Zdobądź kompleksowe informacje o odżywianiu i jego wpływie na zdrowie. Zamiast polegać na mitach i sprzecznych informacjach, odkryj solidną dawkę wiedzy opartej na najnowszych badaniach naukowych. Poznaj, jak funkcjonuje Twój organizm podczas spożywania posiłków i dowiedz się, jak optymalnie dostosować częstotliwość jedzenia do swoich indywidualnych potrzeb. Naucz się, jak w praktyce wykorzystać wiedzę kiedy i ile jeść oraz czym jest intermittent fasting. Odkryj jak regulować swoją gospodarkę glukozowo-insulinową, zmniejszyć stany zapalne i poprawić ogólny stan zdrowia. Zdobądź wiedzę, jak świadomie planować swoje posiłki, aby maksymalnie wykorzystać ich korzyści zdrowotne i energetyczne.
Jest to moduł 7. Kursu Dietetyki Klinicznej.
Prezentacja do tego modułu ma 131 slajdów.
Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.
Możesz też kupić cały kurs
Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.
Czy po kursie mogę być dietetykiem?
W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.
Dla kogo jest ten kurs?
- dla dietetyka
- dla lekarza
- dla fizjoterapeuty
- dla farmaceuty
- dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej
- dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym
- dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym
- dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
- dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę
Czy kurs jest trudny?
Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.
Co jest w cenie kursu?
- certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania
- prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej)
- zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
- dostęp nieograniczony
Pobierz szczegółowy spis treści
Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej
Jak odtworzyć film
Zapraszam – Iwona Wierzbicka
Poruszymy między innymi takie tematy jak:
- co się dzieje podczas spożywania posiłku?
- czy napój to posiłek oraz co z piciem herbaty czy wody z cytryną?
- co mówią podręczniki medycyny o spożywaniu posiłków?
- jaka częstotliwość spożywania posiłków jest najlepsza?
- jak wygląda fizjologia układu pokarmowego?
- co to jest rytm dobowy?
- czy kobiety powinny jeść częściej niż mężczyźni?
- czy częstotliwość spożywania posiłków zależy od zdrowia?
- czy śniadanie jest najważniejsze i o której godzinie powinno być zjedzone?
- jaki wpływ na organizm ma pora spożywania posiłku?
- jakie znaczenie mają inne czynniki (skład posiłku, słońce, sen, stres)?
- jak regulacja rytmu dobowego wpływa na zdrowie?
- czy teoria częstego jedzenia z wyliczeniem kalorii broni się w kontekście najnowszych badań?
- czy przekąski mają sens?
- jak pory spożywania posiłków wpływają na stany zapalne?
- co oznaczają pojęcia: telomery, mitochondria, insulinooporność, insulina, cholesterol, trójglicerydy, glikogem?
- co to są: glukagon, ciała ketonowe, ketogeneza, dieta ketogenna, peptyd C, cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2, wrażliwość insulinowa?
- czym jest: intermittent fasting, AMPK, mikrobiota, melatonina, jet lag społeczny, autofagia, mTOR, IGF1, sod, katalaza, (KAT), peroksydaza glutationowa (GPX)
- jak wypada śniadanie białkowo-tłuszczowe w świetle badań?
- czy należy jeść o stałych porach czy można o dowolnych?
- jaka jest zależność między światłem a glukozą?
- intermittent fasting, ketoza a nowotwory – o co chodzi?
- co się dzieje, gdy późno spożywasz posiłek?
- jaka jest rola światła i ciemności?
- co trzeba wiedzieć w kontekście stanów zapalnych?
- jak prezentuje się przegląd badań naukowych?
Pliki do pobrania
Moduł 7: Pory karmienia - prezentacja pdf
Minimalne wymagania techniczne:
- urządzenie z dostępem do Internetu
- najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
- program do odczytu plików formatu .pdf
- program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar
Autor
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/11/Iwona-Wierzbicka-avatar-ajwendieta-pl-150x150.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/11/Iwona-Wierzbicka-avatar-ajwendieta-pl-150x150.jpg)
Iwona Wierzbicka
Długość: 4:03:06
Trudność: Trudny
Autor
Długość: 4:03:06
Trudność: Trudny
Zdobądź kompleksowe informacje o odżywianiu i jego wpływie na zdrowie. Zamiast polegać na mitach i sprzecznych informacjach, odkryj solidną dawkę wiedzy opartej na najnowszych badaniach naukowych. Poznaj, jak funkcjonuje Twój organizm podczas spożywania posiłków i dowiedz się, jak optymalnie dostosować częstotliwość jedzenia do swoich indywidualnych potrzeb. Naucz się, jak w praktyce wykorzystać wiedzę kiedy i ile jeść oraz czym jest intermittent fasting. Odkryj jak regulować swoją gospodarkę glukozowo-insulinową, zmniejszyć stany zapalne i poprawić ogólny stan zdrowia. Zdobądź wiedzę, jak świadomie planować swoje posiłki, aby maksymalnie wykorzystać ich korzyści zdrowotne i energetyczne.
Jest to moduł 7. Kursu Dietetyki Klinicznej.
Prezentacja do tego modułu ma 131 slajdów.
Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.
Możesz też kupić cały kurs
Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.
Czy po kursie mogę być dietetykiem?
W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.
Dla kogo jest ten kurs?
- dla dietetyka
- dla lekarza
- dla fizjoterapeuty
- dla farmaceuty
- dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej
- dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym
- dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym
- dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
- dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę
Czy kurs jest trudny?
Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.
Co jest w cenie kursu?
- certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania
- prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej)
- zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
- dostęp nieograniczony
Pobierz szczegółowy spis treści
Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej
Jak odtworzyć film
Zapraszam – Iwona Wierzbicka
Poruszymy między innymi takie tematy jak:
- co się dzieje podczas spożywania posiłku?
- czy napój to posiłek oraz co z piciem herbaty czy wody z cytryną?
- co mówią podręczniki medycyny o spożywaniu posiłków?
- jaka częstotliwość spożywania posiłków jest najlepsza?
- jak wygląda fizjologia układu pokarmowego?
- co to jest rytm dobowy?
- czy kobiety powinny jeść częściej niż mężczyźni?
- czy częstotliwość spożywania posiłków zależy od zdrowia?
- czy śniadanie jest najważniejsze i o której godzinie powinno być zjedzone?
- jaki wpływ na organizm ma pora spożywania posiłku?
- jakie znaczenie mają inne czynniki (skład posiłku, słońce, sen, stres)?
- jak regulacja rytmu dobowego wpływa na zdrowie?
- czy teoria częstego jedzenia z wyliczeniem kalorii broni się w kontekście najnowszych badań?
- czy przekąski mają sens?
- jak pory spożywania posiłków wpływają na stany zapalne?
- co oznaczają pojęcia: telomery, mitochondria, insulinooporność, insulina, cholesterol, trójglicerydy, glikogem?
- co to są: glukagon, ciała ketonowe, ketogeneza, dieta ketogenna, peptyd C, cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2, wrażliwość insulinowa?
- czym jest: intermittent fasting, AMPK, mikrobiota, melatonina, jet lag społeczny, autofagia, mTOR, IGF1, sod, katalaza, (KAT), peroksydaza glutationowa (GPX)
- jak wypada śniadanie białkowo-tłuszczowe w świetle badań?
- czy należy jeść o stałych porach czy można o dowolnych?
- jaka jest zależność między światłem a glukozą?
- intermittent fasting, ketoza a nowotwory – o co chodzi?
- co się dzieje, gdy późno spożywasz posiłek?
- jaka jest rola światła i ciemności?
- co trzeba wiedzieć w kontekście stanów zapalnych?
- jak prezentuje się przegląd badań naukowych?
Pliki do pobrania
Moduł 7: Pory karmienia - prezentacja pdf
Tagi
Podobne tematy
Nowe spojrzenie na choroby w dietetyce klinicznej.
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Dieta paleo i jej odmiany – powrót do korzeni.
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Jelita – jak przywrócić ich zdrowie? Przegląd popularnych schorzeń i metod leczenia.
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Lektyny i gluten – dlaczego mogą szkodzić?
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >