Choć wiele osób panicznie się go obawia, cholesterol to związek o kluczowym znaczeniu dla zdrowia. Jego zbyt niski poziom wiąże się z wieloma problemami zdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego jest on ważny.
Rola cholesterolu – 10 faktów
Cholesterol to m.in.:
- Prekursor kortyzolu. Kortyzol to najważniejszy hormon stresu, wydzielany przez nadnercza, który odpowiada m.in. za metabolizm glukozy, białek i tłuszczów oraz regulację ciśnienia krwi i prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Wpływa on także na rozmieszczenie tkanki tłuszczowej, naszą reakcję na stres psychiczny i fizyczny.
- Uczestnik syntezy hormonów płciowych męskich i żeńskich (testosteron, DHEA, ADT, estradiol, progesteron). Spełniają one mnóstwo ważnych funkcji w organizmie. Na przykład wpływają na strukturę białkową mięśni, potencję seksualną mężczyzny, płodność kobiety, sprawność mięśni, właściwy rozwój kości i stawów.
- Fundamentalny składnik błon komórkowych i mitochondriów naszych komórek, zapewniający prawidłową czynność wszystkich narządów (92% cholesterolu występuję w komórkach).
- Niezbędny związek dla właściwego rozwoju układu nerwowego i mózgu u dzieci.
- Substancja nadająca komórkom należną formę i sztywność, co wspomaga ich naturalną obronę przed atakiem drobnoustrojów.
- Jeden z elementów strukturalnych receptorów błony komórkowej. Jest konieczny zwłaszcza do poprawnego działania receptorów serotoniny w mózgu. A ta jest bardzo istotnym neuroprzekaźnikiem i oprócz samopoczucia reguluje m.in. perystaltykę jelit, sen, zdolności poznawcze, funkcje seksualne.
- Uczestnik wielu procesów przemiany materii białek, hormonów, elektrolitów, witamin, który wpływa na uwalnianie wszystkich substancji energetycznych.
- Twórca prowitaminy D3, która po dalszych przemianach w wątrobie i nerkach staje się aktywną postacią. Ma ona bardzo szeroki wpływ na samopoczucie, absorpcję i transport wapnia, układ kostny, zapobieganie chorobom przewlekłym i nowotworom.
- Związek kluczowy dla wytwarzania kwasów żółciowych w wątrobie, które są odpowiedzialne za emulgację, trawienie i wchłanianie tłuszczów pokarmowych oraz lepszą przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
- Silny antyoksydant w walce z wolnymi rodnikami.
To może cię zainteresować:
Autor
Iwona Wierzbicka
Choć wiele osób panicznie się go obawia, cholesterol to związek o kluczowym znaczeniu dla zdrowia. Jego zbyt niski poziom wiąże się z wieloma problemami zdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego jest on ważny.
Rola cholesterolu – 10 faktów
Cholesterol to m.in.:
- Prekursor kortyzolu. Kortyzol to najważniejszy hormon stresu, wydzielany przez nadnercza, który odpowiada m.in. za metabolizm glukozy, białek i tłuszczów oraz regulację ciśnienia krwi i prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Wpływa on także na rozmieszczenie tkanki tłuszczowej, naszą reakcję na stres psychiczny i fizyczny.
- Uczestnik syntezy hormonów płciowych męskich i żeńskich (testosteron, DHEA, ADT, estradiol, progesteron). Spełniają one mnóstwo ważnych funkcji w organizmie. Na przykład wpływają na strukturę białkową mięśni, potencję seksualną mężczyzny, płodność kobiety, sprawność mięśni, właściwy rozwój kości i stawów.
- Fundamentalny składnik błon komórkowych i mitochondriów naszych komórek, zapewniający prawidłową czynność wszystkich narządów (92% cholesterolu występuję w komórkach).
- Niezbędny związek dla właściwego rozwoju układu nerwowego i mózgu u dzieci.
- Substancja nadająca komórkom należną formę i sztywność, co wspomaga ich naturalną obronę przed atakiem drobnoustrojów.
- Jeden z elementów strukturalnych receptorów błony komórkowej. Jest konieczny zwłaszcza do poprawnego działania receptorów serotoniny w mózgu. A ta jest bardzo istotnym neuroprzekaźnikiem i oprócz samopoczucia reguluje m.in. perystaltykę jelit, sen, zdolności poznawcze, funkcje seksualne.
- Uczestnik wielu procesów przemiany materii białek, hormonów, elektrolitów, witamin, który wpływa na uwalnianie wszystkich substancji energetycznych.
- Twórca prowitaminy D3, która po dalszych przemianach w wątrobie i nerkach staje się aktywną postacią. Ma ona bardzo szeroki wpływ na samopoczucie, absorpcję i transport wapnia, układ kostny, zapobieganie chorobom przewlekłym i nowotworom.
- Związek kluczowy dla wytwarzania kwasów żółciowych w wątrobie, które są odpowiedzialne za emulgację, trawienie i wchłanianie tłuszczów pokarmowych oraz lepszą przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
- Silny antyoksydant w walce z wolnymi rodnikami.
To może cię zainteresować:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Wieprzowina w diecie osób aktywnych fizycznie
Wieprzowina nie jest najtłustszym mięsem. Łosoś ma więcej tłuszczów nasyconych niż kotlet schabowy. 50% tłuszczów w schabowszczaku jest takich samych jak w oliwie z oliwek?
WIĘCEJ >Rośliny psiankowate – co warto o nich wiedzieć?
Jedzenie dużej ilości warzyw oraz owoców jest polecane przez dietetyków jako podstawa zdrowej diety. Należy jednak pamiętać, że nie wszystko jest czarne i białe i to, co będzie dla jednej osoby dobre, dla innej może…
WIĘCEJ >Jak skutecznie schudnąć bez liczenia kalorii? 8 prostych zasad
Liczysz kalorie, starasz się zdrowo odżywiać, ćwiczysz kilka razy w tygodniu, a waga ani drgnie? Sprawdź, jak skutecznie schudnąć dzięki wprowadzeniu kilku prostych zasad. 1. Śpij 8 godzin dziennie Badania pokazują, że osoby śpiące mniej…
WIĘCEJ >Mykotoksyny – uważaj na pleśń!
Czy podczas kupowania warzyw i owoców zwracasz uwagę na to, czy nie ma na nich pleśni? Dowiedz się, czym są mykotoksyny i dlaczego tak bardzo trzeba na nie uważać. Mykotoksyny to toksyny wytwarzane przez niektóre…
WIĘCEJ >