fbpx
logo
Szukaj
open close

Czy śliwki są zdrowe?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
śliwki

Węgierki, mirabelki, renklody – śliwki w każdej odmianie są mile widziane w diecie. Sprawdzą się zarówno jako przekąska, jak i dodatek do wielu dań. Sprawdź, co dobrego wiąże się z ich spożywaniem.

Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Można się nimi cieszyć od wczesnego lata do późnej jesieni. Owoce te są znane przede wszystkim ze swojego pozytywnego wpływu na pracę układu pokarmowego, ale mają też inne zalety.

Śliwki – skład i właściwości

Śliwki to źródło wielu witamin, takich jak: witamina K, witamina A, witaminy z grupy B, witamina E, witamina C, oraz składników mineralnych, takich jak: potas, magnez, wapń, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, jod. W śliwkach znajdziemy też dużo rozpuszczalnego błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyn), co pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, w tym mikroflorę jelitową.

Śliwki:

  • regulują trawienie;
  • poprawiają apetyt;
  • zapobiegają zaparciom;
  • wspomagają kości i zęby;
  • chronią przed wolnymi rodnikami (to źródło cennych przeciwutleniaczy);
  • działają kojąco na nerwy i poprawiają samopoczucie (to za sprawą witamin w grupy B);
  • mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwalergiczne;
  • obniżają poziom cholesterolu.

Świeże czy suszone?

Świeże śliwki, w zależności od odmiany, mają około 46–60 kalorii w 100 g. Suszone śliwki są o wiele bardziej kaloryczne (mają aż około 360 kcal na 100 g). Mają też więcej węglowodanów niż świeże owoce, ale i więcej wartości odżywczych i błonnika.

Jeśli kupujesz suszone owoce, to wybieraj te ekologiczne i niesiarkowane.

Przeciwwskazania

Śliwki zawierają sporo cukrów prostych, stąd należy je spożywać z umiarem. Dotyczy to zwłaszcza suszonych owoców. Jeśli przesadzimy z ilością zjedzonych śliwek, możemy spodziewać się różnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak wzdęcie czy rozwolnienie.

Owoce te nie są zalecane osobom borykającym się z zespołem jelita drażliwego (IBS).

Zastosowanie w kuchni

Ze śliwek często przygotowuje się powidła, dżemy, kompoty, marmolady i napoje alkoholowe. Mogą być również dodatkiem do ciast, koktajli, sorbetów, knedli czy pierogów.

Śliwki w suszonej postaci sprawdzą się jako dodatek do tłustych i obfitych dań – mogą być pomocne w trawieniu.

Wiele przepisów na pyszne dania ze śliwkami znajdziesz w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Węgierki, mirabelki, renklody – śliwki w każdej odmianie są mile widziane w diecie. Sprawdzą się zarówno jako przekąska, jak i dodatek do wielu dań. Sprawdź, co dobrego wiąże się z ich spożywaniem.

Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Można się nimi cieszyć od wczesnego lata do późnej jesieni. Owoce te są znane przede wszystkim ze swojego pozytywnego wpływu na pracę układu pokarmowego, ale mają też inne zalety.

Śliwki – skład i właściwości

Śliwki to źródło wielu witamin, takich jak: witamina K, witamina A, witaminy z grupy B, witamina E, witamina C, oraz składników mineralnych, takich jak: potas, magnez, wapń, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, jod. W śliwkach znajdziemy też dużo rozpuszczalnego błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyn), co pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, w tym mikroflorę jelitową.

Śliwki:

  • regulują trawienie;
  • poprawiają apetyt;
  • zapobiegają zaparciom;
  • wspomagają kości i zęby;
  • chronią przed wolnymi rodnikami (to źródło cennych przeciwutleniaczy);
  • działają kojąco na nerwy i poprawiają samopoczucie (to za sprawą witamin w grupy B);
  • mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwalergiczne;
  • obniżają poziom cholesterolu.

Świeże czy suszone?

Świeże śliwki, w zależności od odmiany, mają około 46–60 kalorii w 100 g. Suszone śliwki są o wiele bardziej kaloryczne (mają aż około 360 kcal na 100 g). Mają też więcej węglowodanów niż świeże owoce, ale i więcej wartości odżywczych i błonnika.

Jeśli kupujesz suszone owoce, to wybieraj te ekologiczne i niesiarkowane.

Przeciwwskazania

Śliwki zawierają sporo cukrów prostych, stąd należy je spożywać z umiarem. Dotyczy to zwłaszcza suszonych owoców. Jeśli przesadzimy z ilością zjedzonych śliwek, możemy spodziewać się różnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak wzdęcie czy rozwolnienie.

Owoce te nie są zalecane osobom borykającym się z zespołem jelita drażliwego (IBS).

Zastosowanie w kuchni

Ze śliwek często przygotowuje się powidła, dżemy, kompoty, marmolady i napoje alkoholowe. Mogą być również dodatkiem do ciast, koktajli, sorbetów, knedli czy pierogów.

Śliwki w suszonej postaci sprawdzą się jako dodatek do tłustych i obfitych dań – mogą być pomocne w trawieniu.

Wiele przepisów na pyszne dania ze śliwkami znajdziesz w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
5 września 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

zdrowe nawyki

Te zdrowe nawyki warto pielęgnować. Jest ich aż 10!

Żyjemy w czasach, w których nieustannie gonimy za czymś, stresujemy się, chcemy mieć więcej, szybciej i najlepiej „na już”. Tym bardziej więc warto zadbać o zdrowe nawyki, które dobrze wpłyną na twoje zdrowie. Dobrze jest…

WIĘCEJ >

Co się dzieje podczas snu?

Sen, który wydaje się bierną przerwą od naszej codziennej aktywności, jest tak naprawdę czasem intensywnej pracy dla naszego mózgu i ciała. Sprawdź, co się dzieje podczas snu. Gdy śpimy, nasze ciało przystępuje do „nocnej zmiany”,…

WIĘCEJ >

Pszenica – co z nią jest nie tak?

Pszenica dominuje w posiłkach wielu osób. Niektórym trudno wyobrazić sobie życie bez białej mąki czy pszennego pieczywa. To jednak przyzwyczajenie, z którym warto zerwać. Dlaczego? Pszenica, obok żyta i jęczmienia, jest zbożem zawierającym białka z…

WIĘCEJ >

Jak pakować mięso do mrożenia?

Jak pakować mięso do mrożenia? Szef kuchni Paweł Jackowski pokazuje, jak to zrobić. Niby wydaje się to bardzo proste, ale warto wiedzieć, jako można to sobie ułatwić. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb…

WIĘCEJ >