
Jak obrać dynię? Niby wydaje się to proste, a pewnie wiele razy zastanawiałeś się, jak zrobić to szybko o sprawnie. Sprawdź, jak radzi sobie z tym Paweł Jackowski i jakie daje wskazówki.
Sezon dyniowy co prawda za nami, ale jeszcze gdzieniegdzie można dostać dynię. To fajne warzywo dość dobrze znosi przechowywanie. Gdy uprawiałem swoje warzywa w Wielkopolsce, to woziłem z działki pełne bagażniki tych fantastycznych roślin. Oprócz zwykłych dyni miałem też patisony, kabaczki i cukinie.
Ale dobra, teraz sprawa dotyczy dyni, choć tak samo można potraktować patisona. Ogólnie rzecz biorąc, są to warzywa niewygodne, bo są duże. Jest na to prosty patent. Kroimy warzywa w plastry na szerokość 2 cm i obieramy skórę obieraczką lub nożykiem. Proste? Proste! Obejrzyj poniższy film
Co można zrobić z dyni? Mnóstwo rzeczy, np.:
- zupę,
- dżem,
- zapiekanki,
- leczo,
- bigos,
- gulasz,
- puree.
Przeczytaj jeszcze: Dynia – czy warto ją jeść?
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor

Paweł Jackowski
Jak obrać dynię? Niby wydaje się to proste, a pewnie wiele razy zastanawiałeś się, jak zrobić to szybko o sprawnie. Sprawdź, jak radzi sobie z tym Paweł Jackowski i jakie daje wskazówki.
Sezon dyniowy co prawda za nami, ale jeszcze gdzieniegdzie można dostać dynię. To fajne warzywo dość dobrze znosi przechowywanie. Gdy uprawiałem swoje warzywa w Wielkopolsce, to woziłem z działki pełne bagażniki tych fantastycznych roślin. Oprócz zwykłych dyni miałem też patisony, kabaczki i cukinie.
Ale dobra, teraz sprawa dotyczy dyni, choć tak samo można potraktować patisona. Ogólnie rzecz biorąc, są to warzywa niewygodne, bo są duże. Jest na to prosty patent. Kroimy warzywa w plastry na szerokość 2 cm i obieramy skórę obieraczką lub nożykiem. Proste? Proste! Obejrzyj poniższy film
Co można zrobić z dyni? Mnóstwo rzeczy, np.:
- zupę,
- dżem,
- zapiekanki,
- leczo,
- bigos,
- gulasz,
- puree.
Przeczytaj jeszcze: Dynia – czy warto ją jeść?
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Topinambur – właściwości i przepisy
Topinambur to korzeń rośliny zwanej słonecznikiem bulwiastym. Do Europy dostał się dzięki odkryciom geograficznym, a do naszego pięknego kraju przyjechał na początku 1700 roku. W czasach prekolumbijskich uprawiali go Indianie Ameryki Północnej z plemienia Topinamboore….
WIĘCEJ >Smoothies dla całej rodziny
Smoothie to świetny sposób by kilka składników odżywczych dostarczyć w szybki i przyjemny sposób, dzieci nie zawsze chcą jeść warzywa, czasami jedzą tylko chleb i słodycze, pewnie nie raz słyszysz - jedz zielone bo mają
WIĘCEJ >Jak zrobić zupę dyniowo-marchewkową?
Kolejny ciekawy przepis na szybką i zdrową zupę – tym razem dyniowo-marchewkową. Paweł Jackowski pokazuje, jak smaczne i oszczędne jest gotowanie paleo. Składniki: ¼ dyni Hokkaido (210 g) ½ marchewki (30 g) 2 szklanki bulionu…
WIĘCEJ >Dużo warzyw – co z nimi zrobić?
Mamy dużo warzyw, bo albo tyle kupiliśmy, albo zostaliśmy obdarowani przez życzliwych działkowców. Z części zrobiliśmy jeden, drugi, trzeci posiłek, ale co dalej? Co zrobić z pozostałymi warzywami? Mamy kilka podpowiedzi. Jest na to kilka…
WIĘCEJ >