Na płodność może mieć wpływ wiele czynników. Poniżej opisuję te, które są istotne z punktu widzenia dietetyka klinicznego i nad poprawą których mogę pracować wspólnie z moimi podopiecznymi (z wyjątkiem jednego elementu, wymienionego poniżej jako drugi).
Co może mieć wpływ na płodność
Jeżeli od jakiegoś czasu bezowocnie staramy się o dziecko, to warto wziąć pod uwagę poniższe kwestie.
1. Hormony
U kobiet jedną z najważniejszych spraw jest prawidłowo występujący cykl miesiączkowy. Istotna jest jego regularność, najlepiej jeśli okres występuje co około 28 dni +/- 2–3 dni. Ważny jest czas trwania samego krwawienia – powinien wynosić 4–6 dni. Nie bez znaczenia jest także obfitość miesiączki – krwawienie nie powinno być ani zbyt obfite, ani zbyt skąpe.
Istotne są też prawidłowe poziomy hormonów płciowych w odpowiednich fazach cyklu. Chodzi tu przede wszystkim o LH, FSH, estradiol i progesteron. Problemy mogą występować w wielu sytuacjach. Może dochodzić do nieodpowiedniego wydzielania poszczególnych hormonów w czasie całego cyklu lub tylko w jednej z faz. Częstym problemem jest zbyt niski progesteron w fazie lutealnej, który jest konieczny do zagnieżdżenia zarodka w macicy i prawidłowego utrzymania ciąży.
Obejrzyj film: Zaburzenia hormonalne u kobiet i mężczyzn
U mężczyzn hormony są równie ważne. Szczególne znaczenie ma hormon folikulotropowy (FSH), który reguluje produkcję nasienia, a także lutropina (LH) i oczywiście testosteron, który bierze udział w spermatogenezie. Istotne są także estrogeny, które muszą być utrzymywane na odpowiednim poziomie, a ich nadmiar mocno zaburza płodność.
2. Wiek
Niestety wiek ma większe znaczenie z punktu widzenia żeńskiej płodności, choć w przypadku mężczyzn również nie jest obojętny.
U kobiet płodność zaczyna się zmniejszać po ukończeniu 25 lat, a po 37. roku życia następuje znaczne jej ograniczenie. Z wiekiem zmniejsza się ilość i jakość komórek jajowych. Aby sprawdzić, jaka jest ich ilość, można wykonać badanie rezerwy jajnikowej, czyli poziom AMH. Należy jednak pamiętać, że kluczowa jest jakość komórek jajowych i przy niskiej rezerwie jajnikowej zajście w ciążę jest również możliwe.
U mężczyzn z wiekiem spada poziom testosteronu, co przekłada się na zmniejszoną płodność.
Polecamy: Jak naturalnie podnieść testosteron?
Poza tym w wyniku starzenia się komórek zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn dochodzi do zaburzenia równowagi oksydacyjnej. W takiej sytuacji mamy nadmiar wolnych rodników i zmniejszone procesy antyoksydacyjne, co niestety wpływa na wszystkie etapy reprodukcji. Dlatego lepiej nie odkładać planów o posiadaniu dziecka zbyt długo, bo mimo wszystko z wiekiem zmniejszają się na to szanse.
3. Masa ciała
Zarówno nadmierna, jak i zbyt niska masa ciała niekorzystnie wpływa na płodność kobiet i mężczyzn. Chodzi tu przede wszystkim o poziom tkanki tłuszczowej. Szczególnie niekorzystny jest jej nadmiar, zwłaszcza w okolicach brzucha, co wiąże się z występowaniem zaburzeń metabolicznych, np. hiperinsulinemii czy insulinooporności. Ponadto tkanka tłuszczowa wpływa na procesy endokrynne (wydzielanie i działanie hormonów) i może je znacznie zaburzać.
Dowiedz się więcej: Jak masa ciała wpływa na płodność
4. Dieta i niedobór składników mineralnych
Dieta wspierająca płodność powinna być przede wszystkim odżywcza, czyli musi zawierać produkty gęste odżywczo oraz dostarczać witamin i minerałów. Należy też unikać tego wszystkiego, co będzie miało negatywny wpływ na zdrowie, czyli np. cukru w każdej postaci i żywności przetworzonej.
Co równie ważne, kobiety, które chcą mieć dzieci, powinny przestrzegać prawidłowej diety co najmniej sześć miesięcy przed planowanym zajściem w ciążę, a nawet około roku. Istotne jest także, aby dietę zmienił mężczyzna – prawidłowe odżywianie obojga partnerów będzie miało ogromne znaczenie dla ich zdrowia i płodności.
Polecamy: Dieta wspierająca płodność
Jeśli chodzi o niedobory żywieniowe, to jakikolwiek niedostatek składników mineralnych będzie wpływał niekorzystnie na organizm, w tym także na funkcje rozrodcze. Z punktu widzenia płodności szczególnie niekorzystne są niedobory folianów, żelaza, cynku, selenu, jodu, kwasów omega-3, a także witamin, takich jak: A, E, D3 i B12.
Warto zadbać o prawidłową podaż składników mineralnych w diecie, a jeśli występują niedobory, to należy je uzupełnić suplementacją. W tej sprawie polecam skonsultować się z dietetykiem klinicznym Ajwen.
5. Hormonalne zaburzacze
Hormonalne zaburzacze to związki chemiczne podobne do cząsteczek naturalnych hormonów, które wpływają na pracę organizmu, w tym gospodarki hormonalnej. Należą do nich bisfenol A czy różne polichlorowane bifenyle. Związki te znajdziemy w puszkach, plastiku, kosmetykach czy na paragonach. Warto postarać się je przynajmniej ograniczyć, a najlepiej wyeliminować.
Chcesz wiedzieć więcej? Sprawdź e-book „Dieta wspierająca płodność”:
Autor
Joanna Zawadzka
Na płodność może mieć wpływ wiele czynników. Poniżej opisuję te, które są istotne z punktu widzenia dietetyka klinicznego i nad poprawą których mogę pracować wspólnie z moimi podopiecznymi (z wyjątkiem jednego elementu, wymienionego poniżej jako drugi).
Co może mieć wpływ na płodność
Jeżeli od jakiegoś czasu bezowocnie staramy się o dziecko, to warto wziąć pod uwagę poniższe kwestie.
1. Hormony
U kobiet jedną z najważniejszych spraw jest prawidłowo występujący cykl miesiączkowy. Istotna jest jego regularność, najlepiej jeśli okres występuje co około 28 dni +/- 2–3 dni. Ważny jest czas trwania samego krwawienia – powinien wynosić 4–6 dni. Nie bez znaczenia jest także obfitość miesiączki – krwawienie nie powinno być ani zbyt obfite, ani zbyt skąpe.
Istotne są też prawidłowe poziomy hormonów płciowych w odpowiednich fazach cyklu. Chodzi tu przede wszystkim o LH, FSH, estradiol i progesteron. Problemy mogą występować w wielu sytuacjach. Może dochodzić do nieodpowiedniego wydzielania poszczególnych hormonów w czasie całego cyklu lub tylko w jednej z faz. Częstym problemem jest zbyt niski progesteron w fazie lutealnej, który jest konieczny do zagnieżdżenia zarodka w macicy i prawidłowego utrzymania ciąży.
Obejrzyj film: Zaburzenia hormonalne u kobiet i mężczyzn
U mężczyzn hormony są równie ważne. Szczególne znaczenie ma hormon folikulotropowy (FSH), który reguluje produkcję nasienia, a także lutropina (LH) i oczywiście testosteron, który bierze udział w spermatogenezie. Istotne są także estrogeny, które muszą być utrzymywane na odpowiednim poziomie, a ich nadmiar mocno zaburza płodność.
2. Wiek
Niestety wiek ma większe znaczenie z punktu widzenia żeńskiej płodności, choć w przypadku mężczyzn również nie jest obojętny.
U kobiet płodność zaczyna się zmniejszać po ukończeniu 25 lat, a po 37. roku życia następuje znaczne jej ograniczenie. Z wiekiem zmniejsza się ilość i jakość komórek jajowych. Aby sprawdzić, jaka jest ich ilość, można wykonać badanie rezerwy jajnikowej, czyli poziom AMH. Należy jednak pamiętać, że kluczowa jest jakość komórek jajowych i przy niskiej rezerwie jajnikowej zajście w ciążę jest również możliwe.
U mężczyzn z wiekiem spada poziom testosteronu, co przekłada się na zmniejszoną płodność.
Polecamy: Jak naturalnie podnieść testosteron?
Poza tym w wyniku starzenia się komórek zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn dochodzi do zaburzenia równowagi oksydacyjnej. W takiej sytuacji mamy nadmiar wolnych rodników i zmniejszone procesy antyoksydacyjne, co niestety wpływa na wszystkie etapy reprodukcji. Dlatego lepiej nie odkładać planów o posiadaniu dziecka zbyt długo, bo mimo wszystko z wiekiem zmniejszają się na to szanse.
3. Masa ciała
Zarówno nadmierna, jak i zbyt niska masa ciała niekorzystnie wpływa na płodność kobiet i mężczyzn. Chodzi tu przede wszystkim o poziom tkanki tłuszczowej. Szczególnie niekorzystny jest jej nadmiar, zwłaszcza w okolicach brzucha, co wiąże się z występowaniem zaburzeń metabolicznych, np. hiperinsulinemii czy insulinooporności. Ponadto tkanka tłuszczowa wpływa na procesy endokrynne (wydzielanie i działanie hormonów) i może je znacznie zaburzać.
Dowiedz się więcej: Jak masa ciała wpływa na płodność
4. Dieta i niedobór składników mineralnych
Dieta wspierająca płodność powinna być przede wszystkim odżywcza, czyli musi zawierać produkty gęste odżywczo oraz dostarczać witamin i minerałów. Należy też unikać tego wszystkiego, co będzie miało negatywny wpływ na zdrowie, czyli np. cukru w każdej postaci i żywności przetworzonej.
Co równie ważne, kobiety, które chcą mieć dzieci, powinny przestrzegać prawidłowej diety co najmniej sześć miesięcy przed planowanym zajściem w ciążę, a nawet około roku. Istotne jest także, aby dietę zmienił mężczyzna – prawidłowe odżywianie obojga partnerów będzie miało ogromne znaczenie dla ich zdrowia i płodności.
Polecamy: Dieta wspierająca płodność
Jeśli chodzi o niedobory żywieniowe, to jakikolwiek niedostatek składników mineralnych będzie wpływał niekorzystnie na organizm, w tym także na funkcje rozrodcze. Z punktu widzenia płodności szczególnie niekorzystne są niedobory folianów, żelaza, cynku, selenu, jodu, kwasów omega-3, a także witamin, takich jak: A, E, D3 i B12.
Warto zadbać o prawidłową podaż składników mineralnych w diecie, a jeśli występują niedobory, to należy je uzupełnić suplementacją. W tej sprawie polecam skonsultować się z dietetykiem klinicznym Ajwen.
5. Hormonalne zaburzacze
Hormonalne zaburzacze to związki chemiczne podobne do cząsteczek naturalnych hormonów, które wpływają na pracę organizmu, w tym gospodarki hormonalnej. Należą do nich bisfenol A czy różne polichlorowane bifenyle. Związki te znajdziemy w puszkach, plastiku, kosmetykach czy na paragonach. Warto postarać się je przynajmniej ograniczyć, a najlepiej wyeliminować.
Chcesz wiedzieć więcej? Sprawdź e-book „Dieta wspierająca płodność”:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dynia – czy warto ją jeść?
Sezon na dynię trwa. Szczególnie jesienią chętnie sięgamy po to warzywo (a tak właściwie owoc – ze względu na zawartość nasion). Dlaczego warto po nią sięgać? Smak dyni jest neutralny – można ją jeść zarówno…
WIĘCEJ >Hashimoto: co pić, a czego unikać?
Co pić, a czego lepiej unikać, jeśli borykamy się z chorobą Hashimoto? Sprawdź, po jakie napoje najlepiej sięgać. Woda Woda jest oczywiście najbardziej wskazana. Należy pić minimum 1,5 l wody dziennie. Im wyższa masa ciała,…
WIĘCEJ >Co jeść na kolację? Sprawdź!
Najczęściej polecam swoim podopiecznym kolacje węglowodanowe. Co to oznacza w praktyce? Sprawdź, co jeść na kolację. Jedzenie wieczorem węglowodanów pozwala uniknąć spadków energii w ciągu dnia, czyli umożliwia zachowanie stałego poziomu energii. Poza tym sprzyja…
WIĘCEJ >Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?
Sprawdź, jak powinno wyglądać śniadanie białkowo-tłuszczowe i dlaczego warto zaczynać dzień właśnie w ten sposób. Śniadanie białkowo-tłuszczowe powinno składać się z białka, tłuszczu i warzyw. Taki posiłek może zawierać np. jajka, mięso lub rybę z…
WIĘCEJ >