fbpx
Szukaj
open close

Cukrzyca typu 1 – czy da się przed nią uciec?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
cukrzyca typu 1, dziecko

Przeciwciała anty-GAD to jedne z najczęściej wykrywanych u dzieci z cukrzycą typu 1, zaraz obok anty-ICA. Poznaj przypadek małej dziewczynki, której zagrażała cukrzyca typu 1.

Pacjentką była półtoraroczna dziewczynka z atopią skóry. Po konsultacji w naszej poradni Ajwen dziecku zrobiono szereg badań diagnostycznych, w tym m.in.: MTHFR, homocysteinę, B12, kwas foliowy, ANA screen, anty-GAD, badania nietolerancji pokarmowych i mikroflory jelitowej.

Wynik

Badania wykazały m.in. nietolerancje na jaja, nabiał i niektóre zboża, a badanie kału – dużą dysbiozę. Badania z krwi pokazały podniesione przeciwciała sugerujące możliwość rozwinięcia się cukrzycy typu 1, jak również podwyższoną homocysteinę, która jest dodatkowym czynnikiem zapalnym w organizmie. Jej podwyższony poziom może wynikać z zaburzeń metylacji (MTHFR) i tak też było w tym przypadku.

Początkowo u dziewczynki zastosowano dietę typu protokół autoimmunologiczny, następnie rozszerzono ją o bezglutenowe kasze. Ponadto włączono suplementację multiwitaminą, TMG (trimetyloglicyna – donor grup metylacyjnych), GPC (glicerofosfocholina) i PS (fosfatydyloseryna) celem poprawienia pracy układu nerwowego. Dziecko dostawało również tran (Blue Ice) oraz preparat przeciwpasożytniczy Vitaklenz. Dziewczynka po czterech miesiącach miała całkowicie zdrową skórę. W kontrolnych badaniach zupełnie zniknęły przeciwciała anty-GAD, natomiast homocysteina się obniżyła, co świadczy o poprawie metylacji (należy skorygować dawkę suplementów lub całkowicie wyłączyć TMG).

Obejrzyj film: Zaburzenia metylacji

Szukajmy rozwiązań

Nasuwa się pytanie: czy gdybyśmy nie byli tacy dociekliwi, to czy rozwinęłaby się cukrzyca typu 1? Przeciwnicy i oportuniści powiedzą, że nie ma na nią lekarstwa i nie można jej przewidzieć. Ta choroba dziecka spada na rodziców jak grom z jasnego nieba.

Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunizacyjną. Zatem możemy z dużym prawdopodobieństwem skutecznie zapobiec jej rozwojowi, nawet jeśli są ku temu predyspozycje genetyczne. Geny to jedno, a styl życia i czynniki prozapalne (np. infekcje, pasożyty, żywność, jelita – dysbioza) to drugie. Badajmy się i szukajmy rozwiązań otwartym umysłem.

Więcej o dzieciach dowiesz się z naszych szkoleń:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Przeciwciała anty-GAD to jedne z najczęściej wykrywanych u dzieci z cukrzycą typu 1, zaraz obok anty-ICA. Poznaj przypadek małej dziewczynki, której zagrażała cukrzyca typu 1.

Pacjentką była półtoraroczna dziewczynka z atopią skóry. Po konsultacji w naszej poradni Ajwen dziecku zrobiono szereg badań diagnostycznych, w tym m.in.: MTHFR, homocysteinę, B12, kwas foliowy, ANA screen, anty-GAD, badania nietolerancji pokarmowych i mikroflory jelitowej.

Wynik

Badania wykazały m.in. nietolerancje na jaja, nabiał i niektóre zboża, a badanie kału – dużą dysbiozę. Badania z krwi pokazały podniesione przeciwciała sugerujące możliwość rozwinięcia się cukrzycy typu 1, jak również podwyższoną homocysteinę, która jest dodatkowym czynnikiem zapalnym w organizmie. Jej podwyższony poziom może wynikać z zaburzeń metylacji (MTHFR) i tak też było w tym przypadku.

Początkowo u dziewczynki zastosowano dietę typu protokół autoimmunologiczny, następnie rozszerzono ją o bezglutenowe kasze. Ponadto włączono suplementację multiwitaminą, TMG (trimetyloglicyna – donor grup metylacyjnych), GPC (glicerofosfocholina) i PS (fosfatydyloseryna) celem poprawienia pracy układu nerwowego. Dziecko dostawało również tran (Blue Ice) oraz preparat przeciwpasożytniczy Vitaklenz. Dziewczynka po czterech miesiącach miała całkowicie zdrową skórę. W kontrolnych badaniach zupełnie zniknęły przeciwciała anty-GAD, natomiast homocysteina się obniżyła, co świadczy o poprawie metylacji (należy skorygować dawkę suplementów lub całkowicie wyłączyć TMG).

Obejrzyj film: Zaburzenia metylacji

Szukajmy rozwiązań

Nasuwa się pytanie: czy gdybyśmy nie byli tacy dociekliwi, to czy rozwinęłaby się cukrzyca typu 1? Przeciwnicy i oportuniści powiedzą, że nie ma na nią lekarstwa i nie można jej przewidzieć. Ta choroba dziecka spada na rodziców jak grom z jasnego nieba.

Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunizacyjną. Zatem możemy z dużym prawdopodobieństwem skutecznie zapobiec jej rozwojowi, nawet jeśli są ku temu predyspozycje genetyczne. Geny to jedno, a styl życia i czynniki prozapalne (np. infekcje, pasożyty, żywność, jelita – dysbioza) to drugie. Badajmy się i szukajmy rozwiązań otwartym umysłem.

Więcej o dzieciach dowiesz się z naszych szkoleń:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
22 czerwca 2017

Tagi

Komentarzy: 2

  1. em 5 lipca 2017 o 08:53

    Jakie to dokładnie były badania na nietolerancję? U moich małych dzieci nie wychodziły niestety alergiczne testy pokarmowe z krwi mimo wyraźnej alergii na mleko.

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Orzechy – jakie mają wartości odżywcze?

Orzechy to bogactwo składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto po nie sięgać. Orzechy należą do produktów gęstych odżywczo. Zawierają dużo unikatowych witamin i minerałów, takich jak: wapń, fosfor, żelazo, bor, cynk, kobalt, magnez, miedź, mangan, siarka,…

WIĘCEJ >
słodycze, ciasta, cukier, babeczki

Cukier to nałóg – jak z nim wygrać?

Słodycze wpływają toksycznie na mózg, w przeciwnym wypadku człowiek nie robił by tego rodzinie. Życzymy sobie zdrowia na święta, na urodziny, podkreślamy magiczne: i przede wszystkim zdrówka, a później sru bombonierka, mikołaj czekoladopodobny, ciasteczko z

WIĘCEJ >

Kwasy tłuszczowe. Nie bój się boczku i jaj!

Kwasy tłuszczowe (tłuszcze) – w uproszczeniu – dzielą się na nasycone i nienasycone (jednonienasycone – omega-9 i wielonienasycone – omega-3 i omega-6, nazywane niezbędnymi nienasyconymi). W tym miejscu mogłabym od razu napisać, że kwasy tłuszczowe…

WIĘCEJ >
kawa rozpuszczalna, kawa

Kawa rozpuszczalna – pić czy nie pić?

Kawa rozpuszczalna przez większość z nas nie jest uznawana za wysokiej jakości produkt spożywczy. Jej smak, sposób pozyskania, a także szybki proces parzenia nie wiąże się w żaden sposób z tradycyjnym rytuałem przygotowywania porannej kawy ziarnistej….

WIĘCEJ >