Chcesz schudnąć? Pracujesz nad zmianą nawyków żywieniowych? Starasz się kontrolować swój jadłospis, by wychwycić, jakie produkty ci nie służą? Istnieje proste narzędzie, które może ci w tym wszystkim pomóc. Sprawdź, jak prowadzić dzienniczek żywieniowy.
Niektóre sposoby na poprawę swojego stanu zdrowia mogą się wydawać zbyt banalne, by zacząć traktować je poważnie. Mimo wszystko warto dać im szansę. Pierwszym krokiem może być właśnie prowadzenie dzienniczka żywieniowego. Nie wymaga to od nas niczego specjalnego. Wystarczy jedynie robić to systematycznie. Wiele osób szybko się zniechęca, jeszcze zanim zauważy, że to działa. Ale jedno jest pewne – bez dzienniczka żywieniowego nie rozpoczniesz współpracy z dietetykiem klinicznym, przynajmniej w poradni Ajwen. Dlaczego?
Dietetyk musi wiedzieć, jak wygląda twoja dieta, by móc wyłapać w niej błędy. Istotne jest nie tylko to, co spożywasz, lecz także to, o jakich porach jesz, czy robisz to regularnie, czy może czasami pomijasz niektóre posiłki, jakie zjadasz porcje. Wszystko, co robisz w ciągu doby, ma znaczenie. Im więcej dietetyk wie na temat twojego stylu życia, tym łatwiej będzie znaleźć dla ciebie rozwiązanie.
Prowadzenie dzienniczka żywieniowego będzie pomocne nie tylko podczas współpracy z dietetykiem. To przede wszystkim skuteczna metoda do osiągnięcia celu i do zmiany nawyków oraz dobra forma samokontroli. Szybko zaczniesz zauważać szczegóły, które do tej pory nie były dla ciebie widoczne.
Praca nad nawykami
Zwykle wydaje nam się, że wiemy, jak wygląda nasza dieta, ale nie potrafimy sobie przypomnieć, co zjedliśmy danego dnia. Przede wszystkim łatwo jest przeoczyć różne przekąski. Nic dziwnego, w końcu w ciągu dnia tyle się dzieje, że możemy nie zwracać na to uwagi. W dodatku możemy być przekonani, że wcale nie odżywiamy się tak źle, bo w naszym jadłospisie pojawiają się przecież zdrowe produkty, jak np. warzywa czy owoce. Z jakiegoś powodu jednak zgłaszamy się do dietetyka. Często jest to problem z wagą, samopoczuciem, wynikami badań czy z zajściem w ciążę. W przypadku naszej poradni, jeszcze zanim dojdzie do konsultacji, usłyszysz, aby zacząć prowadzić dzienniczek żywieniowy (na co najmniej pięć dni przed spotkaniem). W ten sposób już na pierwszej wizycie będzie można przeanalizować, jak wygląda twój jadłospis i styl życia. To wstęp do pracy nad sobą i do zmiany nawyków.
Jak prowadzić dzienniczek żywieniowy?
Możesz to robić metodą tradycyjną, czyli po prostu zapisywać wszystko na kartce. Szybsze i wygodniejsze będzie jednak prowadzenie dzienniczka w aplikacji, np. w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Aby prowadzenie dzienniczka miało sens, trzeba to robić szczerze. Nie warto niczego ukrywać. Pamiętaj, że robisz to dla siebie! Dlatego jeśli w twojej diecie pojawiły się zakazane produkty, jak np. alkohol, cukierki, lody czy kebab, koniecznie to zanotuj. Twój dietetyk i tak się domyśli, że oszukujesz – łatwo to zauważy po twoich wynikach badań.
Możesz codziennie notować w dzienniczku informacje o tym:
- co jesz i pijesz;
- jak się czujesz po posiłku;
- ile śpisz;
- jak często się wypróżniasz;
- jaką aktywność fizyczną uprawiasz;
- co nowego zaobserwowałeś (np. senność po posiłku, więcej energii, problemy z cerą itp.).
Pamiętaj:
- Zapisuj, o której godzinie wstajesz oraz o której się kładziesz spać.
- Spisuj wszystko, co danego dnia zjadłeś i wypiłeś – nawet jeśli są to tylko dwa orzeszki, trzy truskawki, kawa, herbata czy woda.
- Notuj codziennie to, jak wpływa na ciebie zjadane pożywienie. Jak się czujesz po spożyciu określonych potraw? Czy występują jakieś dolegliwości (np. „Mam ochotę na coś słodkiego”, „Mam zgagę”, „Boli mnie żołądek”, „Mam wzdęcie” itd.)? Jak wygląda sytuacja z wypróżnianiem? Czy masz energię, czy jesteś ospały?
- Obserwuj swoją aktywność fizyczną i emocje, jakie ci wtedy towarzyszą.
- Zapisuj ilość cukru dodanego (np. dwie łyżeczki do kawy).
- Notuj czas i miejsce posiłku lub przekąski.
- Spisuj ilość pożywienia (albo w miarach domowych, np. trzy łyżki płatków owsianych, albo gramaturę z opakowania, np. 125 g jogurtu).
- Zapisuj nazwę produktów oraz jeśli znasz – zawartość tłuszczu (np. jogurt 3%, mleko 2%, serek 15%).
- Oceń uczucie głodu przed danym posiłkiem, posługując się skalą od 0 do 5 (0 – brak głodu, 1 – coś bym zjadł, 2 – lekkie uczucie głodu, 3 – dość odczuwalny głód, 4 – duży głód, 5 – wilczy głód).
- Prowadź dzienniczek przez cały tydzień, również w weekendy.
- Bądź wytrwały – takie zapisywanie jest męczące, ale przyniesie efekty. Niebawem wejdzie ci to w nawyk.
- Nie oszukuj – robisz to w końcu dla siebie.
Sprawdź, jak możesz prowadzić dzienniczek w aplikacji Pogotowie Dietetyczne:
Każdy z naszych podopiecznych ma uruchomioną aplikację w wersji VIP na cały okres współpracy. Wystarczy się zalogować przy użyciu adresu mailowego podanego podczas rejestracji (sprawdź, jak się umówić). Dzienniczek w wersji premium jest synchronizowany z serwerem, dzięki czemu nie stracisz swoich zapisków, kiedy zgubisz urządzenie albo zechcesz zmienić je na inne.
Więcej na temat aplikacji znajdziesz tutaj.
Autor
Iwona Wierzbicka
Chcesz schudnąć? Pracujesz nad zmianą nawyków żywieniowych? Starasz się kontrolować swój jadłospis, by wychwycić, jakie produkty ci nie służą? Istnieje proste narzędzie, które może ci w tym wszystkim pomóc. Sprawdź, jak prowadzić dzienniczek żywieniowy.
Niektóre sposoby na poprawę swojego stanu zdrowia mogą się wydawać zbyt banalne, by zacząć traktować je poważnie. Mimo wszystko warto dać im szansę. Pierwszym krokiem może być właśnie prowadzenie dzienniczka żywieniowego. Nie wymaga to od nas niczego specjalnego. Wystarczy jedynie robić to systematycznie. Wiele osób szybko się zniechęca, jeszcze zanim zauważy, że to działa. Ale jedno jest pewne – bez dzienniczka żywieniowego nie rozpoczniesz współpracy z dietetykiem klinicznym, przynajmniej w poradni Ajwen. Dlaczego?
Dietetyk musi wiedzieć, jak wygląda twoja dieta, by móc wyłapać w niej błędy. Istotne jest nie tylko to, co spożywasz, lecz także to, o jakich porach jesz, czy robisz to regularnie, czy może czasami pomijasz niektóre posiłki, jakie zjadasz porcje. Wszystko, co robisz w ciągu doby, ma znaczenie. Im więcej dietetyk wie na temat twojego stylu życia, tym łatwiej będzie znaleźć dla ciebie rozwiązanie.
Prowadzenie dzienniczka żywieniowego będzie pomocne nie tylko podczas współpracy z dietetykiem. To przede wszystkim skuteczna metoda do osiągnięcia celu i do zmiany nawyków oraz dobra forma samokontroli. Szybko zaczniesz zauważać szczegóły, które do tej pory nie były dla ciebie widoczne.
Praca nad nawykami
Zwykle wydaje nam się, że wiemy, jak wygląda nasza dieta, ale nie potrafimy sobie przypomnieć, co zjedliśmy danego dnia. Przede wszystkim łatwo jest przeoczyć różne przekąski. Nic dziwnego, w końcu w ciągu dnia tyle się dzieje, że możemy nie zwracać na to uwagi. W dodatku możemy być przekonani, że wcale nie odżywiamy się tak źle, bo w naszym jadłospisie pojawiają się przecież zdrowe produkty, jak np. warzywa czy owoce. Z jakiegoś powodu jednak zgłaszamy się do dietetyka. Często jest to problem z wagą, samopoczuciem, wynikami badań czy z zajściem w ciążę. W przypadku naszej poradni, jeszcze zanim dojdzie do konsultacji, usłyszysz, aby zacząć prowadzić dzienniczek żywieniowy (na co najmniej pięć dni przed spotkaniem). W ten sposób już na pierwszej wizycie będzie można przeanalizować, jak wygląda twój jadłospis i styl życia. To wstęp do pracy nad sobą i do zmiany nawyków.
Jak prowadzić dzienniczek żywieniowy?
Możesz to robić metodą tradycyjną, czyli po prostu zapisywać wszystko na kartce. Szybsze i wygodniejsze będzie jednak prowadzenie dzienniczka w aplikacji, np. w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Aby prowadzenie dzienniczka miało sens, trzeba to robić szczerze. Nie warto niczego ukrywać. Pamiętaj, że robisz to dla siebie! Dlatego jeśli w twojej diecie pojawiły się zakazane produkty, jak np. alkohol, cukierki, lody czy kebab, koniecznie to zanotuj. Twój dietetyk i tak się domyśli, że oszukujesz – łatwo to zauważy po twoich wynikach badań.
Możesz codziennie notować w dzienniczku informacje o tym:
- co jesz i pijesz;
- jak się czujesz po posiłku;
- ile śpisz;
- jak często się wypróżniasz;
- jaką aktywność fizyczną uprawiasz;
- co nowego zaobserwowałeś (np. senność po posiłku, więcej energii, problemy z cerą itp.).
Pamiętaj:
- Zapisuj, o której godzinie wstajesz oraz o której się kładziesz spać.
- Spisuj wszystko, co danego dnia zjadłeś i wypiłeś – nawet jeśli są to tylko dwa orzeszki, trzy truskawki, kawa, herbata czy woda.
- Notuj codziennie to, jak wpływa na ciebie zjadane pożywienie. Jak się czujesz po spożyciu określonych potraw? Czy występują jakieś dolegliwości (np. „Mam ochotę na coś słodkiego”, „Mam zgagę”, „Boli mnie żołądek”, „Mam wzdęcie” itd.)? Jak wygląda sytuacja z wypróżnianiem? Czy masz energię, czy jesteś ospały?
- Obserwuj swoją aktywność fizyczną i emocje, jakie ci wtedy towarzyszą.
- Zapisuj ilość cukru dodanego (np. dwie łyżeczki do kawy).
- Notuj czas i miejsce posiłku lub przekąski.
- Spisuj ilość pożywienia (albo w miarach domowych, np. trzy łyżki płatków owsianych, albo gramaturę z opakowania, np. 125 g jogurtu).
- Zapisuj nazwę produktów oraz jeśli znasz – zawartość tłuszczu (np. jogurt 3%, mleko 2%, serek 15%).
- Oceń uczucie głodu przed danym posiłkiem, posługując się skalą od 0 do 5 (0 – brak głodu, 1 – coś bym zjadł, 2 – lekkie uczucie głodu, 3 – dość odczuwalny głód, 4 – duży głód, 5 – wilczy głód).
- Prowadź dzienniczek przez cały tydzień, również w weekendy.
- Bądź wytrwały – takie zapisywanie jest męczące, ale przyniesie efekty. Niebawem wejdzie ci to w nawyk.
- Nie oszukuj – robisz to w końcu dla siebie.
Sprawdź, jak możesz prowadzić dzienniczek w aplikacji Pogotowie Dietetyczne:
Każdy z naszych podopiecznych ma uruchomioną aplikację w wersji VIP na cały okres współpracy. Wystarczy się zalogować przy użyciu adresu mailowego podanego podczas rejestracji (sprawdź, jak się umówić). Dzienniczek w wersji premium jest synchronizowany z serwerem, dzięki czemu nie stracisz swoich zapisków, kiedy zgubisz urządzenie albo zechcesz zmienić je na inne.
Więcej na temat aplikacji znajdziesz tutaj.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Te zdrowe nawyki warto pielęgnować. Jest ich aż 10!
Żyjemy w czasach, w których nieustannie gonimy za czymś, stresujemy się, chcemy mieć więcej, szybciej i najlepiej „na już”. Tym bardziej więc warto zadbać o zdrowe nawyki, które dobrze wpłyną na twoje zdrowie. Dobrze jest…
WIĘCEJ >Wymówki a dieta. Grunt to organizacja!
Grunt to organizacja! Zobacz jak robimy to w Ajwen! Poczytaj jakie są wymówki w diecie! Zobacz jak ważne jest wsparcie innych osób!
WIĘCEJ >Odstaw te 2 produkty, a poczujesz się lepiej
W diecie Polaków są dwa ulubione produkty: pszenica (chleb, bułki, pierogi) oraz produkty mleczne (mleko, jogurty oraz serki wiejskie). Pomimo że jemy je codziennie po kilka razy, nie czujemy monotonii, nudy czy braku urozmaicenia. Kiedy…
WIĘCEJ >Seler kontra ziemniak – co wybrać?
W ziemniaku jest dużo więcej węglowodanów niż w selerze 15g/100g produktu, a niemal całość to skrobia. Pozostały ułamek węglowodanów to sacharoza i fruktoza (podobnie jak w selerze). Skrobia w obrobiona termicznie w obecności wody staje
WIĘCEJ >