Jak obrać dynię? Niby wydaje się to proste, a pewnie wiele razy zastanawiałeś się, jak zrobić to szybko o sprawnie. Sprawdź, jak radzi sobie z tym Paweł Jackowski i jakie daje wskazówki.
Sezon dyniowy co prawda za nami, ale jeszcze gdzieniegdzie można dostać dynię. To fajne warzywo dość dobrze znosi przechowywanie. Gdy uprawiałem swoje warzywa w Wielkopolsce, to woziłem z działki pełne bagażniki tych fantastycznych roślin. Oprócz zwykłych dyni miałem też patisony, kabaczki i cukinie.
Ale dobra, teraz sprawa dotyczy dyni, choć tak samo można potraktować patisona. Ogólnie rzecz biorąc, są to warzywa niewygodne, bo są duże. Jest na to prosty patent. Kroimy warzywa w plastry na szerokość 2 cm i obieramy skórę obieraczką lub nożykiem. Proste? Proste! Obejrzyj poniższy film
Co można zrobić z dyni? Mnóstwo rzeczy, np.:
- zupę,
- dżem,
- zapiekanki,
- leczo,
- bigos,
- gulasz,
- puree.
Przeczytaj jeszcze: Dynia – czy warto ją jeść?
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Paweł Jackowski
Jak obrać dynię? Niby wydaje się to proste, a pewnie wiele razy zastanawiałeś się, jak zrobić to szybko o sprawnie. Sprawdź, jak radzi sobie z tym Paweł Jackowski i jakie daje wskazówki.
Sezon dyniowy co prawda za nami, ale jeszcze gdzieniegdzie można dostać dynię. To fajne warzywo dość dobrze znosi przechowywanie. Gdy uprawiałem swoje warzywa w Wielkopolsce, to woziłem z działki pełne bagażniki tych fantastycznych roślin. Oprócz zwykłych dyni miałem też patisony, kabaczki i cukinie.
Ale dobra, teraz sprawa dotyczy dyni, choć tak samo można potraktować patisona. Ogólnie rzecz biorąc, są to warzywa niewygodne, bo są duże. Jest na to prosty patent. Kroimy warzywa w plastry na szerokość 2 cm i obieramy skórę obieraczką lub nożykiem. Proste? Proste! Obejrzyj poniższy film
Co można zrobić z dyni? Mnóstwo rzeczy, np.:
- zupę,
- dżem,
- zapiekanki,
- leczo,
- bigos,
- gulasz,
- puree.
Przeczytaj jeszcze: Dynia – czy warto ją jeść?
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Placuszki kasztanowo-bananowe
Placuszki to świetny posiłek potreningowy, posiłek dla dziecka, węglowodany, które nie uczulają. Można je zjeść na kolację albo zabrać ze sobą. Szybko się je robi.
WIĘCEJ >Rośliny psiankowate – co warto o nich wiedzieć?
Jedzenie dużej ilości warzyw oraz owoców jest polecane przez dietetyków jako podstawa zdrowej diety. Należy jednak pamiętać, że nie wszystko jest czarne i białe i to, co będzie dla jednej osoby dobre, dla innej może…
WIĘCEJ >Schudnij w 30 dni – 10 zasad Ajwen
Schudnij bez wielkich wyrzeczeń. Wprowadź łatwe zasady, małe ograniczenia i ciesz się dużymi efektami. Mniej chleba, mniej nabiału, śniadania białkowo-tłuszczowe – to niektóre z 10 zasad Ajwen. Poznaj je i popraw swoje zdrowie w 30 dni!…
WIĘCEJ >Krupnik samuraja (bezglutenowy)
Zobacz, jak zrobić bezglutenowy krupnik. Czasami brakuje nam potraw z dzieciństwa, jedną z nich jest krupnik. Dlaczego krupnik samuraja? Ponieważ dieta samuraja jest wersją diety paleo rozszerzoną m.in. o zdrowe kasze. Jest to dieta dobra dla…
WIĘCEJ >