Dna moczanowa – dowiedz się, co jest przyczyną tego schorzenia, i jak wspomóc jego leczenie za pomocą diety.
Dna moczanowa to bolesna, przewlekła choroba wynikająca z odkładania się w organizmie kryształków moczanu sodu. Jak to się dzieje? Wysokie stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi sprzyja odkładaniu się złogów kryształów moczanu sodu, które są przyczyną tworzenia się miejscowego stanu zapalnego, napadów dny moczanowej oraz uszkodzenia stawów.
Kwas moczowy to metaboliczny produkt uboczny rozkładu białka. Za jego wzrost odpowiadają puryny, które w większości produkowane są przez nasz organizm, jednak mogą też wchodzić w skład żywności. Puryny są rozkładane przez enzymy trawienne i wydalane z moczem. Kiedy jednak wzrasta poziom kwasu moczowego, enzymy nie radzą sobie z ich rozbijaniem. W efekcie kwas zaczyna gromadzić się w tkankach i krwiobiegu. Przedostaje się też do tkanek otaczających stawy, przez co stają się one wyjątkowo tkliwe. To wywołuje ból, któremu zazwyczaj towarzyszy obrzęk i zaczerwienienie. Trwa to przez kilka dni, a nawet tygodni. Jeżeli nie są stosowane odpowiednie zmiany żywieniowe, ból często powraca.
Dna moczanowa najczęściej występuje u mężczyzn. Dawniej nazywano ją chorobą ludzi bogatych, ponieważ cierpią na nią osoby nadużywające alkoholu i regularnie spożywające ciężkie, tłuste i słodkie pokarmy.
Schorzenie to często wiąże się też ze współistnieniem takich chorób, jak: otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze i choroba sercowo-naczyniowa. Najnowsze badania wskazują, że osoby cierpiące na insulinooporność są bardziej zagrożone występowaniem dny.
Przyczyny i leczenie
Przyczyny dny moczanowej to:
- nieodpowiednia dieta, oparta głównie na węglowodanach,
- nadużywanie alkoholu,
- insulinooporność,
- otyłość,
- choroby nerek.
Dostępne na rynku leki obniżające stężenie kwasu powinno się stosować wyłącznie w ostateczności. Lata doświadczeń pokazują, że w przypadku dny moczanowej najskuteczniejsza terapia opiera się na diecie i naturalnym oczyszczaniu organizmu.
Badania i dieta
Aby w odpowiedni sposób ustalić plan działania, trzeba dowiedzieć się, co jest przyczyną schorzenia. W tym pomocny jest szczegółowy wywiad, jaki jest przeprowadzany podczas konsultacji z dietetykiem, oraz dokładna analiza dzienniczka żywieniowego.
Kolejnym krokiem jest ocena niedoborów w organizmie. Tu pomocne będą takie badania, jak: poziom magnezu, kwasu foliowego, witaminy B12, D3, żelaza, ferrytyny. Dobrze jest też sprawdzić homocysteinę i cały lipidogram, poziom cukru i insuliny, a czasem trzeba nawet wykonać badanie krzywej. Koniecznie należy systematycznie sprawdzać poziom kwasu moczowego. Bardzo ważne jest także badanie pod kątem grzybów. Warto też monitorować mocz oraz morfologię.
Sprawdź jeszcze: Candida – co to takiego?
Osoby ze zdiagnozowaną dną moczanową powinny stosować dietę niskopurynową. Oznacza to, że mogą sięgać po produkty o niskiej i średniej zawartości kwasu moczowego (dziennie nie należy przekraczać łącznie 300 mg, a w okresie częstych ataków należy ograniczyć ilość do 120 mg na dobę).
Zaleca się stosowanie diety opartej na warzywach, z dostosowaną ilością białka i węglowodanów, która obniża poziom kwasu i może zapobiegać nawrotom choroby.
Tradycyjną metodą leczenia dny z zastosowaniem diety jest wprowadzenie następujących zmian:
- Wykluczenie produktów bogatych w puryny (np. czerwone mięso, wędliny, podroby, niektóre ryby i owoce morza, warzywa strączkowe itp.).
- Fruktoza i glukoza mogą być metabolizowane do kwasu mlekowego, który zatrzymuje kwas moczowy w organizmie. Z tej przyczyny należy zrezygnować z produktów zawierających tę substancję oraz ze słodzenia cukrem. Najlepiej wybierać owoce jagodowe.
- Alkohol zwiększa stężenie kwasu moczowego w organizmie, dlatego chorzy na dnę powinni zachować całkowitą abstynencję.
- Wykluczenie produktów drożdżowych (również piwa).
Zalecenia dietetyczne
Zalecenia dietetyczne w dnie moczanowej:
- Zachowaj regularne odstępy między posiłkami (około czterech godzin).
- Spożywaj cztery posiłki dziennie.
- Ostatni posiłek jedz około trzech godzin przed snem, ponieważ w nocy zwiększa się ilość zatrzymywanego w organizmie kwasu moczowego.
- Po ostatnim posiłku (w odstępie około godziny po kolacji) zaleca się wypić większą ilość wody, około pół litra. Dzięki zwiększonej ilości płynów nie dojdzie do zagęszczenia moczu i wytrąceniu się kryształków kwasu moczowego.
- Najlepiej skomponować swój codzienny jadłospis na bazie produktów z niewielką ilością puryn. Do tej grupy należą: warzywa i owoce zawierające duże ilości witaminy C oraz nieprzetworzone produkty zbożowe.
- Wykazano, że dieta bogata w wiśnie jest skuteczna w leczeniu dny moczanowej. Dzieje się tak za sprawą związków fenolowych, które zmniejszają ilość napadów, a także ograniczają stan zapalny oraz dolegliwości bólowe.
- Seler ma podobne właściwości do wiśni, pomaga niwelować objawy dny moczanowej i zapobiega jej nawrotom.
- Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu.
Bardzo ważne jest także unikanie czynników mogących wyzwalać ostre napady dny. Należą do nich stres psychiczny, gwałtowne odchudzanie się czy nadmierny wysiłek fizyczny. Osoby otyłe mają wyższe ryzyko nawrotów dny moczanowej, dlatego poza zdrowym odżywianiem wskazane jest również dbanie o odpowiednią aktywność fizyczną.
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Kamila Berdys
Dna moczanowa – dowiedz się, co jest przyczyną tego schorzenia, i jak wspomóc jego leczenie za pomocą diety.
Dna moczanowa to bolesna, przewlekła choroba wynikająca z odkładania się w organizmie kryształków moczanu sodu. Jak to się dzieje? Wysokie stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi sprzyja odkładaniu się złogów kryształów moczanu sodu, które są przyczyną tworzenia się miejscowego stanu zapalnego, napadów dny moczanowej oraz uszkodzenia stawów.
Kwas moczowy to metaboliczny produkt uboczny rozkładu białka. Za jego wzrost odpowiadają puryny, które w większości produkowane są przez nasz organizm, jednak mogą też wchodzić w skład żywności. Puryny są rozkładane przez enzymy trawienne i wydalane z moczem. Kiedy jednak wzrasta poziom kwasu moczowego, enzymy nie radzą sobie z ich rozbijaniem. W efekcie kwas zaczyna gromadzić się w tkankach i krwiobiegu. Przedostaje się też do tkanek otaczających stawy, przez co stają się one wyjątkowo tkliwe. To wywołuje ból, któremu zazwyczaj towarzyszy obrzęk i zaczerwienienie. Trwa to przez kilka dni, a nawet tygodni. Jeżeli nie są stosowane odpowiednie zmiany żywieniowe, ból często powraca.
Dna moczanowa najczęściej występuje u mężczyzn. Dawniej nazywano ją chorobą ludzi bogatych, ponieważ cierpią na nią osoby nadużywające alkoholu i regularnie spożywające ciężkie, tłuste i słodkie pokarmy.
Schorzenie to często wiąże się też ze współistnieniem takich chorób, jak: otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze i choroba sercowo-naczyniowa. Najnowsze badania wskazują, że osoby cierpiące na insulinooporność są bardziej zagrożone występowaniem dny.
Przyczyny i leczenie
Przyczyny dny moczanowej to:
- nieodpowiednia dieta, oparta głównie na węglowodanach,
- nadużywanie alkoholu,
- insulinooporność,
- otyłość,
- choroby nerek.
Dostępne na rynku leki obniżające stężenie kwasu powinno się stosować wyłącznie w ostateczności. Lata doświadczeń pokazują, że w przypadku dny moczanowej najskuteczniejsza terapia opiera się na diecie i naturalnym oczyszczaniu organizmu.
Badania i dieta
Aby w odpowiedni sposób ustalić plan działania, trzeba dowiedzieć się, co jest przyczyną schorzenia. W tym pomocny jest szczegółowy wywiad, jaki jest przeprowadzany podczas konsultacji z dietetykiem, oraz dokładna analiza dzienniczka żywieniowego.
Kolejnym krokiem jest ocena niedoborów w organizmie. Tu pomocne będą takie badania, jak: poziom magnezu, kwasu foliowego, witaminy B12, D3, żelaza, ferrytyny. Dobrze jest też sprawdzić homocysteinę i cały lipidogram, poziom cukru i insuliny, a czasem trzeba nawet wykonać badanie krzywej. Koniecznie należy systematycznie sprawdzać poziom kwasu moczowego. Bardzo ważne jest także badanie pod kątem grzybów. Warto też monitorować mocz oraz morfologię.
Sprawdź jeszcze: Candida – co to takiego?
Osoby ze zdiagnozowaną dną moczanową powinny stosować dietę niskopurynową. Oznacza to, że mogą sięgać po produkty o niskiej i średniej zawartości kwasu moczowego (dziennie nie należy przekraczać łącznie 300 mg, a w okresie częstych ataków należy ograniczyć ilość do 120 mg na dobę).
Zaleca się stosowanie diety opartej na warzywach, z dostosowaną ilością białka i węglowodanów, która obniża poziom kwasu i może zapobiegać nawrotom choroby.
Tradycyjną metodą leczenia dny z zastosowaniem diety jest wprowadzenie następujących zmian:
- Wykluczenie produktów bogatych w puryny (np. czerwone mięso, wędliny, podroby, niektóre ryby i owoce morza, warzywa strączkowe itp.).
- Fruktoza i glukoza mogą być metabolizowane do kwasu mlekowego, który zatrzymuje kwas moczowy w organizmie. Z tej przyczyny należy zrezygnować z produktów zawierających tę substancję oraz ze słodzenia cukrem. Najlepiej wybierać owoce jagodowe.
- Alkohol zwiększa stężenie kwasu moczowego w organizmie, dlatego chorzy na dnę powinni zachować całkowitą abstynencję.
- Wykluczenie produktów drożdżowych (również piwa).
Zalecenia dietetyczne
Zalecenia dietetyczne w dnie moczanowej:
- Zachowaj regularne odstępy między posiłkami (około czterech godzin).
- Spożywaj cztery posiłki dziennie.
- Ostatni posiłek jedz około trzech godzin przed snem, ponieważ w nocy zwiększa się ilość zatrzymywanego w organizmie kwasu moczowego.
- Po ostatnim posiłku (w odstępie około godziny po kolacji) zaleca się wypić większą ilość wody, około pół litra. Dzięki zwiększonej ilości płynów nie dojdzie do zagęszczenia moczu i wytrąceniu się kryształków kwasu moczowego.
- Najlepiej skomponować swój codzienny jadłospis na bazie produktów z niewielką ilością puryn. Do tej grupy należą: warzywa i owoce zawierające duże ilości witaminy C oraz nieprzetworzone produkty zbożowe.
- Wykazano, że dieta bogata w wiśnie jest skuteczna w leczeniu dny moczanowej. Dzieje się tak za sprawą związków fenolowych, które zmniejszają ilość napadów, a także ograniczają stan zapalny oraz dolegliwości bólowe.
- Seler ma podobne właściwości do wiśni, pomaga niwelować objawy dny moczanowej i zapobiega jej nawrotom.
- Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu.
Bardzo ważne jest także unikanie czynników mogących wyzwalać ostre napady dny. Należą do nich stres psychiczny, gwałtowne odchudzanie się czy nadmierny wysiłek fizyczny. Osoby otyłe mają wyższe ryzyko nawrotów dny moczanowej, dlatego poza zdrowym odżywianiem wskazane jest również dbanie o odpowiednią aktywność fizyczną.
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zgaga – jak sobie pomóc? 5 rad dla zdrowia
Męczy cię zgaga? Sprawdź, co może być jej przyczyną i jak sobie z nią poradzić. Zgaga to uczucie palenia w klatce piersiowej świadczące o zaburzeniach układu pokarmowego. Jej przyczyną może być przepuklina rozworu przełyku, niestrawność…
WIĘCEJ >Jak sprawdzić, czy jelita pracują prawidłowo?
Od tego, w jakiej kondycji są nasze jelita, zależy nasze zdrowie. Jelita biorą udział w procesach trawiennych, odpowiadają za dostarczenie nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz za prawidłową pracę układu odpornościowego i funkcjonowanie całego organizmu. Mają również…
WIĘCEJ >Dieta fleksitariańska – na czym polega?
Dieta fleksitariańska polega na ograniczaniu spożywania produktów odzwierzęcych w codziennej diecie. W odróżnieniu do wegetarianizmu przyzwala na okazjonalne jedzenie mięsa. W diecie fleksitariańskiej dominują rośliny, ale dopuszczalne jest zjedzenie czasami produktów odzwierzęcych. Nie ma konkretnych…
WIĘCEJ >3 choroby powiązane z SIBO
SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, który objawia się m.in. ciągłym wzdęciem, ogólnym zmęczeniem, zaparciami czy biegunkami. Istnieją trzy choroby, które są powiązane z SIBO. Sprawdź, o jakie schorzenia chodzi. Choroby powiązane z SIBO…
WIĘCEJ >