i cele zdrowotne. Dowiesz się, jak różne diety, takie jak low-carb, SCD, GAPS czy low FODMAP, mogą wpływać na organizm. Dzięki szczegółowym informacjom, lepiej zrozumiesz zawiłości węglowodanów, aby podejmować świadome decyzje żywieniowe i wspierać zdrowie swoje oraz swoich podopiecznych.

Jest to moduł 2. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Poznasz:

  • interwencje dietetyczne
  • interwencje suplementacyjne
  • polecaną literaturę i materiały dodatkowe

Otrzymasz:

  • zadanie domowe do wykonania
  • listę produktów z wysoką zawartością FODMAP jako materiał dodatkowy

Prezentacja do tego modułu ma 220 slajdów.

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka
  • dla lekarza
  • dla fizjoterapeuty
  • dla farmaceuty
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania
  • prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej)
  • zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
  • dostęp nieograniczony

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam - Iwona Wierzbicka

Poruszymy między innymi takie tematy jak:

  • co to są węglowodany i czy wszystkie są słodkie?
  • jak dzielimy węglowodany i które są korzystne, a które nie?
  • jakie węglowodany kryją się w białej mące?
  • czy sok bez dodatku cukru faktycznie jest bez cukru?
  • czy mleko bez laktozy zawiera cukier?
  • jak się nazywają poszczególne węglowodany i gdzie możemy je znaleźć?
  • dlaczego piwo ma wyższy indeks glikemiczny od glukozy?
  • jaka jest różnica między cukrem białym, brązowym, buraczanym, a trzcinowym?
  • cała prawda o fruktozie
  • dlaczego zwykły cukier jest lepszy od syropu glukozowo-fruktozowego?
  • ile faktycznie potrzebujesz węglowodanów w zależności o stanu zdrowia i celu diety?
  • ile cukru potrzebuje twój mózg?
  • jak duży wpływ mają węglowodany na mózg, jelita i nowotwory?
  • jakie jest zapotrzebowanie węglowodanów w aktywności fizycznej?
  • co to jest glikacja?
  • czy cukier przyśpiesza proces starzenia się?
  • gdzie możemy znaleźć ukryty cukier?
  • czy aspartam jest lepszy od cukru?
  • jakie mamy są alternatywy?
  • co kryje się w produktach light?
  • czy węglowodany uzależniają?
  • jakie są typowe produkty węglowodanowe oraz czy produkty razowe są lepsze?
  • czy banany i ziemniaki tuczą?
  • jaka jest rola poszczególnych węglowodanów w organizmie?
  • dieta low-carb, SCD, GAPS, FODMAP
  • co to jest błonnik, jak go dzielimy i komu jest niezbędny, a komu szkodzi?
  • kwas fitynowy – dlaczego mówimy o nim przy węglowodanach, jaką ma funkcję, w czym pomaga, a w czym przeszkadza?
  • nietolerancja fruktozy (diagnostyka, interwencje)
  • nietolerancja laktozy (diagnostyka, interwencje)
  • dna moczanowa (diagnostyka, interwencje)
  • jak wygląda trawienie węglowodanów?
  • jak dobrać enzymy trawienne w zależności od potrzeb?
  • jak dobrać prebiotyki i co oznacza „NO FOS?
  • jak wygląda diagnostyka laboratoryjna w kontekście węglowodanów?
  • cukrzyca, dna moczanowa, wątroba, trzustka, wątroba, insulina, insulinooporność, hipoglikemia, hemoglobina glikowana, hipoglikemia reaktywna – co trzeba wiedzieć?

Pliki do pobrania

Moduł 2: Węglowodany i ich rola - prezentacja pdf

Moduł 2: Lista produktów FODMAP

Minimalne wymagania techniczne:

  • urządzenie z dostępem do Internetu
  • najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
  • program do odczytu plików formatu .pdf
  • program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar

Autor



Iwona Wierzbicka
Długość: 4:59:16
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 4:59:16
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Odkryj, jak kluczową rolę węglowodany odgrywają w funkcjonowaniu Twojego organizmu i dowiedz się, jakie są najlepsze praktyki ich spożywania. Otrzymasz wiedzę na temat węglowodanów – od ich metabolicznych funkcji po ich wpływ na zdrowie i samopoczucie. Zrozumiesz, które z nich są korzystne, a które mogą zaszkodzić Twojemu zdrowiu. Nauczysz się, jak efektywnie dostosować dietę, aby wspierała styl życia i cele zdrowotne. Dowiesz się, jak różne diety, takie jak low-carb, SCD, GAPS czy low FODMAP, mogą wpływać na organizm. Dzięki szczegółowym informacjom, lepiej zrozumiesz zawiłości węglowodanów, aby podejmować świadome decyzje żywieniowe i wspierać zdrowie swoje oraz swoich podopiecznych.

Jest to moduł 2. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Poznasz:

  • interwencje dietetyczne
  • interwencje suplementacyjne
  • polecaną literaturę i materiały dodatkowe

Otrzymasz:

  • zadanie domowe do wykonania
  • listę produktów z wysoką zawartością FODMAP jako materiał dodatkowy

Prezentacja do tego modułu ma 220 slajdów.

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka
  • dla lekarza
  • dla fizjoterapeuty
  • dla farmaceuty
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania
  • prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej)
  • zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
  • dostęp nieograniczony

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam - Iwona Wierzbicka

Poruszymy między innymi takie tematy jak:

  • co to są węglowodany i czy wszystkie są słodkie?
  • jak dzielimy węglowodany i które są korzystne, a które nie?
  • jakie węglowodany kryją się w białej mące?
  • czy sok bez dodatku cukru faktycznie jest bez cukru?
  • czy mleko bez laktozy zawiera cukier?
  • jak się nazywają poszczególne węglowodany i gdzie możemy je znaleźć?
  • dlaczego piwo ma wyższy indeks glikemiczny od glukozy?
  • jaka jest różnica między cukrem białym, brązowym, buraczanym, a trzcinowym?
  • cała prawda o fruktozie
  • dlaczego zwykły cukier jest lepszy od syropu glukozowo-fruktozowego?
  • ile faktycznie potrzebujesz węglowodanów w zależności o stanu zdrowia i celu diety?
  • ile cukru potrzebuje twój mózg?
  • jak duży wpływ mają węglowodany na mózg, jelita i nowotwory?
  • jakie jest zapotrzebowanie węglowodanów w aktywności fizycznej?
  • co to jest glikacja?
  • czy cukier przyśpiesza proces starzenia się?
  • gdzie możemy znaleźć ukryty cukier?
  • czy aspartam jest lepszy od cukru?
  • jakie mamy są alternatywy?
  • co kryje się w produktach light?
  • czy węglowodany uzależniają?
  • jakie są typowe produkty węglowodanowe oraz czy produkty razowe są lepsze?
  • czy banany i ziemniaki tuczą?
  • jaka jest rola poszczególnych węglowodanów w organizmie?
  • dieta low-carb, SCD, GAPS, FODMAP
  • co to jest błonnik, jak go dzielimy i komu jest niezbędny, a komu szkodzi?
  • kwas fitynowy – dlaczego mówimy o nim przy węglowodanach, jaką ma funkcję, w czym pomaga, a w czym przeszkadza?
  • nietolerancja fruktozy (diagnostyka, interwencje)
  • nietolerancja laktozy (diagnostyka, interwencje)
  • dna moczanowa (diagnostyka, interwencje)
  • jak wygląda trawienie węglowodanów?
  • jak dobrać enzymy trawienne w zależności od potrzeb?
  • jak dobrać prebiotyki i co oznacza „NO FOS?
  • jak wygląda diagnostyka laboratoryjna w kontekście węglowodanów?
  • cukrzyca, dna moczanowa, wątroba, trzustka, wątroba, insulina, insulinooporność, hipoglikemia, hemoglobina glikowana, hipoglikemia reaktywna – co trzeba wiedzieć?

Pliki do pobrania

Moduł 2: Węglowodany i ich rola - prezentacja pdf

Moduł 2: Lista produktów FODMAP

Tagi

Podobne tematy

środki nootropowe

Środki nootropowe – naturalny doping mózgu.

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
dietetyka kliniczna

Nowe spojrzenie na choroby w dietetyce klinicznej.

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
kurs dietetyki klinicznej

Kurs Dietetyki Klinicznej

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
jelita

Jelita – diagnostyka, dieta i suplementacja.

Kurs online - 7 godzin wiedzy. Jelita to nasz najważniejszy narząd!

WIĘCEJ >