
Węgierki, mirabelki, renklody – śliwki w każdej odmianie są mile widziane w diecie. Sprawdzą się zarówno jako przekąska, jak i dodatek do wielu dań. Sprawdź, co dobrego wiąże się z ich spożywaniem.
Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Można się nimi cieszyć od wczesnego lata do późnej jesieni. Owoce te są znane przede wszystkim ze swojego pozytywnego wpływu na pracę układu pokarmowego, ale mają też inne zalety.
Śliwki – skład i właściwości
Śliwki to źródło wielu witamin, takich jak: witamina K, witamina A, witaminy z grupy B, witamina E, witamina C, oraz składników mineralnych, takich jak: potas, magnez, wapń, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, jod. W śliwkach znajdziemy też dużo rozpuszczalnego błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyn), co pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, w tym mikroflorę jelitową.
Śliwki:
- regulują trawienie;
- poprawiają apetyt;
- zapobiegają zaparciom;
- wspomagają kości i zęby;
- chronią przed wolnymi rodnikami (to źródło cennych przeciwutleniaczy);
- działają kojąco na nerwy i poprawiają samopoczucie (to za sprawą witamin w grupy B);
- mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwalergiczne;
- obniżają poziom cholesterolu.
Świeże czy suszone?
Świeże śliwki, w zależności od odmiany, mają około 46–60 kalorii w 100 g. Suszone śliwki są o wiele bardziej kaloryczne (mają aż około 360 kcal na 100 g). Mają też więcej węglowodanów niż świeże owoce, ale i więcej wartości odżywczych i błonnika.
Jeśli kupujesz suszone owoce, to wybieraj te ekologiczne i niesiarkowane.
Przeciwwskazania
Śliwki zawierają sporo cukrów prostych, stąd należy je spożywać z umiarem. Dotyczy to zwłaszcza suszonych owoców. Jeśli przesadzimy z ilością zjedzonych śliwek, możemy spodziewać się różnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak wzdęcie czy rozwolnienie.
Owoce te nie są zalecane osobom borykającym się z zespołem jelita drażliwego (IBS).
Zastosowanie w kuchni
Ze śliwek często przygotowuje się powidła, dżemy, kompoty, marmolady i napoje alkoholowe. Mogą być również dodatkiem do ciast, koktajli, sorbetów, knedli czy pierogów.
Śliwki w suszonej postaci sprawdzą się jako dodatek do tłustych i obfitych dań – mogą być pomocne w trawieniu.
Wiele przepisów na pyszne dania ze śliwkami znajdziesz w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor

Iwona Wierzbicka
Węgierki, mirabelki, renklody – śliwki w każdej odmianie są mile widziane w diecie. Sprawdzą się zarówno jako przekąska, jak i dodatek do wielu dań. Sprawdź, co dobrego wiąże się z ich spożywaniem.
Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Można się nimi cieszyć od wczesnego lata do późnej jesieni. Owoce te są znane przede wszystkim ze swojego pozytywnego wpływu na pracę układu pokarmowego, ale mają też inne zalety.
Śliwki – skład i właściwości
Śliwki to źródło wielu witamin, takich jak: witamina K, witamina A, witaminy z grupy B, witamina E, witamina C, oraz składników mineralnych, takich jak: potas, magnez, wapń, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, jod. W śliwkach znajdziemy też dużo rozpuszczalnego błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyn), co pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, w tym mikroflorę jelitową.
Śliwki:
- regulują trawienie;
- poprawiają apetyt;
- zapobiegają zaparciom;
- wspomagają kości i zęby;
- chronią przed wolnymi rodnikami (to źródło cennych przeciwutleniaczy);
- działają kojąco na nerwy i poprawiają samopoczucie (to za sprawą witamin w grupy B);
- mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwalergiczne;
- obniżają poziom cholesterolu.
Świeże czy suszone?
Świeże śliwki, w zależności od odmiany, mają około 46–60 kalorii w 100 g. Suszone śliwki są o wiele bardziej kaloryczne (mają aż około 360 kcal na 100 g). Mają też więcej węglowodanów niż świeże owoce, ale i więcej wartości odżywczych i błonnika.
Jeśli kupujesz suszone owoce, to wybieraj te ekologiczne i niesiarkowane.
Przeciwwskazania
Śliwki zawierają sporo cukrów prostych, stąd należy je spożywać z umiarem. Dotyczy to zwłaszcza suszonych owoców. Jeśli przesadzimy z ilością zjedzonych śliwek, możemy spodziewać się różnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak wzdęcie czy rozwolnienie.
Owoce te nie są zalecane osobom borykającym się z zespołem jelita drażliwego (IBS).
Zastosowanie w kuchni
Ze śliwek często przygotowuje się powidła, dżemy, kompoty, marmolady i napoje alkoholowe. Mogą być również dodatkiem do ciast, koktajli, sorbetów, knedli czy pierogów.
Śliwki w suszonej postaci sprawdzą się jako dodatek do tłustych i obfitych dań – mogą być pomocne w trawieniu.
Wiele przepisów na pyszne dania ze śliwkami znajdziesz w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Rozgrzewające napoje na chłodne dni
Rozgrzewające napoje doskonale potrafią poprawić samopoczucie w chłodne dni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich jesieni czy zimy. Sprawdź, po jakie napoje warto sięgać. 3 rozgrzewające napoje Mamy dla was przepisy na rozgrzewające…
WIĘCEJ >Przestań liczyć kalorie! Zmień jedzenie na pożywienie
Od dawna promuję model żywienia oparty na jakości, a nie ilości, lecz świat dietetyki EBM pozostaje głuchy na argumenty. Efektem tego jest to, że wiele osób w radości, że nic nie musi zmieniać i może…
WIĘCEJ >Likopen – co to jest i na co wpływa?
Likopen najczęściej kojarzy się z pomidorami, ale nie jest to jego jedyne źródło. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po produkty, które go zawierają. Likopen to organiczny związek chemiczny z grupy karotenoidów. Występuje w wielu owocach i…
WIĘCEJ >Stan zapalny – i co dalej?
Stan zapalny to czynnik obronny uruchamiany w naszym organizmie w celu szybkiego wyleczenia. To naturalna i pożądana sytuacja, która mobilizuje układ odpornościowy do reakcji w danym miejscu. Stan zapalny to czynnik rozpoczynający naszą walkę z…
WIĘCEJ >