fbpx
Szukaj
open close

Czy cukinia jest zdrowa?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
cukinia

Jest smaczna, lekkostrawna i można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów – cukinia to królowa letnich dań. Poznaj jej zalety.

Cukinia jest rośliną z rodziny dyniowatych. Istnieje jej wiele odmian, ale w Polsce najbardziej znana jest ta zielona. Jest też ona chętnie uprawiana w przydomowych ogródkach. Nic dziwnego – w końcu to bardzo uniwersalne warzywo, które można przyrządzać na wiele sposobów. A do tego korzystnie wpływa ono na zdrowie.

Czy warto jeść cukinię?

Gdy jesz cukinię, dostarczasz swojemu organizmowi licznych składników odżywczych, w tym witamin: A, C, K, z grupy B, kwasu foliowego, a także soli mineralnych, takich jak: potas, żelazo, magnez, sód, fosfor, wapń, miedź czy mangan.

Na uwagę zasługuje też obecność luteiny i zeaksantyny – barwników roślinnych, które chronią siatkówkę oka.

Właściwości cukinii

Zawarta w cukinii witamina C przyczynia się do polepszenia odporności, a witamina A – do poprawy wzroku.

Obecne w niej przeciwutleniacze pozytywnie wpływają na pracę serca, a polifenole – na tarczycę, ponieważ regulują wydzielanie hormonów tarczycy.

Poza tym jedzenie cukinii korzystnie działa na układ pokarmowy, szczególnie w kontekście łagodzenia objawów nadkwaśności i usprawniania procesu trawienia.

Dobrze, aby znalazła się ona w diecie kobiet planujących ciążę i już w niej będących – to za sprawą kwasu foliowego.

Poza tym warzywo to wspiera odchudzanie – jest niskokaloryczne i lekkostrawne. Świetnie sprawdzi się m.in. w diecie osób z insulinoopornością i cukrzycą, bo ma niski indeks glikemiczny.

Ponadto cukinia wykazuje właściwości oczyszczające organizm.

Cukinia w kuchni

Możesz ją przyrządzić różnorodnie – grillować, piec, faszerować, a nawet kisić. Zrobisz z niej leczo, placki, zapiekankę, zupę krem, ciasto czy makaron warzywny (w sam raz do dań niskowęglowodanowych).

Cukinię można też spożywać na surowo. Jadalne są także jej kwiaty. Sprawdź przepisy na dania z cukinii w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Jest smaczna, lekkostrawna i można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów – cukinia to królowa letnich dań. Poznaj jej zalety.

Cukinia jest rośliną z rodziny dyniowatych. Istnieje jej wiele odmian, ale w Polsce najbardziej znana jest ta zielona. Jest też ona chętnie uprawiana w przydomowych ogródkach. Nic dziwnego – w końcu to bardzo uniwersalne warzywo, które można przyrządzać na wiele sposobów. A do tego korzystnie wpływa ono na zdrowie.

Czy warto jeść cukinię?

Gdy jesz cukinię, dostarczasz swojemu organizmowi licznych składników odżywczych, w tym witamin: A, C, K, z grupy B, kwasu foliowego, a także soli mineralnych, takich jak: potas, żelazo, magnez, sód, fosfor, wapń, miedź czy mangan.

Na uwagę zasługuje też obecność luteiny i zeaksantyny – barwników roślinnych, które chronią siatkówkę oka.

Właściwości cukinii

Zawarta w cukinii witamina C przyczynia się do polepszenia odporności, a witamina A – do poprawy wzroku.

Obecne w niej przeciwutleniacze pozytywnie wpływają na pracę serca, a polifenole – na tarczycę, ponieważ regulują wydzielanie hormonów tarczycy.

Poza tym jedzenie cukinii korzystnie działa na układ pokarmowy, szczególnie w kontekście łagodzenia objawów nadkwaśności i usprawniania procesu trawienia.

Dobrze, aby znalazła się ona w diecie kobiet planujących ciążę i już w niej będących – to za sprawą kwasu foliowego.

Poza tym warzywo to wspiera odchudzanie – jest niskokaloryczne i lekkostrawne. Świetnie sprawdzi się m.in. w diecie osób z insulinoopornością i cukrzycą, bo ma niski indeks glikemiczny.

Ponadto cukinia wykazuje właściwości oczyszczające organizm.

Cukinia w kuchni

Możesz ją przyrządzić różnorodnie – grillować, piec, faszerować, a nawet kisić. Zrobisz z niej leczo, placki, zapiekankę, zupę krem, ciasto czy makaron warzywny (w sam raz do dań niskowęglowodanowych).

Cukinię można też spożywać na surowo. Jadalne są także jej kwiaty. Sprawdź przepisy na dania z cukinii w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
13 lipca 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

jaja, jajka

10 powodów, dla których warto jeść jaja

Tym razem dlaczego to jaja a nie chleb powinny być na śniadanie i o wyższości jaj nad innymi produktami. Dlaczego warto jeść jaja i co wnoszą w Twoje życie, o tym że jaja to produkt

WIĘCEJ >

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Sezonowość polega na jedzeniu produktów wtedy, kiedy naturalnie rosną one w naszym otoczeniu, w naszej strefie geograficznej. Sprawdź, dlaczego warto jeść sezonowo. Temat dotyczy głównie warzyw i owoców, ale nie tylko. Sezonowe owoce i warzywa…

WIĘCEJ >

Jak schudnąć, kiedy nic nie działa?

Zmagasz się z dużą otyłością i masz trudność w wykonywaniu codziennych czynności? Chcesz schudnąć, ale dotąd podjęte kroki nie przynoszą efektu? Ten tekst i ta dieta są dla ciebie. Dowiedz się, jak schudnąć. Często słyszę,…

WIĘCEJ >
co zrobić z cukinii

Co zrobić z cukinii? 8 pomysłów

Jest smaczna, lekkostrawna i można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów – cukinia to królowa wakacyjnych dań! Nadaje się do grillowania, pieczenia, faszerowania, a nawet kiszenia. Wyczarujesz z niej np. leczo, placki, zapiekankę, zupę krem…

WIĘCEJ >