Kompulsywne objadanie się to zaburzenie odżywiania, którego skuteczne leczenie wymaga współpracy wielu specjalistów – psychiatry, psychologa, psychoterapeuty i dietetyka. Podstawą leczenia jest leczenie psychoterapeutyczne, a na pewnym etapie terapii ważna jest praca z dietetykiem.
Dlaczego dietetyk?
Dokładny plan żywieniowy pomaga opanować objawy – pozwala najpierw ograniczyć, a później wyeliminować epizody kompulsywnego objadania się.
U osób, które borykają się z tym problemem, istotne jest wprowadzenie regularnych posiłków i przekąsek oraz zrównoważenie diety zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym. Dzięki temu odżywianie staje się czymś systematycznym, możliwym do planowania.
Kontrola i porządek
Zaplanowana dieta daje poczucie ładu i odpowiedzialności, a więc kontroli sytuacji. Natomiast nieregularne odżywianie ze zbyt długimi przerwami sprzyja pojawianiu się epizodów kompulsywnego objadania.
Najczęściej sprawdza się (zwłaszcza na początku) schemat pięciu posiłków – zwykle w formie trzech posiłków i dwóch przekąsek, w odstępach nie dłuższych niż cztery godziny oraz niepomijanie żadnego posiłku.
Warto, aby posiłki zawierały zarówno białko, tłuszcze, jak i węglowodany, a nie głównie węglowodany (co zapobiega epizodom objadania wywołanym nieprawidłowym składem diety). Jadłospis powinien dostarczać wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych, a w razie niedoborów konieczne jest uzupełnienie ich odpowiednio dobraną suplementacją.
Dzienniczek żywieniowy
Pomocne jest również prowadzenie dzienniczka żywieniowego, gdyż pozwala to na samoobserwację nie tylko spożywanych produktów, lecz także związanych z tym emocji. Dzienniczek dostarcza też ważnych informacji służących zmianie zachowania. Pozwala np. wykryć związki pomiędzy stanem emocjonalnym a napadem objadania, a także może pomóc opracować metody samodzielnego przezwyciężania takich sytuacji.
Dzienniczek żywieniowy można prowadzić w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
Autor
Joanna Zawadzka
Kompulsywne objadanie się to zaburzenie odżywiania, którego skuteczne leczenie wymaga współpracy wielu specjalistów – psychiatry, psychologa, psychoterapeuty i dietetyka. Podstawą leczenia jest leczenie psychoterapeutyczne, a na pewnym etapie terapii ważna jest praca z dietetykiem.
Dlaczego dietetyk?
Dokładny plan żywieniowy pomaga opanować objawy – pozwala najpierw ograniczyć, a później wyeliminować epizody kompulsywnego objadania się.
U osób, które borykają się z tym problemem, istotne jest wprowadzenie regularnych posiłków i przekąsek oraz zrównoważenie diety zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym. Dzięki temu odżywianie staje się czymś systematycznym, możliwym do planowania.
Kontrola i porządek
Zaplanowana dieta daje poczucie ładu i odpowiedzialności, a więc kontroli sytuacji. Natomiast nieregularne odżywianie ze zbyt długimi przerwami sprzyja pojawianiu się epizodów kompulsywnego objadania.
Najczęściej sprawdza się (zwłaszcza na początku) schemat pięciu posiłków – zwykle w formie trzech posiłków i dwóch przekąsek, w odstępach nie dłuższych niż cztery godziny oraz niepomijanie żadnego posiłku.
Warto, aby posiłki zawierały zarówno białko, tłuszcze, jak i węglowodany, a nie głównie węglowodany (co zapobiega epizodom objadania wywołanym nieprawidłowym składem diety). Jadłospis powinien dostarczać wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych, a w razie niedoborów konieczne jest uzupełnienie ich odpowiednio dobraną suplementacją.
Dzienniczek żywieniowy
Pomocne jest również prowadzenie dzienniczka żywieniowego, gdyż pozwala to na samoobserwację nie tylko spożywanych produktów, lecz także związanych z tym emocji. Dzienniczek dostarcza też ważnych informacji służących zmianie zachowania. Pozwala np. wykryć związki pomiędzy stanem emocjonalnym a napadem objadania, a także może pomóc opracować metody samodzielnego przezwyciężania takich sytuacji.
Dzienniczek żywieniowy można prowadzić w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Najlepsze źródło wapnia – skorupki jaj
Skorupki jaja kurzego zawierają sole wapnia, miedź, fluor, żelazo mangan, molibden, siarę, krzem, selen, cynk i stront. Stront ma podwójne działanie: hamujące w stosunku do osteoklastów (komórek kościogubnych) i pobudzające czynności osteoblastów (komórek kościotwórczych).
WIĘCEJ >Utrata masy ciała. Nie tylko nadwaga jest problemem
Najczęściej do dietetyka zgłaszają się osoby, które chciałyby schudnąć. Zdarza się jednak i tak, że problemem pacjenta jest nadmierna utrata masy ciała. Co wtedy robić i jak przytyć? Nadmierne schudnięcie może mieć wiele przyczyn. Do…
WIĘCEJ >Mąki bezglutenowe – przegląd
Coraz więcej osób sięga po mąki bezglutenowe. Nie wszystkie jednak będą się nadawały, np. do wypieków. Sprawdź, jaka mąka może się przydać w kuchni, jeśli unikasz glutenu. Na rynku jest coraz więcej wszelkiego rodzaju mąk…
WIĘCEJ >10 powodów, dla których warto jeść jaja
Tym razem dlaczego to jaja a nie chleb powinny być na śniadanie i o wyższości jaj nad innymi produktami. Dlaczego warto jeść jaja i co wnoszą w Twoje życie, o tym że jaja to produkt
WIĘCEJ >