Jesteś na diecie paleo? Dobrze sobie radzisz i czujesz się coraz lepiej? Sprawdź, jakie błędy w diecie najczęściej pojawiają się u osób, które się odchudzają. Ich popełnianie może cię słono kosztować.
Błędy w diecie – 10 grzechów głównych najczęściej popełnianych
1. Bezmyślne kupowanie produktów „gluten free” typu batoniki, wafelki, ciastka itp.
Analizuj etykiety i sprawdzaj, co kupujesz. Często producenci „zachęcają” nas do zakupów modnymi słowami, a my się na to nabieramy. Napis „gluten free” nie oznacza, że produkt jest zdrowy i można go zjeść! Jeśli czujesz się zagubiony po wyjściu od dietetyka i nie do końca wiesz, jakie produkty kupować, a jakie omijać szerokim łukiem, naucz się czytać etykiety.
Sprawdź: Jak czytać etykiety produktów
2. Kupowanie chleba bezglutenowego z niesprawdzonych źródeł
Supermarkety zalała fala bezglutenowego jedzenia. W internecie również znajdziesz mnóstwo sklepów sprzedający żywność bio, eko i gluten free. Nigdy nie kupuj gotowego chleba nazywanego bezglutenowym, jeśli dokładnie nie sprawdzisz jego zawartości! Takie wypieki faktycznie nie zawierają glutenu, ale są bogate w wiele substancji chemicznych, niekoniecznie sprzyjających zdrowemu odżywianiu! Dotyczy to również gotowych mieszanek do wypieku chleba.
3. Nałogowe spożywanie „zdrowego” cukru
Większość z nas to słodoczyholicy, którzy nawet na diecie paleo chcą być sprytniejsi! Nałóg często kieruje naszymi emocjami i mobilizuje do szukania zastępczych rozwiązań. Może sztuczne słodziki? Może miód? Duże ilości bakalii? Jeśli wcześniej miałeś problem z opanowaniem wielkiej ochoty na czekoladę czy ciasteczka, nie wpadaj ponownie w tę pułapkę. Zjedzenie kilogramów daktyli nie jest rozwiązaniem, a oszustwem, które prędzej czy później wyjdzie na jaw.
Sprawdź naszego e-booka z przepisami na zdrowe słodycze
4. Prażenie nasion, pestek i orzechów
Zewsząd jesteśmy otaczania hasłami, że prażone rzeczy są lepsze. Czy to prażone orzeszki, czy to kasza prażona, słonecznik prażony, sezam itd. Owszem, smakują wybornie, zwłaszcza jak już są dość mocno podprażone. Ale dlaczego jest to błąd? Ponieważ są to rośliny oleiste. To chyba dobrze? Niekoniecznie. Tłuszcze roślinne są niestabilne termicznie, po prostu się szybko utleniają. Rozkładają się, stają się toksyczne i powodują stany zapalne w naszym organizmie, dlatego powinniśmy unikać prażenia nasion, pestek i orzechów.
Dowiedz się, jak prawidłowo spożywać pestki, nasiona i orzechy.
5. Wypieki z mąk bezglutenowych, które zawierają tłuszcze trans
Najczęstsze błędy w diecie pojawiają się również w przypadku przygotowywania domowych posiłków. Większość Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu, schabowego i ciasta na deser. Na diecie paleo odchodzi makaron z rosołu, schabu nie można panierować, a więc – zdaniem niektórych – życie traci swój smak i urok. Może chociaż jakieś ciasto po obiedzie, jako wynagrodzenie samego siebie za wyrzeczenia? Przeciętny początkujący na diecie paleo myśli, że jeśli nie może jeść zwykłej mąki, to użyje pierwszej z brzegu bezglutenowej i wszystko będzie pysznie i wspaniale. Nie do końca! Mąki roślinne zawierają tłuszcze roślinne, a więc znowu wracamy do tematu utlenionego oleju, który toksycznie wpływa na nasz układ immunologiczny.
6. Wykorzystywanie niewłaściwego tłuszczu do smażenia i pieczenia
Jeśli stosujesz dietę paleo, cały czas słyszysz o tym, jak ważne są tłuszcze oraz ich rodzaj. Wiele lat wpajano nam, że to tłuszcze są odpowiedzialne za tycie, a podstawą skutecznego odchudzania ich maksymalne ograniczenie. Bardzo ważne jest, jakie tłuszcze są obecne w naszej diecie i do czego ich używamy. Dlatego zaleceniem jest smażenie na oleju kokosowym, smalcu, maśle klarowanym czy stosowanie oliwy z oliwy do sałatek.
Obejrzyj film: Tłuszcze i cholesterol
7. Smażenie na oliwie z oliwek
Jeden z najlepiej reklamowanych tłuszczów. Oliwie z oliwek przypisuje się wszelkie cuda. Mało kto wie, że składem przypomina smalec. Ma najwięcej kwasów jednonienasyconych omega-9. Niestety na tym podobieństwo się kończy, bo o ile smalec jest idealny do smażenia, to oliwa już o wiele mniej. Pomijając już cechy chemiczne, o których wspomnieliśmy wcześniej, jest jeszcze aspekt zastosowania kulinarnego. Oliwa z oliwek ma niska temperaturę dymienia, czyli tłuszcz szybko się pali. Zachodzi w tym momencie reakcja dymienia i powstaje trujący dym zawierający aldehydy, ketony i akroleinę.
8. Przyzwolenie na „grzeszki” i bagatelizowanie odstępstw od diety
Cheat meal? Jasne! Przecież drobne odstępstwo od diety to nic złego. Nic nie może się stać, prawda? Otóż pomijanie zasad, oszukiwanie samego siebie i wyłamywanie się z nowych przyzwyczajeń bardzo nam szkodzi! Po pierwsze wciąż wracamy do złych nawyków i sprawiamy, że jeszcze trudniej jest nam utrwalić te nowe i zdrowe. Po drugie utrudniamy sobie wyjście z niezdrowych nałogów i uzależnienia np. od cukru, a po trzecie hamujemy proces leczenia. Jeśli cierpimy na insulinooporność czy chorobę autoimmunologiczną nawet małe odstępstwo od diety może mieć spore konsekwencje, o czym zawsze warto pamiętać!
9. Jedzenie niemoczonych nasion i orzechów
Trochę to kłopotliwe, jednak warto wyrobić sobie nawyk i pamiętać o tym, aby moczyć nasiona i orzechy. Aby wykorzystać wszystkie składniki odżywcze z orzechów i nasion, musimy się pozbyć kwasu fitynowego. Orzechy powinny być moczone przynajmniej od 12 do 24 godzin przed spożyciem, w lekko osolonej wodzie lub w wodzie z sokiem z połówki cytryny. Dzięki temu procesowi dostarczymy wszystkie wartości odżywcze jakie oferują nam nasiona i orzechy.
Sprawdź jeszcze: Kwas fitynowy – wszystko, co musisz wiedzieć
10. Jedzenie na mieście i zaufanie do punktów gastronomicznych – nigdy nie wiesz, co jesz!
Dieta paleo to wyzwanie, któremu ciężko jest podołać na co dzień. Musisz być przygotowany na niespodziewane sytuacje, które mogą cię spotkać w każdej chwili. Brak organizacji zakupów i przygotowania posiłku może sprawić, że głód zaprowadzi cię do znajomej knajpki czy restauracji. A tam np. zupa może być zagęszczona mąką, może zawierać dosypany cukier lub glutaminian sodu, o czym kelner nie raczy nas powiadomić. Unikaj takich sytuacji, bo nigdy nie masz pewności, co dodano do przyrządzonego posiłku, nawet sałatki!
Poznałeś już najpopularniejsze błędy w diecie paleo i wiesz teraz, czego unikać. Jeśli szukasz jadłospisu zgodnego z tą dietą, znajdziesz go w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
To może cię zainteresować:
Autor
Paweł Jackowski
Jesteś na diecie paleo? Dobrze sobie radzisz i czujesz się coraz lepiej? Sprawdź, jakie błędy w diecie najczęściej pojawiają się u osób, które się odchudzają. Ich popełnianie może cię słono kosztować.
Błędy w diecie – 10 grzechów głównych najczęściej popełnianych
1. Bezmyślne kupowanie produktów „gluten free” typu batoniki, wafelki, ciastka itp.
Analizuj etykiety i sprawdzaj, co kupujesz. Często producenci „zachęcają” nas do zakupów modnymi słowami, a my się na to nabieramy. Napis „gluten free” nie oznacza, że produkt jest zdrowy i można go zjeść! Jeśli czujesz się zagubiony po wyjściu od dietetyka i nie do końca wiesz, jakie produkty kupować, a jakie omijać szerokim łukiem, naucz się czytać etykiety.
Sprawdź: Jak czytać etykiety produktów
2. Kupowanie chleba bezglutenowego z niesprawdzonych źródeł
Supermarkety zalała fala bezglutenowego jedzenia. W internecie również znajdziesz mnóstwo sklepów sprzedający żywność bio, eko i gluten free. Nigdy nie kupuj gotowego chleba nazywanego bezglutenowym, jeśli dokładnie nie sprawdzisz jego zawartości! Takie wypieki faktycznie nie zawierają glutenu, ale są bogate w wiele substancji chemicznych, niekoniecznie sprzyjających zdrowemu odżywianiu! Dotyczy to również gotowych mieszanek do wypieku chleba.
3. Nałogowe spożywanie „zdrowego” cukru
Większość z nas to słodoczyholicy, którzy nawet na diecie paleo chcą być sprytniejsi! Nałóg często kieruje naszymi emocjami i mobilizuje do szukania zastępczych rozwiązań. Może sztuczne słodziki? Może miód? Duże ilości bakalii? Jeśli wcześniej miałeś problem z opanowaniem wielkiej ochoty na czekoladę czy ciasteczka, nie wpadaj ponownie w tę pułapkę. Zjedzenie kilogramów daktyli nie jest rozwiązaniem, a oszustwem, które prędzej czy później wyjdzie na jaw.
Sprawdź naszego e-booka z przepisami na zdrowe słodycze
4. Prażenie nasion, pestek i orzechów
Zewsząd jesteśmy otaczania hasłami, że prażone rzeczy są lepsze. Czy to prażone orzeszki, czy to kasza prażona, słonecznik prażony, sezam itd. Owszem, smakują wybornie, zwłaszcza jak już są dość mocno podprażone. Ale dlaczego jest to błąd? Ponieważ są to rośliny oleiste. To chyba dobrze? Niekoniecznie. Tłuszcze roślinne są niestabilne termicznie, po prostu się szybko utleniają. Rozkładają się, stają się toksyczne i powodują stany zapalne w naszym organizmie, dlatego powinniśmy unikać prażenia nasion, pestek i orzechów.
Dowiedz się, jak prawidłowo spożywać pestki, nasiona i orzechy.
5. Wypieki z mąk bezglutenowych, które zawierają tłuszcze trans
Najczęstsze błędy w diecie pojawiają się również w przypadku przygotowywania domowych posiłków. Większość Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu, schabowego i ciasta na deser. Na diecie paleo odchodzi makaron z rosołu, schabu nie można panierować, a więc – zdaniem niektórych – życie traci swój smak i urok. Może chociaż jakieś ciasto po obiedzie, jako wynagrodzenie samego siebie za wyrzeczenia? Przeciętny początkujący na diecie paleo myśli, że jeśli nie może jeść zwykłej mąki, to użyje pierwszej z brzegu bezglutenowej i wszystko będzie pysznie i wspaniale. Nie do końca! Mąki roślinne zawierają tłuszcze roślinne, a więc znowu wracamy do tematu utlenionego oleju, który toksycznie wpływa na nasz układ immunologiczny.
6. Wykorzystywanie niewłaściwego tłuszczu do smażenia i pieczenia
Jeśli stosujesz dietę paleo, cały czas słyszysz o tym, jak ważne są tłuszcze oraz ich rodzaj. Wiele lat wpajano nam, że to tłuszcze są odpowiedzialne za tycie, a podstawą skutecznego odchudzania ich maksymalne ograniczenie. Bardzo ważne jest, jakie tłuszcze są obecne w naszej diecie i do czego ich używamy. Dlatego zaleceniem jest smażenie na oleju kokosowym, smalcu, maśle klarowanym czy stosowanie oliwy z oliwy do sałatek.
Obejrzyj film: Tłuszcze i cholesterol
7. Smażenie na oliwie z oliwek
Jeden z najlepiej reklamowanych tłuszczów. Oliwie z oliwek przypisuje się wszelkie cuda. Mało kto wie, że składem przypomina smalec. Ma najwięcej kwasów jednonienasyconych omega-9. Niestety na tym podobieństwo się kończy, bo o ile smalec jest idealny do smażenia, to oliwa już o wiele mniej. Pomijając już cechy chemiczne, o których wspomnieliśmy wcześniej, jest jeszcze aspekt zastosowania kulinarnego. Oliwa z oliwek ma niska temperaturę dymienia, czyli tłuszcz szybko się pali. Zachodzi w tym momencie reakcja dymienia i powstaje trujący dym zawierający aldehydy, ketony i akroleinę.
8. Przyzwolenie na „grzeszki” i bagatelizowanie odstępstw od diety
Cheat meal? Jasne! Przecież drobne odstępstwo od diety to nic złego. Nic nie może się stać, prawda? Otóż pomijanie zasad, oszukiwanie samego siebie i wyłamywanie się z nowych przyzwyczajeń bardzo nam szkodzi! Po pierwsze wciąż wracamy do złych nawyków i sprawiamy, że jeszcze trudniej jest nam utrwalić te nowe i zdrowe. Po drugie utrudniamy sobie wyjście z niezdrowych nałogów i uzależnienia np. od cukru, a po trzecie hamujemy proces leczenia. Jeśli cierpimy na insulinooporność czy chorobę autoimmunologiczną nawet małe odstępstwo od diety może mieć spore konsekwencje, o czym zawsze warto pamiętać!
9. Jedzenie niemoczonych nasion i orzechów
Trochę to kłopotliwe, jednak warto wyrobić sobie nawyk i pamiętać o tym, aby moczyć nasiona i orzechy. Aby wykorzystać wszystkie składniki odżywcze z orzechów i nasion, musimy się pozbyć kwasu fitynowego. Orzechy powinny być moczone przynajmniej od 12 do 24 godzin przed spożyciem, w lekko osolonej wodzie lub w wodzie z sokiem z połówki cytryny. Dzięki temu procesowi dostarczymy wszystkie wartości odżywcze jakie oferują nam nasiona i orzechy.
Sprawdź jeszcze: Kwas fitynowy – wszystko, co musisz wiedzieć
10. Jedzenie na mieście i zaufanie do punktów gastronomicznych – nigdy nie wiesz, co jesz!
Dieta paleo to wyzwanie, któremu ciężko jest podołać na co dzień. Musisz być przygotowany na niespodziewane sytuacje, które mogą cię spotkać w każdej chwili. Brak organizacji zakupów i przygotowania posiłku może sprawić, że głód zaprowadzi cię do znajomej knajpki czy restauracji. A tam np. zupa może być zagęszczona mąką, może zawierać dosypany cukier lub glutaminian sodu, o czym kelner nie raczy nas powiadomić. Unikaj takich sytuacji, bo nigdy nie masz pewności, co dodano do przyrządzonego posiłku, nawet sałatki!
Poznałeś już najpopularniejsze błędy w diecie paleo i wiesz teraz, czego unikać. Jeśli szukasz jadłospisu zgodnego z tą dietą, znajdziesz go w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
To może cię zainteresować:
Autor
Tagi
Komentarzy: 2
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jak być zdrowszym? 22 proste wskazówki!
Co robić, aby być zdrowszym? Jakie proste zmiany można wprowadzić na co dzień, aby cieszyć się lepszym zdrowiem? Sprawdź! Jak być zdrowszym? 1. Pij wodę! Woda to najważniejszy płyn, który odpowiednio nawodni komórki i pomoże…
WIĘCEJ >Kaszel i katar u dziecka – co ma z tym wspólnego nabiał?
U młodszych dzieci problemy z górnymi drogami oddechowymi w 90% są skutkiem spożywania nabiału lub produktów zbożowych – najczęściej pszenicy.
WIĘCEJ >Cheat meal, cheat day – kto może, a kto nie?
Cheta day jest "odstępstwem" o reguły, od schematu, od zasad, ale czy każdemu jest dane co jakiś czas rozluźnić szyki dietetyczne. Niestety nie i nie dla każdego jest to dobra alternatywa, natomiast dla niektórych osób
WIĘCEJ >Jak robić zakupy? Sprawdź!
Jak bumerang powracają tematy w stylu: nie mam co jeść, nie mam gdzie kupić, czy nie umiem zrobić. Dziś pokażemy wam, jak wyglądają zakupy w Ajwen. Zwykle gdy już znajdziemy jakieś miejsce, gdzie można kupić coś…
WIĘCEJ >
Witam z tego co mi wiadomo to wszędzie tam gdzie są tłuszcze jedno i wielonienasycone ( np. oliwa z oliwelk, masło klarowane, smalec ) niewątpliwie w tych produktach są w mniejszej lub większej ilości to żaden z tych tłuszczy nie nadaje się do smażenia bo zawsze pod wpływem temperatury dojdzie do utlenienia. Reasumując do smażenia nawet wielokrotnego nadaje się tylko OLEJ KOKOSOWY bo dobrej jakości ma nawet 97% tłuszczów nasyconych które się nie utleniają o takich informacjach mówił nawet pan Jerzy zięba więc z punktem 6 nie zgadzam sie do końca poza olejem kokosowym
Jeżeli chodzi o wypieki z mąk bezglutenowych to nie można na tych z orzechów, czy np. z ryżowej, gryczanej, jaglanej czy kukurydzianej także? Wiem, że poddanie obróbce termicznej orzechów jest szkodliwe, a co z pozostałymi mąkami?