fbpx
Szukaj
open close

Cholesterol – 10 ważnych faktów

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
cholesterol

Choć wiele osób panicznie się go obawia, cholesterol to związek o kluczowym znaczeniu dla zdrowia. Jego zbyt niski poziom wiąże się z wieloma problemami zdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego jest on ważny.

Rola cholesterolu – 10 faktów

Cholesterol to m.in.:

  1. Prekursor kortyzolu. Kortyzol to najważniejszy hormon stresu, wydzielany przez nadnercza, który odpowiada m.in. za metabolizm glukozy, białek i tłuszczów oraz regulację ciśnienia krwi i prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Wpływa on także na rozmieszczenie tkanki tłuszczowej, naszą reakcję na stres psychiczny i fizyczny.
  2. Uczestnik syntezy hormonów płciowych męskich i żeńskich (testosteron, DHEA, ADT, estradiol, progesteron). Spełniają one mnóstwo ważnych funkcji w organizmie. Na przykład wpływają na strukturę białkową mięśni, potencję seksualną mężczyzny, płodność kobiety, sprawność mięśni, właściwy rozwój kości i stawów.
  3. Fundamentalny składnik błon komórkowych i mitochondriów naszych komórek, zapewniający prawidłową czynność wszystkich narządów (92% cholesterolu występuję w komórkach).
  4. Niezbędny związek dla właściwego rozwoju układu nerwowego i mózgu u dzieci.
  5. Substancja nadająca komórkom należną formę i sztywność, co wspomaga ich naturalną obronę przed atakiem drobnoustrojów.
  6. Jeden z elementów strukturalnych receptorów błony komórkowej. Jest konieczny zwłaszcza do poprawnego działania receptorów serotoniny w mózgu. A ta jest bardzo istotnym neuroprzekaźnikiem i oprócz samopoczucia reguluje m.in. perystaltykę jelit, sen, zdolności poznawcze, funkcje seksualne.
  7. Uczestnik wielu procesów przemiany materii białek, hormonów, elektrolitów, witamin, który wpływa na uwalnianie wszystkich substancji energetycznych.
  8. Twórca prowitaminy D3, która po dalszych przemianach w wątrobie i nerkach staje się aktywną postacią. Ma ona bardzo szeroki wpływ na samopoczucie, absorpcję i transport wapnia, układ kostny, zapobieganie chorobom przewlekłym i nowotworom.
  9. Związek kluczowy dla wytwarzania kwasów żółciowych w wątrobie, które są odpowiedzialne za emulgację, trawienie i wchłanianie tłuszczów pokarmowych oraz lepszą przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
  10. Silny antyoksydant w walce z wolnymi rodnikami.
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Choć wiele osób panicznie się go obawia, cholesterol to związek o kluczowym znaczeniu dla zdrowia. Jego zbyt niski poziom wiąże się z wieloma problemami zdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego jest on ważny.

Rola cholesterolu – 10 faktów

Cholesterol to m.in.:

  1. Prekursor kortyzolu. Kortyzol to najważniejszy hormon stresu, wydzielany przez nadnercza, który odpowiada m.in. za metabolizm glukozy, białek i tłuszczów oraz regulację ciśnienia krwi i prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Wpływa on także na rozmieszczenie tkanki tłuszczowej, naszą reakcję na stres psychiczny i fizyczny.
  2. Uczestnik syntezy hormonów płciowych męskich i żeńskich (testosteron, DHEA, ADT, estradiol, progesteron). Spełniają one mnóstwo ważnych funkcji w organizmie. Na przykład wpływają na strukturę białkową mięśni, potencję seksualną mężczyzny, płodność kobiety, sprawność mięśni, właściwy rozwój kości i stawów.
  3. Fundamentalny składnik błon komórkowych i mitochondriów naszych komórek, zapewniający prawidłową czynność wszystkich narządów (92% cholesterolu występuję w komórkach).
  4. Niezbędny związek dla właściwego rozwoju układu nerwowego i mózgu u dzieci.
  5. Substancja nadająca komórkom należną formę i sztywność, co wspomaga ich naturalną obronę przed atakiem drobnoustrojów.
  6. Jeden z elementów strukturalnych receptorów błony komórkowej. Jest konieczny zwłaszcza do poprawnego działania receptorów serotoniny w mózgu. A ta jest bardzo istotnym neuroprzekaźnikiem i oprócz samopoczucia reguluje m.in. perystaltykę jelit, sen, zdolności poznawcze, funkcje seksualne.
  7. Uczestnik wielu procesów przemiany materii białek, hormonów, elektrolitów, witamin, który wpływa na uwalnianie wszystkich substancji energetycznych.
  8. Twórca prowitaminy D3, która po dalszych przemianach w wątrobie i nerkach staje się aktywną postacią. Ma ona bardzo szeroki wpływ na samopoczucie, absorpcję i transport wapnia, układ kostny, zapobieganie chorobom przewlekłym i nowotworom.
  9. Związek kluczowy dla wytwarzania kwasów żółciowych w wątrobie, które są odpowiedzialne za emulgację, trawienie i wchłanianie tłuszczów pokarmowych oraz lepszą przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
  10. Silny antyoksydant w walce z wolnymi rodnikami.
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
6 listopada 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wieprzowina w diecie osób aktywnych fizycznie

Wieprzowina nie jest najtłustszym mięsem. Łosoś ma więcej tłuszczów nasyconych niż kotlet schabowy. 50% tłuszczów w schabowszczaku jest takich samych jak w oliwie z oliwek?

WIĘCEJ >
rośliny psiankowate

Rośliny psiankowate – co warto o nich wiedzieć?

Jedzenie dużej ilości warzyw oraz owoców jest polecane przez dietetyków jako podstawa zdrowej diety. Należy jednak pamiętać, że nie wszystko jest czarne i białe i to, co będzie dla jednej osoby dobre, dla innej może…

WIĘCEJ >

Jak skutecznie schudnąć bez liczenia kalorii? 8 prostych zasad

Liczysz kalorie, starasz się zdrowo odżywiać, ćwiczysz kilka razy w tygodniu, a waga ani drgnie? Sprawdź, jak skutecznie schudnąć dzięki wprowadzeniu kilku prostych zasad. 1. Śpij 8 godzin dziennie Badania pokazują, że osoby śpiące mniej…

WIĘCEJ >
mykotoksyny

Mykotoksyny – uważaj na pleśń!

Czy podczas kupowania warzyw i owoców zwracasz uwagę na to, czy nie ma na nich pleśni? Dowiedz się, czym są mykotoksyny i dlaczego tak bardzo trzeba na nie uważać. Mykotoksyny to toksyny wytwarzane przez niektóre…

WIĘCEJ >