fbpx
Szukaj
open close

Czego nie jeść przy Hashimoto?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
czego nie jeść przy Hashimoto

Diagnoza: Hashimoto. Ta informacja zwykle oznacza konieczność wprowadzenia zmian w diecie. Sprawdź, czego nie jeść przy Hashimoto.

Wprowadzenie zmian w diecie, w tym usunięcie z niej niektórych produktów, ma uspokoić układ immunologiczny, który atakuje organizm osób borykających się z Hashimoto (czy dokładniej: ich tarczycę). Niekiedy te zmiany będą niewielkie, innym razem mogą być dosyć duże – to zawsze indywidualna kwestia.

Niestety jest wiele produktów, które mają niekorzystny wpływ na osoby chorujące na Hashimoto. To, w jakim stopniu usunąć z diety dane produkty, zależy od wielu czynników. Trzeba wziąć przede wszystkim pod uwagę, jak zaawansowania jest choroba, czy przeciwciała są tylko nieznacznie podwyższone, czy może liczone już w tysiącach, stabilne na podobnym poziomie, czy się zmniejszają lub zwiększają. Ważne jest też to, jak długo trwa choroba oraz jaki jest obraz tarczycy na USG.

Nie wszyscy chorzy muszą eliminować wiele produktów. Czasami już drobne zmiany przynoszą wystarczającą poprawę zdrowia i mogą wprowadzić chorobę w remisję.

Czego nie jeść przy Hashimoto?

Pierwszy krok wiąże się z usunięciem z diety produktów przyczyniających się do powstawania w organizmie stanu zapalnego. Lepiej zrezygnować z:

  • cukru,
  • pszenicy,
  • alkoholu,
  • produktów wysokoprzetworzonych (fast foody, słodycze, gotowe dania i sosy, słodkie napoje, chipsy i inne słone przekąski itd.).

Dobrze jest wybierać artykuły spożywcze gęste odżywczo, takie jak: jaja, dobrej jakości mięso i podroby, warzywa i owoce, dobre tłuszcze (awokado, oliwa z oliwek, smalec ekologiczny, olej lniany, olej z wiesiołka, z czarnuszki, z ogórecznika), buliony, kiszonki. Warto zwracać uwagę na to, skąd pochodzą te produkty – dobrze, by były jak najbardziej naturalne.

Jeśli te eliminacje nie przynoszą poprawy, czyli jeżeli choroba nie wchodzi w remisję, a wręcz się pogłębia, to kolejnym krokiem jest usunięcie z diety glutenu i nabiału.

Nie oznacza to jednak, że trzeba zrezygnować z tego typu żywności na stałe. Jest to w dużym stopniu kwestia indywidualna. W przypadku niektórych wprowadzenie takich zmian w diecie np. na pół roku sprawi, że stan zapalny się zmniejszy i choroba będzie w remisji. Wtedy można stopniowo znów wprowadzać te produkty do diety przy równoczesnym obserwowaniu, jak organizm na to reaguje. Ale bywa też tak, że powrót do jedzenia glutenu i nabiału będzie się wiązał z nawrotem choroby.

Jeśli te zmiany, czyli wykluczenie glutenu i nabiału, nie przynoszą poprawy, to kolejnym krokiem jest wprowadzenie protokołu autoimmunologicznego.

Ta dieta jest już restrykcyjna. Stosuje się ją od 30 do 90 dni. W tej diecie eliminujemy gluten, zboża (również bezglutenowe), orzechy i pestki, rośliny strączkowe, rośliny psiankowate (pomidor, papryka, bakłażan, ziemniak, jagody goji, miechunka, tytoń), kawę czy różnego rodzaju przyprawy występujące w ziarnach (np. pieprz).

Po zakończeniu protokołu autoimmunologicznego wprowadzamy po kolei poszczególne produkty i sprawdzamy reakcję organizmu.

We wprowadzaniu zmian w diecie i kontrolowaniu sytuacji może pomóc dietetyk kliniczny.

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Diagnoza: Hashimoto. Ta informacja zwykle oznacza konieczność wprowadzenia zmian w diecie. Sprawdź, czego nie jeść przy Hashimoto.

Wprowadzenie zmian w diecie, w tym usunięcie z niej niektórych produktów, ma uspokoić układ immunologiczny, który atakuje organizm osób borykających się z Hashimoto (czy dokładniej: ich tarczycę). Niekiedy te zmiany będą niewielkie, innym razem mogą być dosyć duże – to zawsze indywidualna kwestia.

Niestety jest wiele produktów, które mają niekorzystny wpływ na osoby chorujące na Hashimoto. To, w jakim stopniu usunąć z diety dane produkty, zależy od wielu czynników. Trzeba wziąć przede wszystkim pod uwagę, jak zaawansowania jest choroba, czy przeciwciała są tylko nieznacznie podwyższone, czy może liczone już w tysiącach, stabilne na podobnym poziomie, czy się zmniejszają lub zwiększają. Ważne jest też to, jak długo trwa choroba oraz jaki jest obraz tarczycy na USG.

Nie wszyscy chorzy muszą eliminować wiele produktów. Czasami już drobne zmiany przynoszą wystarczającą poprawę zdrowia i mogą wprowadzić chorobę w remisję.

Czego nie jeść przy Hashimoto?

Pierwszy krok wiąże się z usunięciem z diety produktów przyczyniających się do powstawania w organizmie stanu zapalnego. Lepiej zrezygnować z:

  • cukru,
  • pszenicy,
  • alkoholu,
  • produktów wysokoprzetworzonych (fast foody, słodycze, gotowe dania i sosy, słodkie napoje, chipsy i inne słone przekąski itd.).

Dobrze jest wybierać artykuły spożywcze gęste odżywczo, takie jak: jaja, dobrej jakości mięso i podroby, warzywa i owoce, dobre tłuszcze (awokado, oliwa z oliwek, smalec ekologiczny, olej lniany, olej z wiesiołka, z czarnuszki, z ogórecznika), buliony, kiszonki. Warto zwracać uwagę na to, skąd pochodzą te produkty – dobrze, by były jak najbardziej naturalne.

Jeśli te eliminacje nie przynoszą poprawy, czyli jeżeli choroba nie wchodzi w remisję, a wręcz się pogłębia, to kolejnym krokiem jest usunięcie z diety glutenu i nabiału.

Nie oznacza to jednak, że trzeba zrezygnować z tego typu żywności na stałe. Jest to w dużym stopniu kwestia indywidualna. W przypadku niektórych wprowadzenie takich zmian w diecie np. na pół roku sprawi, że stan zapalny się zmniejszy i choroba będzie w remisji. Wtedy można stopniowo znów wprowadzać te produkty do diety przy równoczesnym obserwowaniu, jak organizm na to reaguje. Ale bywa też tak, że powrót do jedzenia glutenu i nabiału będzie się wiązał z nawrotem choroby.

Jeśli te zmiany, czyli wykluczenie glutenu i nabiału, nie przynoszą poprawy, to kolejnym krokiem jest wprowadzenie protokołu autoimmunologicznego.

Ta dieta jest już restrykcyjna. Stosuje się ją od 30 do 90 dni. W tej diecie eliminujemy gluten, zboża (również bezglutenowe), orzechy i pestki, rośliny strączkowe, rośliny psiankowate (pomidor, papryka, bakłażan, ziemniak, jagody goji, miechunka, tytoń), kawę czy różnego rodzaju przyprawy występujące w ziarnach (np. pieprz).

Po zakończeniu protokołu autoimmunologicznego wprowadzamy po kolei poszczególne produkty i sprawdzamy reakcję organizmu.

We wprowadzaniu zmian w diecie i kontrolowaniu sytuacji może pomóc dietetyk kliniczny.

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
31 sierpnia 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Mitochondriopatia

Mitochondriopatia – najczęstsze objawy

Mitochondriopatia może być klasyfikowana jako pierwotna lub wtórna w zależności od przyczyny i mechanizmu wystąpienia. Dowiedz się więcej na ten temat. Mitochondropatie to schorzenia wynikające ze złej pracy mitochondriów. Mitochondriopatia pierwotna to choroba genetyczna spowodowana…

WIĘCEJ >

Comfort food a dieta

Trudno jednoznacznie określić, czym jest comfort food. Najprościej mówiąc, jest to jedzenie, które otula smakiem, kojarzy nam się z beztroskim czasem, spotkaniami z najbliższymi, chwilami spędzonymi w ulubionym miejscu. To danie, które przywołuje jakieś dobre…

WIĘCEJ >
paleo, kalendarium, dlaczego paleo

Dlaczego paleo? Kalendarium ludzkości

Dlaczego paleo? Prześledźmy 2,5 miliona lat ewolucji i zestawmy 10 tys. lat temu kontra ostatnie 100 lat. Ludzie pradawni: Nie jedli nabiału – nie było prostą sprawą złapać dzikie zwierzę i je wydoić. Nie spożywali…

WIĘCEJ >
rozgrzewające napoje

Rozgrzewające napoje na chłodne dni

Rozgrzewające napoje doskonale potrafią poprawić samopoczucie w chłodne dni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich jesieni czy zimy. Sprawdź, po jakie napoje warto sięgać. 3 rozgrzewające napoje Mamy dla was przepisy na rozgrzewające…

WIĘCEJ >