fbpx
logo
Szukaj
open close

Białka i ich rola – KDK 1/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Zdobądź wiedzę na temat białek i ich roli w organizmie. Odkryj, jak znaczącym elementem są w kontekście funkcjonowania całego ciała. Szczegółowy program zapewni Ci głęboką wiedzę na temat metabolicznych funkcji białek, hormonów, enzymów i zachodzących dzięki nim procesów. Dowiesz się także, jaka jest rola białek w diecie, aby efektywnie wspierać siebie lub swoich pacjentów poprzez odpowiednie interwencje dietetyczne. Dzięki temu pogłębisz swoją wiedzę i zrozumiesz jak istotna jest rola białek w organizmie człowieka. Wszelkie informacje jakie są niezwykle istotne w kontekście prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Jest to moduł 1. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Poznasz też:

  • interwencje dietetyczne
  • interwencje suplementacyjne
  • propozycje literatury uzupełniającej
  • przykłady z gabinetu

Prezentacja do tego wykładu ma 340 slajdów.

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka
  • dla lekarza
  • dla fizjoterapeuty
  • dla farmaceuty
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania
  • prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej)
  • zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
  • dostęp nieograniczony

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam – Iwona Wierzbicka

Poruszymy między innymi takie tematy jak:

  • czym są aminokwasy i ich rola w organizmie?
  • struktura i funkcje białek - mięśnie, stawy, organy, hormony, enzymy metabolizm aminokwasów i białek
  • źródła pełnowartościowych i niepełnowartościowych białek
  • rola i rodzaje aminokwasów - egzogenne, endogenne, półegzogenne, ketogenne, glukogenne
  • substancje antyodżywcze i ich wpływ na przyswajanie białek
  • wpływ fermentacji na dostępność aminokwasów
  • bezpieczeństwo i wartość odżywcza soi
  • konsekwencje nadmiaru i niedoboru białka
  • dieta paleo i normobiałkowa w kontekście zdrowotnym
  • problematyczne białka - alergie, nietolerancje, gluten, lektyny
  • suplementacja aminokwasów - BCAA, EAA, NEAA
  • glikacja białek i równowaga azotowa
  • amoniak i encefalopatia wątrobowa
  • diagnostyka dysfunkcji białek - badania laboratoryjne
  • choroby związane z zaburzeniami metabolizmu aminokwasów
  • homocysteina: diagnostyka, dieta, suplementacja
  • proces trawienia białek i wspomagające enzymy
  • interwencje dietetyczne i suplementacyjne
  • praktyczne przykłady z gabinetu
  • propozycje literatury uzupełniającej

Pliki do pobrania

Wstęp - prezentacja pdf

Moduł 1: Białka i ich rola - prezentacja pdf

Minimalne wymagania techniczne:

  • urządzenie z dostępem do Internetu
  • najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
  • program do odczytu plików formatu .pdf
  • program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar

Autor



Iwona Wierzbicka
Długość: 6:07:31
Trudność: Trudny

290 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 6:07:31
Trudność: Trudny

290 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Zdobądź wiedzę na temat białek i ich roli w organizmie. Odkryj, jak znaczącym elementem są w kontekście funkcjonowania całego ciała. Szczegółowy program zapewni Ci głęboką wiedzę na temat metabolicznych funkcji białek, hormonów, enzymów i zachodzących dzięki nim procesów. Dowiesz się także, jaka jest rola białek w diecie, aby efektywnie wspierać siebie lub swoich pacjentów poprzez odpowiednie interwencje dietetyczne. Dzięki temu pogłębisz swoją wiedzę i zrozumiesz jak istotna jest rola białek w organizmie człowieka. Wszelkie informacje jakie są niezwykle istotne w kontekście prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Jest to moduł 1. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Poznasz też:

  • interwencje dietetyczne
  • interwencje suplementacyjne
  • propozycje literatury uzupełniającej
  • przykłady z gabinetu

Prezentacja do tego wykładu ma 340 slajdów.

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka
  • dla lekarza
  • dla fizjoterapeuty
  • dla farmaceuty
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania
  • prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej)
  • zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
  • dostęp nieograniczony

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam – Iwona Wierzbicka

Poruszymy między innymi takie tematy jak:

  • czym są aminokwasy i ich rola w organizmie?
  • struktura i funkcje białek - mięśnie, stawy, organy, hormony, enzymy metabolizm aminokwasów i białek
  • źródła pełnowartościowych i niepełnowartościowych białek
  • rola i rodzaje aminokwasów - egzogenne, endogenne, półegzogenne, ketogenne, glukogenne
  • substancje antyodżywcze i ich wpływ na przyswajanie białek
  • wpływ fermentacji na dostępność aminokwasów
  • bezpieczeństwo i wartość odżywcza soi
  • konsekwencje nadmiaru i niedoboru białka
  • dieta paleo i normobiałkowa w kontekście zdrowotnym
  • problematyczne białka - alergie, nietolerancje, gluten, lektyny
  • suplementacja aminokwasów - BCAA, EAA, NEAA
  • glikacja białek i równowaga azotowa
  • amoniak i encefalopatia wątrobowa
  • diagnostyka dysfunkcji białek - badania laboratoryjne
  • choroby związane z zaburzeniami metabolizmu aminokwasów
  • homocysteina: diagnostyka, dieta, suplementacja
  • proces trawienia białek i wspomagające enzymy
  • interwencje dietetyczne i suplementacyjne
  • praktyczne przykłady z gabinetu
  • propozycje literatury uzupełniającej

Pliki do pobrania

Wstęp - prezentacja pdf

Moduł 1: Białka i ich rola - prezentacja pdf

Tagi

Podobne tematy

diagnostyka w dietetyce

Diagnostyka w dietetyce – KDK 26/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
choroby odkleszczowe

Choroby odkleszczowe – KDK 21/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
wątroba

Wątroba – KDK 13/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
metale ciężkie

Metale ciężkie i toksyny – KDK 20/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >