
Chlorella jest algą zaliczaną do roślin (eukariota). W przeciwieństwie do spiruliny chlorella nie jest sinicą. Obie rośliny są bogactwem białka i chlorofilu, niestety spirulina może być źródłem endotoksyny LPS.
Działanie chlorelli
Jej główną zaletą jest to, że oczyszcza organizm z toksyn i poprawia witalność. Ponadto obniża podwyższone ciśnienie oraz stabilizuje poziom glukozy we krwi. Chlorella wspomaga leczenie nowotworów.
Zawartość witamin i minerałów
Pod względem zawartości witamin i minerałów chlorella przewyższa nawet „multiwitaminę” jaką jest wątróbka. Chlorella zawiera:
- 220–340 mg/100 g wapnia,
- 130–225 mg/100 g żelaza,
- 315–373 mg/100 g magnezu,
- ok. 70 mg cynku.
Jest też zasobna w witaminy z grupy B.
Suplementacja
Kilkumiesięczna suplementacja chlorelli najczęściej wystarczy do usunięcia toksyn z organizmu. Przyjmuje się dawki ok. 3 g, które stopniowo zwiększa się nawet do 10 g. Duża zawartość celulozy może spowodować zaburzenie trawienia i wchłaniania, dlatego najlepszym suplementem będzie ten z oznaczeniem „broken cell”.
Dowiedz się więcej na ten temat – przeczytaj artykuł w PDF

Autor

Iwona Wierzbicka
Chlorella jest algą zaliczaną do roślin (eukariota). W przeciwieństwie do spiruliny chlorella nie jest sinicą. Obie rośliny są bogactwem białka i chlorofilu, niestety spirulina może być źródłem endotoksyny LPS.
Działanie chlorelli
Jej główną zaletą jest to, że oczyszcza organizm z toksyn i poprawia witalność. Ponadto obniża podwyższone ciśnienie oraz stabilizuje poziom glukozy we krwi. Chlorella wspomaga leczenie nowotworów.
Zawartość witamin i minerałów
Pod względem zawartości witamin i minerałów chlorella przewyższa nawet „multiwitaminę” jaką jest wątróbka. Chlorella zawiera:
- 220–340 mg/100 g wapnia,
- 130–225 mg/100 g żelaza,
- 315–373 mg/100 g magnezu,
- ok. 70 mg cynku.
Jest też zasobna w witaminy z grupy B.
Suplementacja
Kilkumiesięczna suplementacja chlorelli najczęściej wystarczy do usunięcia toksyn z organizmu. Przyjmuje się dawki ok. 3 g, które stopniowo zwiększa się nawet do 10 g. Duża zawartość celulozy może spowodować zaburzenie trawienia i wchłaniania, dlatego najlepszym suplementem będzie ten z oznaczeniem „broken cell”.
Dowiedz się więcej na ten temat – przeczytaj artykuł w PDF

Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dlaczego się boisz? Zamień to na odwagę!
Zwykle, gdy pytam ludzi o to, co ich powstrzymuje przed zmianą, padają odpowiedzi: pieniądze, niepewność, starość, przekonanie, że się nie uda. Niektórzy mówią, że pesymista to dobrze poinformowany optymista. Nie! Ten tekst na pewno wymyślili…
WIĘCEJ >Kaszel i katar u dziecka – co ma z tym wspólnego nabiał?
U młodszych dzieci problemy z górnymi drogami oddechowymi w 90% są skutkiem spożywania nabiału lub produktów zbożowych – najczęściej pszenicy.
WIĘCEJ >Strach ma wielkie oczy
Strach ma wielkie oczy. Zwykle przytrafia nam się to, czego się boimy. Tyle tylko, że 99% rzeczy, o które się martwimy i o których rozmyślamy, nigdy się nie wydarza. Tracimy czas na myślenie, analizowanie, zamartwianie…
WIĘCEJ >Trwa przedsprzedaż książki „Insulinooporność. Dieta i styl życia”
Restrykcyjne diety, treningi, wiele wyrzeczeń, a efektów… brak. Brzmi znajomo? Jeśli ta sytuacja nie jest ci obca, koniecznie przeczytaj najnowszą książkę Iwony Wierzbickiej „Insulinooporność. Dieta i styl życia”. Właśnie trwa przedsprzedaż! Problemy ze schudnięciem, napady…
WIĘCEJ >