fbpx
logo
Szukaj
open close

Co zawiera gluten?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
gluten

Stawiasz pierwsze kroki w diecie bezglutenowej? Zastanawiasz się, co zawiera gluten i jakie produkty znikną z twojej diety? Sprawdź naszą krótką ściągę.

Gluten to białko roślinne pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta. To coś w rodzaju kleju, który powoduje, że pieczywo czy makaron „trzyma się”, a chleb po zgnieceniu wraca do swojej pierwotnej postaci. Produktem szczególnie bogatym w gluten jest pszenica durum. Z tego też powodu ma niższy indeks glikemiczny. Ale indeks to jedno, a szkodliwy wpływ na organizm to drugie. Można być przecież szczupłym i chorym równocześnie.

Gluten występuje w produktach zbożowych, ale także w wielu innych rodzajach przetworzonej żywności – od wędlin po kostki bulionowe. Dodaje się go do niektórych produktów spożywczych, ponieważ jest nośnikiem aromatów.

Gluten jest tolerowany przez większość osób, ale na skutek przetworzenia pszenicy niektórzy po jego spożyciu odczuwają różnego rodzaju dolegliwości bólowe. Na pewno powinny z niego zrezygnować ci, którzy borykają się z celiakią, alergią na pszenicę i nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. W takich sytuacjach należy wyeliminować gluten ze swojego jadłospisu na stałe lub tymczasowo.

Co zawiera gluten?

Gluten znajdziesz w takich produktach, jak:

  • pszenica (i wszystkie jej odmiany: orkisz, samopsza i płaskurka);
  • jęczmień;
  • żyto;
  • owies*;
  • mąka: pszenna, żytnia, jęczmienna, owsiana;
  • płatki: pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, musli;
  • kasza: manna, kuskus, bulgur, jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), owsiana, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno-zbożowe;
  • makaron: pszenny, żytni;
  • pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo, ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, chrupki, chipsy, paluszki;
  • bułka tarta;
  • panierki do mięs i ryb;
  • pasztety, wędliny;
  • napoje z dodatkiem słodu jęczmiennego;
  • kawa zbożowa;
  • piwo;
  • jogurty z dodatkiem płatków lub otrębów zbożowych, desery mleczne ze zbożowymi dodatkami;
  • warzywa zasmażane albo zagęszczane mąką;
  • proszek do pieczenia;
  • słód jęczmienny.

* Zwykły owies może być silnie zanieczyszczony glutenem, dlatego osoby, które powinny przestrzegać diety bezglutenowej, nie powinny po niego sięgać. Na rynku dostępny jest certyfikowany owies bezglutenowy.

Dieta bezglutenowa – i co dalej?

Na samą myśl o przejściu na dietę bezglutenową robi ci się słabo? Bez obaw, to wcale nie jest tak straszne, jak wygląda na pierwszy rzut oka. Obecnie na rynku jest wiele produktów bez glutenu (z przekreślonym kłosem), więc wybór jest spory. Trzeba jednak dokładnie sprawdzać etykiety, ponieważ skład niektórych tego typu artykułów spożywczych pozostawia wiele do życzenia.

Możesz też sięgać po naturalne zboża bezglutenowe, takie jak: ryż, kukurydza, gryka, proso – kasza jaglana, amarantus, quinoa, teff, sorgo. W sklepach znajdziesz też mnóstwo bezglutenowych mąk, z których z powodzeniem przygotujesz różne ulubione mączne potrawy. Wiele przepisów na dania bezglutenowe znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne. Sprawdź również nasze e-booki kulinarne.

To może cię zainteresować:

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Stawiasz pierwsze kroki w diecie bezglutenowej? Zastanawiasz się, co zawiera gluten i jakie produkty znikną z twojej diety? Sprawdź naszą krótką ściągę.

Gluten to białko roślinne pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta. To coś w rodzaju kleju, który powoduje, że pieczywo czy makaron „trzyma się”, a chleb po zgnieceniu wraca do swojej pierwotnej postaci. Produktem szczególnie bogatym w gluten jest pszenica durum. Z tego też powodu ma niższy indeks glikemiczny. Ale indeks to jedno, a szkodliwy wpływ na organizm to drugie. Można być przecież szczupłym i chorym równocześnie.

Gluten występuje w produktach zbożowych, ale także w wielu innych rodzajach przetworzonej żywności – od wędlin po kostki bulionowe. Dodaje się go do niektórych produktów spożywczych, ponieważ jest nośnikiem aromatów.

Gluten jest tolerowany przez większość osób, ale na skutek przetworzenia pszenicy niektórzy po jego spożyciu odczuwają różnego rodzaju dolegliwości bólowe. Na pewno powinny z niego zrezygnować ci, którzy borykają się z celiakią, alergią na pszenicę i nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. W takich sytuacjach należy wyeliminować gluten ze swojego jadłospisu na stałe lub tymczasowo.

Co zawiera gluten?

Gluten znajdziesz w takich produktach, jak:

  • pszenica (i wszystkie jej odmiany: orkisz, samopsza i płaskurka);
  • jęczmień;
  • żyto;
  • owies*;
  • mąka: pszenna, żytnia, jęczmienna, owsiana;
  • płatki: pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, musli;
  • kasza: manna, kuskus, bulgur, jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), owsiana, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno-zbożowe;
  • makaron: pszenny, żytni;
  • pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo, ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, chrupki, chipsy, paluszki;
  • bułka tarta;
  • panierki do mięs i ryb;
  • pasztety, wędliny;
  • napoje z dodatkiem słodu jęczmiennego;
  • kawa zbożowa;
  • piwo;
  • jogurty z dodatkiem płatków lub otrębów zbożowych, desery mleczne ze zbożowymi dodatkami;
  • warzywa zasmażane albo zagęszczane mąką;
  • proszek do pieczenia;
  • słód jęczmienny.

* Zwykły owies może być silnie zanieczyszczony glutenem, dlatego osoby, które powinny przestrzegać diety bezglutenowej, nie powinny po niego sięgać. Na rynku dostępny jest certyfikowany owies bezglutenowy.

Dieta bezglutenowa – i co dalej?

Na samą myśl o przejściu na dietę bezglutenową robi ci się słabo? Bez obaw, to wcale nie jest tak straszne, jak wygląda na pierwszy rzut oka. Obecnie na rynku jest wiele produktów bez glutenu (z przekreślonym kłosem), więc wybór jest spory. Trzeba jednak dokładnie sprawdzać etykiety, ponieważ skład niektórych tego typu artykułów spożywczych pozostawia wiele do życzenia.

Możesz też sięgać po naturalne zboża bezglutenowe, takie jak: ryż, kukurydza, gryka, proso – kasza jaglana, amarantus, quinoa, teff, sorgo. W sklepach znajdziesz też mnóstwo bezglutenowych mąk, z których z powodzeniem przygotujesz różne ulubione mączne potrawy. Wiele przepisów na dania bezglutenowe znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne. Sprawdź również nasze e-booki kulinarne.

To może cię zainteresować:

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
15 września 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

gluten, pszenica

Gluten – co warto o nim wiedzieć?

Gluten to jeden z najbardziej demonizowanych składników żywności. Coraz więcej osób wystrzega się sięgania po produkty z jego zawartością. Czy słusznie? Kto nie powinien spożywać glutenu i czym on w ogóle jest? Gluten to białko…

WIĘCEJ >
kaszel

Dlaczego kaszel nasila się wieczorem? 5 możliwych przyczyn

Wieczorami kaszel się nasila i nie daje ci zasnąć? Jest to dość powszechna dolegliwość, która może być spowodowana różnymi czynnikami. Sprawdź, co może być przyczyną takiej sytuacji. Męczący kaszel – przyczyny Oto 5 potencjalnych przyczyn…

WIĘCEJ >
Zatrzymywanie wody w organizmie

Zatrzymywanie wody w organizmie

Zatrzymywanie wody w organizmie to często efekt wielu dolegliwości zdrowotnych. W niektórych przypadkach może pojawiać się wyłącznie przed miesiączką, a w innych może występować każdego dnia. Ważne, by znaleźć przyczynę tego problemu i zapobiegać jego…

WIĘCEJ >

Probiotyki w trakcie i po antybiotykoterapii

Antybiotyki pomagają wyjść z choroby, a czasem ratują życie, niestety mają też jednak skutki uboczne. Co zastosować, aby sobie pomóc i jednocześnie nie zakłócać antybiotykoterapii? Jak wspomóc odporność? Co wprowadzić po skończeniu antybiotyku? Sprawdź, jakie…

WIĘCEJ >