
Konserwy – co z nim jest nie tak? Dlaczego powinno się na nie uważać? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.
Clostridium botulinum
Clostridium botulinum jest Gram-dodatnią laseczką wytwarzającą toksynę o nazwie botulina, zwaną potocznie jadem kiełbasianym. Jest ona uznawana za jedną z najsilniejszych trucizn. Można wyróżnić siedem podtypów toksyny produkowanej przez te laseczki, są one oznaczone literami A–G. Najczęściej występują zakażenia podtypami A, B oraz E. Z reguły zakażenia podtypem B charakteryzują się lżejszym przebiegiem niż w przypadku podtypu A, cechuje je również niższa śmiertelność. Najczęściej do zakażenia dochodzi drogą pokarmową poprzez przypadkowe spożycie spor przetrwalnikowych bakterii Clostridium. Mówimy wówczas o botulizmie pokarmowym.
Śmiertelne zakażenie
W przeliczeniu na czystą toksynę botulinową dawka śmiertelna dla mężczyzny ważącego 70 kg wynosi 70 µg. Śmierć następuje najczęściej w wyniku niewydolności oddechowej (porażenie mięśni) lub zatrzymania akcji serca. Spożycie już 1 g zakażonej żywności może wywołać botulizm. Objawy zatrucia jadem kiełbasianym pojawiają się zwykle po około 12–36 godzinach od spożycia zainfekowanego produktu. Do objawów zatrucia należy przede wszystkim porażenie mięśni szkieletowych ze względu na blokowanie przewodnictwa nerwowo-mięśniowego. U chorych można zaobserwować m.in.: podwójne widzenie, bełkotliwą mowę, opadanie powiek, osłabienie mięśni, suchość w ustach.

Obejrzyj film: Zmień jedzenie na pożywienie
Co może pomóc?
Botulina może być usuwana z organizmu chorego m.in. przy pomocy płukania żołądka. Konieczne jest również podanie surowicy antytoksycznej. Jej rolą jest wypłukanie toksyny z organizmu. Niestety, botulizm często kończy się zgonem w wyniku zatrzymania akcji serca, porażenia układu oddechowego lub zachłystowego zapalenia płuc.
Na co trzeba uważać?
Przede wszystkim na konserwy. Najczęściej toksyna botulinowa występuje w różnego rodzaju konserwach mięsnych, rybnych czy warzywnych, dlatego że są to bakterie beztlenowe. Czasem toksyna obecna jest w mięsie peklowanym lub wędzonym. Jeżeli zauważymy tzw. bombaż puszki, czyli wypukłe denko, istnieje ryzyko, że bakterie z tego rodzaju mogły się w produkcie namnożyć. Zdarza się czasami, że podczas otwierania słyszalny jest charakterystyczny syk – on również może świadczyć o zakażeniu produktu jadem kiełbasianym. Aby zminimalizować ryzyko zatrucia, nie należy spożywać produktów z wcześniej wymienionymi defektami. Ponadto nie należy spożywać konserw po upływie terminu ich przydatności do spożycia.
Nie podawaj dziecku
Oprócz botulizmu klasycznego występuje jeszcze botulizm dziecięcy. Pojawia się on w wyniku spożycia miodu skażonego zarodnikami bakterii Clostridium przez dzieci do pierwszego roku życia. Bakterie kiełkują i tworzą formy wegetatywne, które mają zdolność do wytwarzania toksyny botulinowej. Z tego powodu małym dzieciom nie należy podawać miodu, gdyż ich niewykształcona w pełni mikroflora jelitowa nie może zapobiec namnożeniu się tej bakterii. W przypadku starszych dzieci i osób dorosłych miód zakażony przetrwalnikami Clostridium botulinum nie stanowi zagrożenia. W tym wypadku przyczyną zakażenia są więc bakterie, a nie produkowana przez nie toksyna.
Istnieje również botulizm przyranny w tkankach, które uległy martwicy. W zdrowych tkankach nie ma możliwości rozwinięcia się tego zakażenia. Znane jest także pojęcie botulizmu inhalacyjnego i przyrannego.
Sprawdź nasze e-booki:

Literatura:
- Kukier E., Kwiatek K., Grenda T., Goldsztejn M., Dębski J., Botulizm – patogeneza i diagnostyka choroby, „Życie Weterynaryjne” (2015) nr 90.
- Kołodziejska E., „Aktualności neurologiczne” (2014) nr 14.
Autor

Joanna Jędrzejczak-Jackowska
Konserwy – co z nim jest nie tak? Dlaczego powinno się na nie uważać? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.
Clostridium botulinum
Clostridium botulinum jest Gram-dodatnią laseczką wytwarzającą toksynę o nazwie botulina, zwaną potocznie jadem kiełbasianym. Jest ona uznawana za jedną z najsilniejszych trucizn. Można wyróżnić siedem podtypów toksyny produkowanej przez te laseczki, są one oznaczone literami A–G. Najczęściej występują zakażenia podtypami A, B oraz E. Z reguły zakażenia podtypem B charakteryzują się lżejszym przebiegiem niż w przypadku podtypu A, cechuje je również niższa śmiertelność. Najczęściej do zakażenia dochodzi drogą pokarmową poprzez przypadkowe spożycie spor przetrwalnikowych bakterii Clostridium. Mówimy wówczas o botulizmie pokarmowym.
Śmiertelne zakażenie
W przeliczeniu na czystą toksynę botulinową dawka śmiertelna dla mężczyzny ważącego 70 kg wynosi 70 µg. Śmierć następuje najczęściej w wyniku niewydolności oddechowej (porażenie mięśni) lub zatrzymania akcji serca. Spożycie już 1 g zakażonej żywności może wywołać botulizm. Objawy zatrucia jadem kiełbasianym pojawiają się zwykle po około 12–36 godzinach od spożycia zainfekowanego produktu. Do objawów zatrucia należy przede wszystkim porażenie mięśni szkieletowych ze względu na blokowanie przewodnictwa nerwowo-mięśniowego. U chorych można zaobserwować m.in.: podwójne widzenie, bełkotliwą mowę, opadanie powiek, osłabienie mięśni, suchość w ustach.

Obejrzyj film: Zmień jedzenie na pożywienie
Co może pomóc?
Botulina może być usuwana z organizmu chorego m.in. przy pomocy płukania żołądka. Konieczne jest również podanie surowicy antytoksycznej. Jej rolą jest wypłukanie toksyny z organizmu. Niestety, botulizm często kończy się zgonem w wyniku zatrzymania akcji serca, porażenia układu oddechowego lub zachłystowego zapalenia płuc.
Na co trzeba uważać?
Przede wszystkim na konserwy. Najczęściej toksyna botulinowa występuje w różnego rodzaju konserwach mięsnych, rybnych czy warzywnych, dlatego że są to bakterie beztlenowe. Czasem toksyna obecna jest w mięsie peklowanym lub wędzonym. Jeżeli zauważymy tzw. bombaż puszki, czyli wypukłe denko, istnieje ryzyko, że bakterie z tego rodzaju mogły się w produkcie namnożyć. Zdarza się czasami, że podczas otwierania słyszalny jest charakterystyczny syk – on również może świadczyć o zakażeniu produktu jadem kiełbasianym. Aby zminimalizować ryzyko zatrucia, nie należy spożywać produktów z wcześniej wymienionymi defektami. Ponadto nie należy spożywać konserw po upływie terminu ich przydatności do spożycia.
Nie podawaj dziecku
Oprócz botulizmu klasycznego występuje jeszcze botulizm dziecięcy. Pojawia się on w wyniku spożycia miodu skażonego zarodnikami bakterii Clostridium przez dzieci do pierwszego roku życia. Bakterie kiełkują i tworzą formy wegetatywne, które mają zdolność do wytwarzania toksyny botulinowej. Z tego powodu małym dzieciom nie należy podawać miodu, gdyż ich niewykształcona w pełni mikroflora jelitowa nie może zapobiec namnożeniu się tej bakterii. W przypadku starszych dzieci i osób dorosłych miód zakażony przetrwalnikami Clostridium botulinum nie stanowi zagrożenia. W tym wypadku przyczyną zakażenia są więc bakterie, a nie produkowana przez nie toksyna.
Istnieje również botulizm przyranny w tkankach, które uległy martwicy. W zdrowych tkankach nie ma możliwości rozwinięcia się tego zakażenia. Znane jest także pojęcie botulizmu inhalacyjnego i przyrannego.
Sprawdź nasze e-booki:

Literatura:
- Kukier E., Kwiatek K., Grenda T., Goldsztejn M., Dębski J., Botulizm – patogeneza i diagnostyka choroby, „Życie Weterynaryjne” (2015) nr 90.
- Kołodziejska E., „Aktualności neurologiczne” (2014) nr 14.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Spirulina – dobra czy zła?
Spirulina zawiera 60–70% białka, kwasy fenolowe, tokoferole, prowitaminę A, witaminy z grupy B, w tym roślinną postać B12 i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i składniki mineralne. Co jeszcze warto o niej wiedzieć? Spirulina ma działanie…
WIĘCEJ >Radio Opole: Fast food lasagnie
Iwona Wierzbicka dla Radia Opole, na temat żywności paczkowanej, gotowej do spożycia po wyciągnięciu z opakowania i podgrzaniu. Co nam szkodzi, co może kryć się w takiej żywności i kto może sobie na taką pozwolić….
WIĘCEJ >Dieta przeciwzapalna – na czym polega?
Stan zapalny to bez wątpienia przyczyna większości chorób, a także problemów z odchudzaniem. Sprawdź, czym jest stan zapalny, gdzie szukać jego przyczyn i na czym polega dieta przeciwzapalna. Czym jest stan zapalny? Stan zapalny to…
WIĘCEJ >Cukrzyca – jakie zrobić badania?
Coraz więcej osób ma problemy z prawidłowym funkcjonowaniem gospodarki cukrowo-insulinowej. Zmagają się z tym nawet dzieci. Bagatelizowanie tego rodzaju zaburzeń może wiązać się z rozwinięciem się cukrzycy typu 2. Dlatego tak ważna jest odpowiednia diagnoza,…
WIĘCEJ >