fbpx
logo
Szukaj
open close

Białka i aminokwasy – praktyczny przewodnik

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Czy wiesz, że codziennie białka naszego ciała ulegają wymianie na nowe a co jakiś czas stajemy się jakby nowym organizmem? Uzyskaj świadomość, jak w pełni wykorzystać potencjał swojego ciała i zdrowia. Zdobądź kompleksową wiedzę na temat białek i aminokwasów, niezbędnych do budowy mięśni, hormonów, enzymów i układu odpornościowego. Dowiedz się, jakie białka są pełnowartościowe. Odkryj, jak kluczowe mają znaczenie dla Twojego organizmu. Naucz się świadomie komponować swoją dietę, unikać niedoborów i optymalizować swoje zdrowie oraz wydolność fizyczną.

Poruszymy między innymi takie tematy jak:

  • czym są aminokwasy i ile ich potrzeba, żeby mówić o białku?
  • co budują aminokwasy?
  • metabolizm aminokwasów i białek
  • jak z białek i tłuszczów może powstać cukier?
  • źródła białka – te prawdziwe i te pozorne
  • jakie aminokwasy są pełnowartościowe a jakie nie?
  • rola białek i aminokwasów
  • aminokwasy egzogenne, endogenne i pół-egzogenne
  • czy rośliny strączkowe, orzechy, pestki i zboża mogą być odżywcze?
  • kiedy białko może być problemem – nietolerancje i alergie?
  • co to jest aminokwas ograniczający?
  • substancje antyodżywcze: kwas fitynowy, hemaglutyniny i inhibitory trypsyny
  • wpływ fermentacji na ilość aminokwasów w pożywieniu
  • czy soja jest wartościowa i bezpieczna jako źródło białka?
  • kiedy nadmiar białka jest szkodliwy?
  • czy dieta paleo jest dietą wysokobiałkową a dieta Kowalskiego – normobiałkową?
  • dlaczego niektóre białka mogą być problematyczne (alergie, nietolerancje, gluten, lektyny)?
  • czym się różnią aminokwasy BCAA, EAA i NEAA oraz czy należy je suplementować?
  • kilka ważnych aminokwasów, które czasami warto suplementować
  • dlaczego glikacja może być problemem i których białek dotyczy?

Pliki do pobrania

Białka i aminokwasy - prezentacja

Minimalne wymagania techniczne:

  • urządzenie z dostępem do Internetu
  • najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
  • program do odczytu plików formatu .pdf
  • program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar

Autor



Iwona Wierzbicka
Długość: 2:23:10
Trudność: Średni

Kup Plan PREMIUM i otrzymaj dostęp do filmu za darmo!

Na okres trwania planu premium

Lub mozesz wykupić dożywotni dostęp do filmu płacąc raz:

119 zł

Kupuję

Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 2:23:10
Trudność: Średni

Kup Plan PREMIUM i otrzymaj dostęp do filmu za darmo!

Na okres trwania planu premium

Lub mozesz wykupić dożywotni dostęp do filmu płacąc raz:

119 zł

Kupuję

Czy wiesz, że codziennie białka naszego ciała ulegają wymianie na nowe a co jakiś czas stajemy się jakby nowym organizmem? Uzyskaj świadomość, jak w pełni wykorzystać potencjał swojego ciała i zdrowia. Zdobądź kompleksową wiedzę na temat białek i aminokwasów, niezbędnych do budowy mięśni, hormonów, enzymów i układu odpornościowego. Dowiedz się, jakie białka są pełnowartościowe. Odkryj, jak kluczowe mają znaczenie dla Twojego organizmu. Naucz się świadomie komponować swoją dietę, unikać niedoborów i optymalizować swoje zdrowie oraz wydolność fizyczną.

Poruszymy między innymi takie tematy jak:

  • czym są aminokwasy i ile ich potrzeba, żeby mówić o białku?
  • co budują aminokwasy?
  • metabolizm aminokwasów i białek
  • jak z białek i tłuszczów może powstać cukier?
  • źródła białka – te prawdziwe i te pozorne
  • jakie aminokwasy są pełnowartościowe a jakie nie?
  • rola białek i aminokwasów
  • aminokwasy egzogenne, endogenne i pół-egzogenne
  • czy rośliny strączkowe, orzechy, pestki i zboża mogą być odżywcze?
  • kiedy białko może być problemem – nietolerancje i alergie?
  • co to jest aminokwas ograniczający?
  • substancje antyodżywcze: kwas fitynowy, hemaglutyniny i inhibitory trypsyny
  • wpływ fermentacji na ilość aminokwasów w pożywieniu
  • czy soja jest wartościowa i bezpieczna jako źródło białka?
  • kiedy nadmiar białka jest szkodliwy?
  • czy dieta paleo jest dietą wysokobiałkową a dieta Kowalskiego – normobiałkową?
  • dlaczego niektóre białka mogą być problematyczne (alergie, nietolerancje, gluten, lektyny)?
  • czym się różnią aminokwasy BCAA, EAA i NEAA oraz czy należy je suplementować?
  • kilka ważnych aminokwasów, które czasami warto suplementować
  • dlaczego glikacja może być problemem i których białek dotyczy?

Pliki do pobrania

Białka i aminokwasy - prezentacja

Tagi

Podobne tematy

piramida żywienia

Piramida IŻŻ vs. piramida Ajwen – jak odżywiać się świadomie?

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >

Superfoods – naturalne lekarstwo?

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
czytanie etykiet

Jak czytać etykiety produktów – praktyczny przewodnik.

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
źródła tłuszczy

Tłuszcze i cholesterol – kluczowe fakty, które powinieneś znać

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >