fbpx
Szukaj
open close

Endometrioza – przyczyny, objawy, dieta

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Endometrioza

Endometrioza to przewlekła choroba zapalna, wieloczynnikowa. Polega ona na obecności tkanki endometrium (błony śluzowej macicy) w różnych miejscach poza jamą macicy. Najczęściej spotyka się ją w jajnikach i jajowodach, ale też w innych miejscach, jak np. jelita, pęcherz moczowy czy nawet mózg.

Przyczyny

Przyczyny rozwoju tej choroby nie są znane. Istnieje wiele hipotez, w których pojawiają się czynniki genetyczne, hormonalne, zapalne czy bakteryjne, a także immunologiczne. Prawidłowo działający układ immunologiczny w momencie, gdy tkanki endometrium znajdą się poza macicą, powinien je zniszczyć. Niestety w przypadku endometriozy tak się nie dzieje.

Objawy

Endometrioza najczęściej daje takie objawy, jak:

Bóle brzucha mogą pojawiać się tylko mniej więcej wtedy, kiedy powinna być miesiączka, ale również bez związku z jej występowaniem, czyli tak naprawdę przez cały czas.

Diagnostyka

Diagnozę stawia lekarz i niestety nie jest to łatwe. Nie ma markerów we krwi, które mogłyby pozwolić stwierdzić tę chorobę. Najczęściej wykonuje się w tym celu USG przezpochwowe, jednak często to nie wystarcza. Dokładniejsza jest laparoskopia, ale jest też niestety bardziej inwazyjna.

Endometrioza a dieta

Przede wszystkim działania dietetyczne i suplementacyjne powinny koncentrować się na zmniejszeniu stanu zapalnego i poprawie działania układu immunologicznego. Oznacza to, że w pierwszej kolejności należy wyeliminować wszystko to, co może działać prozapalnie, czyli produkty zawierające cukier i tłuszcze trans (żywność przetworzona). Ponadto warto wyeliminować gluten, a przynajmniej pszenicę, a także produkty mleczne i przemysłowe mięso.

Mięso w przypadku występowania endometriozy jest kontrowersyjne, zwłaszcza czerwone – pojawiają się na ten temat różne informacje. Na pewno należy zwrócić uwagę na jakość produktu. Nie może to być mięso przemysłowe, czyli z supermarketu, ani przetworzone (czyli różne gotowe produkty mięsne). Powinno to być mięso z dobrego źródła, ekologiczne, najlepiej od zwierząt wypasanych na łąkach. Warto też uwzględnić dziczyznę, która dostarcza kwasów omega-3, które działają przeciwzapalnie.

Co powinno się znaleźć w diecie?

Dieta powinna być jak najbardziej naturalna i gęsta odżywczo. Powinna dostarczać witamin i minerałów, szczególnie antyoksydantów, więc w codziennym jadłospisie nie może zabraknąć dużej ilości warzyw. Owoce powinny występować w ograniczonej ilości – jedna porcja w ciągu dnia.

Jeśli chodzi o źródła białka, to oprócz dobrej jakości mięsa w diecie powinny się też znaleźć ryby i jaja. Węglowodany powinny występować w postaci kasz, np. kasza gryczana biała (czyli niepalona), jaglana, komosa ryżowa, bataty, ziemniaki, ryż basmati albo jaśminowy. W przypadku tłuszczów należy szczególnie zwrócić uwagę na tłuszcze nienasycone i dodawać je np. do sałatek. Chodzi przede wszystkim o tłuszcze, takie jak: oliwa z oliwek, awokado, olej lniany, olej z wiesiołka, z czarnuszki czy ogórecznika.

Czy warto włączyć suplementację?

Są pewne substancje, które mogą być pomocne. A w przypadku endometriozy szczególnie ważne jest działanie antyoksydacyjne i wspierające układ odpornościowy. Mogą to być takie preparaty jak resweratrol, który jest bardzo silnym antyoksydantem. Innymi antyoksydantami są np. witaminy C i E, selen czy cynk. Może się też sprawdzić NAC, czyli N-acetylo-L-cysteina, która jest prekursorem do powstawania glutationu – kolejnego antyoksydantu.

W kontekście wzmacniania układu immunologicznego duże znaczenie ma suplementacja omega-3 i witaminy D.

Suplementem, który warto rozważyć, gdy dotyka nas endometrioza, jest DIM, czyli kompleks związków indolowych występujących w roślinach kapustnych. Główne działanie tych związków polega na regulowaniu poziomu estrogenu, a w przypadku endometriozy metabolizm estrogenów jest zaburzony.

Przede wszystkim jednak suplementacja powinna służyć wyrównaniu niedoborów, które powinny być stwierdzone na podstawie wyników badań.

Obejrzyj webinar Iwony Wierzbickiej na temat endometriozy

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Endometrioza to przewlekła choroba zapalna, wieloczynnikowa. Polega ona na obecności tkanki endometrium (błony śluzowej macicy) w różnych miejscach poza jamą macicy. Najczęściej spotyka się ją w jajnikach i jajowodach, ale też w innych miejscach, jak np. jelita, pęcherz moczowy czy nawet mózg.

Przyczyny

Przyczyny rozwoju tej choroby nie są znane. Istnieje wiele hipotez, w których pojawiają się czynniki genetyczne, hormonalne, zapalne czy bakteryjne, a także immunologiczne. Prawidłowo działający układ immunologiczny w momencie, gdy tkanki endometrium znajdą się poza macicą, powinien je zniszczyć. Niestety w przypadku endometriozy tak się nie dzieje.

Objawy

Endometrioza najczęściej daje takie objawy, jak:

Bóle brzucha mogą pojawiać się tylko mniej więcej wtedy, kiedy powinna być miesiączka, ale również bez związku z jej występowaniem, czyli tak naprawdę przez cały czas.

Diagnostyka

Diagnozę stawia lekarz i niestety nie jest to łatwe. Nie ma markerów we krwi, które mogłyby pozwolić stwierdzić tę chorobę. Najczęściej wykonuje się w tym celu USG przezpochwowe, jednak często to nie wystarcza. Dokładniejsza jest laparoskopia, ale jest też niestety bardziej inwazyjna.

Endometrioza a dieta

Przede wszystkim działania dietetyczne i suplementacyjne powinny koncentrować się na zmniejszeniu stanu zapalnego i poprawie działania układu immunologicznego. Oznacza to, że w pierwszej kolejności należy wyeliminować wszystko to, co może działać prozapalnie, czyli produkty zawierające cukier i tłuszcze trans (żywność przetworzona). Ponadto warto wyeliminować gluten, a przynajmniej pszenicę, a także produkty mleczne i przemysłowe mięso.

Mięso w przypadku występowania endometriozy jest kontrowersyjne, zwłaszcza czerwone – pojawiają się na ten temat różne informacje. Na pewno należy zwrócić uwagę na jakość produktu. Nie może to być mięso przemysłowe, czyli z supermarketu, ani przetworzone (czyli różne gotowe produkty mięsne). Powinno to być mięso z dobrego źródła, ekologiczne, najlepiej od zwierząt wypasanych na łąkach. Warto też uwzględnić dziczyznę, która dostarcza kwasów omega-3, które działają przeciwzapalnie.

Co powinno się znaleźć w diecie?

Dieta powinna być jak najbardziej naturalna i gęsta odżywczo. Powinna dostarczać witamin i minerałów, szczególnie antyoksydantów, więc w codziennym jadłospisie nie może zabraknąć dużej ilości warzyw. Owoce powinny występować w ograniczonej ilości – jedna porcja w ciągu dnia.

Jeśli chodzi o źródła białka, to oprócz dobrej jakości mięsa w diecie powinny się też znaleźć ryby i jaja. Węglowodany powinny występować w postaci kasz, np. kasza gryczana biała (czyli niepalona), jaglana, komosa ryżowa, bataty, ziemniaki, ryż basmati albo jaśminowy. W przypadku tłuszczów należy szczególnie zwrócić uwagę na tłuszcze nienasycone i dodawać je np. do sałatek. Chodzi przede wszystkim o tłuszcze, takie jak: oliwa z oliwek, awokado, olej lniany, olej z wiesiołka, z czarnuszki czy ogórecznika.

Czy warto włączyć suplementację?

Są pewne substancje, które mogą być pomocne. A w przypadku endometriozy szczególnie ważne jest działanie antyoksydacyjne i wspierające układ odpornościowy. Mogą to być takie preparaty jak resweratrol, który jest bardzo silnym antyoksydantem. Innymi antyoksydantami są np. witaminy C i E, selen czy cynk. Może się też sprawdzić NAC, czyli N-acetylo-L-cysteina, która jest prekursorem do powstawania glutationu – kolejnego antyoksydantu.

W kontekście wzmacniania układu immunologicznego duże znaczenie ma suplementacja omega-3 i witaminy D.

Suplementem, który warto rozważyć, gdy dotyka nas endometrioza, jest DIM, czyli kompleks związków indolowych występujących w roślinach kapustnych. Główne działanie tych związków polega na regulowaniu poziomu estrogenu, a w przypadku endometriozy metabolizm estrogenów jest zaburzony.

Przede wszystkim jednak suplementacja powinna służyć wyrównaniu niedoborów, które powinny być stwierdzone na podstawie wyników badań.

Obejrzyj webinar Iwony Wierzbickiej na temat endometriozy

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Joanna Zawadzka
24 sierpnia 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dieta niskowęglowodanowa – dla kogo będzie odpowiednia?

Dieta niskowęglowodanowa polega na znacznym ograniczeniu ilości węglowodanów w codziennym jadłospisie. Zgodnie z założeniami tej diety można spożywać od 50 g do 150 g węglowodanów. Taki sposób żywienia będzie korzystny dla tych, którzy borykają się…

WIĘCEJ >
uziemianie

Uziemianie – na czym polega?

Na czym polega uziemianie i co ono daje? Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie ma ta prosta i przyjemna metoda. Uziemianie to nic innego, jak postawienie gołych stóp na ziemi (trawie czy piasku) – można po…

WIĘCEJ >

Krzywa glukozowo-insulinowa – co warto wiedzieć?

Krzywa glukozowo-insulinowa to oznaczenie poziomu glukozy i insuliny w co najmniej trzech punktach: na czczo, po godzinie i po dwóch godzinach od wypicia 75 g roztworu glukozy. Sprawdź, co warto wiedzieć na temat tego badania….

WIĘCEJ >

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Sezonowość polega na jedzeniu produktów wtedy, kiedy naturalnie rosną one w naszym otoczeniu, w naszej strefie geograficznej. Sprawdź, dlaczego warto jeść sezonowo. Temat dotyczy głównie warzyw i owoców, ale nie tylko. Sezonowe owoce i warzywa…

WIĘCEJ >