Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej życia. Równocześnie czekolada często znajduje się na liście produktów zakazanych podczas stosowania diety. Czy słusznie? Sprawdź, co kryje w sobie ten przysmak i czym się kierować podczas zakupów.
Składnikiem, który znajduje się w każdej czekoladzie i który jest cenny pod względem wartości odżywczych, jest kakao. Kakao zawiera przeciwutleniacze, głównie polifenole, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i wzmacniają układ odpornościowy. Ponadto kakao jest dobrym źródłem potasu i magnezu. Zawiera też inne cenne składniki, takie jak siarka, miedź, wapń, a także żelazo, mangan, fosfor, cynk czy potas. Znajdziemy w nim również związki nootropowe, które wpływają na aktywność mózgu i funkcje poznawcze, m.in. fenyloetyloaminę (stymuluje układ nerwowy do wydzielania endorfin) i anandamid. Nie zapominajmy również, że w ziarnie kakaowca znajdują się substancje pobudzające – kofeina i teobromina.
Jaką czekoladę wybrać?
Istotne jest to, aby czytać etykiety. Najlepiej wybierać czekolady, które mają dużą zawartość kakao, co najmniej 70%, a najlepiej nawet 90%. Zwróć uwagę, że czekolada mleczna zwykle zawiera około 30–40% kakao i raczej ma długi skład. Nie będzie więc dobrym wyborem.
Sprawdź: Jak czytać etykiety produktów
Warto mieć też na uwadze, że nawet czekolada o wysokiej zawartości kakao zawiera cukier. Lepsza może być ta słodzona stewią, która należy do naturalnych słodzików. Dobrze jest jednak dokładnie przyjrzeć się temu, co jest napisane na etykiecie. Może się okazać, że w danej czekoladzie zawartość stewii jest znikoma, za to w składzie można znaleźć też inne substancje słodzące, np. maltitol albo erytrytol. Substancje te należą do cukrów alkoholowych, które u osób zdrowych nie będą wywoływały żadnych negatywnych skutków. Natomiast mogą one podziałać niekorzystnie na tych, którzy borykają się np. z problemami z układem pokarmowym. Nawet osoby zdrowe, które pokuszą się na zjedzenie większej ilości takiej czekolady, mogą odczuć dolegliwości w postaci wzdęć czy biegunek.
Zachowaj umiar
Jeżeli ktoś chce i może włączyć czekoladę do swojej diety, to warto, aby zachował umiar i poprzestał na jednej kostce lub dwóch. Jeśli stanowi to problem i zwykle kończy się na zjedzeniu połowy tabliczki czekolady czy nawet na całej – warto się zastanowić, z czego to wynika. Może to dotyczyć kwestii psychologicznych, trudności z kontrolowaniem impulsów, ale równie dobrze – fizjologicznych, jak zaburzenia gospodarki węglowodanowej, niedobory, problemy z leptyną czy insuliną albo hipoglikemią reaktywną. Warto w takiej sytuacji zasięgnąć pomocy dietetyka klinicznego.
Dzieci a czekolada
Dzieci bardzo lubią czekoladę, dlatego tak ważne jest, by czytać etykiety i jeśli już, to podawać im produkty jak najwyższej jakości. Warto też szukać zdrowszych zamienników popularnych słodyczy. Wiele przysmaków można przygotować samodzielnie. Wypróbuj nasz przepis na pyszny domowy krem daktylowy.
„Nutella” z daktyli
Składniki:
- 150 g daktyli
- 115 ml mleka kokosowego
- 50 g orzechów laskowych
- 2 łyżki kakao w proszku
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
Wszystkie składniki blendujemy razem na jednolity krem.
Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Iwona Wierzbicka
Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej życia. Równocześnie czekolada często znajduje się na liście produktów zakazanych podczas stosowania diety. Czy słusznie? Sprawdź, co kryje w sobie ten przysmak i czym się kierować podczas zakupów.
Składnikiem, który znajduje się w każdej czekoladzie i który jest cenny pod względem wartości odżywczych, jest kakao. Kakao zawiera przeciwutleniacze, głównie polifenole, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i wzmacniają układ odpornościowy. Ponadto kakao jest dobrym źródłem potasu i magnezu. Zawiera też inne cenne składniki, takie jak siarka, miedź, wapń, a także żelazo, mangan, fosfor, cynk czy potas. Znajdziemy w nim również związki nootropowe, które wpływają na aktywność mózgu i funkcje poznawcze, m.in. fenyloetyloaminę (stymuluje układ nerwowy do wydzielania endorfin) i anandamid. Nie zapominajmy również, że w ziarnie kakaowca znajdują się substancje pobudzające – kofeina i teobromina.
Jaką czekoladę wybrać?
Istotne jest to, aby czytać etykiety. Najlepiej wybierać czekolady, które mają dużą zawartość kakao, co najmniej 70%, a najlepiej nawet 90%. Zwróć uwagę, że czekolada mleczna zwykle zawiera około 30–40% kakao i raczej ma długi skład. Nie będzie więc dobrym wyborem.
Sprawdź: Jak czytać etykiety produktów
Warto mieć też na uwadze, że nawet czekolada o wysokiej zawartości kakao zawiera cukier. Lepsza może być ta słodzona stewią, która należy do naturalnych słodzików. Dobrze jest jednak dokładnie przyjrzeć się temu, co jest napisane na etykiecie. Może się okazać, że w danej czekoladzie zawartość stewii jest znikoma, za to w składzie można znaleźć też inne substancje słodzące, np. maltitol albo erytrytol. Substancje te należą do cukrów alkoholowych, które u osób zdrowych nie będą wywoływały żadnych negatywnych skutków. Natomiast mogą one podziałać niekorzystnie na tych, którzy borykają się np. z problemami z układem pokarmowym. Nawet osoby zdrowe, które pokuszą się na zjedzenie większej ilości takiej czekolady, mogą odczuć dolegliwości w postaci wzdęć czy biegunek.
Zachowaj umiar
Jeżeli ktoś chce i może włączyć czekoladę do swojej diety, to warto, aby zachował umiar i poprzestał na jednej kostce lub dwóch. Jeśli stanowi to problem i zwykle kończy się na zjedzeniu połowy tabliczki czekolady czy nawet na całej – warto się zastanowić, z czego to wynika. Może to dotyczyć kwestii psychologicznych, trudności z kontrolowaniem impulsów, ale równie dobrze – fizjologicznych, jak zaburzenia gospodarki węglowodanowej, niedobory, problemy z leptyną czy insuliną albo hipoglikemią reaktywną. Warto w takiej sytuacji zasięgnąć pomocy dietetyka klinicznego.
Dzieci a czekolada
Dzieci bardzo lubią czekoladę, dlatego tak ważne jest, by czytać etykiety i jeśli już, to podawać im produkty jak najwyższej jakości. Warto też szukać zdrowszych zamienników popularnych słodyczy. Wiele przysmaków można przygotować samodzielnie. Wypróbuj nasz przepis na pyszny domowy krem daktylowy.
„Nutella” z daktyli
Składniki:
- 150 g daktyli
- 115 ml mleka kokosowego
- 50 g orzechów laskowych
- 2 łyżki kakao w proszku
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
Wszystkie składniki blendujemy razem na jednolity krem.
Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Miód – podrobiony?
Miód ma wiele cennych właściwości, ale podrobiony może być samym cukrem. Jak można podrobić miód? Polecane materiały: Ciekawe materiały dotyczące walorów zdrowotnych miodu. Wątki na temat miodu na FB – Raw Food – polecam. Dlaczego…
WIĘCEJ >Soja – 5 powodów, by z niej zrezygnować
Często podkreśla się jej właściwości zdrowotne, głównie dużą zawartość białka. Jednak są powody, by niekoniecznie po nią sięgać. Sprawdź, dlaczego soja nie jest polecana. Soja występuje w postaci ziaren, lecz nie tylko. W sklepach znajdziemy…
WIĘCEJ >Seler kontra ziemniak – co wybrać?
W ziemniaku jest dużo więcej węglowodanów niż w selerze 15g/100g produktu, a niemal całość to skrobia. Pozostały ułamek węglowodanów to sacharoza i fruktoza (podobnie jak w selerze). Skrobia w obrobiona termicznie w obecności wody staje
WIĘCEJ >Witamina D i jej wpływ na organizm
Mnóstwo publikacji naukowych pokazuje, że witamina D może wspomóc proces leczenia niemal we wszystkich schorzeniach – od osteoporozy, przez choroby serca, nowotwory, depresję, aż po choroby autoimmunologiczne czy choroby jelit. Witamina D ma potężną moc,…
WIĘCEJ >