Stawiasz pierwsze kroki w diecie bezglutenowej? Zastanawiasz się, co zawiera gluten i jakie produkty znikną z twojej diety? Sprawdź naszą krótką ściągę.
Gluten to białko roślinne pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta. To coś w rodzaju kleju, który powoduje, że pieczywo czy makaron „trzyma się”, a chleb po zgnieceniu wraca do swojej pierwotnej postaci. Produktem szczególnie bogatym w gluten jest pszenica durum. Z tego też powodu ma niższy indeks glikemiczny. Ale indeks to jedno, a szkodliwy wpływ na organizm to drugie. Można być przecież szczupłym i chorym równocześnie.
Sprawdź: Gluten – co warto o nim wiedzieć?
Gluten występuje w produktach zbożowych, ale także w wielu innych rodzajach przetworzonej żywności – od wędlin po kostki bulionowe. Dodaje się go do niektórych produktów spożywczych, ponieważ jest nośnikiem aromatów.
Gluten jest tolerowany przez większość osób, ale na skutek przetworzenia pszenicy niektórzy po jego spożyciu odczuwają różnego rodzaju dolegliwości bólowe. Na pewno powinny z niego zrezygnować ci, którzy borykają się z celiakią, alergią na pszenicę i nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. W takich sytuacjach należy wyeliminować gluten ze swojego jadłospisu na stałe lub tymczasowo.
Co zawiera gluten?
Gluten znajdziesz w takich produktach, jak:
- pszenica (i wszystkie jej odmiany: orkisz, samopsza i płaskurka);
- jęczmień;
- żyto;
- owies*;
- mąka: pszenna, żytnia, jęczmienna, owsiana;
- płatki: pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, musli;
- kasza: manna, kuskus, bulgur, jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), owsiana, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno-zbożowe;
- makaron: pszenny, żytni;
- pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo, ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, chrupki, chipsy, paluszki;
- bułka tarta;
- panierki do mięs i ryb;
- pasztety, wędliny;
- napoje z dodatkiem słodu jęczmiennego;
- kawa zbożowa;
- piwo;
- jogurty z dodatkiem płatków lub otrębów zbożowych, desery mleczne ze zbożowymi dodatkami;
- warzywa zasmażane albo zagęszczane mąką;
- proszek do pieczenia;
- słód jęczmienny.
* Zwykły owies może być silnie zanieczyszczony glutenem, dlatego osoby, które powinny przestrzegać diety bezglutenowej, nie powinny po niego sięgać. Na rynku dostępny jest certyfikowany owies bezglutenowy.
Dieta bezglutenowa – i co dalej?
Na samą myśl o przejściu na dietę bezglutenową robi ci się słabo? Bez obaw, to wcale nie jest tak straszne, jak wygląda na pierwszy rzut oka. Obecnie na rynku jest wiele produktów bez glutenu (z przekreślonym kłosem), więc wybór jest spory. Trzeba jednak dokładnie sprawdzać etykiety, ponieważ skład niektórych tego typu artykułów spożywczych pozostawia wiele do życzenia.
Obejrzyj webinar: Dieta bezglutenowa – jak to ogarnąć?
Możesz też sięgać po naturalne zboża bezglutenowe, takie jak: ryż, kukurydza, gryka, proso – kasza jaglana, amarantus, quinoa, teff, sorgo. W sklepach znajdziesz też mnóstwo bezglutenowych mąk, z których z powodzeniem przygotujesz różne ulubione mączne potrawy. Wiele przepisów na dania bezglutenowe znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne. Sprawdź również nasze e-booki kulinarne.
To może cię zainteresować:
- Nietolerancja glutenu i celiakia
- Lektyny i gluten – czemu szkodzą?
- Domowy fast food bez glutenu
- Zdrowe słodycze – bez nabiału, glutenu i cukru
- Dieta bez glutenu i nabiału w żywieniu sportowców
- Dieta bez glutenu – na co zwrócić uwagę?
- Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?
- Mąki bezglutenowe – przegląd
- Celiakia – podstępna choroba
- Chleb na 25 sposobów
- Naleśniki na 27 sposobów
Autor
Iwona Wierzbicka
Stawiasz pierwsze kroki w diecie bezglutenowej? Zastanawiasz się, co zawiera gluten i jakie produkty znikną z twojej diety? Sprawdź naszą krótką ściągę.
Gluten to białko roślinne pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta. To coś w rodzaju kleju, który powoduje, że pieczywo czy makaron „trzyma się”, a chleb po zgnieceniu wraca do swojej pierwotnej postaci. Produktem szczególnie bogatym w gluten jest pszenica durum. Z tego też powodu ma niższy indeks glikemiczny. Ale indeks to jedno, a szkodliwy wpływ na organizm to drugie. Można być przecież szczupłym i chorym równocześnie.
Sprawdź: Gluten – co warto o nim wiedzieć?
Gluten występuje w produktach zbożowych, ale także w wielu innych rodzajach przetworzonej żywności – od wędlin po kostki bulionowe. Dodaje się go do niektórych produktów spożywczych, ponieważ jest nośnikiem aromatów.
Gluten jest tolerowany przez większość osób, ale na skutek przetworzenia pszenicy niektórzy po jego spożyciu odczuwają różnego rodzaju dolegliwości bólowe. Na pewno powinny z niego zrezygnować ci, którzy borykają się z celiakią, alergią na pszenicę i nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. W takich sytuacjach należy wyeliminować gluten ze swojego jadłospisu na stałe lub tymczasowo.
Co zawiera gluten?
Gluten znajdziesz w takich produktach, jak:
- pszenica (i wszystkie jej odmiany: orkisz, samopsza i płaskurka);
- jęczmień;
- żyto;
- owies*;
- mąka: pszenna, żytnia, jęczmienna, owsiana;
- płatki: pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, musli;
- kasza: manna, kuskus, bulgur, jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), owsiana, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno-zbożowe;
- makaron: pszenny, żytni;
- pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo, ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, chrupki, chipsy, paluszki;
- bułka tarta;
- panierki do mięs i ryb;
- pasztety, wędliny;
- napoje z dodatkiem słodu jęczmiennego;
- kawa zbożowa;
- piwo;
- jogurty z dodatkiem płatków lub otrębów zbożowych, desery mleczne ze zbożowymi dodatkami;
- warzywa zasmażane albo zagęszczane mąką;
- proszek do pieczenia;
- słód jęczmienny.
* Zwykły owies może być silnie zanieczyszczony glutenem, dlatego osoby, które powinny przestrzegać diety bezglutenowej, nie powinny po niego sięgać. Na rynku dostępny jest certyfikowany owies bezglutenowy.
Dieta bezglutenowa – i co dalej?
Na samą myśl o przejściu na dietę bezglutenową robi ci się słabo? Bez obaw, to wcale nie jest tak straszne, jak wygląda na pierwszy rzut oka. Obecnie na rynku jest wiele produktów bez glutenu (z przekreślonym kłosem), więc wybór jest spory. Trzeba jednak dokładnie sprawdzać etykiety, ponieważ skład niektórych tego typu artykułów spożywczych pozostawia wiele do życzenia.
Obejrzyj webinar: Dieta bezglutenowa – jak to ogarnąć?
Możesz też sięgać po naturalne zboża bezglutenowe, takie jak: ryż, kukurydza, gryka, proso – kasza jaglana, amarantus, quinoa, teff, sorgo. W sklepach znajdziesz też mnóstwo bezglutenowych mąk, z których z powodzeniem przygotujesz różne ulubione mączne potrawy. Wiele przepisów na dania bezglutenowe znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne. Sprawdź również nasze e-booki kulinarne.
To może cię zainteresować:
- Nietolerancja glutenu i celiakia
- Lektyny i gluten – czemu szkodzą?
- Domowy fast food bez glutenu
- Zdrowe słodycze – bez nabiału, glutenu i cukru
- Dieta bez glutenu i nabiału w żywieniu sportowców
- Dieta bez glutenu – na co zwrócić uwagę?
- Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?
- Mąki bezglutenowe – przegląd
- Celiakia – podstępna choroba
- Chleb na 25 sposobów
- Naleśniki na 27 sposobów
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jak zrobić domową wędlinę?
Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso, a nie tekturę z dodatkiem mięsa? Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Wbrew pozorom nie jest to trudne. Składniki (na jedną szyneczkę): ok. 700 g schabu 1/2 szklanki…
WIĘCEJ >5 powodów, dla których gotowanie paleo jest tanie
Dobrze wiesz ile kosztują drożdżówki, pączki, batoniki, czekolady, wafelki, ciasteczka, babeczki, czekoladki prawda? Z jaką łatwością wydajesz pieniążki na kawałek ciastka w kawiarni i ile tych pysznych kawałków już zjadłeś?
WIĘCEJ >Dieta podczas infekcji
W czasie choroby organizm skupia się na walce z patogenami. Katar, kaszel czy gorączka to objawy, które świadczą o tym, że organizm próbuje się pozbyć tego, co zbędne. To czas, w którym powinniśmy go bardzo wspierać,…
WIĘCEJ >Radio Opole: Jesienna depresja
O tym co wpływa na depresję, dlaczego może się pojawić jesienią, o witaminie D3, cholesterolu, tłuszczach, o jedzeniu i aktywności fizycznej. Żyj Zdrowo i Kolorowo - Radio Opole 30-09-2014.
WIĘCEJ >