fbpx
logo
Szukaj
open close

Tłuszcze i ich rola – KDK 3/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Odkryj, jak kluczową rolę odgrywają tłuszcze w funkcjonowaniu organizmu. Otrzymaj kompleksową wiedzę na temat tłuszczów – od ich budowy i funkcji, po ich wpływ na organizm. Zrozum, dlaczego tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i hormonalnego. Naucz się, jakie ich rodzaje są najlepsze dla zdrowia. Dowiedz się, które tłuszcze wspierają zdrowie jelit i jakie są różnice między tłuszczami omega-3, omega-6 i omega-9. Odkryj, jak właściwie interpretować wyniki lipidogramu. Zdobądź wiedzę, jak wybierać najlepsze źródła tłuszczów w diecie. Naucz się, w jaki sposób dobierać suplementację, aby wspierać swoje zdrowie oraz zdrowie swoich pacjentów. Dowiedz się, jak poprzez świadome decyzje żywieniowe możesz w pełni wykorzystać potencjał tłuszczów w Twojej diecie.

Jest to moduł 3. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Poznasz:

  • interwencje dietetyczne
  • interwencje suplementacyjne

Dostaniesz sporo zadań domowych: ciekawe artykuły do przeczytania, polecane książki.

Otrzymasz materiały dodatkowe do ściągnięcia: materiały na temat kwasów tłuszczowych i badań profilaktycznych.

Dodatkowo moduł dotyczący miażdżycy, jaka jest jej przyczyna w świetle badań, jak sobie z nią poradzić, jakie są interwencje dietetyczne, suplementacyjne i dotyczące stylu życia (46 slajdów)

Prezentacja do tego modułu ma 253 slajdów.

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs o tłuszczach w diecie?

  • dla dietetyka
  • dla lekarza
  • dla fizjoterapeuty
  • dla farmaceuty
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
  • prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
  • zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
  • dostęp nieograniczony

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam - Iwona Wierzbicka

Poruszymy między innymi takie tematy jak:

  • czym są tłuszcze?
  • jaki jest podział tłuszczów (kwasów tłuszczowych)?
  • jakie właściwości mają tłuszcze o różnych łańcuchach?
  • czy tłuszczów należy unikać?
  • co to są: omega-3, omega-6 i omega-9?
  • co to jest enzym delta-6-desaturaza i dlaczego w organizmie jest konkurencją?
  • które tłuszcze są rakotwórcze i miażdżycorodne?
  • jakie mięso zawiera najwięcej tłuszczu?
  • tabele z porównaniem ilości tłuszczu
  • łosoś - ilość tłuszczów nasyconych, czy jest dobrym źródłem omega-3?
  • czy w smalcu są takie same tłuszcze, co w oliwie z oliwek?
  • dlaczego EPA i DHA są tak ważne?
  • czy warto suplementować tran, tran fermentowany lub same kwasy DHA i EPA?
  • różnica między olejem z kryla a olejem z ryby
  • jakie są różne źródła kwasów omega-3?
  • czym różnią się poszczególne kwasy tłuszczowe - właściwości dla zdrowia?
  • jakie znaczenie dla jelit mają: kwas mirystynowy, laurynowy i kaprylowy?
  • suplementy wspierające jelita oraz transport kwasów tłuszczowych do komórek
  • jaki olej kokosowy wybrać?
  • na czym polegają terapie płukania ust olejem?
  • rola oliwy z oliwek
  • czym jest protokół Nemecheka?
  • kwasy tłuszczowe trans – jakie są dobre a jakie złe?
  • olej z wiesiołka, ogórecznika, olej lniany, z czarnuszki – co warto wiedzieć?
  • jakie są możliwości wykorzystania oleju rycynowego, z pestek kolendry oraz oliwy z betuliną?
  • na czym polega terapia pestkowa dla kobiet?
  • jakie są suplementy z omega-3 i omega-6?
  • co to jest TOTOX i jak ocenić jakość tłuszczu?
  • jakie inne wskaźniki świadczą o dobrym tłuszczu?
  • jak zbadać poziom kwasów omega-3 i omega-6 w komórkach?
  • dlaczego masło jest najlepsze? nie każde masło to prawdziwe masło?
  • dlaczego warto stosować smalec i olej kokosowy?
  • temperatura dymienia, sposób przechowywania olejów, co kryje się w butelce oleju?
  • jak można poznać, że tłuszcz jest oszukany?
  • dlaczego wysoki cholesterol nie jest zły a niski może oznaczać chorobę?
  • jak interpretować wyniki badań lipidogramu?
  • co z orzechami, pestkami, mąkami alternatywnymi i cudotwórczymi olejami?
  • jak się trawi tłuszcz?
  • jakie suplementy wspierają trawienie tłuszczów?
  • co oznacza biegunka tłuszczowa?
  • skąd się biorą kamienie w pęcherzyku żółciowym?
  • badania diagnostyczne, czy dobrze trawisz tłuszcze
  • co na to genetyka – genetyczne podłoże hipercholesterolemii?
  • jaka jest rola cholesterolu w organizmie, źródła cholesterolu?
  • co wspólnego z tłuszczami ma pregnenolon i jaką pełni rolę?
  • choroby neurodegeneracyjne (Alzheimer, Parkinson, neuroborelioza) – czy tłuszcze mogą pomóc?
  • jakie tłuszcze są najlepsze do smażenia, na zimno i jakich unikać?

Pliki do pobrania

Moduł 3: Tłuszcze i ich rola - prezentacja pdf

Moduł 3: Materiały dodatkowe do pobrania (zip)

Minimalne wymagania techniczne:

  • urządzenie z dostępem do Internetu
  • najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
  • program do odczytu plików formatu .pdf
  • program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar

Autor



Iwona Wierzbicka
Długość: 4:32:16
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 4:32:16
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Odkryj, jak kluczową rolę odgrywają tłuszcze w funkcjonowaniu organizmu. Otrzymaj kompleksową wiedzę na temat tłuszczów – od ich budowy i funkcji, po ich wpływ na organizm. Zrozum, dlaczego tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i hormonalnego. Naucz się, jakie ich rodzaje są najlepsze dla zdrowia. Dowiedz się, które tłuszcze wspierają zdrowie jelit i jakie są różnice między tłuszczami omega-3, omega-6 i omega-9. Odkryj, jak właściwie interpretować wyniki lipidogramu. Zdobądź wiedzę, jak wybierać najlepsze źródła tłuszczów w diecie. Naucz się, w jaki sposób dobierać suplementację, aby wspierać swoje zdrowie oraz zdrowie swoich pacjentów. Dowiedz się, jak poprzez świadome decyzje żywieniowe możesz w pełni wykorzystać potencjał tłuszczów w Twojej diecie.

Jest to moduł 3. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Poznasz:

  • interwencje dietetyczne
  • interwencje suplementacyjne

Dostaniesz sporo zadań domowych: ciekawe artykuły do przeczytania, polecane książki.

Otrzymasz materiały dodatkowe do ściągnięcia: materiały na temat kwasów tłuszczowych i badań profilaktycznych.

Dodatkowo moduł dotyczący miażdżycy, jaka jest jej przyczyna w świetle badań, jak sobie z nią poradzić, jakie są interwencje dietetyczne, suplementacyjne i dotyczące stylu życia (46 slajdów)

Prezentacja do tego modułu ma 253 slajdów.

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs o tłuszczach w diecie?

  • dla dietetyka
  • dla lekarza
  • dla fizjoterapeuty
  • dla farmaceuty
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
  • prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
  • zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
  • dostęp nieograniczony

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam - Iwona Wierzbicka

Poruszymy między innymi takie tematy jak:

  • czym są tłuszcze?
  • jaki jest podział tłuszczów (kwasów tłuszczowych)?
  • jakie właściwości mają tłuszcze o różnych łańcuchach?
  • czy tłuszczów należy unikać?
  • co to są: omega-3, omega-6 i omega-9?
  • co to jest enzym delta-6-desaturaza i dlaczego w organizmie jest konkurencją?
  • które tłuszcze są rakotwórcze i miażdżycorodne?
  • jakie mięso zawiera najwięcej tłuszczu?
  • tabele z porównaniem ilości tłuszczu
  • łosoś - ilość tłuszczów nasyconych, czy jest dobrym źródłem omega-3?
  • czy w smalcu są takie same tłuszcze, co w oliwie z oliwek?
  • dlaczego EPA i DHA są tak ważne?
  • czy warto suplementować tran, tran fermentowany lub same kwasy DHA i EPA?
  • różnica między olejem z kryla a olejem z ryby
  • jakie są różne źródła kwasów omega-3?
  • czym różnią się poszczególne kwasy tłuszczowe - właściwości dla zdrowia?
  • jakie znaczenie dla jelit mają: kwas mirystynowy, laurynowy i kaprylowy?
  • suplementy wspierające jelita oraz transport kwasów tłuszczowych do komórek
  • jaki olej kokosowy wybrać?
  • na czym polegają terapie płukania ust olejem?
  • rola oliwy z oliwek
  • czym jest protokół Nemecheka?
  • kwasy tłuszczowe trans – jakie są dobre a jakie złe?
  • olej z wiesiołka, ogórecznika, olej lniany, z czarnuszki – co warto wiedzieć?
  • jakie są możliwości wykorzystania oleju rycynowego, z pestek kolendry oraz oliwy z betuliną?
  • na czym polega terapia pestkowa dla kobiet?
  • jakie są suplementy z omega-3 i omega-6?
  • co to jest TOTOX i jak ocenić jakość tłuszczu?
  • jakie inne wskaźniki świadczą o dobrym tłuszczu?
  • jak zbadać poziom kwasów omega-3 i omega-6 w komórkach?
  • dlaczego masło jest najlepsze? nie każde masło to prawdziwe masło?
  • dlaczego warto stosować smalec i olej kokosowy?
  • temperatura dymienia, sposób przechowywania olejów, co kryje się w butelce oleju?
  • jak można poznać, że tłuszcz jest oszukany?
  • dlaczego wysoki cholesterol nie jest zły a niski może oznaczać chorobę?
  • jak interpretować wyniki badań lipidogramu?
  • co z orzechami, pestkami, mąkami alternatywnymi i cudotwórczymi olejami?
  • jak się trawi tłuszcz?
  • jakie suplementy wspierają trawienie tłuszczów?
  • co oznacza biegunka tłuszczowa?
  • skąd się biorą kamienie w pęcherzyku żółciowym?
  • badania diagnostyczne, czy dobrze trawisz tłuszcze
  • co na to genetyka – genetyczne podłoże hipercholesterolemii?
  • jaka jest rola cholesterolu w organizmie, źródła cholesterolu?
  • co wspólnego z tłuszczami ma pregnenolon i jaką pełni rolę?
  • choroby neurodegeneracyjne (Alzheimer, Parkinson, neuroborelioza) – czy tłuszcze mogą pomóc?
  • jakie tłuszcze są najlepsze do smażenia, na zimno i jakich unikać?

Pliki do pobrania

Moduł 3: Tłuszcze i ich rola - prezentacja pdf

Moduł 3: Materiały dodatkowe do pobrania (zip)

Tagi

Podobne tematy

Potrawy z ryb i owoców morza. Bądź mistrzem w swojej kuchni!

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
histamina

Histamina – diagnostyka, dieta i suplementacja.

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >

Nowotwory – dieta, nietypowe terapie. Jak wpływają na twoje zdrowie?

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
włosy

Jak zatrzymać wypadanie włosów – praktyczne porady dla kobiet.

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >