fbpx
Szukaj
open close

Cytryna – nie wkrajaj jej do napoju!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
cytryna

Woda z cytryną dla orzeźwienia? A może herbata z dodatkiem cytryny dla rozgrzania? Sprawdź, dlaczego nie jest to najlepszy pomysł. Dowiedz się, co takiego ma w sobie cytryna, że lepiej na nią uważać.

Zarówno na skórce, jak i w skórce cytryny znajdują się szkodliwe konserwanty. Zresztą nie tylko na niej – dotyczy to wszystkich cytrusów. Z tego też powodu bezwzględnie powinno się myć owoce, które przed spożyciem obieramy, takie jak banany, pomarańcze czy mandarynki.

Dlaczego jest to ważne?

Na powierzchni cytrusów znajdują się szkodliwe substancje, które później z łatwością wnikają do organizmu. Droga tych produktów na nasz stół jest naprawdę długa. Zanim tam dotrą, przemierzają nieraz kawał świata. Aby dostały się do nas w dobrym stanie, wcześniej są potraktowane różnymi konserwantami, w tym środami grzybobójczymi (jak np. imazalil), aby uchronić rośliny przed pleśnią.

Imazalil uznaje się za substancję mogącą uszkodzić układ rozrodczy, nerwowy i przyczyniającą się do powstania nowotworów.

Przez to, że nie myjemy wspomnianych produktów, w trakcie ich obierania możemy z łatwością przenieść szkodliwe substancje ze skórki na owoc (np. obierając niemyte mandarynki, a następnie je ćwiartując, albo obierając banana, a następnie chwytając za jego miąższ).

Co cytryna ma na skórce?

Oprócz wspomnianego już imazalilu na skórce cytrusów można znaleźć też inne substancje, m.in. takie jak:

  • tiabendazol – szkodliwy konserwant mogący wpływać negatywnie na układ nerwowy;
  • ortofenylofenol – duże ilości tej substancji mogą wywoływać mdłości i wpływać na pracę serca;
  • wosk – może wywoływać reakcje alergiczne.

Czytaj etykiety

Przy następnych zakupach zwróć wagę na etykiety naklejone na siatkach z cytrusami albo na skrzynkach, w których się znajdują. Powinna widnieć na nich informacja na temat użytych konserwantów.

Poszukaj też owoców bio (ze znakiem euroliścia). W uprawach ekologicznych stosowanie środków chemicznych jest niedopuszczalne. Oczywiście takie rośliny również trzeba umyć przed spożyciem, na skórce znajduje się bowiem mnóstwo grzybów, bakterii, a nawet pasożytów.

Uważaj też na inne zastosowanie skórek z cytrusów (np. jako dodatek do ciast i innych wypieków).

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Woda z cytryną dla orzeźwienia? A może herbata z dodatkiem cytryny dla rozgrzania? Sprawdź, dlaczego nie jest to najlepszy pomysł. Dowiedz się, co takiego ma w sobie cytryna, że lepiej na nią uważać.

Zarówno na skórce, jak i w skórce cytryny znajdują się szkodliwe konserwanty. Zresztą nie tylko na niej – dotyczy to wszystkich cytrusów. Z tego też powodu bezwzględnie powinno się myć owoce, które przed spożyciem obieramy, takie jak banany, pomarańcze czy mandarynki.

Dlaczego jest to ważne?

Na powierzchni cytrusów znajdują się szkodliwe substancje, które później z łatwością wnikają do organizmu. Droga tych produktów na nasz stół jest naprawdę długa. Zanim tam dotrą, przemierzają nieraz kawał świata. Aby dostały się do nas w dobrym stanie, wcześniej są potraktowane różnymi konserwantami, w tym środami grzybobójczymi (jak np. imazalil), aby uchronić rośliny przed pleśnią.

Imazalil uznaje się za substancję mogącą uszkodzić układ rozrodczy, nerwowy i przyczyniającą się do powstania nowotworów.

Przez to, że nie myjemy wspomnianych produktów, w trakcie ich obierania możemy z łatwością przenieść szkodliwe substancje ze skórki na owoc (np. obierając niemyte mandarynki, a następnie je ćwiartując, albo obierając banana, a następnie chwytając za jego miąższ).

Co cytryna ma na skórce?

Oprócz wspomnianego już imazalilu na skórce cytrusów można znaleźć też inne substancje, m.in. takie jak:

  • tiabendazol – szkodliwy konserwant mogący wpływać negatywnie na układ nerwowy;
  • ortofenylofenol – duże ilości tej substancji mogą wywoływać mdłości i wpływać na pracę serca;
  • wosk – może wywoływać reakcje alergiczne.

Czytaj etykiety

Przy następnych zakupach zwróć wagę na etykiety naklejone na siatkach z cytrusami albo na skrzynkach, w których się znajdują. Powinna widnieć na nich informacja na temat użytych konserwantów.

Poszukaj też owoców bio (ze znakiem euroliścia). W uprawach ekologicznych stosowanie środków chemicznych jest niedopuszczalne. Oczywiście takie rośliny również trzeba umyć przed spożyciem, na skórce znajduje się bowiem mnóstwo grzybów, bakterii, a nawet pasożytów.

Uważaj też na inne zastosowanie skórek z cytrusów (np. jako dodatek do ciast i innych wypieków).

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
12 maja 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Czy zielone koktajle są zdrowe?

Zielone koktajle są ostatnio bardzo modne i niemal każdy je dzisiaj spożywa. Mają być remedium na wszystkie choroby. Czy faktycznie są takie zdrowe? Tradycyjne składniki tego typu napojów to szpinak, jarmuż, sałata, pietruszka, ogórek, a…

WIĘCEJ >

Zmiany żywieniowe na przestrzeni wieków

Szacuje się, że obecnie w Stanach Zjednoczonych do żywności dodaje się ponad 2500 różnych substancji. Przeciętny Amerykanin spożywa około 5 kilogramów różnych dodatków do żywności rocznie.

WIĘCEJ >

Ciesz się tym, co masz

W życiu są gorsze i lepsze chwile, są wzloty i upadki. Czasami, gdy się przewrócisz, to jeszcze ktoś cię podepcze. Nie zawsze przyjaciół poznaje się w biedzie, a wiele osób nie znosi czyjegoś sukcesu. Znienawidzą…

WIĘCEJ >
chleb

Odstaw te 2 produkty, a poczujesz się lepiej

W diecie Polaków są dwa ulubione produkty: pszenica (chleb, bułki, pierogi) oraz produkty mleczne (mleko, jogurty oraz serki wiejskie). Pomimo że jemy je codziennie po kilka razy, nie czujemy monotonii, nudy czy braku urozmaicenia. Kiedy…

WIĘCEJ >