fbpx
Szukaj
open close

Dieta FODMAP – na czym polega?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
dieta FODMAP

Czym charakteryzuje się dieta FODMAP i czy każdy może ją stosować? Rozwiewamy wątpliwości na ten temat.

Dieta FODMAP to leczenie żywieniowe stosowane najczęściej w zespole jelita drażliwego (IBS), a czasem także w zespole przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO). Skrót FODMAP pochodzi od następujących związków należących do grupy węglowodanów: fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole.

Dieta FODMAP inaczej nazywana jest dietą Low FODMAP (o niskiej zawartości węglowodanów, których niektóre osoby nie są w stanie całkowicie strawić lub ich jelita nie potrafią ich wchłonąć).

Czym są węglowodany FODMAP?

W tej grupie znajdują się proste cząsteczki – monosacharydy, inaczej cukry proste, w których wyróżniamy glukozę, fruktozę i galaktozę. Połączenie dwóch z tych związków tworzy disacharydy, np. laktoza (glukoza + galaktoza). Natomiast sacharydy zawierające do 10 cząsteczek cukrów prostych to oligosacharydy, które stanowią bardziej skomplikowane i złożone jednostki chemiczne.

Z kolei poliole to półsyntetyczne środki słodzące, zwane również „alkoholami cukrowymi”. Wśród nich wymienia się: sorbitol, mannitol, maltitiol, a także ksylitol.

Znajomość tych grup węglowodanów FODMAP jest niezbędna, by w łatwy sposób móc określić, który związek wywołuje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Sprawdź e-book z listą produktów FODMAP

Objawy po spożyciu produktów obfitujących w FODMAP

Spożycie produktów FODMAP zwiększa naturalny proces fermentacji bakteryjnej w jelitach, co wielokrotnie nasila dolegliwości jelitowe. Węglowodany FODMAP nie są wchłaniane w jelicie cienkim, w związku z czym przedostają do odcinka jelita grubego, gdzie wytwarzają gazy w postaci wodoru (H2), metanu (CH4) oraz dwutlenku węgla (CO2). W rezultacie jelita powiększają się, co charakteryzuje się ich puchnięciem.

Warto jednak pamiętać, że niepożądane objawy ze strony przewodu pokarmowego (takie jak: biegunka, silny ból brzucha, gazy, wzdęcia czy zaparcia) są częstą przyczyną spożycia między innymi ksylitolu czy inuliny.

Produkty o wysokiej zawartości FODMAP

W pierwszej kolejności powinno się zrezygnować ze spożycia między innymi: mleka oraz jego przetworów, takich jak: jogurt, maślanka, ser twarogowy. Ponadto trzeba wyeliminować z diety nasiona roślin strączkowych, warzywa (głównie kapustne, wzdymające i gazotwórcze), grzyby, owoce (głównie jabłko, mango, winogrona, gruszki, czereśnie, arbuzy), produkty pszeniczne i jęczmienne. Trzeba będzie zrezygnować także z miodu, melasy, syropu z agawy, soków owocowych oraz innych substancji słodzących.

Produkty o niskiej zawartości FODMAP

To między innymi:

  • owoce (banan, jagody, truskawki, owoce cytrusowe),
  • warzywa (warzywa korzeniowe, pomidory, ogórki, sałata, papryka),
  • ryż, komosa ryżowa, produkty na bazie owsa i orkiszu,
  • mięso,
  • ryby,
  • jaja,
  • napoje roślinne,
  • oliwa z oliwek,
  • olej z awokado.

Dieta FODMAP – leczenie żywieniowe

Na początku rozpoczęcia terapii żywieniowej należy dokładnie ustalić, które produkty są źródłem dolegliwości. Nie każdy produkt zawierający węglowodany FODMAP szkodzi. Przede wszystkim warto mieć na uwadze, że w większości stanowią one bogactwo wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Ich niedostateczna podaż lub całkowita eliminacja z codziennego jadłospisu może wiązać się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Dietę należy rozpocząć od zastąpienia produktów z wysoką zawartością FODMAP na te charakteryzujące się ich niewielką ilością – to tzw. faza eliminacyjna, która powinna trwać 6–8 tygodni (oczywiście jest to kwestia indywidualna). Następnie stopniowo powinno się wprowadzać produkty z fermentującymi sacharydami, by w końcowym etapie móc określić, których z nich nie toleruje nasz organizm. Cała terapia żywieniowa to metoda prób i błędów, której czas trwania jest zróżnicowany.

Dieta low FODMAP – czy dla każdego?

Przed każdym podjęciem próby złagodzenia objawów ze strony przewodu pokarmowego za pomocą diety FODMAP należy wcześniej skonsultować się ze specjalistą w tej dziedzinie. On nie tylko zdiagnozuje dokładną przyczynę dolegliwości, lecz także pomoże stopniowo wdrożyć wyżej omawianą dietę. Dieta o niskiej zawartości FODMAP jest głównie dla pacjentów borykających się z IBS. Osobom zdrowym może bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Przepisy zgodne z dietą low FODMAP można znaleźć w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Jagoda Kłębek

Czym charakteryzuje się dieta FODMAP i czy każdy może ją stosować? Rozwiewamy wątpliwości na ten temat.

Dieta FODMAP to leczenie żywieniowe stosowane najczęściej w zespole jelita drażliwego (IBS), a czasem także w zespole przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO). Skrót FODMAP pochodzi od następujących związków należących do grupy węglowodanów: fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole.

Dieta FODMAP inaczej nazywana jest dietą Low FODMAP (o niskiej zawartości węglowodanów, których niektóre osoby nie są w stanie całkowicie strawić lub ich jelita nie potrafią ich wchłonąć).

Czym są węglowodany FODMAP?

W tej grupie znajdują się proste cząsteczki – monosacharydy, inaczej cukry proste, w których wyróżniamy glukozę, fruktozę i galaktozę. Połączenie dwóch z tych związków tworzy disacharydy, np. laktoza (glukoza + galaktoza). Natomiast sacharydy zawierające do 10 cząsteczek cukrów prostych to oligosacharydy, które stanowią bardziej skomplikowane i złożone jednostki chemiczne.

Z kolei poliole to półsyntetyczne środki słodzące, zwane również „alkoholami cukrowymi”. Wśród nich wymienia się: sorbitol, mannitol, maltitiol, a także ksylitol.

Znajomość tych grup węglowodanów FODMAP jest niezbędna, by w łatwy sposób móc określić, który związek wywołuje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Sprawdź e-book z listą produktów FODMAP

Objawy po spożyciu produktów obfitujących w FODMAP

Spożycie produktów FODMAP zwiększa naturalny proces fermentacji bakteryjnej w jelitach, co wielokrotnie nasila dolegliwości jelitowe. Węglowodany FODMAP nie są wchłaniane w jelicie cienkim, w związku z czym przedostają do odcinka jelita grubego, gdzie wytwarzają gazy w postaci wodoru (H2), metanu (CH4) oraz dwutlenku węgla (CO2). W rezultacie jelita powiększają się, co charakteryzuje się ich puchnięciem.

Warto jednak pamiętać, że niepożądane objawy ze strony przewodu pokarmowego (takie jak: biegunka, silny ból brzucha, gazy, wzdęcia czy zaparcia) są częstą przyczyną spożycia między innymi ksylitolu czy inuliny.

Produkty o wysokiej zawartości FODMAP

W pierwszej kolejności powinno się zrezygnować ze spożycia między innymi: mleka oraz jego przetworów, takich jak: jogurt, maślanka, ser twarogowy. Ponadto trzeba wyeliminować z diety nasiona roślin strączkowych, warzywa (głównie kapustne, wzdymające i gazotwórcze), grzyby, owoce (głównie jabłko, mango, winogrona, gruszki, czereśnie, arbuzy), produkty pszeniczne i jęczmienne. Trzeba będzie zrezygnować także z miodu, melasy, syropu z agawy, soków owocowych oraz innych substancji słodzących.

Produkty o niskiej zawartości FODMAP

To między innymi:

  • owoce (banan, jagody, truskawki, owoce cytrusowe),
  • warzywa (warzywa korzeniowe, pomidory, ogórki, sałata, papryka),
  • ryż, komosa ryżowa, produkty na bazie owsa i orkiszu,
  • mięso,
  • ryby,
  • jaja,
  • napoje roślinne,
  • oliwa z oliwek,
  • olej z awokado.

Dieta FODMAP – leczenie żywieniowe

Na początku rozpoczęcia terapii żywieniowej należy dokładnie ustalić, które produkty są źródłem dolegliwości. Nie każdy produkt zawierający węglowodany FODMAP szkodzi. Przede wszystkim warto mieć na uwadze, że w większości stanowią one bogactwo wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Ich niedostateczna podaż lub całkowita eliminacja z codziennego jadłospisu może wiązać się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Dietę należy rozpocząć od zastąpienia produktów z wysoką zawartością FODMAP na te charakteryzujące się ich niewielką ilością – to tzw. faza eliminacyjna, która powinna trwać 6–8 tygodni (oczywiście jest to kwestia indywidualna). Następnie stopniowo powinno się wprowadzać produkty z fermentującymi sacharydami, by w końcowym etapie móc określić, których z nich nie toleruje nasz organizm. Cała terapia żywieniowa to metoda prób i błędów, której czas trwania jest zróżnicowany.

Dieta low FODMAP – czy dla każdego?

Przed każdym podjęciem próby złagodzenia objawów ze strony przewodu pokarmowego za pomocą diety FODMAP należy wcześniej skonsultować się ze specjalistą w tej dziedzinie. On nie tylko zdiagnozuje dokładną przyczynę dolegliwości, lecz także pomoże stopniowo wdrożyć wyżej omawianą dietę. Dieta o niskiej zawartości FODMAP jest głównie dla pacjentów borykających się z IBS. Osobom zdrowym może bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Przepisy zgodne z dietą low FODMAP można znaleźć w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Jagoda Kłębek
10 stycznia 2020

Tagi

Komentarzy: 2

  1. Beata Kienorow-Gulan 25 maja 2020 o 12:37

    W artykule podana jest informacja, że przepisy zgodne z dietą low FODMAP można znaleźć w aplikacji. czy mogę prosić o pokierowanie? Przejrzałam całą aplikację i nic nie znalazłam.

    • Marta Mandżak-Matusek 25 maja 2020 o 13:58

      Proszę wejść w aplikację, wybrać jadłospisy, a następnie kliknąć w menu w prawym górnym rogu. Jest tam dostępna lista różnych diet i można z niej wybrać m.in. FODMAP.

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Tapioka – dlaczego warto po nią sięgać?

Tapioka to często nieznany, a także niedoceniany produkt spożywczy. Mimo wielu wartości odżywczych dla wielu wciąż pozostaje tajemnicą. Tymczasem okazuje się, że może stanowić doskonały element naszej codziennej diety. Tapioka to rodzaj kaszy, którą wytwarza…

WIĘCEJ >
jak kupować mięso, mięso

Jak kupować mięso i jego wyroby? Sprawdź, na co zwracać uwagę

Mięso powinno pochodzić z dobrych źródeł. Najlepsze jest to ze zwierząt dziko żyjących, ekologiczne, organiczne, od zwierząt pasących się na łąkach, które nie były karmione paszami GMO i antybiotykami. Jeśli jednak nie mamy dostępu do…

WIĘCEJ >
awokado, olej z awokado

Awokado – dlaczego warto po nie sięgać?

Awokado to jedno z najczęściej spożywanych owoców na całym świecie, choć przez wielu nadal jest zaliczane do grupy warzyw. Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat i dlaczego warto po nie sięgać. Bez wątpienia awokado…

WIĘCEJ >

Cała prawda o węglowodanach

Nic nie wzbudza ostatnio tak dużych kontrowersji jak węglowodany. Czy ograniczać je w diecie, czy też zwiększać ich podaż? Czy wykorzystywać je po treningu, czy raczej okno potreningowe uznać za mit? Czy powodują insulinooporność i stany zapalne,…

WIĘCEJ >