Jest dużo sprzeczności na temat tego, jakie pH ma cytryna, jakie woda, a jakie jest dla nas odpowiednie. Czy jak wypijasz kwaśne, to niszczysz sobie żołądek, a jak wypijasz zasadowe, to przynosisz ulgę? Sprawdź, czy dieta zasadowa jest skuteczna.
Większość leków osłonowych na żołądek, czy mających przynosić ulgę w refluksie, zgadze lub nadkwasocie neutralizuje kwasy żołądkowe. Ale czy słusznie? Według mnie nie.
Nie chcę się za bardzo wdawać w szczegóły, zatem będzie prosto i trochę na logikę. Sok żołądkowy, który jest wodnym roztworem kwasu solnego (HCl) i enzymów trawiennych (głównie pepsyny rozbijającej wiązania peptydowe białek), ma pH 1–2, jest zatem bardzo kwaśny i żrący. Wytwarza się go około 1,5–2 l na dobę. Oczywiście ilość soku zależy od ilości i jakości jedzenia. Sok żołądkowy jest tak kwaśny, że w każdym miejscu z wyjątkiem żołądka wywołuje szkody, np. uszkodzenie śluzówki. Zatem to ważne, by treść żołądka w nim pozostała, a kiedy jest „gotowa”, zeszła do dwunastnicy, gdzie środowisko jest zasadowe.
O problemie możemy mówić w przypadku:
- refluksu – treść żołądka dostaje się do przełyku, niszczy śluzówkę,
- zgagi – skutek refluksu, czyli pieczenie wywołane działalnością soku żołądkowego w przełyku,
- ziejącego lub otwartego odźwiernika – czyli zasadowa treść dwunastnicy dostaje się do żołądka,
- nadkwasoty (?) – wiele osób o niej mówi, choć faktycznie ma na myśli refluks.
Zalecenia medyczne/dietetyczne są zwykle takie: jedzmy często, ale mało oraz lekkostrawnie, czyli wybierajmy produkty mączne, pszenne lub typu pierś kurczaka (chude mięso), unikajmy kwaśnych potraw, stosujmy leki zobojętniające kwas solny. Pijmy dużo płynów.
Wszystkie te zalecenia są ZŁE!
Dlaczego?
- Skoro naturalnym środowiskiem żołądka jest środowisko kwaśne, a ziejący odźwiernik przysparza nam kłopotów, to dlaczego zaleca się leki zobojętniające? Wprowadzające zasady do żołądka?
- Kwaśne (niskie) pH jest niezbędne do aktywacji pepsynogenu, dzięki któremu możliwe jest trawienie białek – zmniejszenie kwasowości (wprowadzenie zasad) może unieczynnić enzym pepsynę przez co białko nie zostanie strawione (może to wyjaśni pojęcie gnicia w jelitach, które jest tak popularne w internecie i przekazywane jak mantra „mięso Ci gnije”…).
- Rolą kwasu solnego jest niszczenie patogenów w zjedzonym pokarmie, bakterii, niektórych robali, toksyn. Zatem leki zmniejszające wydzielanie soku żołądkowego czy kwasu solnego mogą się przyczynić do:
- zatrucia organizmu toksynami,
- zasiedlenia żołądka przez niewłaściwe bakterie (np. przerost flory bakteryjnej SIBO).
Refluks
To nadmierna kurczliwość żołądka, niewydolność wpustu. Jak przywrócić spokój w żołądku i zadbać o prawidłową biochemię organizmu? Z mojego doświadczenia (na przykładzie własnym i moich pacjentów) to, co najbardziej upośledza żołądek, to produkty mączne, kasze, nabiał, słodycze.
Sprawdź: Refluks – co może pomóc?
Ważne, aby zadbać o prawidłowe trawienie, jeść produkty kwaśne (jeśli je dobrze tolerujesz – daj sobie tydzień, by to sprawdzić, po pierwszych kilku gorszych dniach może nadejść zdecydowane polepszenie, a takie produkty mają fizjologiczne pH zbliżone do żołądka). Dostarczaj produktów kiszonych i fermentowanych (ale nie jogurtów, kefirów). Gotuj w wodzie, na parze, nie smaż (to wydłuża czas trawienia), jedz produkty surowe lub lekko obrobione termicznie. Nie pij wody zasadowej do posiłku, jak również kawy, herbaty, kakao, wina – zawierają taniny, które unieczynniają działanie inhibitorów trypsyny (trawienie białek), co powoduje długie zaleganie pokarmu w żołądku i ryzyko zejścia nie do końca strawionego pokarmu do dwunastnicy. Rozwiązaniem może być dieta paleo.
Obejrzyj film: Dieta paleo – co musisz wiedzieć?
Zgaga
Kiedy już na nią cierpisz, nie pij mięty, która nasila produkcję kwasów żołądkowych (kiedyś była taka reklama, chyba chodziło o to, by ludzie mieli jeszcze większą zgagę). Wypij wodę z dużą ilością wodorowęglanów (powyżej 1000), np. Muszyniankę albo rumianek czy melisę.
Nadkwasota
Zwykle jest źle zdiagnozowana. Czy ktoś wkładał ci miernik do żołądka i badał stężenie HCl albo ilość wydzielanych soków? Jeśli sądzisz, że cierpisz na nadkwasotę, to jedzenie często i mało tylko nasili problem. Owszem, kiedy tak jesz, czujesz się w miarę dobrze, ale spróbuj tylko wydłużyć przerwę między posiłkami, a pojawi się wrażenie, że „zżera ci kiszki” – przepraszam za określenie, ale sama kiedyś tak miałam.
Co robić? Jedz rzadko, w miarę regularnie, np. co 4, 5 lub 6 godzin. Pomiędzy posiłkami nie pij nic oprócz wody lub ziół, nie żuj gumy. Twój organizm nie jest głupi, produkuje sok trawienny, kiedy potrzeba, pod wpływem sygnału nerwowego. Zatem jeśli żujesz lub pijesz coś, co ma kalorie lub wyrazisty smak, twój organizm myśli – „JEDZENIE!” i włącza produkcję. Wycisz go, naucz, że są pory karmienia, a zatem wydzielania soku trawiennego.
Co z lekami na żołądek?
Zwykle dają ulgę wtedy, kiedy je bierzesz. Nie rozwiązują jednak problemu, a go maskują, powodują pogorszenie wchłaniania, zaburzenia flory bakteryjnej, zabierają organizmowi tarczę ochronną przed patogenami. Zdrowszy nie będziesz! Lepsze samopoczucie da ci złudne poczucie, że zdrowiejesz. W praktyce będzie zupełnie na odwrót i zapewne staniesz się pacjentem przewlekle przyjmującym lekarstwa, najpierw te, a później kolejne.
Dlaczego nie polecam mleka i nabiału?
Niemowlęta piją mleko i żyją 🙂 Oczywiście, bo mają enzym – renninę, czyli podpuszczkę, która wspomaga trawienie białka. W obecności wapnia enzym ten powoduje przejście białka mleka – kazeiny w parakazeinian wapnia, związek bardziej podatny na działanie pepsyny. Podpuszczka zanika około 3. roku życia, przez co pozostali trudno trawią produkty mleczne. W tym celu producenci prześcigają się i wymyślają np. homogenizaty (zapraszam do postu o śmietanach).
PS Kazeina służy zwierzętom do produkcji kopyt i rogów.
Cytryna i paski do pomiaru pH
Sok z cytryny na pasku:
Pasek z sokiem z cytryny:
Woda Muszynianka z dużą zawartością wodorowęglanów:
Pasek zanurzony w wodzie – pH zasadowe:
Test woda + cytryna:
Wynik: cytryna jest tak kwaśna, że zakwasiła zasadową wodę. Warto po wypiciu wody z cytryną zrobić łyk czystej wody, by przywrócić pH w jamie ustnej i przełyku. Pozostawienie takiego kwasu może niszczyć szkliwo i powodować podrażnienie śluzówki przełyku, którego pH to 7.
Test ogórka kiszonego 🙂 Tak jak cytryna – przyjazny dla żołądka, poprawi trawienie mięsa (białka):
PS Podobno kwaśne produkty w wyniku metabolizmu dają zasady, ale czy tak jest? Jestem bardziej za słowem RÓWNOWAGA! Nie przeszkadzajmy naszemu organizmowi, żołądkowi, a będziemy zdrowi i nie będziemy musieli myśleć o zakwaszeniu czy zasadowieniu. Kiedyś miałam wielkie problemy z żołądkiem i jelitami, teraz nie mam ich wcale. Jem mięso, ryby, jaja, kiszonki, warzywa, trochę owoców. Sprawdź, dlaczego warto kisić warzywa i owoce.
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Iwona Wierzbicka
Jest dużo sprzeczności na temat tego, jakie pH ma cytryna, jakie woda, a jakie jest dla nas odpowiednie. Czy jak wypijasz kwaśne, to niszczysz sobie żołądek, a jak wypijasz zasadowe, to przynosisz ulgę? Sprawdź, czy dieta zasadowa jest skuteczna.
Większość leków osłonowych na żołądek, czy mających przynosić ulgę w refluksie, zgadze lub nadkwasocie neutralizuje kwasy żołądkowe. Ale czy słusznie? Według mnie nie.
Nie chcę się za bardzo wdawać w szczegóły, zatem będzie prosto i trochę na logikę. Sok żołądkowy, który jest wodnym roztworem kwasu solnego (HCl) i enzymów trawiennych (głównie pepsyny rozbijającej wiązania peptydowe białek), ma pH 1–2, jest zatem bardzo kwaśny i żrący. Wytwarza się go około 1,5–2 l na dobę. Oczywiście ilość soku zależy od ilości i jakości jedzenia. Sok żołądkowy jest tak kwaśny, że w każdym miejscu z wyjątkiem żołądka wywołuje szkody, np. uszkodzenie śluzówki. Zatem to ważne, by treść żołądka w nim pozostała, a kiedy jest „gotowa”, zeszła do dwunastnicy, gdzie środowisko jest zasadowe.
O problemie możemy mówić w przypadku:
- refluksu – treść żołądka dostaje się do przełyku, niszczy śluzówkę,
- zgagi – skutek refluksu, czyli pieczenie wywołane działalnością soku żołądkowego w przełyku,
- ziejącego lub otwartego odźwiernika – czyli zasadowa treść dwunastnicy dostaje się do żołądka,
- nadkwasoty (?) – wiele osób o niej mówi, choć faktycznie ma na myśli refluks.
Zalecenia medyczne/dietetyczne są zwykle takie: jedzmy często, ale mało oraz lekkostrawnie, czyli wybierajmy produkty mączne, pszenne lub typu pierś kurczaka (chude mięso), unikajmy kwaśnych potraw, stosujmy leki zobojętniające kwas solny. Pijmy dużo płynów.
Wszystkie te zalecenia są ZŁE!
Dlaczego?
- Skoro naturalnym środowiskiem żołądka jest środowisko kwaśne, a ziejący odźwiernik przysparza nam kłopotów, to dlaczego zaleca się leki zobojętniające? Wprowadzające zasady do żołądka?
- Kwaśne (niskie) pH jest niezbędne do aktywacji pepsynogenu, dzięki któremu możliwe jest trawienie białek – zmniejszenie kwasowości (wprowadzenie zasad) może unieczynnić enzym pepsynę przez co białko nie zostanie strawione (może to wyjaśni pojęcie gnicia w jelitach, które jest tak popularne w internecie i przekazywane jak mantra „mięso Ci gnije”…).
- Rolą kwasu solnego jest niszczenie patogenów w zjedzonym pokarmie, bakterii, niektórych robali, toksyn. Zatem leki zmniejszające wydzielanie soku żołądkowego czy kwasu solnego mogą się przyczynić do:
- zatrucia organizmu toksynami,
- zasiedlenia żołądka przez niewłaściwe bakterie (np. przerost flory bakteryjnej SIBO).
Refluks
To nadmierna kurczliwość żołądka, niewydolność wpustu. Jak przywrócić spokój w żołądku i zadbać o prawidłową biochemię organizmu? Z mojego doświadczenia (na przykładzie własnym i moich pacjentów) to, co najbardziej upośledza żołądek, to produkty mączne, kasze, nabiał, słodycze.
Sprawdź: Refluks – co może pomóc?
Ważne, aby zadbać o prawidłowe trawienie, jeść produkty kwaśne (jeśli je dobrze tolerujesz – daj sobie tydzień, by to sprawdzić, po pierwszych kilku gorszych dniach może nadejść zdecydowane polepszenie, a takie produkty mają fizjologiczne pH zbliżone do żołądka). Dostarczaj produktów kiszonych i fermentowanych (ale nie jogurtów, kefirów). Gotuj w wodzie, na parze, nie smaż (to wydłuża czas trawienia), jedz produkty surowe lub lekko obrobione termicznie. Nie pij wody zasadowej do posiłku, jak również kawy, herbaty, kakao, wina – zawierają taniny, które unieczynniają działanie inhibitorów trypsyny (trawienie białek), co powoduje długie zaleganie pokarmu w żołądku i ryzyko zejścia nie do końca strawionego pokarmu do dwunastnicy. Rozwiązaniem może być dieta paleo.
Obejrzyj film: Dieta paleo – co musisz wiedzieć?
Zgaga
Kiedy już na nią cierpisz, nie pij mięty, która nasila produkcję kwasów żołądkowych (kiedyś była taka reklama, chyba chodziło o to, by ludzie mieli jeszcze większą zgagę). Wypij wodę z dużą ilością wodorowęglanów (powyżej 1000), np. Muszyniankę albo rumianek czy melisę.
Nadkwasota
Zwykle jest źle zdiagnozowana. Czy ktoś wkładał ci miernik do żołądka i badał stężenie HCl albo ilość wydzielanych soków? Jeśli sądzisz, że cierpisz na nadkwasotę, to jedzenie często i mało tylko nasili problem. Owszem, kiedy tak jesz, czujesz się w miarę dobrze, ale spróbuj tylko wydłużyć przerwę między posiłkami, a pojawi się wrażenie, że „zżera ci kiszki” – przepraszam za określenie, ale sama kiedyś tak miałam.
Co robić? Jedz rzadko, w miarę regularnie, np. co 4, 5 lub 6 godzin. Pomiędzy posiłkami nie pij nic oprócz wody lub ziół, nie żuj gumy. Twój organizm nie jest głupi, produkuje sok trawienny, kiedy potrzeba, pod wpływem sygnału nerwowego. Zatem jeśli żujesz lub pijesz coś, co ma kalorie lub wyrazisty smak, twój organizm myśli – „JEDZENIE!” i włącza produkcję. Wycisz go, naucz, że są pory karmienia, a zatem wydzielania soku trawiennego.
Co z lekami na żołądek?
Zwykle dają ulgę wtedy, kiedy je bierzesz. Nie rozwiązują jednak problemu, a go maskują, powodują pogorszenie wchłaniania, zaburzenia flory bakteryjnej, zabierają organizmowi tarczę ochronną przed patogenami. Zdrowszy nie będziesz! Lepsze samopoczucie da ci złudne poczucie, że zdrowiejesz. W praktyce będzie zupełnie na odwrót i zapewne staniesz się pacjentem przewlekle przyjmującym lekarstwa, najpierw te, a później kolejne.
Dlaczego nie polecam mleka i nabiału?
Niemowlęta piją mleko i żyją 🙂 Oczywiście, bo mają enzym – renninę, czyli podpuszczkę, która wspomaga trawienie białka. W obecności wapnia enzym ten powoduje przejście białka mleka – kazeiny w parakazeinian wapnia, związek bardziej podatny na działanie pepsyny. Podpuszczka zanika około 3. roku życia, przez co pozostali trudno trawią produkty mleczne. W tym celu producenci prześcigają się i wymyślają np. homogenizaty (zapraszam do postu o śmietanach).
PS Kazeina służy zwierzętom do produkcji kopyt i rogów.
Cytryna i paski do pomiaru pH
Sok z cytryny na pasku:
Pasek z sokiem z cytryny:
Woda Muszynianka z dużą zawartością wodorowęglanów:
Pasek zanurzony w wodzie – pH zasadowe:
Test woda + cytryna:
Wynik: cytryna jest tak kwaśna, że zakwasiła zasadową wodę. Warto po wypiciu wody z cytryną zrobić łyk czystej wody, by przywrócić pH w jamie ustnej i przełyku. Pozostawienie takiego kwasu może niszczyć szkliwo i powodować podrażnienie śluzówki przełyku, którego pH to 7.
Test ogórka kiszonego 🙂 Tak jak cytryna – przyjazny dla żołądka, poprawi trawienie mięsa (białka):
PS Podobno kwaśne produkty w wyniku metabolizmu dają zasady, ale czy tak jest? Jestem bardziej za słowem RÓWNOWAGA! Nie przeszkadzajmy naszemu organizmowi, żołądkowi, a będziemy zdrowi i nie będziemy musieli myśleć o zakwaszeniu czy zasadowieniu. Kiedyś miałam wielkie problemy z żołądkiem i jelitami, teraz nie mam ich wcale. Jem mięso, ryby, jaja, kiszonki, warzywa, trochę owoców. Sprawdź, dlaczego warto kisić warzywa i owoce.
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Tagi
Komentarzy: 7
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Selen i cynk – to połączenie budzi grozę. Stosować razem czy osobno?
Czy można łączyć w suplementacji selen i cynk? Dobre pytanie. Sprawdź, co mówią na ten temat badania. Niestety nie ma na to jasnej odpowiedzi. Wiele produktów w przyrodzie, które są bogatym źródłem cynku, są jednocześnie…
WIĘCEJ >Detoks – zadbaj, by organizm sam się oczyszczał
O tym, że żywność jest kiepskiej jakości, nie trzeba specjalnie przypominać. Skoro tak jest, zadbaj o swój detoks! Jeśli chodzi o mięso, to wiadomo – zawiera antybiotyki. Z kolei rośliny to niewielkie ilości witamin i minerałów, glifosat, GMO, sztuczne nawozy, wielokrotne…
WIĘCEJ >Zespół jelita drażliwego (IBS)
Zespół jelita drażliwego (czyli tzw. IBS) charakteryzuje się niewłaściwym funkcjonowaniem przewodu pokarmowego i jest najczęstszą przyczyną wizyt u specjalisty. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Zespół jelita drażliwego – co to takiego? Prawidłowa praca…
WIĘCEJ >Dlaczego liczenie kalorii się nie sprawdza?
Na świecie jest kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt tysięcy diet. Większość jest nieskuteczna, a może inaczej – skuteczna, ale po prostu trudno na nich wytrwać. Często badania nad dietami wzajemnie się wykluczają, a autorzy kolejnych…
WIĘCEJ >
Dlaczego podobno cytryna w wyniku metabolizmu posiada zasadowe właściwości ?
tak 🙂 Jest kwaśna ale metabolizm = zasada
A do czego kazeina służy ludziom?
A czy polecałaby Pani wodę z cytryną do wypicia sportowcowi po wysiłku żeby jak najszybciej odkwasić organizm? Czy ma to jakieś zastosowanie w regeneracji?
Czy mając zapalenie błony śluzowej żołądka i żółć w żołądku można jeść ogórki kiszone i cytrynę? Lekarz powiedział mi się to zakazane.
Gdy po obiedzie zjem cytrynę nie mam żadnych problem zołądkowo-jelitowych, czy tym samym niszczę przełyk i szkliwo? Sądzę, że nie, bo po konsumpcji szkliwo i przełyk szybko powroci do stanu wyjściowego.
problem jest gdy żołądek produkuje kwasu o 100% za dużo. Skutek to bóle głowy, ogólne zatrucie organizmu itp