
Candida albicans to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły są niegroźne, pod warunkiem że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego.
Problem pojawia się, gdy mamy do czynienia z przerostem Candidy. Tworzy ona wtedy potężną kolonizację i zatruwa organizm toksynami. Przerost Candidy może prowadzić do licznych problemów zdrowotnych. Najbardziej sprzyja temu dieta z nadmierną ilością węglowodanów, cukru czy używek (alkohol, kawa, herbata).
Jak to się zaczyna?
Nieodpowiednim postępowaniem możemy doprowadzić do degradacji i niszczenia własnej flory jelitowej. Miejsce pożytecznych bakterii przejmą wtedy patogenne bakterie chorobotwórcze lub formy grzybów występujące śladowo przy prawidłowej florze jelitowej. Grzyby, takie jak np. Candida albicans, zaczynają się rozrastać i przejmować kontrolę. Drobnoustroje kolonizujące się w jelitach wydzielają substancje, które zatruwają organizm i mogą przyczynić się do zaburzeń w całym jego funkcjonowaniu. Prowadzi to do przeciążenia organów wydalniczych, czyli nerek i wątroby. Pojawiają się też spontaniczne reakcje immunologiczne. Dotychczas nieszkodliwe substancje stają się alergenami (mogą to być reakcje na kosmetyki, pyłki, składniki żywieniowe itp.).

Obejrzyj wykład: Alergie i nietolerancje pokarmowe
Candida a antybiotyki
Czynnikiem, który najbardziej wpływa na rozrost Candidy, są antybiotyki. Dlaczego tak się dzieje? Antybiotyki nie działają wybiórczo i nie rozpoznają bakterii nieszkodliwej od chorobotwórczej, przez co często wyniszczają korzystne związki. Są sytuacje, w których zastosowanie antybiotyków jest niezbędne, ale pamiętajmy, że powoduje to ogromne zaburzenia w mikroflorze jelit. Takie nieprawidłowości prowadzą do nadmiernego rozrastania się chorobotwórczych drobnoustrojów. Wówczas może dojść do rozwinięcia się kolejnej choroby o podłożu bakteryjnym, która obejmuje przewód pokarmowy. Nadmiernie zgrzybiałe jelito powoduje, że zagrzybiały jest cały układ pokarmowy, w tym również jama ustna. Takie grzyby widać na języku (biały nalot).
Co sprzyja rozwojowi Candidy?
Rozwojowi Candidy sprzyja:
- nieprawidłowa dieta,
- niedobór witamin i pierwiastków,
- spożywanie słodyczy oraz żywności przetworzonej,
- hormonalna terapia zastępcza,
- używki (kawa, alkohol, nikotyna),
- stres,
- leki,
- antybiotyki,
- upośledzenie odporności (sprawdź, jak poprawić odporność).
Candida – objawy
Najczęstsze objawy to:
- nadmierne łaknienie węglowodanów,
- trądzik,
- łupież pstry,
- egzemy,
- pokrzywka,
- wysypki,
- nawracające infekcje (angina, zapalenie gardła, oskrzeli, zatok, układu moczowego, pochwy, suchy kaszel itp.),
- alergie pokarmowe,
- alergie wziewne,
- astma,
- migreny,
- bóle głowy,
- zespół przewlekłego zmęczenia,
- metaliczny posmak w ustach.
Co dalej? Jakie badania zrobić i jakie wprowadzić zmiany w diecie? Sprawdź: Dieta przeciwgrzybiczna
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor

Kamila Berdys
Candida albicans to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły są niegroźne, pod warunkiem że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego.
Problem pojawia się, gdy mamy do czynienia z przerostem Candidy. Tworzy ona wtedy potężną kolonizację i zatruwa organizm toksynami. Przerost Candidy może prowadzić do licznych problemów zdrowotnych. Najbardziej sprzyja temu dieta z nadmierną ilością węglowodanów, cukru czy używek (alkohol, kawa, herbata).
Jak to się zaczyna?
Nieodpowiednim postępowaniem możemy doprowadzić do degradacji i niszczenia własnej flory jelitowej. Miejsce pożytecznych bakterii przejmą wtedy patogenne bakterie chorobotwórcze lub formy grzybów występujące śladowo przy prawidłowej florze jelitowej. Grzyby, takie jak np. Candida albicans, zaczynają się rozrastać i przejmować kontrolę. Drobnoustroje kolonizujące się w jelitach wydzielają substancje, które zatruwają organizm i mogą przyczynić się do zaburzeń w całym jego funkcjonowaniu. Prowadzi to do przeciążenia organów wydalniczych, czyli nerek i wątroby. Pojawiają się też spontaniczne reakcje immunologiczne. Dotychczas nieszkodliwe substancje stają się alergenami (mogą to być reakcje na kosmetyki, pyłki, składniki żywieniowe itp.).

Obejrzyj wykład: Alergie i nietolerancje pokarmowe
Candida a antybiotyki
Czynnikiem, który najbardziej wpływa na rozrost Candidy, są antybiotyki. Dlaczego tak się dzieje? Antybiotyki nie działają wybiórczo i nie rozpoznają bakterii nieszkodliwej od chorobotwórczej, przez co często wyniszczają korzystne związki. Są sytuacje, w których zastosowanie antybiotyków jest niezbędne, ale pamiętajmy, że powoduje to ogromne zaburzenia w mikroflorze jelit. Takie nieprawidłowości prowadzą do nadmiernego rozrastania się chorobotwórczych drobnoustrojów. Wówczas może dojść do rozwinięcia się kolejnej choroby o podłożu bakteryjnym, która obejmuje przewód pokarmowy. Nadmiernie zgrzybiałe jelito powoduje, że zagrzybiały jest cały układ pokarmowy, w tym również jama ustna. Takie grzyby widać na języku (biały nalot).
Co sprzyja rozwojowi Candidy?
Rozwojowi Candidy sprzyja:
- nieprawidłowa dieta,
- niedobór witamin i pierwiastków,
- spożywanie słodyczy oraz żywności przetworzonej,
- hormonalna terapia zastępcza,
- używki (kawa, alkohol, nikotyna),
- stres,
- leki,
- antybiotyki,
- upośledzenie odporności (sprawdź, jak poprawić odporność).
Candida – objawy
Najczęstsze objawy to:
- nadmierne łaknienie węglowodanów,
- trądzik,
- łupież pstry,
- egzemy,
- pokrzywka,
- wysypki,
- nawracające infekcje (angina, zapalenie gardła, oskrzeli, zatok, układu moczowego, pochwy, suchy kaszel itp.),
- alergie pokarmowe,
- alergie wziewne,
- astma,
- migreny,
- bóle głowy,
- zespół przewlekłego zmęczenia,
- metaliczny posmak w ustach.
Co dalej? Jakie badania zrobić i jakie wprowadzić zmiany w diecie? Sprawdź: Dieta przeciwgrzybiczna
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dlaczego mąka migdałowa nie nadaje się do wypieków?
Ponieważ zawiera za dużo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, które są niestabilne termicznie i atmosferycznie. Jeśli ktoś jest fanem orzechów lub pestek, najlepiej jeśli będzie je spożywał je w formie pierwotnej.
WIĘCEJ >Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa, WZJG) to choroba, w której proces zapalny obejmuje błonę śluzową i podśluzową jelita grubego. Proces ten zajmuje około 50% odbytnicy i 20% całego jelita grubego. WZJG najczęściej przebiega w…
WIĘCEJ >Żelazo – dlaczego go potrzebujesz?
Sprawdź, jaką rolę pełni żelazo i dlaczego w twojej diecie nie może go zabraknąć. Jeśli obserwujesz u siebie różne objawy, takie jak zmęczenie, ospałość, rozdrażnienie, niemoc, bladość skóry, wypadanie włosów, to warto sprawdzić swój poziom…
WIĘCEJ >Najlepsze źródło wapnia – skorupki jaj
Skorupki jaja kurzego zawierają sole wapnia, miedź, fluor, żelazo mangan, molibden, siarę, krzem, selen, cynk i stront. Stront ma podwójne działanie: hamujące w stosunku do osteoklastów (komórek kościogubnych) i pobudzające czynności osteoblastów (komórek kościotwórczych).
WIĘCEJ >