fbpx
Szukaj
open close

Borówka amerykańska – co w sobie kryje?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
borówka amerykańska, borówki

Borówka amerykańska to skarbnica witamin i minerałów. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać.

Te małe, kuliste owoce o ciemnoniebieskiej barwie są nie tylko doskonałe w smaku, lecz także posiadają liczne właściwości zdrowotne. To za sprawą wysokiej zawartości witamin i minerałów. Szczególnie warto zwrócić uwagę na zawartość witaminy A, C, E, K, B6, a także kwasu foliowego, tiaminy, ryboflawiny czy niacyny. Borówkę wyróżnia także bogactwo wapnia, magnezu, sodu, cynku, selenu, żelaza, potasu czy fosforu.

W tych niewielkich owocach kryją się polifenole, antocyjany, fitoestrogeny, garbniki i błonnik. To wszystko sprawia, że jedzenie borówek przynosi wiele korzyści zdrowotnych.

Borówka – właściwości

Borówka będzie świetnym wyborem, jeśli zależy nam na poprawie wzroku, pamięci, odporności czy pracy wątroby.

Jakie ma właściwości?

  • pozytywnie wpływa na pamięć (to zasługa flawonoidów);
  • może zapobiegać nadciśnieniu;
  • wspomaga pracę oczu (to za sprawą m.in. witaminy A);
  • przeciwdziała powstawaniu komórek nowotworowych (to m.in. dzięki zawartości fitoestrogenów i kwasu elagowego);
  • zapobiega marskości wątroby;
  • chroni przed rozwojem nadciśnienia;
  • wspomaga pracę układu pokarmowego (błonnik i garbniki pozytywnie wpływają na jelita);
  • poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.

Borówki wyróżnia przede wszystkim wysoka zawartość antyoksydantów, tj. przeciwutleniaczy. To one hamują proces starzenia się komórek. To nie tylko pozwala zachować zdrowy, młody wygląd, lecz także chroni przed wieloma chorobami i dolegliwościami pojawiającymi się wraz z wiekiem (jak np. problemy z pamięcią i koncentracją).

Owoce te są niskokaloryczne i mają niski indeks i ładunek glikemiczny.

Zastosowanie w kuchni

Jeśli zdrowe odżywianie jest dla ciebie ważne, w twojej diecie nie powinno zabraknąć borówek. Nadają się one i do bezpośredniego spożycia, i do przetworów czy mrożonek. Surowe owoce są świetnym dodatkiem do wielu dań, w tym np. jaglanek, gryczanek, koktajli czy naleśników. Pamiętaj, że zalecana dzienna porcja to 200–300 g.

Zanim jednak zjesz te owoce albo przystąpisz do robienia z nich przetworów, dokładnie je umyj i obejrzyj. Sprawdź, czy nie mają pleśni. Jeśli kupujesz pojemnik borówek, w którym widać pleśń, to niestety cała jego zawartość nie będzie się nadawała do spożycia.

Pamiętaj, że jeśli cierpisz na insulinooporność, to owoce i przetwory z nich powinny być ograniczone i mogą stanowić jedynie dodatek do posiłku.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Borówka amerykańska to skarbnica witamin i minerałów. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać.

Te małe, kuliste owoce o ciemnoniebieskiej barwie są nie tylko doskonałe w smaku, lecz także posiadają liczne właściwości zdrowotne. To za sprawą wysokiej zawartości witamin i minerałów. Szczególnie warto zwrócić uwagę na zawartość witaminy A, C, E, K, B6, a także kwasu foliowego, tiaminy, ryboflawiny czy niacyny. Borówkę wyróżnia także bogactwo wapnia, magnezu, sodu, cynku, selenu, żelaza, potasu czy fosforu.

W tych niewielkich owocach kryją się polifenole, antocyjany, fitoestrogeny, garbniki i błonnik. To wszystko sprawia, że jedzenie borówek przynosi wiele korzyści zdrowotnych.

Borówka – właściwości

Borówka będzie świetnym wyborem, jeśli zależy nam na poprawie wzroku, pamięci, odporności czy pracy wątroby.

Jakie ma właściwości?

  • pozytywnie wpływa na pamięć (to zasługa flawonoidów);
  • może zapobiegać nadciśnieniu;
  • wspomaga pracę oczu (to za sprawą m.in. witaminy A);
  • przeciwdziała powstawaniu komórek nowotworowych (to m.in. dzięki zawartości fitoestrogenów i kwasu elagowego);
  • zapobiega marskości wątroby;
  • chroni przed rozwojem nadciśnienia;
  • wspomaga pracę układu pokarmowego (błonnik i garbniki pozytywnie wpływają na jelita);
  • poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.

Borówki wyróżnia przede wszystkim wysoka zawartość antyoksydantów, tj. przeciwutleniaczy. To one hamują proces starzenia się komórek. To nie tylko pozwala zachować zdrowy, młody wygląd, lecz także chroni przed wieloma chorobami i dolegliwościami pojawiającymi się wraz z wiekiem (jak np. problemy z pamięcią i koncentracją).

Owoce te są niskokaloryczne i mają niski indeks i ładunek glikemiczny.

Zastosowanie w kuchni

Jeśli zdrowe odżywianie jest dla ciebie ważne, w twojej diecie nie powinno zabraknąć borówek. Nadają się one i do bezpośredniego spożycia, i do przetworów czy mrożonek. Surowe owoce są świetnym dodatkiem do wielu dań, w tym np. jaglanek, gryczanek, koktajli czy naleśników. Pamiętaj, że zalecana dzienna porcja to 200–300 g.

Zanim jednak zjesz te owoce albo przystąpisz do robienia z nich przetworów, dokładnie je umyj i obejrzyj. Sprawdź, czy nie mają pleśni. Jeśli kupujesz pojemnik borówek, w którym widać pleśń, to niestety cała jego zawartość nie będzie się nadawała do spożycia.

Pamiętaj, że jeśli cierpisz na insulinooporność, to owoce i przetwory z nich powinny być ograniczone i mogą stanowić jedynie dodatek do posiłku.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
10 lipca 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

suplementy

Dodatki w suplementach – lista najczęściej stosowanych

Żyjemy w czasach, w których coraz trudniej o zdrową, niezanieczyszczoną i pełnowartościową żywność. W związku z tym wiele osób łyka witaminy i minerały w postaci suplementów diety. Bardzo ważne przy wyborze właściwego środka powinno być ocenienie…

WIĘCEJ >
sól

Sól – czy należy się jej bać?

Solić czy nie solić? Jaka sól powinna gościć na naszym stole? Ile jej używać? Sprawdź odpowiedzi na te pytania. Najczęściej słyszymy o tym, aby ograniczać spożywanie soli i nie stosować jej w nadmiarze. Rzadziej mówi…

WIĘCEJ >
warzywa

Jak przygotowywać warzywa, aby nie traciły cennych wartości?

Dużo warzyw w diecie = zdrowie! To chyba wie już każdy. Ale czy wiesz, jak przygotowywać warzywa, aby dostarczały maksymalnej ilości składników odżywczych? Sprawdź, o czym warto pamiętać. Podczas obróbki termicznej tracimy z warzyw część…

WIĘCEJ >

Sarkoidoza – choroba autoimmunologiczna

Sarkoidoza to choroba o podłożu autoimmunologicznym. Układ immunologiczny, zamiast chronić organizm, atakuje go. Komórki odpornościowe limfocyty i makrofagi zaczynają gromadzić się w formie ziarniny

WIĘCEJ >