fbpx
Szukaj
open close

Co może mieć wpływ na płodność?

co może mieć wpływ na płodność

Na płodność może mieć wpływ wiele czynników. Poniżej opisuję te, które są istotne z punktu widzenia dietetyka klinicznego i nad poprawą których mogę pracować wspólnie z moimi podopiecznymi (z wyjątkiem jednego elementu, wymienionego poniżej jako drugi).

Co może mieć wpływ na płodność

Jeżeli od jakiegoś czasu bezowocnie staramy się o dziecko, to warto wziąć pod uwagę poniższe kwestie.

1. Hormony

U kobiet jedną z najważniejszych spraw jest prawidłowo występujący cykl miesiączkowy. Istotna jest jego regularność, najlepiej jeśli okres występuje co około 28 dni +/- 2–3 dni. Ważny jest czas trwania samego krwawienia – powinien wynosić 4–6 dni. Nie bez znaczenia jest także obfitość miesiączki – krwawienie nie powinno być ani zbyt obfite, ani zbyt skąpe.

Istotne są też prawidłowe poziomy hormonów płciowych w odpowiednich fazach cyklu. Chodzi tu przede wszystkim o LH, FSH, estradiol i progesteron. Problemy mogą występować w wielu sytuacjach. Może dochodzić do nieodpowiedniego wydzielania poszczególnych hormonów w czasie całego cyklu lub tylko w jednej z faz. Częstym problemem jest zbyt niski progesteron w fazie lutealnej, który jest konieczny do zagnieżdżenia zarodka w macicy i prawidłowego utrzymania ciąży.

U mężczyzn hormony są równie ważne. Szczególne znaczenie ma hormon folikulotropowy (FSH), który reguluje produkcję nasienia, a także lutropina (LH) i oczywiście testosteron, który bierze udział w spermatogenezie. Istotne są także estrogeny, które muszą być utrzymywane na odpowiednim poziomie, a ich nadmiar mocno zaburza płodność.

2. Wiek

Niestety wiek ma większe znaczenie z punktu widzenia żeńskiej płodności, choć w przypadku mężczyzn również nie jest obojętny.

U kobiet płodność zaczyna się zmniejszać po ukończeniu 25 lat, a po 37. roku życia następuje znaczne jej ograniczenie. Z wiekiem zmniejsza się ilość i jakość komórek jajowych. Aby sprawdzić, jaka jest ich ilość, można wykonać badanie rezerwy jajnikowej, czyli poziom AMH. Należy jednak pamiętać, że kluczowa jest jakość komórek jajowych i przy niskiej rezerwie jajnikowej zajście w ciążę jest również możliwe.

U mężczyzn z wiekiem spada poziom testosteronu, co przekłada się na zmniejszoną płodność.

Poza tym w wyniku starzenia się komórek zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn dochodzi do zaburzenia równowagi oksydacyjnej. W takiej sytuacji mamy nadmiar wolnych rodników i zmniejszone procesy antyoksydacyjne, co niestety wpływa na wszystkie etapy reprodukcji. Dlatego lepiej nie odkładać planów o posiadaniu dziecka zbyt długo, bo mimo wszystko z wiekiem zmniejszają się na to szanse.

3. Masa ciała

Zarówno nadmierna, jak i zbyt niska masa ciała niekorzystnie wpływa na płodność kobiet i mężczyzn. Chodzi tu przede wszystkim o poziom tkanki tłuszczowej. Szczególnie niekorzystny jest jej nadmiar, zwłaszcza w okolicach brzucha, co wiąże się z występowaniem zaburzeń metabolicznych, np. hiperinsulinemii czy insulinooporności. Ponadto tkanka tłuszczowa wpływa na procesy endokrynne (wydzielanie i działanie hormonów) i może je znacznie zaburzać.

Dowiedz się więcej: Jak masa ciała wpływa na płodność

4. Dieta i niedobór składników mineralnych

Dieta wspierająca płodność powinna być przede wszystkim odżywcza, czyli musi zawierać produkty gęste odżywczo oraz dostarczać witamin i minerałów. Należy też unikać tego wszystkiego, co będzie miało negatywny wpływ na zdrowie, czyli np. cukru w każdej postaci i żywności przetworzonej.

Co równie ważne, kobiety, które chcą mieć dzieci, powinny przestrzegać prawidłowej diety co najmniej sześć miesięcy przed planowanym zajściem w ciążę, a nawet około roku. Istotne jest także, aby dietę zmienił mężczyzna – prawidłowe odżywianie obojga partnerów będzie miało ogromne znaczenie dla ich zdrowia i płodności.

Jeśli chodzi o niedobory żywieniowe, to jakikolwiek niedostatek składników mineralnych będzie wpływał niekorzystnie na organizm, w tym także na funkcje rozrodcze. Z punktu widzenia płodności szczególnie niekorzystne są niedobory folianów, żelaza, cynku, selenu, jodu, kwasów omega-3, a także witamin, takich jak: A, E, D3 i B12.

Warto zadbać o prawidłową podaż składników mineralnych w diecie, a jeśli występują niedobory, to należy je uzupełnić suplementacją. W tej sprawie polecam skonsultować się z dietetykiem klinicznym Ajwen.

5. Hormonalne zaburzacze

Hormonalne zaburzacze to związki chemiczne podobne do cząsteczek naturalnych hormonów, które wpływają na pracę organizmu, w tym gospodarki hormonalnej. Należą do nich bisfenol A czy różne polichlorowane bifenyle. Związki te znajdziemy w puszkach, plastiku, kosmetykach czy na paragonach. Warto postarać się je przynajmniej ograniczyć, a najlepiej wyeliminować.

Chcesz wiedzieć więcej? Sprawdź e-book „Dieta wspierająca płodność”:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Na płodność może mieć wpływ wiele czynników. Poniżej opisuję te, które są istotne z punktu widzenia dietetyka klinicznego i nad poprawą których mogę pracować wspólnie z moimi podopiecznymi (z wyjątkiem jednego elementu, wymienionego poniżej jako drugi).

Co może mieć wpływ na płodność

Jeżeli od jakiegoś czasu bezowocnie staramy się o dziecko, to warto wziąć pod uwagę poniższe kwestie.

1. Hormony

U kobiet jedną z najważniejszych spraw jest prawidłowo występujący cykl miesiączkowy. Istotna jest jego regularność, najlepiej jeśli okres występuje co około 28 dni +/- 2–3 dni. Ważny jest czas trwania samego krwawienia – powinien wynosić 4–6 dni. Nie bez znaczenia jest także obfitość miesiączki – krwawienie nie powinno być ani zbyt obfite, ani zbyt skąpe.

Istotne są też prawidłowe poziomy hormonów płciowych w odpowiednich fazach cyklu. Chodzi tu przede wszystkim o LH, FSH, estradiol i progesteron. Problemy mogą występować w wielu sytuacjach. Może dochodzić do nieodpowiedniego wydzielania poszczególnych hormonów w czasie całego cyklu lub tylko w jednej z faz. Częstym problemem jest zbyt niski progesteron w fazie lutealnej, który jest konieczny do zagnieżdżenia zarodka w macicy i prawidłowego utrzymania ciąży.

U mężczyzn hormony są równie ważne. Szczególne znaczenie ma hormon folikulotropowy (FSH), który reguluje produkcję nasienia, a także lutropina (LH) i oczywiście testosteron, który bierze udział w spermatogenezie. Istotne są także estrogeny, które muszą być utrzymywane na odpowiednim poziomie, a ich nadmiar mocno zaburza płodność.

2. Wiek

Niestety wiek ma większe znaczenie z punktu widzenia żeńskiej płodności, choć w przypadku mężczyzn również nie jest obojętny.

U kobiet płodność zaczyna się zmniejszać po ukończeniu 25 lat, a po 37. roku życia następuje znaczne jej ograniczenie. Z wiekiem zmniejsza się ilość i jakość komórek jajowych. Aby sprawdzić, jaka jest ich ilość, można wykonać badanie rezerwy jajnikowej, czyli poziom AMH. Należy jednak pamiętać, że kluczowa jest jakość komórek jajowych i przy niskiej rezerwie jajnikowej zajście w ciążę jest również możliwe.

U mężczyzn z wiekiem spada poziom testosteronu, co przekłada się na zmniejszoną płodność.

Poza tym w wyniku starzenia się komórek zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn dochodzi do zaburzenia równowagi oksydacyjnej. W takiej sytuacji mamy nadmiar wolnych rodników i zmniejszone procesy antyoksydacyjne, co niestety wpływa na wszystkie etapy reprodukcji. Dlatego lepiej nie odkładać planów o posiadaniu dziecka zbyt długo, bo mimo wszystko z wiekiem zmniejszają się na to szanse.

3. Masa ciała

Zarówno nadmierna, jak i zbyt niska masa ciała niekorzystnie wpływa na płodność kobiet i mężczyzn. Chodzi tu przede wszystkim o poziom tkanki tłuszczowej. Szczególnie niekorzystny jest jej nadmiar, zwłaszcza w okolicach brzucha, co wiąże się z występowaniem zaburzeń metabolicznych, np. hiperinsulinemii czy insulinooporności. Ponadto tkanka tłuszczowa wpływa na procesy endokrynne (wydzielanie i działanie hormonów) i może je znacznie zaburzać.

Dowiedz się więcej: Jak masa ciała wpływa na płodność

4. Dieta i niedobór składników mineralnych

Dieta wspierająca płodność powinna być przede wszystkim odżywcza, czyli musi zawierać produkty gęste odżywczo oraz dostarczać witamin i minerałów. Należy też unikać tego wszystkiego, co będzie miało negatywny wpływ na zdrowie, czyli np. cukru w każdej postaci i żywności przetworzonej.

Co równie ważne, kobiety, które chcą mieć dzieci, powinny przestrzegać prawidłowej diety co najmniej sześć miesięcy przed planowanym zajściem w ciążę, a nawet około roku. Istotne jest także, aby dietę zmienił mężczyzna – prawidłowe odżywianie obojga partnerów będzie miało ogromne znaczenie dla ich zdrowia i płodności.

Jeśli chodzi o niedobory żywieniowe, to jakikolwiek niedostatek składników mineralnych będzie wpływał niekorzystnie na organizm, w tym także na funkcje rozrodcze. Z punktu widzenia płodności szczególnie niekorzystne są niedobory folianów, żelaza, cynku, selenu, jodu, kwasów omega-3, a także witamin, takich jak: A, E, D3 i B12.

Warto zadbać o prawidłową podaż składników mineralnych w diecie, a jeśli występują niedobory, to należy je uzupełnić suplementacją. W tej sprawie polecam skonsultować się z dietetykiem klinicznym Ajwen.

5. Hormonalne zaburzacze

Hormonalne zaburzacze to związki chemiczne podobne do cząsteczek naturalnych hormonów, które wpływają na pracę organizmu, w tym gospodarki hormonalnej. Należą do nich bisfenol A czy różne polichlorowane bifenyle. Związki te znajdziemy w puszkach, plastiku, kosmetykach czy na paragonach. Warto postarać się je przynajmniej ograniczyć, a najlepiej wyeliminować.

Chcesz wiedzieć więcej? Sprawdź e-book „Dieta wspierająca płodność”:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Joanna Zawadzka
20 lipca 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dynia – czy warto ją jeść?

Sezon na dynię trwa. Szczególnie jesienią chętnie sięgamy po to warzywo (a tak właściwie owoc – ze względu na zawartość nasion). Dlaczego warto po nią sięgać? Smak dyni jest neutralny – można ją jeść zarówno…

WIĘCEJ >
hashimoto, napoje

Hashimoto: co pić, a czego unikać?

Co pić, a czego lepiej unikać, jeśli borykamy się z chorobą Hashimoto? Sprawdź, po jakie napoje najlepiej sięgać. Woda Woda jest oczywiście najbardziej wskazana. Należy pić minimum 1,5 l wody dziennie. Im wyższa masa ciała,…

WIĘCEJ >
kolacja

Co jeść na kolację? Sprawdź!

Najczęściej polecam swoim podopiecznym kolacje węglowodanowe. Co to oznacza w praktyce? Sprawdź, co jeść na kolację. Jedzenie wieczorem węglowodanów pozwala uniknąć spadków energii w ciągu dnia, czyli umożliwia zachowanie stałego poziomu energii. Poza tym sprzyja…

WIĘCEJ >
śniadanie białkowo-tłuszczowe

Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?

Sprawdź, jak powinno wyglądać śniadanie białkowo-tłuszczowe i dlaczego warto zaczynać dzień właśnie w ten sposób. Śniadanie białkowo-tłuszczowe powinno składać się z białka, tłuszczu i warzyw. Taki posiłek może zawierać np. jajka, mięso lub rybę z…

WIĘCEJ >