fbpx
logo
Szukaj
open close

Chrzan – co w sobie kryje?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
chrzan

Charakteryzuje się intensywnym zapachem i ostrym smakiem. Najczęściej wykorzystuje się jego korzeń, który jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Dowiedz się, dlaczego warto sięgać po chrzan.

Chrzan to rodzaj byliny z rodziny kapustowatych. W Polsce powszechnie występuje chrzan pospolity (Armoracia rusticana).

Ludowe nazwy chrzanu to warzęcha, warzucha. Łacińska nazwa Armoracia wywodzi się z celtyckiego ar, czyli „blisko” oraz more – „morze”, co oznacza „roślina rosnąca blisko morza”.

Ulistniona łodyga osiąga wysokość do 150 cm wysokości. Korzeń jest długi, mięsisty, o jasnej barwie i silnym aromacie oraz ostrym smaku.

Co zawiera chrzan?

Kluczowym składnikiem chrzanu są glukozynolany (siarkowe glikozydy, m.in. synigryna). Produktami ich rozkładu są izotiocyjaniany (odpowiedzialne za charakterystyczny, ostry smak chrzanu), a konkretnie izotiocyjanian fenetylu i izotiocyjanian allilu.

Świeżo tarty chrzan jest bardzo ostry i może powodować przykre dolegliwości (np. pieczenie i łzawienie oczu). W dość szybkim czasie izotiocyjanian allilu się ulatnia, dlatego chrzan w słoiczkach nie jest tak ostry jak świeży.

Korzeń chrzanu zawiera dużo witamin (A, B, C, E) oraz soli mineralnych, takich jak potas, magnez, wapń, fosfor, siarka, żelazo.

Na co pomaga?

Chrzan ma wiele właściwości zdrowotnych, w tym:

  • wzmacnia odporność – ze względu na wysoką zawartość witaminy C;
  • działa antybakteryjne i przeciwwirusowo – może być wykorzystywany jako naturalny antybiotyk;
  • poprawia trawienie – może działać stymulująco na trawienie, pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, wspomaga produkcję soków żołądkowych, dlatego też świetnie się nadaje jako dodatek do tłustych i ciężkostrawnych dań.

Chrzan jest wykorzystywany jako przyprawa oraz składnik w medycynie naturalnej. Stosuje się go m.in. na katar, chore zatoki, problemy trawienne oraz wszelkie dolegliwości bólowe.

Co ciekawe, znajduje zastosowanie również w kosmetyce, np. jako środek na przebarwienia skóry.

Chrzan a problemy z układem pokarmowym

Roślina ta ze względu na swoje ostrzejsze właściwości może nie być zalecana w przypadku problemów z układem pokarmowym, zwłaszcza w przypadku chorób wrzodowych, refluksu żołądkowego czy nadwrażliwości jelitowej. Może on podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego i pogorszyć objawy tych schorzeń.

Osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi powinny unikać spożywania chrzanu w dużych ilościach lub całkowicie – w razie wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym.

Pyszne przepisy na domowy chrzan znajdziesz w e-booku z przepisami na dania wielkanocne oraz w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Charakteryzuje się intensywnym zapachem i ostrym smakiem. Najczęściej wykorzystuje się jego korzeń, który jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Dowiedz się, dlaczego warto sięgać po chrzan.

Chrzan to rodzaj byliny z rodziny kapustowatych. W Polsce powszechnie występuje chrzan pospolity (Armoracia rusticana).

Ludowe nazwy chrzanu to warzęcha, warzucha. Łacińska nazwa Armoracia wywodzi się z celtyckiego ar, czyli „blisko” oraz more – „morze”, co oznacza „roślina rosnąca blisko morza”.

Ulistniona łodyga osiąga wysokość do 150 cm wysokości. Korzeń jest długi, mięsisty, o jasnej barwie i silnym aromacie oraz ostrym smaku.

Co zawiera chrzan?

Kluczowym składnikiem chrzanu są glukozynolany (siarkowe glikozydy, m.in. synigryna). Produktami ich rozkładu są izotiocyjaniany (odpowiedzialne za charakterystyczny, ostry smak chrzanu), a konkretnie izotiocyjanian fenetylu i izotiocyjanian allilu.

Świeżo tarty chrzan jest bardzo ostry i może powodować przykre dolegliwości (np. pieczenie i łzawienie oczu). W dość szybkim czasie izotiocyjanian allilu się ulatnia, dlatego chrzan w słoiczkach nie jest tak ostry jak świeży.

Korzeń chrzanu zawiera dużo witamin (A, B, C, E) oraz soli mineralnych, takich jak potas, magnez, wapń, fosfor, siarka, żelazo.

Na co pomaga?

Chrzan ma wiele właściwości zdrowotnych, w tym:

  • wzmacnia odporność – ze względu na wysoką zawartość witaminy C;
  • działa antybakteryjne i przeciwwirusowo – może być wykorzystywany jako naturalny antybiotyk;
  • poprawia trawienie – może działać stymulująco na trawienie, pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, wspomaga produkcję soków żołądkowych, dlatego też świetnie się nadaje jako dodatek do tłustych i ciężkostrawnych dań.

Chrzan jest wykorzystywany jako przyprawa oraz składnik w medycynie naturalnej. Stosuje się go m.in. na katar, chore zatoki, problemy trawienne oraz wszelkie dolegliwości bólowe.

Co ciekawe, znajduje zastosowanie również w kosmetyce, np. jako środek na przebarwienia skóry.

Chrzan a problemy z układem pokarmowym

Roślina ta ze względu na swoje ostrzejsze właściwości może nie być zalecana w przypadku problemów z układem pokarmowym, zwłaszcza w przypadku chorób wrzodowych, refluksu żołądkowego czy nadwrażliwości jelitowej. Może on podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego i pogorszyć objawy tych schorzeń.

Osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi powinny unikać spożywania chrzanu w dużych ilościach lub całkowicie – w razie wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym.

Pyszne przepisy na domowy chrzan znajdziesz w e-booku z przepisami na dania wielkanocne oraz w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
21 marca 2024

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Czosnek – dlaczego warto go jeść?

Czosnek – można go kochać albo nienawidzić, ale prawdą jest, że jest niezawodny przy przeziębieniu, a wiele potraw bez niego nie smakuje odpowiednio. Sprawdź, dlaczego warto po niego sięgać. Czosnek ma mnóstwo zalet: Przede wszystkim…

WIĘCEJ >

Domowe mleko kokosowe – jak je zrobić?

Sprawdź, jak samodzielnie przygotować domowe mleko kokosowe. Dzięki temu, że przygotowujemy mleko kokosowe własnoręcznie, mamy 100% pewności, co ono tak naprawdę zawiera. Mleko w kartonie czy w puszce często ma w składzie różne zagęstniki lub…

WIĘCEJ >
trądzik

Trądzik i problemy skórne a dieta

Wiele osób, które mają problemy z cerą, udaje się do dermatologa, a następnie stosuje maści, kremy albo łyka antybiotyki. Czy to wystarczy? Czy może zdrowie cery zaczyna się od środka, np. w żołądku albo jelitach?…

WIĘCEJ >

Ogórek i sezon ogórkowy!

„Ogórek, ogórek, ogórek, zielony ma garniturek…” – ponieważ dosłownie i w przenośni jest sezon ogórkowy, czasami przy obieraniu ogórków podśpiewuję sobie piosenkę „Fasolek”, którą znam z dzieciństwa. Czym w ogóle jest ogórek? Teraz – uwaga –…

WIĘCEJ >