Poruszymy między innymi takie tematy jak:
- najbardziej odżywcze produkty
- jakie składniki włączyć do posiłków?
- podstawowe składniki odżywcze: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, minerały
- źródła makroskładników
- jak czytać etykiety?
- składniki do wyłączenia przy problemach z jelitami, schudnięciem oraz chorobach autoimmunologicznych
- czy jeść śniadanie i o której?
- optymalna liczba posiłków dziennie
- godziny posiłków - ich znaczenie
- przerwy między posiłkami
- dieta rozdzielna i intermittent fasting
- homeostaza glukozy/insuliny
- najlepsza forma aktywności: fitness, spacer, siłownia
- jak ćwiczyć w zależności od celu
- optymalna pora na ćwiczenia
- planowanie aktywności fizycznej w kontekście stanów zapalnych
- korzyści z kontaktu z przyrodą
- bezpieczne korzystanie ze słońca
- praktyczne rady dla alergików
- zdrowie psychiczne
- ćwiczenia i rytuały dla zdrowej głowy
- efekt placebo i nocebo
- optymalna długość snu
- jak się wysypiać?
- rola drzemek
- organizacja sypialni
- gadżety do mierzenia jakości snu
- omówienie popularnych diet
- wyznaczniki dopasowanej diety
- rozwianie popularnych mitów
- prawda o cholesterolu, kaloriach i innych ciekawostkach dietetycznych
- produkty wpływające na figurę
- jak jeść, by nie przytyć?
- szkodliwe substancje w żywności i otoczeniu
- jak zmniejszyć ekspozycję na toksyny?
- plan działania dla zdrowego życia
Pliki do pobrania
Moduł 1. Prezentacja z wykładu Dieta dobrych produktów
Moduł 1. Dobre produkty (na lodówkę)
Moduł 1. Zasady diety (na lodówkę)
Moduł 2. Prezentacja z wykładu Jak rozłożyć posiłki
Moduł 2. Dieta rozdzielna (na lodówkę)
Moduł 2. Jak rozłożyć posiłki (na lodówkę)
Moduł 2. Komponowanie posiłków (na lodówkę)
Moduł 3. Prezentacja z wykładu Aktywność fizyczna (na lodówkę)
Moduł 4. Prezentacja z wykładu Przyroda i zwierzęta
Moduł 5. Prezentacja z wykładu Zdrowe myśli
Moduł 5. Zasady Zdrowych Myśli (na lodówkę)
Moduł 5. Tabelka – Zdrowe Myśli (na lodówkę)
Moduł 6. Prezentacja z wykładu Jak się wysypiać
Moduł 6. Zdrowy sen (na lodówkę)
Moduł 7. Prezentacja z wykładu Jaka dieta jest najskuteczniejsza
Moduł 8. Prezentacja z wykładu Mity dietetyczne
Moduł 9. Prezentacja z wykładu Co tuczy, co odchudza
Moduł 10. Prezentacja z wykładu Co nam szkodzi
Moduł 11. Prezentacja – Jak zdrowo żyć – plan działania
Minimalne wymagania techniczne:
- urządzenie z dostępem do Internetu
- najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
- program do odczytu plików formatu .pdf
- program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar
Autor
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/11/Iwona-Wierzbicka-avatar-ajwendieta-pl-150x150.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/11/Iwona-Wierzbicka-avatar-ajwendieta-pl-150x150.jpg)
Iwona Wierzbicka
Długość: 12:54:25
Trudność: Łatwy
Autor
Długość: 12:54:25
Trudność: Łatwy
Poruszymy między innymi takie tematy jak:
- najbardziej odżywcze produkty
- jakie składniki włączyć do posiłków?
- podstawowe składniki odżywcze: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, minerały
- źródła makroskładników
- jak czytać etykiety?
- składniki do wyłączenia przy problemach z jelitami, schudnięciem oraz chorobach autoimmunologicznych
- czy jeść śniadanie i o której?
- optymalna liczba posiłków dziennie
- godziny posiłków - ich znaczenie
- przerwy między posiłkami
- dieta rozdzielna i intermittent fasting
- homeostaza glukozy/insuliny
- najlepsza forma aktywności: fitness, spacer, siłownia
- jak ćwiczyć w zależności od celu
- optymalna pora na ćwiczenia
- planowanie aktywności fizycznej w kontekście stanów zapalnych
- korzyści z kontaktu z przyrodą
- bezpieczne korzystanie ze słońca
- praktyczne rady dla alergików
- zdrowie psychiczne
- ćwiczenia i rytuały dla zdrowej głowy
- efekt placebo i nocebo
- optymalna długość snu
- jak się wysypiać?
- rola drzemek
- organizacja sypialni
- gadżety do mierzenia jakości snu
- omówienie popularnych diet
- wyznaczniki dopasowanej diety
- rozwianie popularnych mitów
- prawda o cholesterolu, kaloriach i innych ciekawostkach dietetycznych
- produkty wpływające na figurę
- jak jeść, by nie przytyć?
- szkodliwe substancje w żywności i otoczeniu
- jak zmniejszyć ekspozycję na toksyny?
- plan działania dla zdrowego życia
Pliki do pobrania
Moduł 1. Prezentacja z wykładu Dieta dobrych produktów
Moduł 1. Dobre produkty (na lodówkę)
Moduł 1. Zasady diety (na lodówkę)
Moduł 2. Prezentacja z wykładu Jak rozłożyć posiłki
Moduł 2. Dieta rozdzielna (na lodówkę)
Moduł 2. Jak rozłożyć posiłki (na lodówkę)
Moduł 2. Komponowanie posiłków (na lodówkę)
Moduł 3. Prezentacja z wykładu Aktywność fizyczna (na lodówkę)
Moduł 4. Prezentacja z wykładu Przyroda i zwierzęta
Moduł 5. Prezentacja z wykładu Zdrowe myśli
Moduł 5. Zasady Zdrowych Myśli (na lodówkę)
Moduł 5. Tabelka – Zdrowe Myśli (na lodówkę)
Moduł 6. Prezentacja z wykładu Jak się wysypiać
Moduł 6. Zdrowy sen (na lodówkę)
Moduł 7. Prezentacja z wykładu Jaka dieta jest najskuteczniejsza
Moduł 8. Prezentacja z wykładu Mity dietetyczne
Moduł 9. Prezentacja z wykładu Co tuczy, co odchudza
Moduł 10. Prezentacja z wykładu Co nam szkodzi
Moduł 11. Prezentacja – Jak zdrowo żyć – plan działania
Tagi
Podobne tematy
Chemia w żywności – co cię truje?!
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Aktywność fizyczna a nadmierny stres – jak sobie radzić?
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Nowe spojrzenie na choroby w dietetyce klinicznej.
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Jak zdrowo schudnąć na wiosnę? Intuicyjna dieta bez liczenia kalorii.
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >