Czysta dieta (czysta micha) skupia się przede wszystkim na jakości produktów spożywanych na co dzień. Sprawdź, na czym polega ten sposób żywienia.
Czysta dieta bazuje na produktach naturalnych, nieprzetworzonych, niemodyfikowanych i bez cukru. Kładzie nacisk na żywność pożywną i ogólnodostępną. U podstaw tej diety leży koncentrowanie się na produktach wysokiej jakości w ich naturalnym stanie. To pozwala na wypracowanie dobrych nawyków żywieniowych, w których jakość jest nadrzędną wartością.
O czym musisz pamiętać, jeśli chcesz odżywiać się w ten sposób?
Czysta dieta w 8 krokach
1. Nie kupuj produktów wysokoprzetworzonych
Czysta dieta polega na ograniczeniu spożycia żywności wysokoprzetworzonej, bogatej w cukier i sól oraz zawierającej zbędne dodatki, konserwanty, barwniki, polepszacze smaku. W odstawkę idą więc fast foody, słodycze, chipsy, gotowe dania, ale i wiele innych produktów, które zawierają mnóstwo zbędnych składników (należy dokładnie czytać etykiety!).
2. Sięgaj po produkty naturalne
W takim sposobie żywienia nie chodzi tylko o unikanie produktów, które uchodzą za wysokoprzetworzone, lecz także o kupowanie artykułów spożywczych jak najbardziej naturalnych, w naturalnej postaci. Ich przetworzenie powinno się odbywać w warunkach domowych. Czyli np. kupujemy surowe mięso i w domu samodzielnie je przetwarzany. Albo kupujemy kaszę gryczaną w postaci ziarna i ją gotujemy. Jest to wtedy mniej przetworzony produkt niż makaron gryczany czy płatki gryczane. Zawsze lepszym wyborem będzie sama kasza niż artykuł spożywczy, który z niej powstał.
Ten styl odżywiania zachęca do naturalnego przetwarzania żywności, do czego zaliczamy m.in. kiszenie, pasteryzację, suszenie, mrożenie, wędzenie itd.
3. Jedz żywność gęstą odżywczo
Tego typu dieta powinna być przede wszystkim gęsta odżywczo. To oznacza, że należy spożywać produkty o jak największej zawartości witamin i składników mineralnych. Żywność gęsta odżywczo to m.in. jaja, dobrej jakości mięso i podroby, warzywa i owoce, dobre tłuszcze (awokado, oliwa z oliwek, smalec ekologiczny, olej lniany, olej z wiesiołka, z czarnuszki, z ogórecznika), buliony, kiszonki.
4. Zrezygnuj z cukru
Czysta dieta powinna zawierać jak najmniejszą ilość cukru. Dotyczy to zwłaszcza cukru dodanego, który występuje w postaci słodyczy czy żywności wysokoprzetworzonej. Warto zwracać uwagę na etykiety produktów, bo cukier jest dodawany do wielu składników, np. przetworów mięsnych, sosów czy przypraw.
5. Sięgaj po żywność ze sprawdzonych źródeł
Najlepiej wybierać produkty lokalne oraz z upraw i hodowli ekologicznych. Dobrze jest się dowiedzieć, czy w pobliżu miejsca zamieszkania można zdobyć tego typu artykuły spożywcze albo czy na danym terenie działają tzw. kooperatywy spożywcze. Niektóre produkty ekologiczne można dostać również przez internet. Sprawdź naturalne wyroby mięsne oferowane przez naszego Partnera (z kuponem Ajwen otrzymasz rabat).
6. Wybieraj produkty sezonowe
Ważna jest też sezonowość, czyli sięganie po produkty, które naturalnie występują o danej porze roku. Czyli zimą raczej nie jedzmy truskawek, chyba że są mrożone. Jesienią i zimą skupmy się bardziej na kiszonkach niż na jedzeniu pomidorów, ogórków i innych produktów, na które sezon jest latem.
7. Dokładnie czytaj etykiety
Czytanie składu produktu do podstawa. Im mniej składników wymienionych na etykiecie, tym lepiej. Bez wyrobienia sobie tego nawyku trudno będzie usunąć z jadłospisu żywność wysokoprzetworzoną.
Sprawdź: Jak czytać etykiety produktów
8. Nie pij alkoholu
W czystej diecie należy zwrócić uwagę nie tylko na to, co jemy, lecz także na to, co pijemy. Tutaj najlepsza jest woda. Ważne jest, żeby unikać wszystkich napojów, które zawierają cukier. Warto pamiętać, że do napojów zalicza się też napoje alkoholowe. W czystej diecie nie powinny się one znajdować.
Czy czysta dieta to dieta bez glutenu i nabiału?
To zależy. Na pewno warto usunąć ze swojego jadłospisu pszenicę, ponieważ jest zbożem mocno przetworzonym, modyfikowanym genetycznie. Z tego samego powodu warto też wyeliminować z diety kukurydzę. Co do innych zbóż glutenowych – jest to indywidualną kwestią.
Jeżeli chodzi o nabiał, to niektórzy muszą go odstawić zupełnie, bo źle na niego reagują. Niektórzy odczuwają problemy po spożyciu surowego nabiału, ale produkty fermentowane będą przez nich lepiej tolerowane. Należy tutaj zwrócić uwagę na to, żeby te produkty były jak najbardziej naturalne. Lepiej unikać nabiału sklepowego. Dobrym pomysłem będzie robienie zakupów w jednym z lokalnych gospodarstw rolnych.
Jeśli potrzebujesz wsparcia w ułożeniu diety, umów się do dietetyka klinicznego.
To może cię zainteresować:
Autor
Iwona Wierzbicka
Czysta dieta (czysta micha) skupia się przede wszystkim na jakości produktów spożywanych na co dzień. Sprawdź, na czym polega ten sposób żywienia.
Czysta dieta bazuje na produktach naturalnych, nieprzetworzonych, niemodyfikowanych i bez cukru. Kładzie nacisk na żywność pożywną i ogólnodostępną. U podstaw tej diety leży koncentrowanie się na produktach wysokiej jakości w ich naturalnym stanie. To pozwala na wypracowanie dobrych nawyków żywieniowych, w których jakość jest nadrzędną wartością.
O czym musisz pamiętać, jeśli chcesz odżywiać się w ten sposób?
Czysta dieta w 8 krokach
1. Nie kupuj produktów wysokoprzetworzonych
Czysta dieta polega na ograniczeniu spożycia żywności wysokoprzetworzonej, bogatej w cukier i sól oraz zawierającej zbędne dodatki, konserwanty, barwniki, polepszacze smaku. W odstawkę idą więc fast foody, słodycze, chipsy, gotowe dania, ale i wiele innych produktów, które zawierają mnóstwo zbędnych składników (należy dokładnie czytać etykiety!).
2. Sięgaj po produkty naturalne
W takim sposobie żywienia nie chodzi tylko o unikanie produktów, które uchodzą za wysokoprzetworzone, lecz także o kupowanie artykułów spożywczych jak najbardziej naturalnych, w naturalnej postaci. Ich przetworzenie powinno się odbywać w warunkach domowych. Czyli np. kupujemy surowe mięso i w domu samodzielnie je przetwarzany. Albo kupujemy kaszę gryczaną w postaci ziarna i ją gotujemy. Jest to wtedy mniej przetworzony produkt niż makaron gryczany czy płatki gryczane. Zawsze lepszym wyborem będzie sama kasza niż artykuł spożywczy, który z niej powstał.
Ten styl odżywiania zachęca do naturalnego przetwarzania żywności, do czego zaliczamy m.in. kiszenie, pasteryzację, suszenie, mrożenie, wędzenie itd.
3. Jedz żywność gęstą odżywczo
Tego typu dieta powinna być przede wszystkim gęsta odżywczo. To oznacza, że należy spożywać produkty o jak największej zawartości witamin i składników mineralnych. Żywność gęsta odżywczo to m.in. jaja, dobrej jakości mięso i podroby, warzywa i owoce, dobre tłuszcze (awokado, oliwa z oliwek, smalec ekologiczny, olej lniany, olej z wiesiołka, z czarnuszki, z ogórecznika), buliony, kiszonki.
4. Zrezygnuj z cukru
Czysta dieta powinna zawierać jak najmniejszą ilość cukru. Dotyczy to zwłaszcza cukru dodanego, który występuje w postaci słodyczy czy żywności wysokoprzetworzonej. Warto zwracać uwagę na etykiety produktów, bo cukier jest dodawany do wielu składników, np. przetworów mięsnych, sosów czy przypraw.
5. Sięgaj po żywność ze sprawdzonych źródeł
Najlepiej wybierać produkty lokalne oraz z upraw i hodowli ekologicznych. Dobrze jest się dowiedzieć, czy w pobliżu miejsca zamieszkania można zdobyć tego typu artykuły spożywcze albo czy na danym terenie działają tzw. kooperatywy spożywcze. Niektóre produkty ekologiczne można dostać również przez internet. Sprawdź naturalne wyroby mięsne oferowane przez naszego Partnera (z kuponem Ajwen otrzymasz rabat).
6. Wybieraj produkty sezonowe
Ważna jest też sezonowość, czyli sięganie po produkty, które naturalnie występują o danej porze roku. Czyli zimą raczej nie jedzmy truskawek, chyba że są mrożone. Jesienią i zimą skupmy się bardziej na kiszonkach niż na jedzeniu pomidorów, ogórków i innych produktów, na które sezon jest latem.
7. Dokładnie czytaj etykiety
Czytanie składu produktu do podstawa. Im mniej składników wymienionych na etykiecie, tym lepiej. Bez wyrobienia sobie tego nawyku trudno będzie usunąć z jadłospisu żywność wysokoprzetworzoną.
Sprawdź: Jak czytać etykiety produktów
8. Nie pij alkoholu
W czystej diecie należy zwrócić uwagę nie tylko na to, co jemy, lecz także na to, co pijemy. Tutaj najlepsza jest woda. Ważne jest, żeby unikać wszystkich napojów, które zawierają cukier. Warto pamiętać, że do napojów zalicza się też napoje alkoholowe. W czystej diecie nie powinny się one znajdować.
Czy czysta dieta to dieta bez glutenu i nabiału?
To zależy. Na pewno warto usunąć ze swojego jadłospisu pszenicę, ponieważ jest zbożem mocno przetworzonym, modyfikowanym genetycznie. Z tego samego powodu warto też wyeliminować z diety kukurydzę. Co do innych zbóż glutenowych – jest to indywidualną kwestią.
Jeżeli chodzi o nabiał, to niektórzy muszą go odstawić zupełnie, bo źle na niego reagują. Niektórzy odczuwają problemy po spożyciu surowego nabiału, ale produkty fermentowane będą przez nich lepiej tolerowane. Należy tutaj zwrócić uwagę na to, żeby te produkty były jak najbardziej naturalne. Lepiej unikać nabiału sklepowego. Dobrym pomysłem będzie robienie zakupów w jednym z lokalnych gospodarstw rolnych.
Jeśli potrzebujesz wsparcia w ułożeniu diety, umów się do dietetyka klinicznego.
To może cię zainteresować:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Grillowanie – czy może być niebezpieczne?
Planujesz grilla? Dowiedz się co dzieje się z żywnością podczas obróbki termicznej.
WIĘCEJ >Dieta kobiety dojrzałej – o co warto zadbać?
Wraz z wiekiem następują zmiany w organizmie, m.in. zmiany hormonalne czy zwolnienie tempa przemiany materii. Do tego dochodzą zakorzenione, niekoniecznie korzystne dla zdrowia nawyki żywieniowe i coraz mniejsza aktywność fizyczna. Wszystkie te elementy mogą powodować…
WIĘCEJ >Akupresura – tradycyjna metoda leczenia z nowoczesnymi zastosowaniami
Akupresura to technika masażu, w której stosuje się nacisk palców na określone punkty ciała. Jest częścią tradycyjnej medycyny chińskiej (TCM), podobną do akupunktury, ale zamiast igieł używa się nacisku palców. Uważa się, że akupresura pomaga…
WIĘCEJ >Terapia sokami, sokoterapia – moc soków
Iwona Wierzbicka dla Magaznu Strefa Trenera, o terapii zielonymi sokami, pozytywne właściwości i potencjalne zagrożenia jakie mogą wynikać z niedopasowania roślin i warzyw indywidualnie dla pacjenta.
WIĘCEJ >