Wiele osób, kiedy przechodzi na dietę, zaczyna pić świeżo wyciskane soki. Chętnie podajemy je też dzieciom z troski o ich zdrowe odżywianie. Powszechnie uważa się to za jeden z lepszych sposobów, by szybko dostarczyć organizmowi wielu witamin i minerałów. A jak jest naprawdę? Dowiedz się, czy świeżo wyciskane soki są zdrowe.
Czy warto pić świeżo wyciskane soki?
Niestety, świeżo wyciskany sok owocowy nie jest tak dobrym pomysłem, jak mogłoby się wydawać. Nie będzie on najlepszym wyborem, mimo że zachowuje aktywne witaminy i enzymy. Dlaczego?
Chodzi o wysoką zawartość fruktozy. Fruktoza to cukier prosty, który znajduje się w owocach (zarówno świeżych, jak i suszonych), a także w sokach owocowych, miodzie, słodzikach, nektarach kwiatowych i w mniejszej ilości w warzywach (np. w szparagach, groszku zielonym, marchwi, pietruszce). Już jedna szklanka soku pomarańczowego zawiera równowartość dziesięciu kostek cukru! A często bywa tak, że pijemy znacznie więcej takiego napoju niż jedną szklankę.
Owoc lepszy niż sok
O wiele lepszym rozwiązaniem będzie zjedzenie owocu niż zrobienie z niego soku.
W owocach ten sam sok występuje w towarzystwie błonnika. Ten z kolei spowalnia wchłanianie cukru w jelitach, dzięki czemu wiele negatywnych skutków jego spożycia zostaje zminimalizowanych.
Sprawdź: Soki owocowe – pić czy nie pić?
Dlatego lepiej zjeść pojedynczy, świeży owoc, który dostarczy mniejszych ilości fruktozy. Zjedzenie go w połączeniu z produktem tłuszczowym (np. orzechami) sprawi, że wyrzut insuliny będzie przebiegał znacznie wolniej.
Ponadto pamiętaj, że za świeżo wyciskany sok możemy uznać ten przygotowany samodzielnie w domu i wypity maksymalnie do pół godziny po wyciśnięciu (tylko tyle czasu enzymy zawarte w soku są aktywne).
Soki owocowe dla dzieci? Nie!
Warto mieć na uwadze, że aktualnie nie zaleca się podawania świeżo wyciskanych soków owocowych dzieciom poniżej 12. miesiąca życia. Przyzwyczajanie niemowląt do słodkiego smaku i cukru w diecie (nawet tego pochodzącego z owoców) może być w przyszłości przyczyną nadwagi, otyłości i próchnicy.
Poza tym przygotowywanie soków w ten sposób nie jest zbyt ekonomiczne.
Postaw na soki warzywne
Mimo wszystko chcesz, aby w twojej diecie gościły od czasu do czasu świeżo wyciskane soki? Postaw na te warzywne. Pamiętaj jednak, żeby wcześniej bardzo dokładnie umyć warzywa, również przed ich obraniem. I nie zapominaj, że niektóre rośliny mogą być źródłem niekorzystnych składników, takich jak np. kadm, który kumuluje się w warzywach korzeniowych (np. w marchewce).
Obejrzyj kurs dietetyczny o substancjach problematycznych w diecie.
Dowiedz się więcej o metalach ciężkich.
Autor
Iwona Wierzbicka
Wiele osób, kiedy przechodzi na dietę, zaczyna pić świeżo wyciskane soki. Chętnie podajemy je też dzieciom z troski o ich zdrowe odżywianie. Powszechnie uważa się to za jeden z lepszych sposobów, by szybko dostarczyć organizmowi wielu witamin i minerałów. A jak jest naprawdę? Dowiedz się, czy świeżo wyciskane soki są zdrowe.
Czy warto pić świeżo wyciskane soki?
Niestety, świeżo wyciskany sok owocowy nie jest tak dobrym pomysłem, jak mogłoby się wydawać. Nie będzie on najlepszym wyborem, mimo że zachowuje aktywne witaminy i enzymy. Dlaczego?
Chodzi o wysoką zawartość fruktozy. Fruktoza to cukier prosty, który znajduje się w owocach (zarówno świeżych, jak i suszonych), a także w sokach owocowych, miodzie, słodzikach, nektarach kwiatowych i w mniejszej ilości w warzywach (np. w szparagach, groszku zielonym, marchwi, pietruszce). Już jedna szklanka soku pomarańczowego zawiera równowartość dziesięciu kostek cukru! A często bywa tak, że pijemy znacznie więcej takiego napoju niż jedną szklankę.
Owoc lepszy niż sok
O wiele lepszym rozwiązaniem będzie zjedzenie owocu niż zrobienie z niego soku.
W owocach ten sam sok występuje w towarzystwie błonnika. Ten z kolei spowalnia wchłanianie cukru w jelitach, dzięki czemu wiele negatywnych skutków jego spożycia zostaje zminimalizowanych.
Sprawdź: Soki owocowe – pić czy nie pić?
Dlatego lepiej zjeść pojedynczy, świeży owoc, który dostarczy mniejszych ilości fruktozy. Zjedzenie go w połączeniu z produktem tłuszczowym (np. orzechami) sprawi, że wyrzut insuliny będzie przebiegał znacznie wolniej.
Ponadto pamiętaj, że za świeżo wyciskany sok możemy uznać ten przygotowany samodzielnie w domu i wypity maksymalnie do pół godziny po wyciśnięciu (tylko tyle czasu enzymy zawarte w soku są aktywne).
Soki owocowe dla dzieci? Nie!
Warto mieć na uwadze, że aktualnie nie zaleca się podawania świeżo wyciskanych soków owocowych dzieciom poniżej 12. miesiąca życia. Przyzwyczajanie niemowląt do słodkiego smaku i cukru w diecie (nawet tego pochodzącego z owoców) może być w przyszłości przyczyną nadwagi, otyłości i próchnicy.
Poza tym przygotowywanie soków w ten sposób nie jest zbyt ekonomiczne.
Postaw na soki warzywne
Mimo wszystko chcesz, aby w twojej diecie gościły od czasu do czasu świeżo wyciskane soki? Postaw na te warzywne. Pamiętaj jednak, żeby wcześniej bardzo dokładnie umyć warzywa, również przed ich obraniem. I nie zapominaj, że niektóre rośliny mogą być źródłem niekorzystnych składników, takich jak np. kadm, który kumuluje się w warzywach korzeniowych (np. w marchewce).
Obejrzyj kurs dietetyczny o substancjach problematycznych w diecie.
Dowiedz się więcej o metalach ciężkich.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Terapia sokami, sokoterapia – moc soków
Iwona Wierzbicka dla Magaznu Strefa Trenera, o terapii zielonymi sokami, pozytywne właściwości i potencjalne zagrożenia jakie mogą wynikać z niedopasowania roślin i warzyw indywidualnie dla pacjenta.
WIĘCEJ >Wątroba – jak o nią zadbać?
Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w naszym organizmie. Sprawdź, jak o nią zadbać. Wątroba pełni różnorakie funkcje, m.in.: wydziela żółć potrzebną do trawienia niektórych rodzajów tłuszczów, bierze udział w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów,…
WIĘCEJ >Czy erytrytol może zastąpić biały cukier?
Czy erytrytol może zastąpić biały cukier? Co warto o nim wiedzieć? Sprawdź! W ostatnim czasie coraz więcej osób rezygnuje z białego cukru, czyli sacharozy. Jest to dwucukier składający się w połowie z glukozy i w…
WIĘCEJ >Strączki – jeść czy nie jeść?
Sprawdź, o czym warto wiedzieć, zanim sięgniemy po strączki. Rośliny strączkowe to niekwestionowane bogate źródło białka, ale i węglowodanów. Profil aminokwasowy soi jest podobny do białka wzorcowego, jakim jest jajo kurze, zatem idealnie nadaje się…
WIĘCEJ >