Sezon na dynię trwa. Szczególnie jesienią chętnie sięgamy po to warzywo (a tak właściwie owoc – ze względu na zawartość nasion). Dlaczego warto po nią sięgać?
Smak dyni jest neutralny – można ją jeść zarówno na słodko, jak i na słono, a jej zastosowanie jest bardzo szerokie. Można z niej przygotować różnego rodzaju wypieki, placki, naleśniki, sałatki, przetwory, a także zjeść ją w postaci gotowanej lub pieczonej (np. jako zupę, purée lub „makaron”).
Mnóstwo przepisów z dynią w roli głównej znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
Co zawiera?
Dynia należy do warzyw niskokalorycznych – w około 90 procentach składa się z wody. Charakteryzuje się też stosunkowo niską zawartością węglowodanów, zbliżoną do ilości w marchewce. Jest zasobna w błonnik pokarmowy i daje uczucie sytości.
Dynia jest bogatym źródłem beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego widzenia, poprawia wygląd skóry oraz może mieć działanie przeciwnowotworowe. Ponadto jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem – może wzmacniać układ odpornościowy i pomagać w zwalczaniu infekcji. Dynia zawiera też inne witaminy należące do przeciwutleniaczy (choć w mniejszej ilości) – witaminę C i E. Przeciwutleniacze chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Mogą zmniejszać także stan zapalny i zapobiegać utlenianiu „złego” cholesterolu LDL.
Dynia a zdrowie
Dynia jest też jednym z najlepszych źródeł luteiny i zeaksantyny. Związki te mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy, wpływają też na zachowanie dobrej kondycji skóry.
Dzięki zawartości błonnika, potasu i witaminy C dynia może być pomocna m.in. w zapewnieniu prawidłowego ciśnienia krwi. Dodatkowo zawarty w niej potas chroni przed utratą masy mięśniowej i zmniejsza ryzyko udaru.
Dynia zawiera również witaminy z grupy B – foliany, niacynę, tiaminę, ryboflawinę, pirydoksynę i kwas pantotenowy, a także minerały, takie jak: miedź, żelazo, magnez i cynk.
Warto zaznaczyć, że oprócz miąższu dyni można też jeść nasiona, które zawierają jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Stanowią też stosunkowo dobre źródło żelaza, cynku, niacyny, magnezu, miedzi, a także tryptofanu.
Sprawdź e-book z przepisami na dania z dyni oraz pozostałe nasze e-booki:
Potrzebujesz pomocy przy zbilansowaniu swojej diety? Umów się na konsultację. Pomożemy ci poczuć się lepiej!
Autor
Joanna Zawadzka
Sezon na dynię trwa. Szczególnie jesienią chętnie sięgamy po to warzywo (a tak właściwie owoc – ze względu na zawartość nasion). Dlaczego warto po nią sięgać?
Smak dyni jest neutralny – można ją jeść zarówno na słodko, jak i na słono, a jej zastosowanie jest bardzo szerokie. Można z niej przygotować różnego rodzaju wypieki, placki, naleśniki, sałatki, przetwory, a także zjeść ją w postaci gotowanej lub pieczonej (np. jako zupę, purée lub „makaron”).
Mnóstwo przepisów z dynią w roli głównej znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
Co zawiera?
Dynia należy do warzyw niskokalorycznych – w około 90 procentach składa się z wody. Charakteryzuje się też stosunkowo niską zawartością węglowodanów, zbliżoną do ilości w marchewce. Jest zasobna w błonnik pokarmowy i daje uczucie sytości.
Dynia jest bogatym źródłem beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego widzenia, poprawia wygląd skóry oraz może mieć działanie przeciwnowotworowe. Ponadto jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem – może wzmacniać układ odpornościowy i pomagać w zwalczaniu infekcji. Dynia zawiera też inne witaminy należące do przeciwutleniaczy (choć w mniejszej ilości) – witaminę C i E. Przeciwutleniacze chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Mogą zmniejszać także stan zapalny i zapobiegać utlenianiu „złego” cholesterolu LDL.
Dynia a zdrowie
Dynia jest też jednym z najlepszych źródeł luteiny i zeaksantyny. Związki te mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy, wpływają też na zachowanie dobrej kondycji skóry.
Dzięki zawartości błonnika, potasu i witaminy C dynia może być pomocna m.in. w zapewnieniu prawidłowego ciśnienia krwi. Dodatkowo zawarty w niej potas chroni przed utratą masy mięśniowej i zmniejsza ryzyko udaru.
Dynia zawiera również witaminy z grupy B – foliany, niacynę, tiaminę, ryboflawinę, pirydoksynę i kwas pantotenowy, a także minerały, takie jak: miedź, żelazo, magnez i cynk.
Warto zaznaczyć, że oprócz miąższu dyni można też jeść nasiona, które zawierają jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Stanowią też stosunkowo dobre źródło żelaza, cynku, niacyny, magnezu, miedzi, a także tryptofanu.
Sprawdź e-book z przepisami na dania z dyni oraz pozostałe nasze e-booki:
Potrzebujesz pomocy przy zbilansowaniu swojej diety? Umów się na konsultację. Pomożemy ci poczuć się lepiej!
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pokrzywa – właściwości i zastosowanie
Pokrzywa zwyczajna ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, m.in. pierwiastki mineralne, takie jak: potas, krzem, jod, sód, magnez, fosfor, żelazo, wapń, chlorofil, a także witaminy: C, A, K oraz z grupy B….
WIĘCEJ >Smoothie Ajwen Green Power
W smaku takie sę, ale bardzo pożywne, bogate w białko, chlorofil, żelazo, siarkę. Wpływa przede wszystkim regenerująco na organizm. MSM jest polecane w chorobach stawów i chorobach autoimmunologicznych.
WIĘCEJ >Zakwaszanie żołądka – tak czy nie?
W internecie krąży wiele sprzecznych teorii na ten temat. Jedna z nich głosi: „Nie zakwaszaj żołądka, bo zakwasisz sobie organizm”. Jak to jest naprawdę? Czy warto brać się za zakwaszanie żołądka? Jak to robić, by…
WIĘCEJ >Kokos – co można z niego zrobić?
Czym tak naprawdę jest kokos? Co można z niego zrobić? Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat. Każdy pewnie myśli, że kokos to orzech, a tu niespodzianka! Tak naprawdę jest on pestką, owocem palmy kokosowej….
WIĘCEJ >