
Przeciwciała anty-GAD to jedne z najczęściej wykrywanych u dzieci z cukrzycą typu 1, zaraz obok anty-ICA. Poznaj przypadek małej dziewczynki, której zagrażała cukrzyca typu 1.
Pacjentką była półtoraroczna dziewczynka z atopią skóry. Po konsultacji w naszej poradni Ajwen dziecku zrobiono szereg badań diagnostycznych, w tym m.in.: MTHFR, homocysteinę, B12, kwas foliowy, ANA screen, anty-GAD, badania nietolerancji pokarmowych i mikroflory jelitowej.
Wynik
Badania wykazały m.in. nietolerancje na jaja, nabiał i niektóre zboża, a badanie kału – dużą dysbiozę. Badania z krwi pokazały podniesione przeciwciała sugerujące możliwość rozwinięcia się cukrzycy typu 1, jak również podwyższoną homocysteinę, która jest dodatkowym czynnikiem zapalnym w organizmie. Jej podwyższony poziom może wynikać z zaburzeń metylacji (MTHFR) i tak też było w tym przypadku.

Początkowo u dziewczynki zastosowano dietę typu protokół autoimmunologiczny, następnie rozszerzono ją o bezglutenowe kasze. Ponadto włączono suplementację multiwitaminą, TMG (trimetyloglicyna – donor grup metylacyjnych), GPC (glicerofosfocholina) i PS (fosfatydyloseryna) celem poprawienia pracy układu nerwowego. Dziecko dostawało również tran (Blue Ice) oraz preparat przeciwpasożytniczy Vitaklenz. Dziewczynka po czterech miesiącach miała całkowicie zdrową skórę. W kontrolnych badaniach zupełnie zniknęły przeciwciała anty-GAD, natomiast homocysteina się obniżyła, co świadczy o poprawie metylacji (należy skorygować dawkę suplementów lub całkowicie wyłączyć TMG).

Obejrzyj film: Zaburzenia metylacji
Szukajmy rozwiązań
Nasuwa się pytanie: czy gdybyśmy nie byli tacy dociekliwi, to czy rozwinęłaby się cukrzyca typu 1? Przeciwnicy i oportuniści powiedzą, że nie ma na nią lekarstwa i nie można jej przewidzieć. Ta choroba dziecka spada na rodziców jak grom z jasnego nieba.
Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunizacyjną. Zatem możemy z dużym prawdopodobieństwem skutecznie zapobiec jej rozwojowi, nawet jeśli są ku temu predyspozycje genetyczne. Geny to jedno, a styl życia i czynniki prozapalne (np. infekcje, pasożyty, żywność, jelita – dysbioza) to drugie. Badajmy się i szukajmy rozwiązań otwartym umysłem.
Więcej o dzieciach dowiesz się z naszych szkoleń:
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor

Iwona Wierzbicka
Przeciwciała anty-GAD to jedne z najczęściej wykrywanych u dzieci z cukrzycą typu 1, zaraz obok anty-ICA. Poznaj przypadek małej dziewczynki, której zagrażała cukrzyca typu 1.
Pacjentką była półtoraroczna dziewczynka z atopią skóry. Po konsultacji w naszej poradni Ajwen dziecku zrobiono szereg badań diagnostycznych, w tym m.in.: MTHFR, homocysteinę, B12, kwas foliowy, ANA screen, anty-GAD, badania nietolerancji pokarmowych i mikroflory jelitowej.
Wynik
Badania wykazały m.in. nietolerancje na jaja, nabiał i niektóre zboża, a badanie kału – dużą dysbiozę. Badania z krwi pokazały podniesione przeciwciała sugerujące możliwość rozwinięcia się cukrzycy typu 1, jak również podwyższoną homocysteinę, która jest dodatkowym czynnikiem zapalnym w organizmie. Jej podwyższony poziom może wynikać z zaburzeń metylacji (MTHFR) i tak też było w tym przypadku.

Początkowo u dziewczynki zastosowano dietę typu protokół autoimmunologiczny, następnie rozszerzono ją o bezglutenowe kasze. Ponadto włączono suplementację multiwitaminą, TMG (trimetyloglicyna – donor grup metylacyjnych), GPC (glicerofosfocholina) i PS (fosfatydyloseryna) celem poprawienia pracy układu nerwowego. Dziecko dostawało również tran (Blue Ice) oraz preparat przeciwpasożytniczy Vitaklenz. Dziewczynka po czterech miesiącach miała całkowicie zdrową skórę. W kontrolnych badaniach zupełnie zniknęły przeciwciała anty-GAD, natomiast homocysteina się obniżyła, co świadczy o poprawie metylacji (należy skorygować dawkę suplementów lub całkowicie wyłączyć TMG).

Obejrzyj film: Zaburzenia metylacji
Szukajmy rozwiązań
Nasuwa się pytanie: czy gdybyśmy nie byli tacy dociekliwi, to czy rozwinęłaby się cukrzyca typu 1? Przeciwnicy i oportuniści powiedzą, że nie ma na nią lekarstwa i nie można jej przewidzieć. Ta choroba dziecka spada na rodziców jak grom z jasnego nieba.
Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunizacyjną. Zatem możemy z dużym prawdopodobieństwem skutecznie zapobiec jej rozwojowi, nawet jeśli są ku temu predyspozycje genetyczne. Geny to jedno, a styl życia i czynniki prozapalne (np. infekcje, pasożyty, żywność, jelita – dysbioza) to drugie. Badajmy się i szukajmy rozwiązań otwartym umysłem.
Więcej o dzieciach dowiesz się z naszych szkoleń:
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Tagi
Komentarzy: 2
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Czy zielone koktajle są zdrowe?
Zielone koktajle są ostatnio bardzo modne i niemal każdy je dzisiaj spożywa. Mają być remedium na wszystkie choroby. Czy faktycznie są takie zdrowe? Tradycyjne składniki tego typu napojów to szpinak, jarmuż, sałata, pietruszka, ogórek, a…
WIĘCEJ >Spirulina – dobra czy zła?
Spirulina zawiera 60–70% białka, kwasy fenolowe, tokoferole, prowitaminę A, witaminy z grupy B, w tym roślinną postać B12 i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i składniki mineralne. Co jeszcze warto o niej wiedzieć? Spirulina ma działanie…
WIĘCEJ >Choroba autoimmunizacyjna – dlaczego ja?
Wiele osób, gdy dowiaduje się o chorobie, zadaje sobie pytanie, dlaczego je to spotkało. Skąd się bierze choroba autoimmunizacyjna? Choroba autoimmunizacyjna (AI) to np. hashimoto, toczeń, reumatoidalne zapalenie stawów czy stwardnienie rozsiane. Żeby na nią…
WIĘCEJ >Tłuszcze – czy na pewno są zdrowe?
Tłuszcze to – obok białka i węglowodanów – główne makroskładniki obecne w żywności. Od kilkudziesięciu lat środowisko dietetyczne piętnuje tłuszcze. Uznaje się je za przyczynę miażdżycy, chorób serca, podwyższonego cholesterolu oraz obwinia się je za…
WIĘCEJ >
Jakie to dokładnie były badania na nietolerancję? U moich małych dzieci nie wychodziły niestety alergiczne testy pokarmowe z krwi mimo wyraźnej alergii na mleko.
W tym przypadku robione były testy w laboratorium Vitaimmun – Food Screen 115 IgG i IgA http://www.vitaimmun.pl/oferta-badan/foodscreen-iggiga-usbiotek/, można zrobić również w Instytucie Mikroekologii (proszę powołać się na ajwen) – Imu Pro https://instytut-mikroekologii.pl/produkt/imupro300-badanie-alergie-pokarmowa-opozniona/