![ferrytyna ferrytyna](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2023/07/ferrytyna-1024x682.jpg)
![ferrytyna ferrytyna](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2023/07/ferrytyna-1024x682.jpg)
Odczuwasz ciągłe zmęczenie? Wypadają ci włosy, a twoje paznokcie są kruche i łamliwe? Winna może być ferrytyna. Sprawdź, dlaczego warto regularnie kontrolować jej poziom.
Ferrytyna to białko, które magazynuje żelazo, a to z kolei odpowiada za syntezę hemoglobiny. Ferrytyna tworzy zapasy żelaza w kluczowych narządach. Jest to również tzw. białko ostrej fazy, co oznacza, że ferrytyna informuje o stanie zapalnym toczącym się w organizmie (na skutek stanu zapalnego stężenie ferrytyny wzrasta).
Ferrytyna występuje we wszystkich komórkach organizmu, a głównie w śledzionie, wątrobie, szpiku i mięśniach.
Poziom ferrytyny i poziom żelaza są ze sobą ściśle powiązane. Im wyższe stężenie ferrytyny, tym wyższy poziom żelaza.
Ferrytyna to najlepszy wskaźnik gospodarki żelaza. To właśnie ona pozwala ocenić, czy w organizmie go brakuje, czy może jest go zbyt wiele. I jedna, i druga sytuacja jest niekorzystna dla naszego zdrowia. Z tego też powodu ferrytyna powinna być jednym z podstawowych badań wykonywanych w ramach profilaktyki.
Ferrytyna – badanie
Badanie poziomu ferrytyny pozwala ocenić metabolizm żelaza, tj. określić jego zapasy w organizmie. Aby sprawdzić nasz poziom ferrytyny, musimy wykonać badanie krwi. Powinno się ją pobrać rano, na czczo.
Ferrytynę warto badać jednocześnie z poziomem żelaza we krwi, np. gdy mamy objawy mogące wskazywać na anemię, a także wtedy, gdy borykamy się z nadmiernym wypadaniem włosów.
![włosy](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2020/10/Depositphotos_153275078_l-2015-1024x690.jpg)
![włosy](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2020/10/Depositphotos_153275078_l-2015-1024x690.jpg)
![włosy](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2020/10/Depositphotos_153275078_l-2015-1024x690.jpg)
Obejrzyj webinar: Zatrzymaj włosy na głowie
U kobiet miesiączkujących badanie to powinno się robić regularnie co mniej więcej pół roku. Często morfologia może nie wykazać jakichś nieprawidłowości, a będą one widocznie w poziomie ferrytyny (szczególnie przy niskim poziomie zapasów żelaza).
Według norm funkcjonalnych ferrytyna powinna się mieścić w granicach minimum 40–60 ng/ml. Jeżeli mamy problemy z włosami, warto ten parametr utrzymywać na poziomie 70–80 ng/ml.
Niedobór ferrytyny
Niski poziom ferrytyny wskazuje na wyczerpanie zapasów żelaza. Do takiej sytuacji mogą się przyczyniać liczne czynniki, takie jak: niskie spożycie żelaza wraz z jedzeniem, upośledzenie wchłaniania, obfite krwawienia miesiączkowe czy anemia.
Niedobór ferrytyny może być też powiązany z chorobą autoimmunizacyjną, pasożytami czy dysbiozą jelitową. Z takim problemem mogą się też borykać osoby stosujące dietę wegetariańską lub wegańską oraz kobiety w ciąży.
Niedobór ferrytyny może wiązać się z takimi objawami, jak:
- przewlekłe zmęczenie,
- senność,
- słaba koncentracja,
- obniżenie odporności,
- wypadanie włosów,
- łamliwość paznokci,
- sucha skóra,
- zawroty głowy.
Niedobór ferrytyny często wynika z nieprawidłowo zbilansowanej diety.
Nadmiar ferrytyny
Wysoki poziom ferrytyny przede wszystkim wskazuje na stan zapalny. Nadmiar ferrytyny może być połączony też z rzadką chorobą – hemochromatozą (przeładowaniem żelazem). W takim przypadku żelazo odkłada się w zbyt dużej ilości w wątrobie, sercu czy trzustce, co prowadzi do uszkodzenia narządów.
Nadmiar ferrytyny może też wystąpić w przypadku chorób wątroby czy nerek, przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, a także przy nadużywaniu alkoholu.
Objawy podwyższonego poziomu ferrytyny obejmują:
- obniżenie libido,
- bóle brzucha,
- bóle stawów,
- utratę masy ciała,
- złe samopoczucie,
- brak energii, zmęczenie,
- problemy jelitowe, np. zaparcia, wzdęcia.
W przypadku występowania nadmiaru ferrytyny kluczowe jest znalezienie przyczyny takiej sytuacji i wdrożenie leczenia.
Dieta a ferrytyna
Sposobem na podniesienie poziomu ferrytyny jest odpowiednio skomponowana dieta. Powinny się w niej znajdować produkty bogate w żelazo, takie jak mięso, podroby, ryby, jaja. Pamiętajmy, że przyswajalność żelaza poprawia witamina C, więc jej również nie może zabraknąć w diecie.
Jeśli potrzebujesz wsparcia w ułożeniu diety, pomoże ci dietetyk kliniczny.
To może cię zainteresować:
Autor
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/11/Iwona-Wierzbicka-avatar-ajwendieta-pl-150x150.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/11/Iwona-Wierzbicka-avatar-ajwendieta-pl-150x150.jpg)
Iwona Wierzbicka
Odczuwasz ciągłe zmęczenie? Wypadają ci włosy, a twoje paznokcie są kruche i łamliwe? Winna może być ferrytyna. Sprawdź, dlaczego warto regularnie kontrolować jej poziom.
Ferrytyna to białko, które magazynuje żelazo, a to z kolei odpowiada za syntezę hemoglobiny. Ferrytyna tworzy zapasy żelaza w kluczowych narządach. Jest to również tzw. białko ostrej fazy, co oznacza, że ferrytyna informuje o stanie zapalnym toczącym się w organizmie (na skutek stanu zapalnego stężenie ferrytyny wzrasta).
Ferrytyna występuje we wszystkich komórkach organizmu, a głównie w śledzionie, wątrobie, szpiku i mięśniach.
Poziom ferrytyny i poziom żelaza są ze sobą ściśle powiązane. Im wyższe stężenie ferrytyny, tym wyższy poziom żelaza.
Ferrytyna to najlepszy wskaźnik gospodarki żelaza. To właśnie ona pozwala ocenić, czy w organizmie go brakuje, czy może jest go zbyt wiele. I jedna, i druga sytuacja jest niekorzystna dla naszego zdrowia. Z tego też powodu ferrytyna powinna być jednym z podstawowych badań wykonywanych w ramach profilaktyki.
Ferrytyna – badanie
Badanie poziomu ferrytyny pozwala ocenić metabolizm żelaza, tj. określić jego zapasy w organizmie. Aby sprawdzić nasz poziom ferrytyny, musimy wykonać badanie krwi. Powinno się ją pobrać rano, na czczo.
Ferrytynę warto badać jednocześnie z poziomem żelaza we krwi, np. gdy mamy objawy mogące wskazywać na anemię, a także wtedy, gdy borykamy się z nadmiernym wypadaniem włosów.
![włosy](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2020/10/Depositphotos_153275078_l-2015-1024x690.jpg)
![włosy](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2020/10/Depositphotos_153275078_l-2015-1024x690.jpg)
![włosy](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2020/10/Depositphotos_153275078_l-2015-1024x690.jpg)
Obejrzyj webinar: Zatrzymaj włosy na głowie
U kobiet miesiączkujących badanie to powinno się robić regularnie co mniej więcej pół roku. Często morfologia może nie wykazać jakichś nieprawidłowości, a będą one widocznie w poziomie ferrytyny (szczególnie przy niskim poziomie zapasów żelaza).
Według norm funkcjonalnych ferrytyna powinna się mieścić w granicach minimum 40–60 ng/ml. Jeżeli mamy problemy z włosami, warto ten parametr utrzymywać na poziomie 70–80 ng/ml.
Niedobór ferrytyny
Niski poziom ferrytyny wskazuje na wyczerpanie zapasów żelaza. Do takiej sytuacji mogą się przyczyniać liczne czynniki, takie jak: niskie spożycie żelaza wraz z jedzeniem, upośledzenie wchłaniania, obfite krwawienia miesiączkowe czy anemia.
Niedobór ferrytyny może być też powiązany z chorobą autoimmunizacyjną, pasożytami czy dysbiozą jelitową. Z takim problemem mogą się też borykać osoby stosujące dietę wegetariańską lub wegańską oraz kobiety w ciąży.
Niedobór ferrytyny może wiązać się z takimi objawami, jak:
- przewlekłe zmęczenie,
- senność,
- słaba koncentracja,
- obniżenie odporności,
- wypadanie włosów,
- łamliwość paznokci,
- sucha skóra,
- zawroty głowy.
Niedobór ferrytyny często wynika z nieprawidłowo zbilansowanej diety.
Nadmiar ferrytyny
Wysoki poziom ferrytyny przede wszystkim wskazuje na stan zapalny. Nadmiar ferrytyny może być połączony też z rzadką chorobą – hemochromatozą (przeładowaniem żelazem). W takim przypadku żelazo odkłada się w zbyt dużej ilości w wątrobie, sercu czy trzustce, co prowadzi do uszkodzenia narządów.
Nadmiar ferrytyny może też wystąpić w przypadku chorób wątroby czy nerek, przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, a także przy nadużywaniu alkoholu.
Objawy podwyższonego poziomu ferrytyny obejmują:
- obniżenie libido,
- bóle brzucha,
- bóle stawów,
- utratę masy ciała,
- złe samopoczucie,
- brak energii, zmęczenie,
- problemy jelitowe, np. zaparcia, wzdęcia.
W przypadku występowania nadmiaru ferrytyny kluczowe jest znalezienie przyczyny takiej sytuacji i wdrożenie leczenia.
Dieta a ferrytyna
Sposobem na podniesienie poziomu ferrytyny jest odpowiednio skomponowana dieta. Powinny się w niej znajdować produkty bogate w żelazo, takie jak mięso, podroby, ryby, jaja. Pamiętajmy, że przyswajalność żelaza poprawia witamina C, więc jej również nie może zabraknąć w diecie.
Jeśli potrzebujesz wsparcia w ułożeniu diety, pomoże ci dietetyk kliniczny.
To może cię zainteresować:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Czy tarczyca potrzebuje węglowodanów?
Często podczas konsultacji z pacjentami spotykam się z obawą, że dieta o niskiej podaży energii z węglowodanów (paleo, dieta ketogeniczna itp.) spowoduje pogorszenie pracy tarczycy. Czy tarczyca faktycznie potrzebuje węglowodanów? Czy węglowodany są niezbędne? Przekonanie, że…
WIĘCEJ >Cheat meal, cheat day – kto może, a kto nie?
Cheta day jest "odstępstwem" o reguły, od schematu, od zasad, ale czy każdemu jest dane co jakiś czas rozluźnić szyki dietetyczne. Niestety nie i nie dla każdego jest to dobra alternatywa, natomiast dla niektórych osób
WIĘCEJ >Sezonowość – jak przetrwać zimę bez świeżych warzyw?
Kiszonki – zawierają korzystny kwas mlekowy, który wspomaga naszą florę bakteryjną, ułatwia trawienie oraz wspomaga odporność. Ponadto kiszonki bogate są w witaminę C oraz bardzo ważną witaminę K i B, których ilość się zwiększa pod
WIĘCEJ >Co można zrobić z arbuza? 6 pomysłów
Arbuz to świetna przekąska, ale można go też wykorzystać do przygotowania smacznych dań. Sprawdź, co można zrobić z arbuza. Cechą charakterystyczną arbuza jest wysoka zawartość wody. Składa się z niej w około 90%, co sprawia,…
WIĘCEJ >