Przeciwciała anty-GAD to jedne z najczęściej wykrywanych u dzieci z cukrzycą typu 1, zaraz obok anty-ICA. Poznaj przypadek małej dziewczynki, której zagrażała cukrzyca typu 1.
Pacjentką była półtoraroczna dziewczynka z atopią skóry. Po konsultacji w naszej poradni Ajwen dziecku zrobiono szereg badań diagnostycznych, w tym m.in.: MTHFR, homocysteinę, B12, kwas foliowy, ANA screen, anty-GAD, badania nietolerancji pokarmowych i mikroflory jelitowej.
Wynik
Badania wykazały m.in. nietolerancje na jaja, nabiał i niektóre zboża, a badanie kału – dużą dysbiozę. Badania z krwi pokazały podniesione przeciwciała sugerujące możliwość rozwinięcia się cukrzycy typu 1, jak również podwyższoną homocysteinę, która jest dodatkowym czynnikiem zapalnym w organizmie. Jej podwyższony poziom może wynikać z zaburzeń metylacji (MTHFR) i tak też było w tym przypadku.
Początkowo u dziewczynki zastosowano dietę typu protokół autoimmunologiczny, następnie rozszerzono ją o bezglutenowe kasze. Ponadto włączono suplementację multiwitaminą, TMG (trimetyloglicyna – donor grup metylacyjnych), GPC (glicerofosfocholina) i PS (fosfatydyloseryna) celem poprawienia pracy układu nerwowego. Dziecko dostawało również tran (Blue Ice) oraz preparat przeciwpasożytniczy Vitaklenz. Dziewczynka po czterech miesiącach miała całkowicie zdrową skórę. W kontrolnych badaniach zupełnie zniknęły przeciwciała anty-GAD, natomiast homocysteina się obniżyła, co świadczy o poprawie metylacji (należy skorygować dawkę suplementów lub całkowicie wyłączyć TMG).
Obejrzyj film: Zaburzenia metylacji
Szukajmy rozwiązań
Nasuwa się pytanie: czy gdybyśmy nie byli tacy dociekliwi, to czy rozwinęłaby się cukrzyca typu 1? Przeciwnicy i oportuniści powiedzą, że nie ma na nią lekarstwa i nie można jej przewidzieć. Ta choroba dziecka spada na rodziców jak grom z jasnego nieba.
Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunizacyjną. Zatem możemy z dużym prawdopodobieństwem skutecznie zapobiec jej rozwojowi, nawet jeśli są ku temu predyspozycje genetyczne. Geny to jedno, a styl życia i czynniki prozapalne (np. infekcje, pasożyty, żywność, jelita – dysbioza) to drugie. Badajmy się i szukajmy rozwiązań otwartym umysłem.
Więcej o dzieciach dowiesz się z naszych szkoleń:
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Iwona Wierzbicka
Przeciwciała anty-GAD to jedne z najczęściej wykrywanych u dzieci z cukrzycą typu 1, zaraz obok anty-ICA. Poznaj przypadek małej dziewczynki, której zagrażała cukrzyca typu 1.
Pacjentką była półtoraroczna dziewczynka z atopią skóry. Po konsultacji w naszej poradni Ajwen dziecku zrobiono szereg badań diagnostycznych, w tym m.in.: MTHFR, homocysteinę, B12, kwas foliowy, ANA screen, anty-GAD, badania nietolerancji pokarmowych i mikroflory jelitowej.
Wynik
Badania wykazały m.in. nietolerancje na jaja, nabiał i niektóre zboża, a badanie kału – dużą dysbiozę. Badania z krwi pokazały podniesione przeciwciała sugerujące możliwość rozwinięcia się cukrzycy typu 1, jak również podwyższoną homocysteinę, która jest dodatkowym czynnikiem zapalnym w organizmie. Jej podwyższony poziom może wynikać z zaburzeń metylacji (MTHFR) i tak też było w tym przypadku.
Początkowo u dziewczynki zastosowano dietę typu protokół autoimmunologiczny, następnie rozszerzono ją o bezglutenowe kasze. Ponadto włączono suplementację multiwitaminą, TMG (trimetyloglicyna – donor grup metylacyjnych), GPC (glicerofosfocholina) i PS (fosfatydyloseryna) celem poprawienia pracy układu nerwowego. Dziecko dostawało również tran (Blue Ice) oraz preparat przeciwpasożytniczy Vitaklenz. Dziewczynka po czterech miesiącach miała całkowicie zdrową skórę. W kontrolnych badaniach zupełnie zniknęły przeciwciała anty-GAD, natomiast homocysteina się obniżyła, co świadczy o poprawie metylacji (należy skorygować dawkę suplementów lub całkowicie wyłączyć TMG).
Obejrzyj film: Zaburzenia metylacji
Szukajmy rozwiązań
Nasuwa się pytanie: czy gdybyśmy nie byli tacy dociekliwi, to czy rozwinęłaby się cukrzyca typu 1? Przeciwnicy i oportuniści powiedzą, że nie ma na nią lekarstwa i nie można jej przewidzieć. Ta choroba dziecka spada na rodziców jak grom z jasnego nieba.
Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunizacyjną. Zatem możemy z dużym prawdopodobieństwem skutecznie zapobiec jej rozwojowi, nawet jeśli są ku temu predyspozycje genetyczne. Geny to jedno, a styl życia i czynniki prozapalne (np. infekcje, pasożyty, żywność, jelita – dysbioza) to drugie. Badajmy się i szukajmy rozwiązań otwartym umysłem.
Więcej o dzieciach dowiesz się z naszych szkoleń:
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Tagi
Komentarzy: 2
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Orzechy – jakie mają wartości odżywcze?
Orzechy to bogactwo składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto po nie sięgać. Orzechy należą do produktów gęstych odżywczo. Zawierają dużo unikatowych witamin i minerałów, takich jak: wapń, fosfor, żelazo, bor, cynk, kobalt, magnez, miedź, mangan, siarka,…
WIĘCEJ >Cukier to nałóg – jak z nim wygrać?
Słodycze wpływają toksycznie na mózg, w przeciwnym wypadku człowiek nie robił by tego rodzinie. Życzymy sobie zdrowia na święta, na urodziny, podkreślamy magiczne: i przede wszystkim zdrówka, a później sru bombonierka, mikołaj czekoladopodobny, ciasteczko z
WIĘCEJ >Kwasy tłuszczowe. Nie bój się boczku i jaj!
Kwasy tłuszczowe (tłuszcze) – w uproszczeniu – dzielą się na nasycone i nienasycone (jednonienasycone – omega-9 i wielonienasycone – omega-3 i omega-6, nazywane niezbędnymi nienasyconymi). W tym miejscu mogłabym od razu napisać, że kwasy tłuszczowe…
WIĘCEJ >Kawa rozpuszczalna – pić czy nie pić?
Kawa rozpuszczalna przez większość z nas nie jest uznawana za wysokiej jakości produkt spożywczy. Jej smak, sposób pozyskania, a także szybki proces parzenia nie wiąże się w żaden sposób z tradycyjnym rytuałem przygotowywania porannej kawy ziarnistej….
WIĘCEJ >
Jakie to dokładnie były badania na nietolerancję? U moich małych dzieci nie wychodziły niestety alergiczne testy pokarmowe z krwi mimo wyraźnej alergii na mleko.
W tym przypadku robione były testy w laboratorium Vitaimmun – Food Screen 115 IgG i IgA http://www.vitaimmun.pl/oferta-badan/foodscreen-iggiga-usbiotek/, można zrobić również w Instytucie Mikroekologii (proszę powołać się na ajwen) – Imu Pro https://instytut-mikroekologii.pl/produkt/imupro300-badanie-alergie-pokarmowa-opozniona/