Jakie są najczęstsze choroby autoimmunologiczne? Skąd się one biorą? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.
Do choroby autoimmunologicznej dochodzi wtedy, gdy układ odpornościowy zaczyna źle funkcjonować i reaguje na własne komórki, czyli zamiast chronić organizm, zaczyna go atakować.
Ten atak może dotyczyć wielu organów i narządów, np. w chorobie Hashimoto atakowana jest tarczyca. Nie oznacza to, że Hashimoto jest chorobą tarczycy, tylko układu odpornościowego, który atakuje tarczycę.
Najczęstsze choroby autoimmunologiczne
Do najczęściej występujących chorób autoimmunologicznych zaliczamy:
- Hashimoto,
- chorobę Gravesa–Basedowa,
- reumatoidalne zapalenie stawów (RZS),
- cukrzycę typu 1,
- celiakię,
- bielactwo,
- toczeń,
- stwardnienie rozsiane,
- łuszczycę.
Przyczyny
Przyczyny tych chorób nie są do końca znane. Znaczenie mają czynniki genetyczne, ale to, czy choroba się ujawni, zależy również od czynników środowiskowych. Takim czynnikiem może być np. aktywna lub przebyta infekcja i to zarówno wirusowa, jak i bakteryjna, pasożytnicza czy grzybicza. Może to być też nieprawidłowa dieta lub silny stres.
Obejrzyj film: Choroby autoimmunologiczne
Objawy
Po czym rozpoznać, że możemy mieć taką chorobę? Każda z nich ma pewne specyficzne objawy, jednak są pewne symptomy wspólne dla wszystkich chorób autoimmunologicznych, np.:
- ogólne zmęczenie, które nie ustępuje po odpoczynku;
- słaba siła mięśniowa;
- słaba odporność – częste przeziębienia i infekcje;
- problemy z pamięcią i koncentracją;
- problemy jelitowe – zwłaszcza jeśli zwykle wszystko było w porządku, a później pojawiły się dolegliwości;
- zmiana masy ciała, szczególnie jeśli dieta cały czas jest taka sama;
- różne objawy psychiczne, np. drażliwość, wahania nastroju.
Jak zdiagnozować choroby autoimmunologiczne?
Każda choroba autoimmunologiczna ma swoje specyficzne, konkretne przeciwciała, w zależności od tego, czego dotyczy. Na przykład w chorobie Hashimoto są to a-TPO, a-TG, w chorobie Gravesa–Basedova – a-TRAB, w cukrzycy typu 1 – przeciwciała ICA, GADA, a w reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS) – anty-CCP, anty-Sa.
To oczywiście nie oznacza, że należy badać wszystkie przeciwciała. Wybór badań zależy przede wszystkim od występujących objawów. Na ich podstawie można podejrzewać daną chorobę autoimmunologiczną i wtedy można wykonać badanie poziomu konkretnych przeciwciał. Warto na pewno wykonać przeciwciała dotyczące tarczycy, czyli a-TPO, a-TG i a-TRAB.
Czy można je wyleczyć?
Niestety, jeśli doszło już do rozwoju choroby autoimmunologicznej, to nie można jej wyleczyć. Można natomiast wprowadzić ją w remisję, co oznacza, że organizm będzie prawidłowo funkcjonował i znikną niepożądane objawy. Problem z chorobami autoimmunologicznymi jest niestety taki, że nawet jeśli wprowadzi się ją w remisję, to w przypadku zaniedbania diety i stylu życia lub jeśli pojawi się duży stres może nastąpić nawrót choroby i objawów.
Dlatego tak ważne jest całościowe dbanie o organizm – zarówno od strony żywienia, jak i stylu życia. Istotne jest troszczenie się o odpowiednią regenerację, unikanie przeciążania organizmu oraz nadmiernego stresu.
Ogólne zalecenia dietetyczne
Dieta powinna być jak najbardziej naturalna i odżywcza. Warto wyeliminować produkty prozapalne. Na pewno należy wyeliminować cukier i żywności wysokoprzetworzoną, alkohol oraz pszenicę. Przy czym należy pamiętać, że pszenica to nie tylko chleb czy makaron, lecz także niektóre kasze (np. bulgur, kuskus czy manna) oraz bardzo wiele różnych produktów, których nawet się o to nie podejrzewa. Dlatego trzeba czytać skład, bo mąka pszenna może się pojawić np. w kiełbasie.
Dodatkowo warto rozważyć eliminację roślin strączkowych i produktów mlecznych.
Często pojawia się pytanie o rośliny psiankowate, natomiast to, czy je eliminować, zależy w dużej mierze od stopnia zaawansowania choroby.
Istnieje też protokół autoimmunologiczny (AIP) i czasami w zaawansowanych postaciach choroby jest on bardzo pomocny. Należy jednak pamiętać, że jest to dieta czasowa – powinna trwać od 30 do maksymalnie 90 dni. Ze względu na to, że dieta AIP jest bardzo restrykcyjna i nieodpowiednio stosowana można doprowadzić do niedoborów, lepiej wprowadzić ją pod okiem dietetyka.
JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Joanna Zawadzka
Jakie są najczęstsze choroby autoimmunologiczne? Skąd się one biorą? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.
Do choroby autoimmunologicznej dochodzi wtedy, gdy układ odpornościowy zaczyna źle funkcjonować i reaguje na własne komórki, czyli zamiast chronić organizm, zaczyna go atakować.
Ten atak może dotyczyć wielu organów i narządów, np. w chorobie Hashimoto atakowana jest tarczyca. Nie oznacza to, że Hashimoto jest chorobą tarczycy, tylko układu odpornościowego, który atakuje tarczycę.
Najczęstsze choroby autoimmunologiczne
Do najczęściej występujących chorób autoimmunologicznych zaliczamy:
- Hashimoto,
- chorobę Gravesa–Basedowa,
- reumatoidalne zapalenie stawów (RZS),
- cukrzycę typu 1,
- celiakię,
- bielactwo,
- toczeń,
- stwardnienie rozsiane,
- łuszczycę.
Przyczyny
Przyczyny tych chorób nie są do końca znane. Znaczenie mają czynniki genetyczne, ale to, czy choroba się ujawni, zależy również od czynników środowiskowych. Takim czynnikiem może być np. aktywna lub przebyta infekcja i to zarówno wirusowa, jak i bakteryjna, pasożytnicza czy grzybicza. Może to być też nieprawidłowa dieta lub silny stres.
Obejrzyj film: Choroby autoimmunologiczne
Objawy
Po czym rozpoznać, że możemy mieć taką chorobę? Każda z nich ma pewne specyficzne objawy, jednak są pewne symptomy wspólne dla wszystkich chorób autoimmunologicznych, np.:
- ogólne zmęczenie, które nie ustępuje po odpoczynku;
- słaba siła mięśniowa;
- słaba odporność – częste przeziębienia i infekcje;
- problemy z pamięcią i koncentracją;
- problemy jelitowe – zwłaszcza jeśli zwykle wszystko było w porządku, a później pojawiły się dolegliwości;
- zmiana masy ciała, szczególnie jeśli dieta cały czas jest taka sama;
- różne objawy psychiczne, np. drażliwość, wahania nastroju.
Jak zdiagnozować choroby autoimmunologiczne?
Każda choroba autoimmunologiczna ma swoje specyficzne, konkretne przeciwciała, w zależności od tego, czego dotyczy. Na przykład w chorobie Hashimoto są to a-TPO, a-TG, w chorobie Gravesa–Basedova – a-TRAB, w cukrzycy typu 1 – przeciwciała ICA, GADA, a w reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS) – anty-CCP, anty-Sa.
To oczywiście nie oznacza, że należy badać wszystkie przeciwciała. Wybór badań zależy przede wszystkim od występujących objawów. Na ich podstawie można podejrzewać daną chorobę autoimmunologiczną i wtedy można wykonać badanie poziomu konkretnych przeciwciał. Warto na pewno wykonać przeciwciała dotyczące tarczycy, czyli a-TPO, a-TG i a-TRAB.
Czy można je wyleczyć?
Niestety, jeśli doszło już do rozwoju choroby autoimmunologicznej, to nie można jej wyleczyć. Można natomiast wprowadzić ją w remisję, co oznacza, że organizm będzie prawidłowo funkcjonował i znikną niepożądane objawy. Problem z chorobami autoimmunologicznymi jest niestety taki, że nawet jeśli wprowadzi się ją w remisję, to w przypadku zaniedbania diety i stylu życia lub jeśli pojawi się duży stres może nastąpić nawrót choroby i objawów.
Dlatego tak ważne jest całościowe dbanie o organizm – zarówno od strony żywienia, jak i stylu życia. Istotne jest troszczenie się o odpowiednią regenerację, unikanie przeciążania organizmu oraz nadmiernego stresu.
Ogólne zalecenia dietetyczne
Dieta powinna być jak najbardziej naturalna i odżywcza. Warto wyeliminować produkty prozapalne. Na pewno należy wyeliminować cukier i żywności wysokoprzetworzoną, alkohol oraz pszenicę. Przy czym należy pamiętać, że pszenica to nie tylko chleb czy makaron, lecz także niektóre kasze (np. bulgur, kuskus czy manna) oraz bardzo wiele różnych produktów, których nawet się o to nie podejrzewa. Dlatego trzeba czytać skład, bo mąka pszenna może się pojawić np. w kiełbasie.
Dodatkowo warto rozważyć eliminację roślin strączkowych i produktów mlecznych.
Często pojawia się pytanie o rośliny psiankowate, natomiast to, czy je eliminować, zależy w dużej mierze od stopnia zaawansowania choroby.
Istnieje też protokół autoimmunologiczny (AIP) i czasami w zaawansowanych postaciach choroby jest on bardzo pomocny. Należy jednak pamiętać, że jest to dieta czasowa – powinna trwać od 30 do maksymalnie 90 dni. Ze względu na to, że dieta AIP jest bardzo restrykcyjna i nieodpowiednio stosowana można doprowadzić do niedoborów, lepiej wprowadzić ją pod okiem dietetyka.
JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Czy tarczyca potrzebuje węglowodanów?
Często podczas konsultacji z pacjentami spotykam się z obawą, że dieta o niskiej podaży energii z węglowodanów (paleo, dieta ketogeniczna itp.) spowoduje pogorszenie pracy tarczycy. Czy tarczyca faktycznie potrzebuje węglowodanów? Czy węglowodany są niezbędne? Przekonanie, że…
WIĘCEJ >Czy warto jeść buraki? (przepis na zakwas)
Sezon na buraki trwa cały rok, bo odpowiednio przechowywane mogą spokojnie przetrwać całą jesień i zimę. Ponadto są to warzywa lokalne – z naszej strefy klimatycznej i bez problemu można je dostać w sklepie. A…
WIĘCEJ >Po co nam cholesterol? Sprawdź, co trzeba o nim wiedzieć
Po co nam cholesterol, jakie powinny być prawidłowe wyniki krwi i czego unikać, by były w normie – sprawdź, co warto wiedzieć na temat cholesterolu. Cholesterol to związek chemiczny należący do steroli. Jest niezbędny do…
WIĘCEJ >Błonnik – więcej szkody czy pożytku?
Błonnik to włókno roślinne, które nie jest rozkładane przez enzymy trawienne w przewodzie pokarmowym, więc nie jest trawione. Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat. Składniki błonnika pokarmowego można podzielić na rozpuszczalne i nierozpuszczalne w…
WIĘCEJ >