Wraz z wiekiem następują zmiany w organizmie, m.in. zmiany hormonalne czy zwolnienie tempa przemiany materii. Do tego dochodzą zakorzenione, niekoniecznie korzystne dla zdrowia nawyki żywieniowe i coraz mniejsza aktywność fizyczna. Wszystkie te elementy mogą powodować problemy ze zdrowiem. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta kobiety dojrzałej.
Często w życiowym pędzie pojawiają się kłopoty z dostosowaniem odpowiedniego zapotrzebowania na składniki odżywcze. To z kolei wiąże się z niedostateczną energią, nadmiarem tłuszczów i słodyczy w diecie. Wszelkie zmiany w tym aspekcie będą bardzo pomocne w przywracaniu prawidłowej pracy organizmu, co pomoże cieszyć się zdrowiem.
Dieta kobiety dojrzałej
Wraz z wiekiem układ pokarmowy spowalnia, dlatego warto wprowadzić zasady wspomagające trawienie. Starajmy się nie łączyć w jednym posiłku kasz, skrobi z mięsem i rybą. Często dobrym rozwiązaniem jest dieta rozdzielna, ale nie zawsze jest to konieczne. Czasem wystarczy zmienić obróbkę termiczną oraz sposób przygotowywania potraw.
Innym podejściem jest stosowanie diety lekkostrawnej, która jest jedną z najmniej docenianych. Jednocześnie jest tą, która w bardzo krótkim czasie daje rewelacyjne efekty.
Sprawdź jeszcze: Menopauza a dieta
Jednak przede wszystkim należy wyeliminować z diety produkty, które działają prozapalnie, czyli żywność przetworzoną, zawierającą cukier, tłuszcze trans. Ponadto – tak jak w przypadku każdej innej diety – należy skupić się na tym, aby wybierane przez nas produkty były odżywcze i dobrej jakości.
O co trzeba zadbać?
Jakość posiłków
Bardzo ważna jest jakość spożywanych produktów. Należy pamiętać o ekologicznych źródłach żywności. Takie produkty dostarczają mnóstwo niezbędnych składników i nie zawierają szkodliwych substancji. Pamiętajmy, aby była to „żywa” żywność.
Warzywa
Warzywa powinny zajmować najwięcej miejsca na twoim talerzu. Powinny być świeże, surowe lub krótko gotowane, najlepiej na parze. Wybieraj różnorodne rośliny. Dobrym pomysłem jest podzielenie ich na kolory i sięganie każdego dnia po inny kolor. Warzywa zawierają dużo witaminy C, która ma szczególne znaczenie w produkcji kolagenu – głównego budulca oraz witaminy E w formie gamma-tokoferolu – potężnego antyoksydanta. Obydwie witaminy działają m.in. antystarzeniowo. Najczęściej w diecie powinny się pojawiać zielone warzywa, ponieważ zawierają dużo żelaza niezbędnego podczas transportu tlenu czy wapnia niezbędnego do dobrej struktury naczyń.
Owoce
Owoce warto ograniczyć do jednej sztuki lub garści dziennie w formie przekąski między głównymi posiłkami. Najlepiej wybierać owoce ciemne jagodowe, które zawierają cenne antocyjany.
Tłuszcze
Ważnym składnikiem diety są też tłuszcze. Ich źródłem są nasiona, pestki, orzechy i pozyskiwane z nich oleje. Pamiętamy, że aby oleje nie straciły na wartości, muszą być tłoczone na zimno i przetrzymywane w chłodnym, ciemnym miejscu. Orzechy, pestki i nasiona spożywane jako dodatek do potraw korzystnie wpływają na skórę, paznokcie i włosy. Dzieje się tak dzięki witaminom rozpuszczalnym w tłuszczach (A, D, E) oraz minerałom niezbędnym dla skóry (cynk, selen, magnez, wapń, kwas foliowy, błonnik), a także niektórym witaminom z grupy B. Tłuszcz wspiera regenerację organizmu i ma wiele właściwości przeciwzapalnych.
Ryby
To doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które w cudowny sposób wpływają na jakość naszego organizmu poprzez działanie przeciwzapalne i właściwości regenerujące. Ryby są źródłem wapnia, jodu, magnezu i cynku. Wiele niepokojących doniesień słyszymy o zanieczyszczeniu wód, w których żyją ryby, dlatego najlepiej wybierać te najmniejsze (np. sardynki) i spożywać je 1–2 razy w tygodniu.
Dowiedz się, jakie ryby będą dobrym wyborem
Błonnik
Zadbaj o odpowiednią ilość błonnika. Dzięki niemu ruchy perystaltyczne jelit będą pracowały prawidłowo, co jest ważne w regularnym wypróżnianiu. Jeżeli pojawią się zaparcia, to toksyny mogą zwrotnie wchłaniać się do organizmu, a jest to bardzo niebezpieczne. Wtedy łatwiej powstają stany zapalne, zwiększa się przepuszczalność śluzówki jelit, co ułatwia powstawanie chorób z autoagresji, alergii.
Nawodnienie
Niezbędne jest odpowiednie nawodnienie. Powinniśmy pić około 30 ml wody na 1 kg masy ciała. Jeżeli masz kłopot z wprowadzeniem tego nawyku, warto skorzystać z aplikacji, która pomoże to monitorować. Pamiętaj, aby nie popijać posiłków. Należy pić około 30–60 minut przed posiłkiem lub po nim.
Uważność
Skup się na jedzeniu. Przed każdym posiłkiem poświęć kilka minut na to, by się wyciszyć. Najlepiej wykonaj ćwiczenie: zamknij oczy, skoncentruj się na oddychaniu. Weź powolny, głęboki wdech. Wstrzymaj oddech na 3 sekundy. Wypuszczaj powietrze powoli, dłużej niż trwało wdychanie, około 8 sekund. Takie wyciszenie przygotuje układ trawienny na nadchodzący posiłek.
Aktywność fizyczna
Bądź w ruchu! Wysiłek fizyczny poprawia krążenie krwi i dotlenia organizm. Dzięki temu dostarczamy składniki odżywcze do komórek i tkanek. Z wiekiem zmniejsza się produkcja kolagenu, elastyny czy kwasu hialuronowego, co powoduje zmniejszenie elastyczności i jędrności skóry. Aktywność fizyczna jest w stanie ten proces spowolnić. Oczywiście forma aktywności powinna być dostosowana do nas i naszej indywidualnej sytuacji zdrowotnej.
Dieta kobiety dojrzałej i zmiana stylu życia
Przedłużona młodość w dużym stopniu zależy od jakości mikrobiomu i żywienia. Należy mocno podkreślić, że żadne działania lecznicze czy suplementacyjne niczego nie wniosą, jeżeli nie będą połączone ze zmianą sposobu żywienia, z wprowadzeniem odpowiedniej formy ruchu, prawidłowym nawodnieniem czy radzeniem sobie ze stresem.
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Kamila Berdys
Wraz z wiekiem następują zmiany w organizmie, m.in. zmiany hormonalne czy zwolnienie tempa przemiany materii. Do tego dochodzą zakorzenione, niekoniecznie korzystne dla zdrowia nawyki żywieniowe i coraz mniejsza aktywność fizyczna. Wszystkie te elementy mogą powodować problemy ze zdrowiem. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta kobiety dojrzałej.
Często w życiowym pędzie pojawiają się kłopoty z dostosowaniem odpowiedniego zapotrzebowania na składniki odżywcze. To z kolei wiąże się z niedostateczną energią, nadmiarem tłuszczów i słodyczy w diecie. Wszelkie zmiany w tym aspekcie będą bardzo pomocne w przywracaniu prawidłowej pracy organizmu, co pomoże cieszyć się zdrowiem.
Dieta kobiety dojrzałej
Wraz z wiekiem układ pokarmowy spowalnia, dlatego warto wprowadzić zasady wspomagające trawienie. Starajmy się nie łączyć w jednym posiłku kasz, skrobi z mięsem i rybą. Często dobrym rozwiązaniem jest dieta rozdzielna, ale nie zawsze jest to konieczne. Czasem wystarczy zmienić obróbkę termiczną oraz sposób przygotowywania potraw.
Innym podejściem jest stosowanie diety lekkostrawnej, która jest jedną z najmniej docenianych. Jednocześnie jest tą, która w bardzo krótkim czasie daje rewelacyjne efekty.
Sprawdź jeszcze: Menopauza a dieta
Jednak przede wszystkim należy wyeliminować z diety produkty, które działają prozapalnie, czyli żywność przetworzoną, zawierającą cukier, tłuszcze trans. Ponadto – tak jak w przypadku każdej innej diety – należy skupić się na tym, aby wybierane przez nas produkty były odżywcze i dobrej jakości.
O co trzeba zadbać?
Jakość posiłków
Bardzo ważna jest jakość spożywanych produktów. Należy pamiętać o ekologicznych źródłach żywności. Takie produkty dostarczają mnóstwo niezbędnych składników i nie zawierają szkodliwych substancji. Pamiętajmy, aby była to „żywa” żywność.
Warzywa
Warzywa powinny zajmować najwięcej miejsca na twoim talerzu. Powinny być świeże, surowe lub krótko gotowane, najlepiej na parze. Wybieraj różnorodne rośliny. Dobrym pomysłem jest podzielenie ich na kolory i sięganie każdego dnia po inny kolor. Warzywa zawierają dużo witaminy C, która ma szczególne znaczenie w produkcji kolagenu – głównego budulca oraz witaminy E w formie gamma-tokoferolu – potężnego antyoksydanta. Obydwie witaminy działają m.in. antystarzeniowo. Najczęściej w diecie powinny się pojawiać zielone warzywa, ponieważ zawierają dużo żelaza niezbędnego podczas transportu tlenu czy wapnia niezbędnego do dobrej struktury naczyń.
Owoce
Owoce warto ograniczyć do jednej sztuki lub garści dziennie w formie przekąski między głównymi posiłkami. Najlepiej wybierać owoce ciemne jagodowe, które zawierają cenne antocyjany.
Tłuszcze
Ważnym składnikiem diety są też tłuszcze. Ich źródłem są nasiona, pestki, orzechy i pozyskiwane z nich oleje. Pamiętamy, że aby oleje nie straciły na wartości, muszą być tłoczone na zimno i przetrzymywane w chłodnym, ciemnym miejscu. Orzechy, pestki i nasiona spożywane jako dodatek do potraw korzystnie wpływają na skórę, paznokcie i włosy. Dzieje się tak dzięki witaminom rozpuszczalnym w tłuszczach (A, D, E) oraz minerałom niezbędnym dla skóry (cynk, selen, magnez, wapń, kwas foliowy, błonnik), a także niektórym witaminom z grupy B. Tłuszcz wspiera regenerację organizmu i ma wiele właściwości przeciwzapalnych.
Ryby
To doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które w cudowny sposób wpływają na jakość naszego organizmu poprzez działanie przeciwzapalne i właściwości regenerujące. Ryby są źródłem wapnia, jodu, magnezu i cynku. Wiele niepokojących doniesień słyszymy o zanieczyszczeniu wód, w których żyją ryby, dlatego najlepiej wybierać te najmniejsze (np. sardynki) i spożywać je 1–2 razy w tygodniu.
Dowiedz się, jakie ryby będą dobrym wyborem
Błonnik
Zadbaj o odpowiednią ilość błonnika. Dzięki niemu ruchy perystaltyczne jelit będą pracowały prawidłowo, co jest ważne w regularnym wypróżnianiu. Jeżeli pojawią się zaparcia, to toksyny mogą zwrotnie wchłaniać się do organizmu, a jest to bardzo niebezpieczne. Wtedy łatwiej powstają stany zapalne, zwiększa się przepuszczalność śluzówki jelit, co ułatwia powstawanie chorób z autoagresji, alergii.
Nawodnienie
Niezbędne jest odpowiednie nawodnienie. Powinniśmy pić około 30 ml wody na 1 kg masy ciała. Jeżeli masz kłopot z wprowadzeniem tego nawyku, warto skorzystać z aplikacji, która pomoże to monitorować. Pamiętaj, aby nie popijać posiłków. Należy pić około 30–60 minut przed posiłkiem lub po nim.
Uważność
Skup się na jedzeniu. Przed każdym posiłkiem poświęć kilka minut na to, by się wyciszyć. Najlepiej wykonaj ćwiczenie: zamknij oczy, skoncentruj się na oddychaniu. Weź powolny, głęboki wdech. Wstrzymaj oddech na 3 sekundy. Wypuszczaj powietrze powoli, dłużej niż trwało wdychanie, około 8 sekund. Takie wyciszenie przygotuje układ trawienny na nadchodzący posiłek.
Aktywność fizyczna
Bądź w ruchu! Wysiłek fizyczny poprawia krążenie krwi i dotlenia organizm. Dzięki temu dostarczamy składniki odżywcze do komórek i tkanek. Z wiekiem zmniejsza się produkcja kolagenu, elastyny czy kwasu hialuronowego, co powoduje zmniejszenie elastyczności i jędrności skóry. Aktywność fizyczna jest w stanie ten proces spowolnić. Oczywiście forma aktywności powinna być dostosowana do nas i naszej indywidualnej sytuacji zdrowotnej.
Dieta kobiety dojrzałej i zmiana stylu życia
Przedłużona młodość w dużym stopniu zależy od jakości mikrobiomu i żywienia. Należy mocno podkreślić, że żadne działania lecznicze czy suplementacyjne niczego nie wniosą, jeżeli nie będą połączone ze zmianą sposobu żywienia, z wprowadzeniem odpowiedniej formy ruchu, prawidłowym nawodnieniem czy radzeniem sobie ze stresem.
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jakie badania profilaktyczne warto zrobić?
Wykonywanie badań laboratoryjnych ma ogromne znaczenie, gdy zależy nam na profilaktyce chorób i kontrolowaniu tego, co dzieje się z naszym organizmie. Jeżeli już występuje jednostka chorobowa, dzięki badaniom możemy kontrolować zachodzące zmiany. Sprawdź, jakie badania…
WIĘCEJ >Najczęściej popełniane błędy żywieniowe
Sprawdź, jakie błędy żywieniowe popełniamy najczęściej i dowiedz się, jak ich unikać. Po wielu rozmowach przeprowadzonych w gabinecie zauważyłam, że problem ze zwyczajami żywieniowymi nie wynika z braku wiedzy, a często z nieprawidłowych nawyków. Wielokrotnie…
WIĘCEJ >Czy warto robić badania?
Często spotykam się z popełnianiem pewnego zasadniczego błędu. Zapisujemy się do specjalisty dopiero wtedy, gdy przez dłuższy czas czujemy się źle. Nie chodzi tu o grypę, bo z tym we wczesnym stadium możemy sobie poradzić…
WIĘCEJ >Żelazo – jak sprawdzić, czy masz z nim problem?
Do oceny gospodarki żelaza w organizmie służą różne parametry laboratoryjne. Podstawowym badaniem jest morfologia krwi, kolejne to żelazo w surowicy oraz ferrytyna. Sprawdź, co warto wiedzieć na temat tych badań. Gospodarka żelazowa – badania Morfologia…
WIĘCEJ >