fbpx
Szukaj
open close

Dlaczego ciągle jest mi zimno?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
zimno, ciągle mi zimno

W zimie nie rozstajesz się z grubymi skarpetkami i kubkiem gorącej herbaty. Latem nie jest wcale lepiej – z nieba leje się żar, a tobie wciąż jest zimno. Możliwe, że od lat słyszysz, że taka twoja natura i jesteś po prostu zmarzluchem. Jeśli pytanie, dlaczego jest mi zimno, nie daje ci spokoju, sprawdź, z czym to się może wiązać.

Dlaczego jest mi zimno?

Najczęstsze przyczyny ciągłego odczuwania zimna to:

Niedowaga

Osoby z niedowagą mają mniej tkanki tłuszczowej, a ta stanowi naturalną warstwę izolacyjną organizmu. A zatem osoby szczupłe mogą łatwiej odczuwać chłód. Dlatego m.in. warto zadbać o prawidłową masę ciała, a także o masę mięśniową.

Przeczytaj o tym, jak przytyć.

Zbyt mała masa mięśniowa

Osoby, które mają niewiele mięśni, częściej odczuwają zimno. Tkanka mięśniowa produkuje ciepło i wpływa na metabolizm, „podkręca” produkcję energii w komórkach. Odpowiednio dobrana aktywność fizyczna pomoże zwiększyć masę mięśni.

Niedobory

Ciągłe odczuwanie zimna może wiązać się z niskim poziomem żelaza i witamin z grupy B. Przy mniejszym poziomie żelaza organizm spowalnia tempo dostawy tlenu do komórek ciała, co jest niezbędne do procesu spalania. Niedobór żelaza pogarsza też produkcję hormonów tarczycy. Poza zrobieniem odpowiednich badań warto zadbać też o obecność w diecie produktów bogatych w żelazo (wątróbka, podroby, jaja, mięso).

zimno, dlaczego jest mi zimno

Z kolei niedobór witamin z grupy B wpływa na produkcję czerwonych krwinek – sprawia, że stają się wadliwe. To utrudnia transport tlenu do komórek ciała. Konsekwencją może być anemia, spadek czerwonych krwinek, przewlekłe odczuwanie zimna. Istotną rolę odgrywa tu odpowiednia dieta i – jeśli zachodzi taka potrzeba – suplementacja dobrana przez dietetyka w oparciu o wyniki wcześniej przeprowadzonych badań. Witaminy z grupy B można znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego (podroby, ryby, wołowina, jaja, cielęcina). Lepiej nie stosować suplementów na własną rękę.

Problemy z tarczycą

Ciągłe odczuwanie zimna może świadczyć o problemach z tarczycą. To jeden z objawów niedoczynności tego gruczołu. Tarczyca wydziela hormony, które regulują metabolizm. Jeśli jest uszkodzona, produkuje za mało hormonów. W konsekwencji spowolniony metabolizm sprawia, że zmniejsza się produkcja ciepła, obniża się temperatura ciała i jest nam po prostu zimno. Poza tym odczuciem pojawiają się też inne objawy: senność, sucha skóra, wypadanie włosów, przybieranie na wadze, problemy z jelitami.  

Ponadto ciągłe odczuwanie zimna może być też jednym z objawów choroby Hashimoto (obejrzyj film na temat Hashimoto).

Brak snu

Niewyspanie niesie za sobą szereg negatywnych konsekwencji. Jedną z nich jest uszkodzenie mechanizmu regulacji temperatury. Badania dowodzą, że brak snu obniża temperaturę ciała, powoduje zwolnienie metabolizmu, a co za tym idzie – obniżenie produkcji ciepła.

Sprawdź, jak zadbać o higienę snu.

Odwodnienie

Nawodniony organizm reguluje temperaturę ciała i utrzymuje ją na odpowiednim poziomie. Warto pamiętać o regularnym piciu wody. Sprawdź, ile jej pić i po jaką najlepiej sięgać.

Zmęczenie

Często odczuwanie zimna wiąże się ze zmęczeniem i stresem. Wyczerpany organizm kieruje dobrze dotlenioną krew do najważniejszych organów (np. serca) kosztem innych. Objawia się to m.in. lodowatymi dłońmi i stopami.

Przegrzewanie się

Ubieranie się nieadekwatnie do pogody czy zbyt wysoka temperatura w pomieszczeniach, w których przebywamy, skutkuje często przegrzewaniem organizmu. Nierzadko problem dotyczy małych dzieci, w przypadku których zakładanie kolejnych warstw ubrań z troski o to, aby nie zmarzły, przynosi więcej szkody niż pożytku. Przegrzewanie zaburza naturalną termoregulację organizmu. Negatywnie wpływa też na naszą odporność i prowadzi do częstszych infekcji.

Co z tym zrobić?

Przede wszystkim warto się przebadać. Na początku dobrze jest sprawdzić, czy źródło problemu nie tkwi w nieprawidłowej pracy tarczycy. Warto zbadać poziom TSH, FT3, FT4, aTPO, aTG oraz zrobić USG tarczycy. Wyniki najlepiej skonsultować ze specjalistą.

Pokochaj zimno

Samo przebadanie się to jeszcze nie wszystko. Można zrobić krok dalej i się z zimnem… zaprzyjaźnić. Zamiast z nim walczyć, dobrze jest czerpać z jego dobroczynnych właściwości. Jak to robić? Można morsować, uziemiać się, brać zimny prysznic. Zimno wzmacnia odporność, wspomaga spalanie tłuszczu, poprawia wydzielania hormonów przez tarczycę, wycisza stany zapalne.

Dowiedz się więcej na temat morsowania

Sprawdź jeszcze:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

W zimie nie rozstajesz się z grubymi skarpetkami i kubkiem gorącej herbaty. Latem nie jest wcale lepiej – z nieba leje się żar, a tobie wciąż jest zimno. Możliwe, że od lat słyszysz, że taka twoja natura i jesteś po prostu zmarzluchem. Jeśli pytanie, dlaczego jest mi zimno, nie daje ci spokoju, sprawdź, z czym to się może wiązać.

Dlaczego jest mi zimno?

Najczęstsze przyczyny ciągłego odczuwania zimna to:

Niedowaga

Osoby z niedowagą mają mniej tkanki tłuszczowej, a ta stanowi naturalną warstwę izolacyjną organizmu. A zatem osoby szczupłe mogą łatwiej odczuwać chłód. Dlatego m.in. warto zadbać o prawidłową masę ciała, a także o masę mięśniową.

Przeczytaj o tym, jak przytyć.

Zbyt mała masa mięśniowa

Osoby, które mają niewiele mięśni, częściej odczuwają zimno. Tkanka mięśniowa produkuje ciepło i wpływa na metabolizm, „podkręca” produkcję energii w komórkach. Odpowiednio dobrana aktywność fizyczna pomoże zwiększyć masę mięśni.

Niedobory

Ciągłe odczuwanie zimna może wiązać się z niskim poziomem żelaza i witamin z grupy B. Przy mniejszym poziomie żelaza organizm spowalnia tempo dostawy tlenu do komórek ciała, co jest niezbędne do procesu spalania. Niedobór żelaza pogarsza też produkcję hormonów tarczycy. Poza zrobieniem odpowiednich badań warto zadbać też o obecność w diecie produktów bogatych w żelazo (wątróbka, podroby, jaja, mięso).

zimno, dlaczego jest mi zimno

Z kolei niedobór witamin z grupy B wpływa na produkcję czerwonych krwinek – sprawia, że stają się wadliwe. To utrudnia transport tlenu do komórek ciała. Konsekwencją może być anemia, spadek czerwonych krwinek, przewlekłe odczuwanie zimna. Istotną rolę odgrywa tu odpowiednia dieta i – jeśli zachodzi taka potrzeba – suplementacja dobrana przez dietetyka w oparciu o wyniki wcześniej przeprowadzonych badań. Witaminy z grupy B można znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego (podroby, ryby, wołowina, jaja, cielęcina). Lepiej nie stosować suplementów na własną rękę.

Problemy z tarczycą

Ciągłe odczuwanie zimna może świadczyć o problemach z tarczycą. To jeden z objawów niedoczynności tego gruczołu. Tarczyca wydziela hormony, które regulują metabolizm. Jeśli jest uszkodzona, produkuje za mało hormonów. W konsekwencji spowolniony metabolizm sprawia, że zmniejsza się produkcja ciepła, obniża się temperatura ciała i jest nam po prostu zimno. Poza tym odczuciem pojawiają się też inne objawy: senność, sucha skóra, wypadanie włosów, przybieranie na wadze, problemy z jelitami.  

Ponadto ciągłe odczuwanie zimna może być też jednym z objawów choroby Hashimoto (obejrzyj film na temat Hashimoto).

Brak snu

Niewyspanie niesie za sobą szereg negatywnych konsekwencji. Jedną z nich jest uszkodzenie mechanizmu regulacji temperatury. Badania dowodzą, że brak snu obniża temperaturę ciała, powoduje zwolnienie metabolizmu, a co za tym idzie – obniżenie produkcji ciepła.

Sprawdź, jak zadbać o higienę snu.

Odwodnienie

Nawodniony organizm reguluje temperaturę ciała i utrzymuje ją na odpowiednim poziomie. Warto pamiętać o regularnym piciu wody. Sprawdź, ile jej pić i po jaką najlepiej sięgać.

Zmęczenie

Często odczuwanie zimna wiąże się ze zmęczeniem i stresem. Wyczerpany organizm kieruje dobrze dotlenioną krew do najważniejszych organów (np. serca) kosztem innych. Objawia się to m.in. lodowatymi dłońmi i stopami.

Przegrzewanie się

Ubieranie się nieadekwatnie do pogody czy zbyt wysoka temperatura w pomieszczeniach, w których przebywamy, skutkuje często przegrzewaniem organizmu. Nierzadko problem dotyczy małych dzieci, w przypadku których zakładanie kolejnych warstw ubrań z troski o to, aby nie zmarzły, przynosi więcej szkody niż pożytku. Przegrzewanie zaburza naturalną termoregulację organizmu. Negatywnie wpływa też na naszą odporność i prowadzi do częstszych infekcji.

Co z tym zrobić?

Przede wszystkim warto się przebadać. Na początku dobrze jest sprawdzić, czy źródło problemu nie tkwi w nieprawidłowej pracy tarczycy. Warto zbadać poziom TSH, FT3, FT4, aTPO, aTG oraz zrobić USG tarczycy. Wyniki najlepiej skonsultować ze specjalistą.

Pokochaj zimno

Samo przebadanie się to jeszcze nie wszystko. Można zrobić krok dalej i się z zimnem… zaprzyjaźnić. Zamiast z nim walczyć, dobrze jest czerpać z jego dobroczynnych właściwości. Jak to robić? Można morsować, uziemiać się, brać zimny prysznic. Zimno wzmacnia odporność, wspomaga spalanie tłuszczu, poprawia wydzielania hormonów przez tarczycę, wycisza stany zapalne.

Dowiedz się więcej na temat morsowania

Sprawdź jeszcze:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
7 czerwca 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

17 produktów niezbędnych w diecie

Wiele osób komponuje jadłospis z przypadkowych produktów. Często słyszymy, że trzeba ograniczyć tłuszcz, jeść produkty pełnoziarniste, dużo warzyw i owoców, a będziemy zdrowi. Niestety nie! Często kupujemy produkty w puszkach, paczkach czy też całkowicie przetworzone,…

WIĘCEJ >
gluten, nabiał, mleko, chleb, dieta bez glutenu i nabiału

Dieta bez glutenu i nabiału w żywieniu sportowców

Iwona Wierzbicka dla Asystent Trenera o wpływie glutenu i laktozy na organizm człowieka. Wiele osób ma nietolerancje na wymienione składniki, w większym lub mniejszym stopniu. Poprawę samopoczucia odnotowano nawet u osób zdrowych, którzy wyeliminowali laktozę

WIĘCEJ >

Sen – śpisz mniej niż 7 godzin? Grozi ci otyłość i depresja!

Jeżeliby przyjąć, że średnia życia to 78 lat, to 25 lat z nich spędzimy na spaniu. Dla porównania 48 dni będziemy uprawiać seks. Nowoczesny styl życia, przewlekły stres, siedzący tryb życia i brak snu indukują…

WIĘCEJ >
jak przetrwać zimę bez świeżych warzyw, warzywa, owoce, sezonowość

Sezonowość – jak przetrwać zimę bez świeżych warzyw?

Kiszonki – zawierają korzystny kwas mlekowy, który wspomaga naszą florę bakteryjną, ułatwia trawienie oraz wspomaga odporność. Ponadto kiszonki bogate są w witaminę C oraz bardzo ważną witaminę K i B, których ilość się zwiększa pod

WIĘCEJ >