
Czym charakteryzuje się dieta FODMAP i czy każdy może ją stosować? Rozwiewamy wątpliwości na ten temat.
Dieta FODMAP to leczenie żywieniowe stosowane najczęściej w zespole jelita drażliwego (IBS), a czasem także w zespole przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO). Skrót FODMAP pochodzi od następujących związków należących do grupy węglowodanów: fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole.
Dieta FODMAP inaczej nazywana jest dietą Low FODMAP (o niskiej zawartości węglowodanów, których niektóre osoby nie są w stanie całkowicie strawić lub ich jelita nie potrafią ich wchłonąć).
Czym są węglowodany FODMAP?
W tej grupie znajdują się proste cząsteczki – monosacharydy, inaczej cukry proste, w których wyróżniamy glukozę, fruktozę i galaktozę. Połączenie dwóch z tych związków tworzy disacharydy, np. laktoza (glukoza + galaktoza). Natomiast sacharydy zawierające do 10 cząsteczek cukrów prostych to oligosacharydy, które stanowią bardziej skomplikowane i złożone jednostki chemiczne.
Z kolei poliole to półsyntetyczne środki słodzące, zwane również „alkoholami cukrowymi”. Wśród nich wymienia się: sorbitol, mannitol, maltitiol, a także ksylitol.
Znajomość tych grup węglowodanów FODMAP jest niezbędna, by w łatwy sposób móc określić, który związek wywołuje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
Sprawdź e-book z listą produktów FODMAP
Objawy po spożyciu produktów obfitujących w FODMAP
Spożycie produktów FODMAP zwiększa naturalny proces fermentacji bakteryjnej w jelitach, co wielokrotnie nasila dolegliwości jelitowe. Węglowodany FODMAP nie są wchłaniane w jelicie cienkim, w związku z czym przedostają do odcinka jelita grubego, gdzie wytwarzają gazy w postaci wodoru (H2), metanu (CH4) oraz dwutlenku węgla (CO2). W rezultacie jelita powiększają się, co charakteryzuje się ich puchnięciem.

Obejrzyj film: Jelita – tam zaczyna się twoje zdrowie
Warto jednak pamiętać, że niepożądane objawy ze strony przewodu pokarmowego (takie jak: biegunka, silny ból brzucha, gazy, wzdęcia czy zaparcia) są częstą przyczyną spożycia między innymi ksylitolu czy inuliny.
Produkty o wysokiej zawartości FODMAP
W pierwszej kolejności powinno się zrezygnować ze spożycia między innymi: mleka oraz jego przetworów, takich jak: jogurt, maślanka, ser twarogowy. Ponadto trzeba wyeliminować z diety nasiona roślin strączkowych, warzywa (głównie kapustne, wzdymające i gazotwórcze), grzyby, owoce (głównie jabłko, mango, winogrona, gruszki, czereśnie, arbuzy), produkty pszeniczne i jęczmienne. Trzeba będzie zrezygnować także z miodu, melasy, syropu z agawy, soków owocowych oraz innych substancji słodzących.
Produkty o niskiej zawartości FODMAP
To między innymi:
- owoce (banan, jagody, truskawki, owoce cytrusowe),
- warzywa (warzywa korzeniowe, pomidory, ogórki, sałata, papryka),
- ryż, komosa ryżowa, produkty na bazie owsa i orkiszu,
- mięso,
- ryby,
- jaja,
- napoje roślinne,
- oliwa z oliwek,
- olej z awokado.
Dieta FODMAP – leczenie żywieniowe
Na początku rozpoczęcia terapii żywieniowej należy dokładnie ustalić, które produkty są źródłem dolegliwości. Nie każdy produkt zawierający węglowodany FODMAP szkodzi. Przede wszystkim warto mieć na uwadze, że w większości stanowią one bogactwo wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Ich niedostateczna podaż lub całkowita eliminacja z codziennego jadłospisu może wiązać się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.
Dietę należy rozpocząć od zastąpienia produktów z wysoką zawartością FODMAP na te charakteryzujące się ich niewielką ilością – to tzw. faza eliminacyjna, która powinna trwać 6–8 tygodni (oczywiście jest to kwestia indywidualna). Następnie stopniowo powinno się wprowadzać produkty z fermentującymi sacharydami, by w końcowym etapie móc określić, których z nich nie toleruje nasz organizm. Cała terapia żywieniowa to metoda prób i błędów, której czas trwania jest zróżnicowany.
Dieta low FODMAP – czy dla każdego?
Przed każdym podjęciem próby złagodzenia objawów ze strony przewodu pokarmowego za pomocą diety FODMAP należy wcześniej skonsultować się ze specjalistą w tej dziedzinie. On nie tylko zdiagnozuje dokładną przyczynę dolegliwości, lecz także pomoże stopniowo wdrożyć wyżej omawianą dietę. Dieta o niskiej zawartości FODMAP jest głównie dla pacjentów borykających się z IBS. Osobom zdrowym może bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Przepisy zgodne z dietą low FODMAP można znaleźć w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor

Jagoda Kłębek
Czym charakteryzuje się dieta FODMAP i czy każdy może ją stosować? Rozwiewamy wątpliwości na ten temat.
Dieta FODMAP to leczenie żywieniowe stosowane najczęściej w zespole jelita drażliwego (IBS), a czasem także w zespole przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO). Skrót FODMAP pochodzi od następujących związków należących do grupy węglowodanów: fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole.
Dieta FODMAP inaczej nazywana jest dietą Low FODMAP (o niskiej zawartości węglowodanów, których niektóre osoby nie są w stanie całkowicie strawić lub ich jelita nie potrafią ich wchłonąć).
Czym są węglowodany FODMAP?
W tej grupie znajdują się proste cząsteczki – monosacharydy, inaczej cukry proste, w których wyróżniamy glukozę, fruktozę i galaktozę. Połączenie dwóch z tych związków tworzy disacharydy, np. laktoza (glukoza + galaktoza). Natomiast sacharydy zawierające do 10 cząsteczek cukrów prostych to oligosacharydy, które stanowią bardziej skomplikowane i złożone jednostki chemiczne.
Z kolei poliole to półsyntetyczne środki słodzące, zwane również „alkoholami cukrowymi”. Wśród nich wymienia się: sorbitol, mannitol, maltitiol, a także ksylitol.
Znajomość tych grup węglowodanów FODMAP jest niezbędna, by w łatwy sposób móc określić, który związek wywołuje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
Sprawdź e-book z listą produktów FODMAP
Objawy po spożyciu produktów obfitujących w FODMAP
Spożycie produktów FODMAP zwiększa naturalny proces fermentacji bakteryjnej w jelitach, co wielokrotnie nasila dolegliwości jelitowe. Węglowodany FODMAP nie są wchłaniane w jelicie cienkim, w związku z czym przedostają do odcinka jelita grubego, gdzie wytwarzają gazy w postaci wodoru (H2), metanu (CH4) oraz dwutlenku węgla (CO2). W rezultacie jelita powiększają się, co charakteryzuje się ich puchnięciem.

Obejrzyj film: Jelita – tam zaczyna się twoje zdrowie
Warto jednak pamiętać, że niepożądane objawy ze strony przewodu pokarmowego (takie jak: biegunka, silny ból brzucha, gazy, wzdęcia czy zaparcia) są częstą przyczyną spożycia między innymi ksylitolu czy inuliny.
Produkty o wysokiej zawartości FODMAP
W pierwszej kolejności powinno się zrezygnować ze spożycia między innymi: mleka oraz jego przetworów, takich jak: jogurt, maślanka, ser twarogowy. Ponadto trzeba wyeliminować z diety nasiona roślin strączkowych, warzywa (głównie kapustne, wzdymające i gazotwórcze), grzyby, owoce (głównie jabłko, mango, winogrona, gruszki, czereśnie, arbuzy), produkty pszeniczne i jęczmienne. Trzeba będzie zrezygnować także z miodu, melasy, syropu z agawy, soków owocowych oraz innych substancji słodzących.
Produkty o niskiej zawartości FODMAP
To między innymi:
- owoce (banan, jagody, truskawki, owoce cytrusowe),
- warzywa (warzywa korzeniowe, pomidory, ogórki, sałata, papryka),
- ryż, komosa ryżowa, produkty na bazie owsa i orkiszu,
- mięso,
- ryby,
- jaja,
- napoje roślinne,
- oliwa z oliwek,
- olej z awokado.
Dieta FODMAP – leczenie żywieniowe
Na początku rozpoczęcia terapii żywieniowej należy dokładnie ustalić, które produkty są źródłem dolegliwości. Nie każdy produkt zawierający węglowodany FODMAP szkodzi. Przede wszystkim warto mieć na uwadze, że w większości stanowią one bogactwo wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Ich niedostateczna podaż lub całkowita eliminacja z codziennego jadłospisu może wiązać się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.
Dietę należy rozpocząć od zastąpienia produktów z wysoką zawartością FODMAP na te charakteryzujące się ich niewielką ilością – to tzw. faza eliminacyjna, która powinna trwać 6–8 tygodni (oczywiście jest to kwestia indywidualna). Następnie stopniowo powinno się wprowadzać produkty z fermentującymi sacharydami, by w końcowym etapie móc określić, których z nich nie toleruje nasz organizm. Cała terapia żywieniowa to metoda prób i błędów, której czas trwania jest zróżnicowany.
Dieta low FODMAP – czy dla każdego?
Przed każdym podjęciem próby złagodzenia objawów ze strony przewodu pokarmowego za pomocą diety FODMAP należy wcześniej skonsultować się ze specjalistą w tej dziedzinie. On nie tylko zdiagnozuje dokładną przyczynę dolegliwości, lecz także pomoże stopniowo wdrożyć wyżej omawianą dietę. Dieta o niskiej zawartości FODMAP jest głównie dla pacjentów borykających się z IBS. Osobom zdrowym może bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Przepisy zgodne z dietą low FODMAP można znaleźć w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Tagi
Komentarzy: 2
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dieta przeciwzapalna – na czym polega?
Stan zapalny to bez wątpienia przyczyna większości chorób, a także problemów z odchudzaniem. Sprawdź, czym jest stan zapalny, gdzie szukać jego przyczyn i na czym polega dieta przeciwzapalna. Czym jest stan zapalny? Stan zapalny to…
WIĘCEJ >Gluten – co warto o nim wiedzieć?
Gluten to jeden z najbardziej demonizowanych składników żywności. Coraz więcej osób wystrzega się sięgania po produkty z jego zawartością. Czy słusznie? Kto nie powinien spożywać glutenu i czym on w ogóle jest? Gluten to białko…
WIĘCEJ >Jak nie podjadać? 5 trików na podjadanie
Podjadanie to jeden z najczęstszych problemów osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Ten nieprawidłowy nawyk żywieniowy prowadzi do bycia w nieustannym błędnym kole odchudzania. Jak z tym skończyć? Poznaj 5 prostych trików na podjadanie. Poniżej…
WIĘCEJ >Styl życia a odporność – 3 ważne elementy
To już ostatni artykuł z serii o wzmacnianiu odporności. Po omówieniu tego, jak poprawić odporność za pomocą diety, jak zadbać o jelita i jak dobrać odpowiednie suplementy, pozostał nam jeszcze jeden ważny temat. Sprawdź, jaki…
WIĘCEJ >
W artykule podana jest informacja, że przepisy zgodne z dietą low FODMAP można znaleźć w aplikacji. czy mogę prosić o pokierowanie? Przejrzałam całą aplikację i nic nie znalazłam.
Proszę wejść w aplikację, wybrać jadłospisy, a następnie kliknąć w menu w prawym górnym rogu. Jest tam dostępna lista różnych diet i można z niej wybrać m.in. FODMAP.