fbpx
logo
Szukaj
open close

Co można zrobić z arbuza? 6 pomysłów

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
co można zrobić z arbuza

Arbuz to świetna przekąska, ale można go też wykorzystać do przygotowania smacznych dań. Sprawdź, co można zrobić z arbuza.

Cechą charakterystyczną arbuza jest wysoka zawartość wody. Składa się z niej w około 90%, co sprawia, że doskonale nawadnia i orzeźwia w gorące dni. Dlatego też świetnie się nadaje do przygotowania różnych dań, gdy panuje upał i nie mamy za bardzo ochoty na to, co zwykle jemy.

Co można zrobić z arbuza?

KOKTAJL ARBUZOWY

koktajl z arbuzem

Składniki:

  • 240 g arbuza
  • 1 banan
  • 150 ml wody
  • 100 g sałaty rzymskiej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  • Owoce obieramy i kroimy na kawałki.
  • Wszystkie składniki razem blendujemy.

Sprawdź e-book z przepisami na koktajle.

SAŁATKA Z ARBUZEM

sałatka z arbuzem

Składniki:

  • 80 g rukoli
  • 100 g arbuza
  • 25 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pestek słonecznika (obranych)

Sposób przygotowania:

  • Rukolę myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski.
  • Arbuz oraz ser kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty.
  • Całość polewamy oliwą i posypujemy pestkami, następnie dokładnie mieszamy.

CHŁODNIK ARBUZOWY Z BAZYLIĄ

Składniki:

  • 2 garście świeżej bazylii
  • 600 g arbuza
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 150 ml wody
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

  • Połowę ilości bazylii kroimy w paski.
  • Z arbuza wykrawamy miąższ i usuwamy pestki, a następnie kroimy miąższ w kostkę.
  • Wkładamy do miski ⅓ ilości arbuza i wstawiamy ją do lodówki.
  • Pozostałą część arbuza dajemy do blendera, dolewamy sok z cytryny i całość dokładnie blendujemy.
  • Do rondla wlewamy wodę, dodajemy słodzik i cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż słodzik się rozpuści.
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy pokrojoną bazylię i mieszamy.
  • Rondel przykrywamy pokrywką i odkładamy do ostygnięcia.
  • Do rondla dodajemy zblendowaną masę arbuzową, dokładnie mieszamy i wkładamy na około 2 godziny do lodówki.
  • Po tym czasie do misek wkładamy kawałki arbuza, zalewamy chłodnikiem i dekorujemy listkami bazylii.

SORBET ARBUZOWY Z OWOCAMI

Składniki:

  • 1500 g arbuza
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 8 łyżeczek cukru trzcinowego
  • 100 g porzeczek czerwonych
  • 100 g poziomek
  • 100 g jagód leśnych
  • 100 g borówek

Sposób przygotowania:

  • Miąższ z arbuza kroimy w kostkę i usuwamy pestki.
  • Następnie wkładamy miąższ do blendera, dolewamy sok z cytryny, dodajemy słodzik i całość dokładnie blendujemy przez około 2–3 minuty.
  • Przenosimy masę do metalowej miski i wkładamy do zamrażarki na minimum 2 godziny.
  • Zamarznięty sorbet przenosimy do pucharków, dekorujemy owocami i podajemy.

SAŁATKA Z ARBUZA PO TAJLANDZKU

Składniki:

Sałatka:

  • 400 g arbuza
  • 100 g ogórka długiego
  • 1 cebula szalotka ze szczypiorem
  • 80 g szpinaku
  • 2 łyżki sezamu białego

Sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki sosu ostrygowego
  • ½ łyżki oleju sezamowego
  • opcjonalnie: ser feta

Sposób przygotowania:

Sałatka:

  • Miąższ z arbuza kroimy w kostkę (pestki usuwamy).
  • Ogórka obieramy i kroimy w kostkę.
  • Szalotkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  • Do miski z sosem wrzucamy wszystkie składniki (poza sezamem) i całość dokładnie mieszamy.
  • Sałatkę posypujemy sezamem i podajemy.
  • Opcjonalnie możemy posypać sałatkę ulubionym serem, np. serem feta.

Sos:

  • Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy.

MIĘTOWA GALARETKA Z ARBUZEM

Składniki:

  • 600 g arbuza
  • ¾ łyżki żelatyny w proszku
  • 300 ml wody
  • 2 garście świeżej mięty
  • 10 łyżeczek cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

  • Arbuza kroimy w drobną kostkę (pestki usuwamy).
  • Następnie przenosimy kawałki arbuza do pucharków i wkładamy do lodówki.
  • Żelatynę dajemy do miski, zalewamy zimną wodą i odkładamy do namoczenia.
  • W rondlu zagotowujemy wodę, po czym ściągamy garnek z kuchenki.
  • Połowę mięty kroimy w paski, dodajemy do rondla z wodą, przykrywamy i odkładamy na około 10 minut.
  • Po tym czasie napar przecedzamy przez sitko (miętę wyrzucamy) i przelewamy z powrotem do rondla.
  • Do naparu dodajemy odsączoną żelatynę oraz słodzik i cały czas mieszając, podgrzewamy do momentu, aż żelatyna i słodzik się rozpuszczą.
  • Z lodówki wyciągamy pucharki z arbuzem i zalewamy galaretką.
  • Pucharki odstawiamy do ostygnięcia, po czym wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Galaretki dekorujemy listkami mięty i podajemy.

Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Arbuz to świetna przekąska, ale można go też wykorzystać do przygotowania smacznych dań. Sprawdź, co można zrobić z arbuza.

Cechą charakterystyczną arbuza jest wysoka zawartość wody. Składa się z niej w około 90%, co sprawia, że doskonale nawadnia i orzeźwia w gorące dni. Dlatego też świetnie się nadaje do przygotowania różnych dań, gdy panuje upał i nie mamy za bardzo ochoty na to, co zwykle jemy.

Co można zrobić z arbuza?

KOKTAJL ARBUZOWY

koktajl z arbuzem

Składniki:

  • 240 g arbuza
  • 1 banan
  • 150 ml wody
  • 100 g sałaty rzymskiej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  • Owoce obieramy i kroimy na kawałki.
  • Wszystkie składniki razem blendujemy.

Sprawdź e-book z przepisami na koktajle.

SAŁATKA Z ARBUZEM

sałatka z arbuzem

Składniki:

  • 80 g rukoli
  • 100 g arbuza
  • 25 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pestek słonecznika (obranych)

Sposób przygotowania:

  • Rukolę myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski.
  • Arbuz oraz ser kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty.
  • Całość polewamy oliwą i posypujemy pestkami, następnie dokładnie mieszamy.

CHŁODNIK ARBUZOWY Z BAZYLIĄ

Składniki:

  • 2 garście świeżej bazylii
  • 600 g arbuza
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 150 ml wody
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

  • Połowę ilości bazylii kroimy w paski.
  • Z arbuza wykrawamy miąższ i usuwamy pestki, a następnie kroimy miąższ w kostkę.
  • Wkładamy do miski ⅓ ilości arbuza i wstawiamy ją do lodówki.
  • Pozostałą część arbuza dajemy do blendera, dolewamy sok z cytryny i całość dokładnie blendujemy.
  • Do rondla wlewamy wodę, dodajemy słodzik i cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż słodzik się rozpuści.
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy pokrojoną bazylię i mieszamy.
  • Rondel przykrywamy pokrywką i odkładamy do ostygnięcia.
  • Do rondla dodajemy zblendowaną masę arbuzową, dokładnie mieszamy i wkładamy na około 2 godziny do lodówki.
  • Po tym czasie do misek wkładamy kawałki arbuza, zalewamy chłodnikiem i dekorujemy listkami bazylii.

SORBET ARBUZOWY Z OWOCAMI

Składniki:

  • 1500 g arbuza
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 8 łyżeczek cukru trzcinowego
  • 100 g porzeczek czerwonych
  • 100 g poziomek
  • 100 g jagód leśnych
  • 100 g borówek

Sposób przygotowania:

  • Miąższ z arbuza kroimy w kostkę i usuwamy pestki.
  • Następnie wkładamy miąższ do blendera, dolewamy sok z cytryny, dodajemy słodzik i całość dokładnie blendujemy przez około 2–3 minuty.
  • Przenosimy masę do metalowej miski i wkładamy do zamrażarki na minimum 2 godziny.
  • Zamarznięty sorbet przenosimy do pucharków, dekorujemy owocami i podajemy.

SAŁATKA Z ARBUZA PO TAJLANDZKU

Składniki:

Sałatka:

  • 400 g arbuza
  • 100 g ogórka długiego
  • 1 cebula szalotka ze szczypiorem
  • 80 g szpinaku
  • 2 łyżki sezamu białego

Sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki sosu ostrygowego
  • ½ łyżki oleju sezamowego
  • opcjonalnie: ser feta

Sposób przygotowania:

Sałatka:

  • Miąższ z arbuza kroimy w kostkę (pestki usuwamy).
  • Ogórka obieramy i kroimy w kostkę.
  • Szalotkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  • Do miski z sosem wrzucamy wszystkie składniki (poza sezamem) i całość dokładnie mieszamy.
  • Sałatkę posypujemy sezamem i podajemy.
  • Opcjonalnie możemy posypać sałatkę ulubionym serem, np. serem feta.

Sos:

  • Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy.

MIĘTOWA GALARETKA Z ARBUZEM

Składniki:

  • 600 g arbuza
  • ¾ łyżki żelatyny w proszku
  • 300 ml wody
  • 2 garście świeżej mięty
  • 10 łyżeczek cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

  • Arbuza kroimy w drobną kostkę (pestki usuwamy).
  • Następnie przenosimy kawałki arbuza do pucharków i wkładamy do lodówki.
  • Żelatynę dajemy do miski, zalewamy zimną wodą i odkładamy do namoczenia.
  • W rondlu zagotowujemy wodę, po czym ściągamy garnek z kuchenki.
  • Połowę mięty kroimy w paski, dodajemy do rondla z wodą, przykrywamy i odkładamy na około 10 minut.
  • Po tym czasie napar przecedzamy przez sitko (miętę wyrzucamy) i przelewamy z powrotem do rondla.
  • Do naparu dodajemy odsączoną żelatynę oraz słodzik i cały czas mieszając, podgrzewamy do momentu, aż żelatyna i słodzik się rozpuszczą.
  • Z lodówki wyciągamy pucharki z arbuzem i zalewamy galaretką.
  • Pucharki odstawiamy do ostygnięcia, po czym wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Galaretki dekorujemy listkami mięty i podajemy.

Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
24 lipca 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Miód – podrobiony?

Miód ma wiele cennych właściwości, ale podrobiony może być samym cukrem. Jak można podrobić miód? Polecane materiały: Ciekawe materiały dotyczące walorów zdrowotnych miodu. Wątki na temat miodu na FB – Raw Food – polecam. Dlaczego…

WIĘCEJ >

Niezbędnik kuchenny

Niezbędnik kuchenny, czyli czego nie może zabraknąć w naszej kuchni. Sprawdź, jaki sprzęt jest konieczny, by szybko i sprawnie przygotowywać różne dania. Kuchnia – dla jednych jest to miejsce, gdzie „dostaje się jeść”, dla innych…

WIĘCEJ >

Zasilanie okołotreningowe – czy dla każdego?

Przeciętny Kowalski, który codziennie ćwiczy godzinkę i zadaje mi pytanie, co powinien jeść przed, w trakcie i po treningu, trochę nadużywa teorii suplementacji okołotreningowej. Najpierw zmień swoją codzienną dietę.

WIĘCEJ >

Opryszczka – jak się jej pozbyć?

Zakażenie wirusem opryszczki HSV (herpes simplex virus) towarzyszy ludziom od tysięcy lat. Opisywane jest w starożytnej literaturze. Najczęściej występującą postacią kliniczną zakażenia HSV jest opryszczka błony śluzowej jamy ustnej i skóry okolicy okołowargowej (usta, wewnątrz…

WIĘCEJ >