
Odczuwasz ciągłe zmęczenie? Wypadają ci włosy, a twoje paznokcie są kruche i łamliwe? Winna może być ferrytyna. Sprawdź, dlaczego warto regularnie kontrolować jej poziom.
Ferrytyna to białko, które magazynuje żelazo, a to z kolei odpowiada za syntezę hemoglobiny. Ferrytyna tworzy zapasy żelaza w kluczowych narządach. Jest to również tzw. białko ostrej fazy, co oznacza, że ferrytyna informuje o stanie zapalnym toczącym się w organizmie (na skutek stanu zapalnego stężenie ferrytyny wzrasta).
Ferrytyna występuje we wszystkich komórkach organizmu, a głównie w śledzionie, wątrobie, szpiku i mięśniach.
Poziom ferrytyny i poziom żelaza są ze sobą ściśle powiązane. Im wyższe stężenie ferrytyny, tym wyższy poziom żelaza.
Ferrytyna to najlepszy wskaźnik gospodarki żelaza. To właśnie ona pozwala ocenić, czy w organizmie go brakuje, czy może jest go zbyt wiele. I jedna, i druga sytuacja jest niekorzystna dla naszego zdrowia. Z tego też powodu ferrytyna powinna być jednym z podstawowych badań wykonywanych w ramach profilaktyki.
Ferrytyna – badanie
Badanie poziomu ferrytyny pozwala ocenić metabolizm żelaza, tj. określić jego zapasy w organizmie. Aby sprawdzić nasz poziom ferrytyny, musimy wykonać badanie krwi. Powinno się ją pobrać rano, na czczo.
Ferrytynę warto badać jednocześnie z poziomem żelaza we krwi, np. gdy mamy objawy mogące wskazywać na anemię, a także wtedy, gdy borykamy się z nadmiernym wypadaniem włosów.

Obejrzyj webinar: Zatrzymaj włosy na głowie
U kobiet miesiączkujących badanie to powinno się robić regularnie co mniej więcej pół roku. Często morfologia może nie wykazać jakichś nieprawidłowości, a będą one widocznie w poziomie ferrytyny (szczególnie przy niskim poziomie zapasów żelaza).
Według norm funkcjonalnych ferrytyna powinna się mieścić w granicach minimum 40–60 ng/ml. Jeżeli mamy problemy z włosami, warto ten parametr utrzymywać na poziomie 70–80 ng/ml.
Niedobór ferrytyny
Niski poziom ferrytyny wskazuje na wyczerpanie zapasów żelaza. Do takiej sytuacji mogą się przyczyniać liczne czynniki, takie jak: niskie spożycie żelaza wraz z jedzeniem, upośledzenie wchłaniania, obfite krwawienia miesiączkowe czy anemia.
Niedobór ferrytyny może być też powiązany z chorobą autoimmunizacyjną, pasożytami czy dysbiozą jelitową. Z takim problemem mogą się też borykać osoby stosujące dietę wegetariańską lub wegańską oraz kobiety w ciąży.
Niedobór ferrytyny może wiązać się z takimi objawami, jak:
- przewlekłe zmęczenie,
- senność,
- słaba koncentracja,
- obniżenie odporności,
- wypadanie włosów,
- łamliwość paznokci,
- sucha skóra,
- zawroty głowy.
Niedobór ferrytyny często wynika z nieprawidłowo zbilansowanej diety.
Nadmiar ferrytyny
Wysoki poziom ferrytyny przede wszystkim wskazuje na stan zapalny. Nadmiar ferrytyny może być połączony też z rzadką chorobą – hemochromatozą (przeładowaniem żelazem). W takim przypadku żelazo odkłada się w zbyt dużej ilości w wątrobie, sercu czy trzustce, co prowadzi do uszkodzenia narządów.
Nadmiar ferrytyny może też wystąpić w przypadku chorób wątroby czy nerek, przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, a także przy nadużywaniu alkoholu.
Objawy podwyższonego poziomu ferrytyny obejmują:
- obniżenie libido,
- bóle brzucha,
- bóle stawów,
- utratę masy ciała,
- złe samopoczucie,
- brak energii, zmęczenie,
- problemy jelitowe, np. zaparcia, wzdęcia.
W przypadku występowania nadmiaru ferrytyny kluczowe jest znalezienie przyczyny takiej sytuacji i wdrożenie leczenia.
Dieta a ferrytyna
Sposobem na podniesienie poziomu ferrytyny jest odpowiednio skomponowana dieta. Powinny się w niej znajdować produkty bogate w żelazo, takie jak mięso, podroby, ryby, jaja. Pamiętajmy, że przyswajalność żelaza poprawia witamina C, więc jej również nie może zabraknąć w diecie.
Jeśli potrzebujesz wsparcia w ułożeniu diety, pomoże ci dietetyk kliniczny.
To może cię zainteresować:
Autor

Iwona Wierzbicka
Odczuwasz ciągłe zmęczenie? Wypadają ci włosy, a twoje paznokcie są kruche i łamliwe? Winna może być ferrytyna. Sprawdź, dlaczego warto regularnie kontrolować jej poziom.
Ferrytyna to białko, które magazynuje żelazo, a to z kolei odpowiada za syntezę hemoglobiny. Ferrytyna tworzy zapasy żelaza w kluczowych narządach. Jest to również tzw. białko ostrej fazy, co oznacza, że ferrytyna informuje o stanie zapalnym toczącym się w organizmie (na skutek stanu zapalnego stężenie ferrytyny wzrasta).
Ferrytyna występuje we wszystkich komórkach organizmu, a głównie w śledzionie, wątrobie, szpiku i mięśniach.
Poziom ferrytyny i poziom żelaza są ze sobą ściśle powiązane. Im wyższe stężenie ferrytyny, tym wyższy poziom żelaza.
Ferrytyna to najlepszy wskaźnik gospodarki żelaza. To właśnie ona pozwala ocenić, czy w organizmie go brakuje, czy może jest go zbyt wiele. I jedna, i druga sytuacja jest niekorzystna dla naszego zdrowia. Z tego też powodu ferrytyna powinna być jednym z podstawowych badań wykonywanych w ramach profilaktyki.
Ferrytyna – badanie
Badanie poziomu ferrytyny pozwala ocenić metabolizm żelaza, tj. określić jego zapasy w organizmie. Aby sprawdzić nasz poziom ferrytyny, musimy wykonać badanie krwi. Powinno się ją pobrać rano, na czczo.
Ferrytynę warto badać jednocześnie z poziomem żelaza we krwi, np. gdy mamy objawy mogące wskazywać na anemię, a także wtedy, gdy borykamy się z nadmiernym wypadaniem włosów.

Obejrzyj webinar: Zatrzymaj włosy na głowie
U kobiet miesiączkujących badanie to powinno się robić regularnie co mniej więcej pół roku. Często morfologia może nie wykazać jakichś nieprawidłowości, a będą one widocznie w poziomie ferrytyny (szczególnie przy niskim poziomie zapasów żelaza).
Według norm funkcjonalnych ferrytyna powinna się mieścić w granicach minimum 40–60 ng/ml. Jeżeli mamy problemy z włosami, warto ten parametr utrzymywać na poziomie 70–80 ng/ml.
Niedobór ferrytyny
Niski poziom ferrytyny wskazuje na wyczerpanie zapasów żelaza. Do takiej sytuacji mogą się przyczyniać liczne czynniki, takie jak: niskie spożycie żelaza wraz z jedzeniem, upośledzenie wchłaniania, obfite krwawienia miesiączkowe czy anemia.
Niedobór ferrytyny może być też powiązany z chorobą autoimmunizacyjną, pasożytami czy dysbiozą jelitową. Z takim problemem mogą się też borykać osoby stosujące dietę wegetariańską lub wegańską oraz kobiety w ciąży.
Niedobór ferrytyny może wiązać się z takimi objawami, jak:
- przewlekłe zmęczenie,
- senność,
- słaba koncentracja,
- obniżenie odporności,
- wypadanie włosów,
- łamliwość paznokci,
- sucha skóra,
- zawroty głowy.
Niedobór ferrytyny często wynika z nieprawidłowo zbilansowanej diety.
Nadmiar ferrytyny
Wysoki poziom ferrytyny przede wszystkim wskazuje na stan zapalny. Nadmiar ferrytyny może być połączony też z rzadką chorobą – hemochromatozą (przeładowaniem żelazem). W takim przypadku żelazo odkłada się w zbyt dużej ilości w wątrobie, sercu czy trzustce, co prowadzi do uszkodzenia narządów.
Nadmiar ferrytyny może też wystąpić w przypadku chorób wątroby czy nerek, przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, a także przy nadużywaniu alkoholu.
Objawy podwyższonego poziomu ferrytyny obejmują:
- obniżenie libido,
- bóle brzucha,
- bóle stawów,
- utratę masy ciała,
- złe samopoczucie,
- brak energii, zmęczenie,
- problemy jelitowe, np. zaparcia, wzdęcia.
W przypadku występowania nadmiaru ferrytyny kluczowe jest znalezienie przyczyny takiej sytuacji i wdrożenie leczenia.
Dieta a ferrytyna
Sposobem na podniesienie poziomu ferrytyny jest odpowiednio skomponowana dieta. Powinny się w niej znajdować produkty bogate w żelazo, takie jak mięso, podroby, ryby, jaja. Pamiętajmy, że przyswajalność żelaza poprawia witamina C, więc jej również nie może zabraknąć w diecie.
Jeśli potrzebujesz wsparcia w ułożeniu diety, pomoże ci dietetyk kliniczny.
To może cię zainteresować:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Skąd czerpać wapń w diecie bez nabiału?
„Nie jesz nabiału? To skąd masz czerpać wapń?” – takie reakcje są dosyć częste, gdy ktoś się dowie, że z jakichś przyczyn unikamy produktów nabiałowych. Po co w takim razie sięgać, aby nie zabrakło go…
WIĘCEJ >Fasolka szparagowa – co w sobie kryje?
Zarówno zielona, jak i żółta fasolka szparagowa to źródło wielu cennych składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać. To jedno z chętniej uprawianych warzyw w przydomowych ogródkach. Sezon na fasolkę trwa od czerwca do…
WIĘCEJ >Jak zrobić domowy rosół?
Paweł Jackowski opowiada o tym, jak zrobić pyszny domowy rosół. Choć jest to jedna z najpopularniejszych zup, jej przygotowanie nie jest takie proste. Warto znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor….
WIĘCEJ >Wyzwanie – podnieś wibracje!
Podnieś wibracje! Od dzisiaj do 21 grudnia 2020 – tylko miłość, tylko wdzięczność, odrzuć to, co negatywne, karm się tylko tym, co daje ci radość, miłość, dobrą energię. Dzień 21 grudnia jest ważny (sprawdź poniższy…
WIĘCEJ >