Prawie co trzecia osoba na świecie cierpi na alergię. Zazwyczaj zaczyna się to wysiękiem z nosa, trudnościami z oddychaniem, wysypką, a kończy zwykle na astmie. Czy wiesz, że możesz znacząco zmniejszyć dolegliwości alergiczne, a nawet je całkowicie wyeliminować? Dowiedz się, jak dbałość o jelita, wątrobę, styl życia oraz dietę może pomóc w walce z alergiami. Odkryj, jakie są możliwe przyczyny alergii. Zdobądź wiedzę, jak mykotoksyny i dodatki do żywności wpływają na organizm, a także jakie znaczenie ma stres. Poznaj powiązania między jelitami, skórą, mózgiem i alergiami. Dowiedz się, jakie są różnice między alergią, nietolerancją i nadwrażliwością. Zainwestuj w swoje zdrowie i zdobądź wiedzę, która pozwoli Ci cieszyć się lepszym samopoczuciem. Otrzymaj skuteczny i naturalny sposób radzenia sobie z alergią i daj szansę przyszłym pokoleniom na zdrowie.
Jest to moduł 17. Kursu Dietetyki Klinicznej.
Prezentacja do tego modułu ma 245 slajdów.
Zobacz streszczenie tego, co jest w tym module - kliknij.
Możesz też kupić cały kurs
Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.
Czy po kursie mogę być dietetykiem?
W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.
Dla kogo jest ten kurs?
- dla dietetyka;
- dla lekarza;
- dla fizjoterapeuty;
- dla farmaceuty;
- dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej;
- dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym;
- dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym;
- dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania;
- dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę.
Czy kurs jest trudny?
Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.
Co jest w cenie kursu?
- Certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania.
- Prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej).
- Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play).
- Dostęp nieograniczony.
Pobierz szczegółowy spis treści
Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej
Jak odtworzyć film
Zapraszam – Iwona Wierzbicka
Poruszymy między innymi takie tematy jak:
- przyczyny alergii
- mykotoksyny - toksyny grzybów
- wpływ dodatków do żywności
- pestycydy – co warto wiedzieć?
- stres – jakie ma znaczenie w kontekście alergii?
- powiązanie jelit ze skórą, mózgiem, stanami zapalnymi, alergiami
- alergia rodzinna – co warto wiedzieć?
- różnice między alergią, nietolerancją, nadwrażliwością, dysbiozą
- możliwe sposoby oddziaływania glutenu i diagnostyka
- przeciwciała: IgA, IgE, IgG, IgM, IgD – co warto wiedzieć
- jaka jest charakterystyka poszczególnych przeciwciał i typów reakcji?
- jakie są 4 typy odpowiedzi immunologicznej?
- powiązanie eozynofilii z alergią i zapaleniami typu eozynofilowego
- co to jest droga lektynowa?
- co to jest mimikra molekularna?
- czym są cytokiny prozapalne?
- jakie są objawy alergii?
- różnice w pokarmach alergizujących, dlaczego jedno jabłko uczula, a drugie nie?
- alergie wziewne
- jak diagnozować alergie: testy IgE, Alex?
- jak interpretować wyniki badań – omówienie?
- jakie są różnice między testami skórnymi, a testami z krwi?
- interpretacja wyników badań - case study – omówienie na przykładzie pacjentów
- alergia na roztocza – co trzeba wiedzieć?
- reakcje na grzyby
- oczyszczacze powietrza, jonizatory, maski – czy warto?
- roślinni pomocnicy – co może pomóc?
- jakie są reakcje krzyżowe z alergenami wziewnymi i pokarmowymi?
- przykłady możliwych i częstych reakcji krzyżowych
- komponenty odpowiedzialne za reakcje krzyżowe
- profiliny, PR-10, nsLTP, albuminy surowicy, tropomiozyny, polkalcyny, lipokaliny, parwalbuminy
- jak wyjść z alergii?
- jakie są ważne składniki witaminowo-mineralne dla alergików?
- jak działać poprzez dietę?
Pliki do pobrania
Moduł 17: Alergie wziewne i reakcje krzyżowe - prezentacja pdf
Minimalne wymagania techniczne:
- urządzenie z dostępem do Internetu
- najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
- program do odczytu plików formatu .pdf
- program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar
Autor
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/11/Iwona-Wierzbicka-avatar-ajwendieta-pl-150x150.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/11/Iwona-Wierzbicka-avatar-ajwendieta-pl-150x150.jpg)
Iwona Wierzbicka
Długość: 4:16:11
Trudność: Trudny
Autor
Długość: 4:16:11
Trudność: Trudny
Prawie co trzecia osoba na świecie cierpi na alergię. Zazwyczaj zaczyna się to wysiękiem z nosa, trudnościami z oddychaniem, wysypką, a kończy zwykle na astmie. Czy wiesz, że możesz znacząco zmniejszyć dolegliwości alergiczne, a nawet je całkowicie wyeliminować? Dowiedz się, jak dbałość o jelita, wątrobę, styl życia oraz dietę może pomóc w walce z alergiami. Odkryj, jakie są możliwe przyczyny alergii. Zdobądź wiedzę, jak mykotoksyny i dodatki do żywności wpływają na organizm, a także jakie znaczenie ma stres. Poznaj powiązania między jelitami, skórą, mózgiem i alergiami. Dowiedz się, jakie są różnice między alergią, nietolerancją i nadwrażliwością. Zainwestuj w swoje zdrowie i zdobądź wiedzę, która pozwoli Ci cieszyć się lepszym samopoczuciem. Otrzymaj skuteczny i naturalny sposób radzenia sobie z alergią i daj szansę przyszłym pokoleniom na zdrowie.
Jest to moduł 17. Kursu Dietetyki Klinicznej.
Prezentacja do tego modułu ma 245 slajdów.
Zobacz streszczenie tego, co jest w tym module - kliknij.
Możesz też kupić cały kurs
Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.
Czy po kursie mogę być dietetykiem?
W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.
Dla kogo jest ten kurs?
- dla dietetyka;
- dla lekarza;
- dla fizjoterapeuty;
- dla farmaceuty;
- dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej;
- dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym;
- dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym;
- dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania;
- dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę.
Czy kurs jest trudny?
Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.
Co jest w cenie kursu?
- Certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania.
- Prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej).
- Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play).
- Dostęp nieograniczony.
Pobierz szczegółowy spis treści
Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej
Jak odtworzyć film
Zapraszam – Iwona Wierzbicka
Poruszymy między innymi takie tematy jak:
- przyczyny alergii
- mykotoksyny - toksyny grzybów
- wpływ dodatków do żywności
- pestycydy – co warto wiedzieć?
- stres – jakie ma znaczenie w kontekście alergii?
- powiązanie jelit ze skórą, mózgiem, stanami zapalnymi, alergiami
- alergia rodzinna – co warto wiedzieć?
- różnice między alergią, nietolerancją, nadwrażliwością, dysbiozą
- możliwe sposoby oddziaływania glutenu i diagnostyka
- przeciwciała: IgA, IgE, IgG, IgM, IgD – co warto wiedzieć
- jaka jest charakterystyka poszczególnych przeciwciał i typów reakcji?
- jakie są 4 typy odpowiedzi immunologicznej?
- powiązanie eozynofilii z alergią i zapaleniami typu eozynofilowego
- co to jest droga lektynowa?
- co to jest mimikra molekularna?
- czym są cytokiny prozapalne?
- jakie są objawy alergii?
- różnice w pokarmach alergizujących, dlaczego jedno jabłko uczula, a drugie nie?
- alergie wziewne
- jak diagnozować alergie: testy IgE, Alex?
- jak interpretować wyniki badań – omówienie?
- jakie są różnice między testami skórnymi, a testami z krwi?
- interpretacja wyników badań - case study – omówienie na przykładzie pacjentów
- alergia na roztocza – co trzeba wiedzieć?
- reakcje na grzyby
- oczyszczacze powietrza, jonizatory, maski – czy warto?
- roślinni pomocnicy – co może pomóc?
- jakie są reakcje krzyżowe z alergenami wziewnymi i pokarmowymi?
- przykłady możliwych i częstych reakcji krzyżowych
- komponenty odpowiedzialne za reakcje krzyżowe
- profiliny, PR-10, nsLTP, albuminy surowicy, tropomiozyny, polkalcyny, lipokaliny, parwalbuminy
- jak wyjść z alergii?
- jakie są ważne składniki witaminowo-mineralne dla alergików?
- jak działać poprzez dietę?
Pliki do pobrania
Moduł 17: Alergie wziewne i reakcje krzyżowe - prezentacja pdf
Tagi
Podobne tematy
Suplementy i substancje czynne – KDK 28/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Choroby odkleszczowe – KDK 21/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Wywiad z pacjentem dietetycznym – KDK 25/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Dlaczego liczenie kalorii się nie sprawdza?
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >