Jest smaczna, lekkostrawna i można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów – cukinia to królowa wakacyjnych dań! Nadaje się do grillowania, pieczenia, faszerowania, a nawet kiszenia. Wyczarujesz z niej np. leczo, placki, zapiekankę, zupę krem czy makaron warzywny. Sprawdź, co zrobić z cukinii.
Co zrobić z cukinii?
ZUPA KREM CUKINIOWO-PISTACJOWA Z BOBEM
Składniki:
- 240 g bobu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 600 g cukinii zielonej
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 l wody
- 126 g orzechów pistacjowych (bez łupin)
- 12 ml soku z cytryny
- ½ łyżeczki soli kłodawskiej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- ¼ łyżeczki tymianku suszonego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Bób oczyszczamy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
- Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem przez około 15–20 minut. Po tym czasie odcedzamy bób i przekładamy do miski.
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy.
- Seler kroimy na kawałki.
- Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę.
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez około 3–4 minuty.
- Dodajemy seler i cukinię, mieszamy i podsmażamy przez około 4 minuty.
- Dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 5–6 minut.
- Zawartość patelni przekładamy do blendera, dodajemy orzechy i blendujemy na gładki krem.
- Zupę przelewamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i wszystkie przyprawy, mieszamy i chwilę gotujemy.
- Krem nalewamy na talerze i posypujemy zieleniną, a na wierzch nakładamy bób.
CHLEB Z CUKINII
Składniki:
- 60 g masła klarowanego ghee
- 350 g cukinii zielonej
- 7 jaj kurzych
- 150 g mąki kokosowej
- 20 ml soku z cytryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
- Tłuszcz rozpuszczamy w garnku (nie podgrzewamy).
- Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach do miski.
- Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na papier wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika na około 50 minut.
- Po upieczeniu wyjmujemy keksówkę z piekarnika, a z keksówki chleb i odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
Jeśli chcesz przetestować więcej przepisów na domowy chleb, to zajrzyj do naszego e-booka.
LECZO Z CUKINIĄ I BAKŁAŻANEM
Składniki:
- 1 cebula cukrowa
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 300 g cukinii zielonej
- 1 bakłażan
- 150 g pieczarek
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- ½ chili
- 1 łyżka masła klarowanego ghee
- 2 pomidory
- 250 g passaty pomidorowej
- ½ łyżeczki soli kłodawskiej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
Sposób przygotowania:
- Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
- Papryki, bakłażan i cukinię kroimy w kostkę.
- Pieczarki kroimy w plastry.
- W garnku rozgrzewamy oliwę.
- Wrzucamy czosnek i krótko podsmażamy.
- Dodajemy cebulę oraz chili (w całości) i podsmażamy przez około 5 minut.
- Dorzucamy paprykę oraz cukinię i smażymy przez około 2 minuty.
- Dokładamy masło, pieczarki oraz bakłażan i całość smażymy przez 10–12 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dodajemy sól i pieprz.
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do garnka.
- Dolewamy passatę, dosypujemy pozostałe przyprawy i gotujemy przez 5 minut.
PLACKI Z CUKINII
Składniki:
- 600 g cukinii
- ¼ pęczka natki pietruszki
- 1 cebula
- 72 g mąki kokosowej lub kasztanowej
- 3–4 łyżki oleju kokosowego
- sól kłodawska
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
- Cukinię myjemy, ścieramy na tarce i odstawiamy na około 10 minut.
- Po tym czasie odlewamy sok.
- Natkę i cebulę drobno siekamy.
- Do masy dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy placki z obu stron.
CURRY Z KALAFIORA I CUKINII
Składniki:
- 1 cebula
- 400 g kalafiora
- 300 g cukinii zielonej
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- 1 ząbek czosnku
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 cebula dymka
- 1 limonka
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- ½ łyżeczki cebuli suszonej
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
Sposób przygotowania:
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Kalafior dzielimy na różyczki.
- Cukinię kroimy w krążki.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez około 3 minuty.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i podsmażamy przez około 1 minutę.
- Dolewamy mleko, dodajemy kalafior oraz cukinię i dusimy przez 10–15 minut (do miękkości).
- Wyłączamy kuchenkę, dodajemy na patelnię posiekany szczypior i sok z limonki.
TAGLIATELLE Z MARCHEWKI I CUKINII
Składniki:
- 3 marchewki
- 150 g cukinii zielonej
- 1 łyżka masła klarowanego ghee
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
- ½ łyżeczki cząbru suszonego
- ½ łyżki estragonu suszonego
- 2 jaja kurze
Sposób przygotowania:
- Marchewki obieramy.
- Marchewki oraz cukinię kroimy obieraczką, tak aby powstał warzywny makaron.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
- Wrzucamy przyprawy i mieszamy.
- Dodajemy warzywny makaron i podsmażamy przez około 5 minut.
- Po tym czasie zmniejszamy ogień, wybijamy na patelnię jaja i energicznie mieszamy, tak aby makaron połączył się z masą jajeczną.
ROLADKI Z CUKINII FASZEROWANE WĘDZONYM ŁOSOSIEM I TWAROŻKIEM SŁONECZNIKOWYM
Składniki:
Twarożek:
- 75 g obranych pestek słonecznika
- 25 ml wody po ogórkach kiszonych
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli kłodawskiej
- szczypta pieprzu czarnego
Sos:
- 1½ garści świeżego koperku
- 1½ garści świeżej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- 10 g pestek granatu
- ½ łyżeczki miodu lipowego
- 1 łyżka octu jabłkowego naturalnej fermentacji
- ½ łyżeczki musztardy
- szczypta soli kłodawskiej
- szczypta pieprzu czarnego
- 25 ml wody
Roladki:
- 150 g cukinii zielonej
- 100 g łososia wędzonego
- 315 g buraków marynowanych
Sposób przygotowania:
Twarożek:
- Pestki słonecznika wrzucamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 8 godzin.
- Po tym czasie odcedzamy pestki słonecznika i z powrotem wrzucamy do miski.
- Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Sos:
- Zieleninę siekamy.
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Wszystkie składniki (poza wodą) razem blendujemy przez około 1 minutę.
- Cały czas blendując, powoli dolewamy wodę.
Roladki:
- Cukinię obieramy, a następnie „kroimy” obieraczką, tak aby uzyskać wstążki (robimy to tak długo, aż zetniemy całą cukinię).
- Plastry cukinii rozkładamy na talerzu, tak aby jeden plaster nachodził na drugi.
- Na plastry cukinii nakładamy łososia, a na rybę dajemy twarożek.
- Cukinię zwijamy w roladkę i kroimy krążki o grubości około 2 cm.
- Buraki kroimy w plastry.
- Układamy buraki na talerzu, dajemy na nie roladki i polewamy je sosem.
CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM DROBIOWYM I WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
Cukinia:
- 300 g cukinii zielonej
- 120 g piersi kurczaka
- 1 marchew
- ½ pietruszki (korzeń)
- ½ papryki czerwonej
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego ghee
- 45 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
- ½ łyżeczki tymianku suszonego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
Sos:
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- ½ papryki czerwonej
- 1 łyżka masła
- 250 ml bulionu mięsnego
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana:
- Cukinię przekrajamy wzdłuż na pół, łyżką wydrążamy miękki środek i ⅔ miąższu wyrzucamy.
- Mięso kroimy w paski.
- Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
- Wrzucamy cebulę, czosnek oraz mięso i smażymy przez około 2–3 minuty.
- Dodajemy pozostałe składniki (poza cukinią) i dusimy pod przykryciem przez około 5 minut.
- Gotowy farsz nakładamy na połówki cukinii.
- Cukinię wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika na około 20 minut.
- Po tym czasie cukinię kładziemy na talerz i polewamy sosem.
Sos:
- Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę.
- Pomidory sparzamy i obieramy.
- Paprykę kroimy w paski.
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez około 2 minuty.
- Dodajemy paprykę i podsmażamy przez około 2 minuty.
- Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy przez około 10 minut.
To tylko kilka propozycji na to, co zrobić z cukinii. Możliwości jest dużo więcej! Mnóstwo przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Iwona Wierzbicka
Jest smaczna, lekkostrawna i można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów – cukinia to królowa wakacyjnych dań! Nadaje się do grillowania, pieczenia, faszerowania, a nawet kiszenia. Wyczarujesz z niej np. leczo, placki, zapiekankę, zupę krem czy makaron warzywny. Sprawdź, co zrobić z cukinii.
Co zrobić z cukinii?
ZUPA KREM CUKINIOWO-PISTACJOWA Z BOBEM
Składniki:
- 240 g bobu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 600 g cukinii zielonej
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 l wody
- 126 g orzechów pistacjowych (bez łupin)
- 12 ml soku z cytryny
- ½ łyżeczki soli kłodawskiej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- ¼ łyżeczki tymianku suszonego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Bób oczyszczamy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
- Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem przez około 15–20 minut. Po tym czasie odcedzamy bób i przekładamy do miski.
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy.
- Seler kroimy na kawałki.
- Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę.
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez około 3–4 minuty.
- Dodajemy seler i cukinię, mieszamy i podsmażamy przez około 4 minuty.
- Dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 5–6 minut.
- Zawartość patelni przekładamy do blendera, dodajemy orzechy i blendujemy na gładki krem.
- Zupę przelewamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i wszystkie przyprawy, mieszamy i chwilę gotujemy.
- Krem nalewamy na talerze i posypujemy zieleniną, a na wierzch nakładamy bób.
CHLEB Z CUKINII
Składniki:
- 60 g masła klarowanego ghee
- 350 g cukinii zielonej
- 7 jaj kurzych
- 150 g mąki kokosowej
- 20 ml soku z cytryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
- Tłuszcz rozpuszczamy w garnku (nie podgrzewamy).
- Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach do miski.
- Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na papier wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika na około 50 minut.
- Po upieczeniu wyjmujemy keksówkę z piekarnika, a z keksówki chleb i odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
Jeśli chcesz przetestować więcej przepisów na domowy chleb, to zajrzyj do naszego e-booka.
LECZO Z CUKINIĄ I BAKŁAŻANEM
Składniki:
- 1 cebula cukrowa
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 300 g cukinii zielonej
- 1 bakłażan
- 150 g pieczarek
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- ½ chili
- 1 łyżka masła klarowanego ghee
- 2 pomidory
- 250 g passaty pomidorowej
- ½ łyżeczki soli kłodawskiej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
Sposób przygotowania:
- Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
- Papryki, bakłażan i cukinię kroimy w kostkę.
- Pieczarki kroimy w plastry.
- W garnku rozgrzewamy oliwę.
- Wrzucamy czosnek i krótko podsmażamy.
- Dodajemy cebulę oraz chili (w całości) i podsmażamy przez około 5 minut.
- Dorzucamy paprykę oraz cukinię i smażymy przez około 2 minuty.
- Dokładamy masło, pieczarki oraz bakłażan i całość smażymy przez 10–12 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dodajemy sól i pieprz.
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do garnka.
- Dolewamy passatę, dosypujemy pozostałe przyprawy i gotujemy przez 5 minut.
PLACKI Z CUKINII
Składniki:
- 600 g cukinii
- ¼ pęczka natki pietruszki
- 1 cebula
- 72 g mąki kokosowej lub kasztanowej
- 3–4 łyżki oleju kokosowego
- sól kłodawska
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
- Cukinię myjemy, ścieramy na tarce i odstawiamy na około 10 minut.
- Po tym czasie odlewamy sok.
- Natkę i cebulę drobno siekamy.
- Do masy dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy placki z obu stron.
CURRY Z KALAFIORA I CUKINII
Składniki:
- 1 cebula
- 400 g kalafiora
- 300 g cukinii zielonej
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- 1 ząbek czosnku
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 cebula dymka
- 1 limonka
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- ½ łyżeczki cebuli suszonej
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
Sposób przygotowania:
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Kalafior dzielimy na różyczki.
- Cukinię kroimy w krążki.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez około 3 minuty.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i podsmażamy przez około 1 minutę.
- Dolewamy mleko, dodajemy kalafior oraz cukinię i dusimy przez 10–15 minut (do miękkości).
- Wyłączamy kuchenkę, dodajemy na patelnię posiekany szczypior i sok z limonki.
TAGLIATELLE Z MARCHEWKI I CUKINII
Składniki:
- 3 marchewki
- 150 g cukinii zielonej
- 1 łyżka masła klarowanego ghee
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
- ½ łyżeczki cząbru suszonego
- ½ łyżki estragonu suszonego
- 2 jaja kurze
Sposób przygotowania:
- Marchewki obieramy.
- Marchewki oraz cukinię kroimy obieraczką, tak aby powstał warzywny makaron.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
- Wrzucamy przyprawy i mieszamy.
- Dodajemy warzywny makaron i podsmażamy przez około 5 minut.
- Po tym czasie zmniejszamy ogień, wybijamy na patelnię jaja i energicznie mieszamy, tak aby makaron połączył się z masą jajeczną.
ROLADKI Z CUKINII FASZEROWANE WĘDZONYM ŁOSOSIEM I TWAROŻKIEM SŁONECZNIKOWYM
Składniki:
Twarożek:
- 75 g obranych pestek słonecznika
- 25 ml wody po ogórkach kiszonych
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli kłodawskiej
- szczypta pieprzu czarnego
Sos:
- 1½ garści świeżego koperku
- 1½ garści świeżej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- 10 g pestek granatu
- ½ łyżeczki miodu lipowego
- 1 łyżka octu jabłkowego naturalnej fermentacji
- ½ łyżeczki musztardy
- szczypta soli kłodawskiej
- szczypta pieprzu czarnego
- 25 ml wody
Roladki:
- 150 g cukinii zielonej
- 100 g łososia wędzonego
- 315 g buraków marynowanych
Sposób przygotowania:
Twarożek:
- Pestki słonecznika wrzucamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 8 godzin.
- Po tym czasie odcedzamy pestki słonecznika i z powrotem wrzucamy do miski.
- Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Sos:
- Zieleninę siekamy.
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Wszystkie składniki (poza wodą) razem blendujemy przez około 1 minutę.
- Cały czas blendując, powoli dolewamy wodę.
Roladki:
- Cukinię obieramy, a następnie „kroimy” obieraczką, tak aby uzyskać wstążki (robimy to tak długo, aż zetniemy całą cukinię).
- Plastry cukinii rozkładamy na talerzu, tak aby jeden plaster nachodził na drugi.
- Na plastry cukinii nakładamy łososia, a na rybę dajemy twarożek.
- Cukinię zwijamy w roladkę i kroimy krążki o grubości około 2 cm.
- Buraki kroimy w plastry.
- Układamy buraki na talerzu, dajemy na nie roladki i polewamy je sosem.
CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM DROBIOWYM I WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
Cukinia:
- 300 g cukinii zielonej
- 120 g piersi kurczaka
- 1 marchew
- ½ pietruszki (korzeń)
- ½ papryki czerwonej
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego ghee
- 45 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
- ½ łyżeczki tymianku suszonego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
Sos:
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- ½ papryki czerwonej
- 1 łyżka masła
- 250 ml bulionu mięsnego
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana:
- Cukinię przekrajamy wzdłuż na pół, łyżką wydrążamy miękki środek i ⅔ miąższu wyrzucamy.
- Mięso kroimy w paski.
- Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
- Wrzucamy cebulę, czosnek oraz mięso i smażymy przez około 2–3 minuty.
- Dodajemy pozostałe składniki (poza cukinią) i dusimy pod przykryciem przez około 5 minut.
- Gotowy farsz nakładamy na połówki cukinii.
- Cukinię wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika na około 20 minut.
- Po tym czasie cukinię kładziemy na talerz i polewamy sosem.
Sos:
- Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę.
- Pomidory sparzamy i obieramy.
- Paprykę kroimy w paski.
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez około 2 minuty.
- Dodajemy paprykę i podsmażamy przez około 2 minuty.
- Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy przez około 10 minut.
To tylko kilka propozycji na to, co zrobić z cukinii. Możliwości jest dużo więcej! Mnóstwo przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Styl życia a odporność – 3 ważne elementy
To już ostatni artykuł z serii o wzmacnianiu odporności. Po omówieniu tego, jak poprawić odporność za pomocą diety, jak zadbać o jelita i jak dobrać odpowiednie suplementy, pozostał nam jeszcze jeden ważny temat. Sprawdź, jaki…
WIĘCEJ >Radio Opole – Aktywny i świadomy wypoczynek
Iwona Wierzbicka dla Radio Opole o aktywnym wypoczynku i jego prozdrowotnych profitach. Aktywny fizycznie człowiek lepiej funkcjonuje, jest bardziej świadomy swojego ciała i ma więcej chęci do życia.
WIĘCEJ >Jak polubić się z dietą?
Słowo „dieta” jednych wprowadza w zakłopotanie, a dla innych jest powodem do dumy i do otwartego dzielenia się tym, jak się obecnie odżywiają. Dieta to nic innego jak kompozycja codziennego żywienia. Tak naprawdę każdego dnia…
WIĘCEJ >Tarczyca – co lubi, a czego nie?
Kiedyś sama zmagałam z niedoczynnością tarczycy. Sucha skóra, szorstkie włosy, senność… Teraz mam to za sobą. Nie biorę hormonów, a tarczyca powiększyła się z 10 ml do 15 ml. Jest normoechogeniczna. Za to twoja tarczyca…
WIĘCEJ >