Arbuz to świetna przekąska, ale można go też wykorzystać do przygotowania smacznych dań. Sprawdź, co można zrobić z arbuza.
Cechą charakterystyczną arbuza jest wysoka zawartość wody. Składa się z niej w około 90%, co sprawia, że doskonale nawadnia i orzeźwia w gorące dni. Dlatego też świetnie się nadaje do przygotowania różnych dań, gdy panuje upał i nie mamy za bardzo ochoty na to, co zwykle jemy.
Co można zrobić z arbuza?
KOKTAJL ARBUZOWY
Składniki:
- 240 g arbuza
- 1 banan
- 150 ml wody
- 100 g sałaty rzymskiej
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Owoce obieramy i kroimy na kawałki.
- Wszystkie składniki razem blendujemy.
Sprawdź e-book z przepisami na koktajle.
SAŁATKA Z ARBUZEM
Składniki:
- 80 g rukoli
- 100 g arbuza
- 25 g sera feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka pestek słonecznika (obranych)
Sposób przygotowania:
- Rukolę myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski.
- Arbuz oraz ser kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty.
- Całość polewamy oliwą i posypujemy pestkami, następnie dokładnie mieszamy.
CHŁODNIK ARBUZOWY Z BAZYLIĄ
Składniki:
- 2 garście świeżej bazylii
- 600 g arbuza
- 4 łyżki soku z cytryny
- 150 ml wody
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
- Połowę ilości bazylii kroimy w paski.
- Z arbuza wykrawamy miąższ i usuwamy pestki, a następnie kroimy miąższ w kostkę.
- Wkładamy do miski ⅓ ilości arbuza i wstawiamy ją do lodówki.
- Pozostałą część arbuza dajemy do blendera, dolewamy sok z cytryny i całość dokładnie blendujemy.
- Do rondla wlewamy wodę, dodajemy słodzik i cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż słodzik się rozpuści.
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy pokrojoną bazylię i mieszamy.
- Rondel przykrywamy pokrywką i odkładamy do ostygnięcia.
- Do rondla dodajemy zblendowaną masę arbuzową, dokładnie mieszamy i wkładamy na około 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie do misek wkładamy kawałki arbuza, zalewamy chłodnikiem i dekorujemy listkami bazylii.
SORBET ARBUZOWY Z OWOCAMI
Składniki:
- 1500 g arbuza
- 1 łyżka soku z cytryny
- 8 łyżeczek cukru trzcinowego
- 100 g porzeczek czerwonych
- 100 g poziomek
- 100 g jagód leśnych
- 100 g borówek
Sposób przygotowania:
- Miąższ z arbuza kroimy w kostkę i usuwamy pestki.
- Następnie wkładamy miąższ do blendera, dolewamy sok z cytryny, dodajemy słodzik i całość dokładnie blendujemy przez około 2–3 minuty.
- Przenosimy masę do metalowej miski i wkładamy do zamrażarki na minimum 2 godziny.
- Zamarznięty sorbet przenosimy do pucharków, dekorujemy owocami i podajemy.
SAŁATKA Z ARBUZA PO TAJLANDZKU
Składniki:
Sałatka:
- 400 g arbuza
- 100 g ogórka długiego
- 1 cebula szalotka ze szczypiorem
- 80 g szpinaku
- 2 łyżki sezamu białego
Sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki sosu ostrygowego
- ½ łyżki oleju sezamowego
- opcjonalnie: ser feta
Sposób przygotowania:
Sałatka:
- Miąższ z arbuza kroimy w kostkę (pestki usuwamy).
- Ogórka obieramy i kroimy w kostkę.
- Szalotkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
- Do miski z sosem wrzucamy wszystkie składniki (poza sezamem) i całość dokładnie mieszamy.
- Sałatkę posypujemy sezamem i podajemy.
- Opcjonalnie możemy posypać sałatkę ulubionym serem, np. serem feta.
Sos:
- Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy.
MIĘTOWA GALARETKA Z ARBUZEM
Składniki:
- 600 g arbuza
- ¾ łyżki żelatyny w proszku
- 300 ml wody
- 2 garście świeżej mięty
- 10 łyżeczek cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
- Arbuza kroimy w drobną kostkę (pestki usuwamy).
- Następnie przenosimy kawałki arbuza do pucharków i wkładamy do lodówki.
- Żelatynę dajemy do miski, zalewamy zimną wodą i odkładamy do namoczenia.
- W rondlu zagotowujemy wodę, po czym ściągamy garnek z kuchenki.
- Połowę mięty kroimy w paski, dodajemy do rondla z wodą, przykrywamy i odkładamy na około 10 minut.
- Po tym czasie napar przecedzamy przez sitko (miętę wyrzucamy) i przelewamy z powrotem do rondla.
- Do naparu dodajemy odsączoną żelatynę oraz słodzik i cały czas mieszając, podgrzewamy do momentu, aż żelatyna i słodzik się rozpuszczą.
- Z lodówki wyciągamy pucharki z arbuzem i zalewamy galaretką.
- Pucharki odstawiamy do ostygnięcia, po czym wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
- Galaretki dekorujemy listkami mięty i podajemy.
Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Iwona Wierzbicka
Arbuz to świetna przekąska, ale można go też wykorzystać do przygotowania smacznych dań. Sprawdź, co można zrobić z arbuza.
Cechą charakterystyczną arbuza jest wysoka zawartość wody. Składa się z niej w około 90%, co sprawia, że doskonale nawadnia i orzeźwia w gorące dni. Dlatego też świetnie się nadaje do przygotowania różnych dań, gdy panuje upał i nie mamy za bardzo ochoty na to, co zwykle jemy.
Co można zrobić z arbuza?
KOKTAJL ARBUZOWY
Składniki:
- 240 g arbuza
- 1 banan
- 150 ml wody
- 100 g sałaty rzymskiej
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Owoce obieramy i kroimy na kawałki.
- Wszystkie składniki razem blendujemy.
Sprawdź e-book z przepisami na koktajle.
SAŁATKA Z ARBUZEM
Składniki:
- 80 g rukoli
- 100 g arbuza
- 25 g sera feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka pestek słonecznika (obranych)
Sposób przygotowania:
- Rukolę myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski.
- Arbuz oraz ser kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty.
- Całość polewamy oliwą i posypujemy pestkami, następnie dokładnie mieszamy.
CHŁODNIK ARBUZOWY Z BAZYLIĄ
Składniki:
- 2 garście świeżej bazylii
- 600 g arbuza
- 4 łyżki soku z cytryny
- 150 ml wody
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
- Połowę ilości bazylii kroimy w paski.
- Z arbuza wykrawamy miąższ i usuwamy pestki, a następnie kroimy miąższ w kostkę.
- Wkładamy do miski ⅓ ilości arbuza i wstawiamy ją do lodówki.
- Pozostałą część arbuza dajemy do blendera, dolewamy sok z cytryny i całość dokładnie blendujemy.
- Do rondla wlewamy wodę, dodajemy słodzik i cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż słodzik się rozpuści.
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy pokrojoną bazylię i mieszamy.
- Rondel przykrywamy pokrywką i odkładamy do ostygnięcia.
- Do rondla dodajemy zblendowaną masę arbuzową, dokładnie mieszamy i wkładamy na około 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie do misek wkładamy kawałki arbuza, zalewamy chłodnikiem i dekorujemy listkami bazylii.
SORBET ARBUZOWY Z OWOCAMI
Składniki:
- 1500 g arbuza
- 1 łyżka soku z cytryny
- 8 łyżeczek cukru trzcinowego
- 100 g porzeczek czerwonych
- 100 g poziomek
- 100 g jagód leśnych
- 100 g borówek
Sposób przygotowania:
- Miąższ z arbuza kroimy w kostkę i usuwamy pestki.
- Następnie wkładamy miąższ do blendera, dolewamy sok z cytryny, dodajemy słodzik i całość dokładnie blendujemy przez około 2–3 minuty.
- Przenosimy masę do metalowej miski i wkładamy do zamrażarki na minimum 2 godziny.
- Zamarznięty sorbet przenosimy do pucharków, dekorujemy owocami i podajemy.
SAŁATKA Z ARBUZA PO TAJLANDZKU
Składniki:
Sałatka:
- 400 g arbuza
- 100 g ogórka długiego
- 1 cebula szalotka ze szczypiorem
- 80 g szpinaku
- 2 łyżki sezamu białego
Sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki sosu ostrygowego
- ½ łyżki oleju sezamowego
- opcjonalnie: ser feta
Sposób przygotowania:
Sałatka:
- Miąższ z arbuza kroimy w kostkę (pestki usuwamy).
- Ogórka obieramy i kroimy w kostkę.
- Szalotkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
- Do miski z sosem wrzucamy wszystkie składniki (poza sezamem) i całość dokładnie mieszamy.
- Sałatkę posypujemy sezamem i podajemy.
- Opcjonalnie możemy posypać sałatkę ulubionym serem, np. serem feta.
Sos:
- Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy.
MIĘTOWA GALARETKA Z ARBUZEM
Składniki:
- 600 g arbuza
- ¾ łyżki żelatyny w proszku
- 300 ml wody
- 2 garście świeżej mięty
- 10 łyżeczek cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
- Arbuza kroimy w drobną kostkę (pestki usuwamy).
- Następnie przenosimy kawałki arbuza do pucharków i wkładamy do lodówki.
- Żelatynę dajemy do miski, zalewamy zimną wodą i odkładamy do namoczenia.
- W rondlu zagotowujemy wodę, po czym ściągamy garnek z kuchenki.
- Połowę mięty kroimy w paski, dodajemy do rondla z wodą, przykrywamy i odkładamy na około 10 minut.
- Po tym czasie napar przecedzamy przez sitko (miętę wyrzucamy) i przelewamy z powrotem do rondla.
- Do naparu dodajemy odsączoną żelatynę oraz słodzik i cały czas mieszając, podgrzewamy do momentu, aż żelatyna i słodzik się rozpuszczą.
- Z lodówki wyciągamy pucharki z arbuzem i zalewamy galaretką.
- Pucharki odstawiamy do ostygnięcia, po czym wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
- Galaretki dekorujemy listkami mięty i podajemy.
Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jak być zdrowszym? 22 proste wskazówki!
Co robić, aby być zdrowszym? Jakie proste zmiany można wprowadzić na co dzień, aby cieszyć się lepszym zdrowiem? Sprawdź! Jak być zdrowszym? 1. Pij wodę! Woda to najważniejszy płyn, który odpowiednio nawodni komórki i pomoże…
WIĘCEJ >Jaśmin – naturalne piękno i zdrowotne właściwości
Jaśmin, znany ze swojego urzekającego zapachu, to coś więcej niż tylko piękny kwiat. Roślina ta oferuje szereg korzyści zdrowotnych i może być wspaniałym dodatkiem do diety. Przegląd i rodzaje jaśminu Jaśmin (Jasminum) należy do rodziny…
WIĘCEJ >Badania przed ciążą, o których lekarz ci nie powie!
Oprócz podstawowych badań przed ciążą można również wykonać szerszą diagnostykę. Badania przed ciążą, które znajdziesz poniżej, bardzo rzadko są zlecane przez lekarzy. Tymczasem mogą one pomóc uniknąć wielu powikłań. Badania przed ciążą Badanie jodu w…
WIĘCEJ >Soja – 5 powodów, by z niej zrezygnować
Często podkreśla się jej właściwości zdrowotne, głównie dużą zawartość białka. Jednak są powody, by niekoniecznie po nią sięgać. Sprawdź, dlaczego soja nie jest polecana. Soja występuje w postaci ziaren, lecz nie tylko. W sklepach znajdziemy…
WIĘCEJ >