Czy można sobie zrobić urlop od diety? Czym to może skutkować? Czym zastąpić letnie przysmaki, gdy nie jemy nabiału albo glutenu? Czy dieta na urlopie faktycznie ma sens? Na te i wiele innych pytań odpowiada Kamila Lipowicz, dietetyk kliniczny Ajwen.
Czy można zrobić sobie urlop od diety?
Jeżeli przez ostatnie tygodnie lub miesiące byłeś(-aś) na diecie odchudzającej i nagle na urlopie zwiększysz podaż kalorii bez nadzoru, to spodziewaj się szybkiego powrotu do dawnej masy ciała oraz pogorszenia samopoczucia i trawienia. Najlepiej zaplanować to wcześniej razem z osobą prowadzącą twoją dietę.
Jak poradzić sobie na wakacjach all inclusive?
Podczas wakacji all inclusive zwykle cały stół jest zastawiony jedzeniem i jest mnóstwo dań do wyboru. W głowie pojawia się myśl: „Wszystkiego trzeba spróbować!”. Nie trzeba! Zmień myślenie na: „Przecież jutro też jest dzień, jeszcze zdążę większość spróbować”. Nie ma potrzeby najadania się na zapas. Pomyśl o tym, jak się czujesz, gdy się przejesz. Pojawia się brak energii, senność, ciężkość? Czy po to się jedzie na urlop? Czy raczej w celu zwiedzania, odkrywania ciekawych miejsc?
Czym zastąpić typowe letnie przysmaki?
Zanim zdecydujesz się na coś słodkiego, zastanów się, czy w ogóle masz na to ochotę. Ciastko z kremem może mieć kaloryczność równoważną sporemu obiadowi… Dlatego jeśli dbasz o szczupłą sylwetkę, najlepiej zrobisz, jak wybierzesz sorbet, sałatkę owocową czy pyszny koktajl na bazie owoców. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, to sięgnij po taki produkt, który ma najbezpieczniejszy skład, czyli krótki. Albo zamiast słodyczy wybierz owoc, który ukoi twoje kubki smakowe, a podczas upału da trochę orzeźwienia.
Przeczytaj jeszcze: Zasada 80/20 w diecie – na czym polega?
Czy ulegać zachciankom?
Zachcianki pojawiają się najczęściej między głównymi posiłkami. Takie podjadanie niezdrowych przekąsek to tylko dodatkowe kilogramy po urlopie! Nie warto wyzbywać się wszystkich zdrowych nawyków. Trzymaj się określonej liczby posiłków.
Polecamy: Jak nie podjadać? 5 trików na podjadanie
Jakie wybrać jedzenie na mieście i w hotelu?
Jeśli chcesz zjeść coś na mieście, lepiej wybierać to, co było poddane obróbce termicznej. Pieczenie, gotowanie, smażenie niweluje działanie potencjalnych patogenów, które są przyczyną zatruć pokarmowych. Warto zwracać uwagę na bufety hotelowe czy restauracyjne, gdzie produkty długo leżą w podgrzewaczu. Do posiłków restauracyjnych dodawane są często większe ilości soli i cukru, a nierzadko także różne proszki wzmacniające smak. Jeżeli to możliwe, unikaj smażonych potraw. Dużo lepiej zdecydować się na danie, które zawiera dużo warzyw i pieczone mięso. A gdy masz do wyboru tylko mięso w sosie, staraj się oddzielić sos i nie łączyć go z mięsem.
Dlaczego podczas urlopu biegunka i wymioty występują najczęściej?
Za pojawienie się rewolucji żołądkowych odpowiada wiele czynników. Po pierwsze zmienia się woda, więc najlepiej pić tę butelkowaną. Dobrze jest używać jej też do mycia twarzy i zębów. Drugą zmianą są produkty żywieniowe. Pojawia się dużo egzotycznych, lokalnych przysmaków, których nasz przewód pokarmowy nie zna. Częściej sięgamy po słodkie desery, które grożą ryzykiem zatruć i rozregulowaniem flory jelit.
Co zrobić, jeżeli dojdzie do zatrucia?
Jeśli mimo twoich wysiłków dojdzie do zatrucia, pojawią się wymioty i/lub biegunka, to należy wprowadzić dietę lekkostrawną. Nie zawsze są na to odpowiednie warunki, co może być prawdziwym wyzwaniem podczas urlopu. Natomiast w każdym menu można znaleźć danie gotowane lub duszone albo zupę i to będzie dobry wybór. Należy również obserwować organizm – jeżeli nie masz ochoty na jedzenie, nie zmuszaj się, ale pamiętaj o piciu wody!
Sprawdź jeszcze: 7 wskazówek na czas urlopu
Zabierz na urlop dobrą lekturę! Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Kamila Berdys
Czy można sobie zrobić urlop od diety? Czym to może skutkować? Czym zastąpić letnie przysmaki, gdy nie jemy nabiału albo glutenu? Czy dieta na urlopie faktycznie ma sens? Na te i wiele innych pytań odpowiada Kamila Lipowicz, dietetyk kliniczny Ajwen.
Czy można zrobić sobie urlop od diety?
Jeżeli przez ostatnie tygodnie lub miesiące byłeś(-aś) na diecie odchudzającej i nagle na urlopie zwiększysz podaż kalorii bez nadzoru, to spodziewaj się szybkiego powrotu do dawnej masy ciała oraz pogorszenia samopoczucia i trawienia. Najlepiej zaplanować to wcześniej razem z osobą prowadzącą twoją dietę.
Jak poradzić sobie na wakacjach all inclusive?
Podczas wakacji all inclusive zwykle cały stół jest zastawiony jedzeniem i jest mnóstwo dań do wyboru. W głowie pojawia się myśl: „Wszystkiego trzeba spróbować!”. Nie trzeba! Zmień myślenie na: „Przecież jutro też jest dzień, jeszcze zdążę większość spróbować”. Nie ma potrzeby najadania się na zapas. Pomyśl o tym, jak się czujesz, gdy się przejesz. Pojawia się brak energii, senność, ciężkość? Czy po to się jedzie na urlop? Czy raczej w celu zwiedzania, odkrywania ciekawych miejsc?
Czym zastąpić typowe letnie przysmaki?
Zanim zdecydujesz się na coś słodkiego, zastanów się, czy w ogóle masz na to ochotę. Ciastko z kremem może mieć kaloryczność równoważną sporemu obiadowi… Dlatego jeśli dbasz o szczupłą sylwetkę, najlepiej zrobisz, jak wybierzesz sorbet, sałatkę owocową czy pyszny koktajl na bazie owoców. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, to sięgnij po taki produkt, który ma najbezpieczniejszy skład, czyli krótki. Albo zamiast słodyczy wybierz owoc, który ukoi twoje kubki smakowe, a podczas upału da trochę orzeźwienia.
Przeczytaj jeszcze: Zasada 80/20 w diecie – na czym polega?
Czy ulegać zachciankom?
Zachcianki pojawiają się najczęściej między głównymi posiłkami. Takie podjadanie niezdrowych przekąsek to tylko dodatkowe kilogramy po urlopie! Nie warto wyzbywać się wszystkich zdrowych nawyków. Trzymaj się określonej liczby posiłków.
Polecamy: Jak nie podjadać? 5 trików na podjadanie
Jakie wybrać jedzenie na mieście i w hotelu?
Jeśli chcesz zjeść coś na mieście, lepiej wybierać to, co było poddane obróbce termicznej. Pieczenie, gotowanie, smażenie niweluje działanie potencjalnych patogenów, które są przyczyną zatruć pokarmowych. Warto zwracać uwagę na bufety hotelowe czy restauracyjne, gdzie produkty długo leżą w podgrzewaczu. Do posiłków restauracyjnych dodawane są często większe ilości soli i cukru, a nierzadko także różne proszki wzmacniające smak. Jeżeli to możliwe, unikaj smażonych potraw. Dużo lepiej zdecydować się na danie, które zawiera dużo warzyw i pieczone mięso. A gdy masz do wyboru tylko mięso w sosie, staraj się oddzielić sos i nie łączyć go z mięsem.
Dlaczego podczas urlopu biegunka i wymioty występują najczęściej?
Za pojawienie się rewolucji żołądkowych odpowiada wiele czynników. Po pierwsze zmienia się woda, więc najlepiej pić tę butelkowaną. Dobrze jest używać jej też do mycia twarzy i zębów. Drugą zmianą są produkty żywieniowe. Pojawia się dużo egzotycznych, lokalnych przysmaków, których nasz przewód pokarmowy nie zna. Częściej sięgamy po słodkie desery, które grożą ryzykiem zatruć i rozregulowaniem flory jelit.
Co zrobić, jeżeli dojdzie do zatrucia?
Jeśli mimo twoich wysiłków dojdzie do zatrucia, pojawią się wymioty i/lub biegunka, to należy wprowadzić dietę lekkostrawną. Nie zawsze są na to odpowiednie warunki, co może być prawdziwym wyzwaniem podczas urlopu. Natomiast w każdym menu można znaleźć danie gotowane lub duszone albo zupę i to będzie dobry wybór. Należy również obserwować organizm – jeżeli nie masz ochoty na jedzenie, nie zmuszaj się, ale pamiętaj o piciu wody!
Sprawdź jeszcze: 7 wskazówek na czas urlopu
Zabierz na urlop dobrą lekturę! Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Łuszczyca a dieta – co warto wiedzieć?
Łuszczyca jest chorobą przewlekłą z okresami remisji i zaostrzeniem zmian skórnych. Odpowiednie żywienie u osób z łuszczycą ma duże znaczenie. Sprawdź, jak się odżywiać, i na co jeszcze zwrócić uwagę. Łuszczyca jest zapalną chorobą o charakterystycznych zmianach skórnych….
WIĘCEJ >3 choroby powiązane z SIBO
SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, który objawia się m.in. ciągłym wzdęciem, ogólnym zmęczeniem, zaparciami czy biegunkami. Istnieją trzy choroby, które są powiązane z SIBO. Sprawdź, o jakie schorzenia chodzi. Choroby powiązane z SIBO…
WIĘCEJ >Kąpiele magnezowe – jak je stosować?
Transdermalna podaż magnezu (ale nie tylko tego pierwiastka), czyli przez skórę, stała się ostatnio modna. Mogą w tym pomóc kąpiele, kremy czy oliwki. Czy to działa? Sprawdź, na czym polegają kąpiele magnezowe. Skóra pełni funkcję…
WIĘCEJ >Stan zapalny – i co dalej?
Stan zapalny to czynnik obronny uruchamiany w naszym organizmie w celu szybkiego wyleczenia. To naturalna i pożądana sytuacja, która mobilizuje układ odpornościowy do reakcji w danym miejscu. Stan zapalny to czynnik rozpoczynający naszą walkę z…
WIĘCEJ >