
Kompulsywne objadanie się to zaburzenie odżywiania, którego skuteczne leczenie wymaga współpracy wielu specjalistów – psychiatry, psychologa, psychoterapeuty i dietetyka. Podstawą leczenia jest leczenie psychoterapeutyczne, a na pewnym etapie terapii ważna jest praca z dietetykiem.
Dlaczego dietetyk?
Dokładny plan żywieniowy pomaga opanować objawy – pozwala najpierw ograniczyć, a później wyeliminować epizody kompulsywnego objadania się.
U osób, które borykają się z tym problemem, istotne jest wprowadzenie regularnych posiłków i przekąsek oraz zrównoważenie diety zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym. Dzięki temu odżywianie staje się czymś systematycznym, możliwym do planowania.
Kontrola i porządek
Zaplanowana dieta daje poczucie ładu i odpowiedzialności, a więc kontroli sytuacji. Natomiast nieregularne odżywianie ze zbyt długimi przerwami sprzyja pojawianiu się epizodów kompulsywnego objadania.
Najczęściej sprawdza się (zwłaszcza na początku) schemat pięciu posiłków – zwykle w formie trzech posiłków i dwóch przekąsek, w odstępach nie dłuższych niż cztery godziny oraz niepomijanie żadnego posiłku.
Warto, aby posiłki zawierały zarówno białko, tłuszcze, jak i węglowodany, a nie głównie węglowodany (co zapobiega epizodom objadania wywołanym nieprawidłowym składem diety). Jadłospis powinien dostarczać wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych, a w razie niedoborów konieczne jest uzupełnienie ich odpowiednio dobraną suplementacją.
Dzienniczek żywieniowy
Pomocne jest również prowadzenie dzienniczka żywieniowego, gdyż pozwala to na samoobserwację nie tylko spożywanych produktów, lecz także związanych z tym emocji. Dzienniczek dostarcza też ważnych informacji służących zmianie zachowania. Pozwala np. wykryć związki pomiędzy stanem emocjonalnym a napadem objadania, a także może pomóc opracować metody samodzielnego przezwyciężania takich sytuacji.
Dzienniczek żywieniowy można prowadzić w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
Autor

Joanna Zawadzka
Kompulsywne objadanie się to zaburzenie odżywiania, którego skuteczne leczenie wymaga współpracy wielu specjalistów – psychiatry, psychologa, psychoterapeuty i dietetyka. Podstawą leczenia jest leczenie psychoterapeutyczne, a na pewnym etapie terapii ważna jest praca z dietetykiem.
Dlaczego dietetyk?
Dokładny plan żywieniowy pomaga opanować objawy – pozwala najpierw ograniczyć, a później wyeliminować epizody kompulsywnego objadania się.
U osób, które borykają się z tym problemem, istotne jest wprowadzenie regularnych posiłków i przekąsek oraz zrównoważenie diety zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym. Dzięki temu odżywianie staje się czymś systematycznym, możliwym do planowania.
Kontrola i porządek
Zaplanowana dieta daje poczucie ładu i odpowiedzialności, a więc kontroli sytuacji. Natomiast nieregularne odżywianie ze zbyt długimi przerwami sprzyja pojawianiu się epizodów kompulsywnego objadania.
Najczęściej sprawdza się (zwłaszcza na początku) schemat pięciu posiłków – zwykle w formie trzech posiłków i dwóch przekąsek, w odstępach nie dłuższych niż cztery godziny oraz niepomijanie żadnego posiłku.
Warto, aby posiłki zawierały zarówno białko, tłuszcze, jak i węglowodany, a nie głównie węglowodany (co zapobiega epizodom objadania wywołanym nieprawidłowym składem diety). Jadłospis powinien dostarczać wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych, a w razie niedoborów konieczne jest uzupełnienie ich odpowiednio dobraną suplementacją.
Dzienniczek żywieniowy
Pomocne jest również prowadzenie dzienniczka żywieniowego, gdyż pozwala to na samoobserwację nie tylko spożywanych produktów, lecz także związanych z tym emocji. Dzienniczek dostarcza też ważnych informacji służących zmianie zachowania. Pozwala np. wykryć związki pomiędzy stanem emocjonalnym a napadem objadania, a także może pomóc opracować metody samodzielnego przezwyciężania takich sytuacji.
Dzienniczek żywieniowy można prowadzić w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dieta od podstaw: makroskładniki
Decyzja zapadła: zmieniasz swój sposób odżywiania. Od czego zacząć? Informacji na temat żywienia jest mnóstwo i łatwo się w tym pogubić. Aby móc odpowiednio komponować swoje posiłki, warto wrócić do podstaw. Ważnym tematem na początku…
WIĘCEJ >Dlaczego mąka migdałowa nie nadaje się do wypieków?
Ponieważ zawiera za dużo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, które są niestabilne termicznie i atmosferycznie. Jeśli ktoś jest fanem orzechów lub pestek, najlepiej jeśli będzie je spożywał je w formie pierwotnej.
WIĘCEJ >Odstaw te 2 produkty, a poczujesz się lepiej
W diecie Polaków są dwa ulubione produkty: pszenica (chleb, bułki, pierogi) oraz produkty mleczne (mleko, jogurty oraz serki wiejskie). Pomimo że jemy je codziennie po kilka razy, nie czujemy monotonii, nudy czy braku urozmaicenia. Kiedy…
WIĘCEJ >Cukier, słodziki, stewia, ksylitol – używać czy nie?
Stevia - badania są różne i zdania podzielone, wiele się mówi o jej antycukrzycowym działaniu bo obniża cukier, ale to obniżenie wynika ze zwiększonego wydzielania insuliny, jakimś cudem działa na wyspy beta trzustki i nie
WIĘCEJ >