fbpx
Szukaj
open close

Niezawodne sposoby na ból gardła

ból gardła

Niezawodne sposoby na ból gardła są na wyciągnięcie ręki. Wystarczy zajrzeć do kuchni albo domowej apteczki. Sprawdź, jak można złagodzić ból i zwalczać infekcje przy użyciu domowych metod.

W pierwszej kolejności warto sięgnąć po domowe sposoby. Oczywiście są one skuteczne przy pierwszych objawach, a nie przy poważniejszych, dłużej trwających dolegliwościach – wtedy lepiej udać się do lekarza. Poniższe metody mogą stosować osoby w każdym wieku, bez większych przeciwwskazań – to duży plus. To, co wprowadzimy, powinniśmy dostosować do rodzaju dolegliwości. Najpierw trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie, z jakim bólem gardła się stykamy. Czy gardło jest suche? Czy odczuwamy drapanie, pieczenie, kłucie? Męczy nasz kaszel, chrypka? Następnie można zastosować odpowiednie mikstury.

Dużo substancji pomocnych przy bólu gardła znajdziemy w domowej apteczce i kuchni. Zioła, soda, ocet, sól, produkty pszczele – to substancje, które znajdziemy w każdym domu i które pomagają w łagodzeniu bólu oraz w zwalczaniu infekcji.

Roztwory

To jedne z najłatwiejszych i najszybszych w przygotowaniu środków do płukania gardła. Popularność płukanek wynika przede wszystkim z tego, że przynoszą niemal natychmiastową ulgę.

Pomocne może być płukanie gardła:

  • Wodą utlenioną – wykazuje działanie dezynfekcyjne, czyli przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Aby przygotować płukankę, wystarczy dodać 1 łyżeczkę trzyprocentowej wody utlenionej do pół szklanki wody i wymieszać. Woda nie powinna być ani za ciepła, ani za zimna. Tak wykonanym roztworem można płukać gardło kilka razy dziennie.
  • Solą – sól wykazuje właściwości dezynfekcyjne (bakteriobójcze). Działa też przeciwobrzękowo, dlatego płukanie solą może zniwelować opuchliznę gardła lub migdałków. Najlepiej do 1/3 szklanki wody dodać maksymalnie płaską łyżeczkę soli.
  • Octem jabłkowym – ocet jabłkowy działa antybakteryjnie i antyseptycznie. Proporcje: 1 łyżka na pół szklanki wody.
  • Sodą oczyszczoną – soda ma właściwości przeciwzapalne. Oprócz tego dezynfekuje oraz łagodzi ból gardła. Do szklanki przegotowanej wody o temperaturze pokojowej należy dodać łyżeczkę sody.

Zioła

Stosowanie ziół to najstarsza i najpopularniejsza metoda walki z bólem gardła czy przeziębieniami. Po określeniu tego, z jakim bólem się borykamy, można dobrać odpowiednie zioła. Wcześniej trzeba jednak poznać ich poszczególne właściwości:

  • Szałwia – ma właściwości przeciwzapalne, łagodzące, dezynfekujące. Niszczy grzyby, a także hamuje rozwój bakterii, dzięki czemu jest idealnym środkiem do płukania gardła.
  • Rumianek – chyba najbardziej znana roślina, jeżeli chodzi o wykorzystanie domowych metod na przeziębienie. Charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi, antyoksydacyjnymi, regenerującymi, a nawet działa przeciwbólowo. Może hamować rozwój niektórych grzybów czy bakterii.
  • Tymianek – działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, ułatwia oddychanie.
  • Drzewo herbaciane – ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Chroni przed patogenami, które dostają się do organizmu przez usta. Jest to bardzo istotne w kontekście infekcji gardła.
  • Eukaliptus – jest ważnym składnikiem płynów do płukania ust ze względu na potwierdzone właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
  • Mięta – ma właściwości antybakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe.

Przygotowujemy zwykły napar ziołowy pod przykryciem. Parzymy przez około 15 minut. Następnie studzimy do temperatury około 40°C. Jeżeli wykorzystujemy olejki eteryczne, to tylko naturalne, najwyższej jakości. Należy użyć 3 kropli olejku na 2 łyżki letniej wody. Płukanie powtarzamy w ciągu dnia od 3 do 4 razy. Możemy również pić napary ziołowe.

Produkty pszczele

Z produktów pszczelich pomocne będą:

  • Propolis – jest dla pszczół materiałem uszczelniającym ul oraz dezynfekującym. Znajdziemy w nim około 300 związków chemicznych. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Alkoholowe roztwory propolisu hamują wzrost grzybów Trichophyton, Microsporum oraz Candida odpowiedzialnych za dosyć powszechną kandydozę. Stymuluje układ odpornościowy i pomaga w leczeniu infekcji dróg oddechowych, w leczeniu ostrych nieżytowych i przewlekłych chorób gardła i krtani.
  • Pyłek pszczeli – wystarczy 1 łyżkę pyłku pszczelego rozpuścić w pół szklanki letniej wody. Trzeba dokładnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką) i odstawić na kilka godzin, aby uwolniły się wszystkie cenne substancje. Taką miksturę należy pić 2 razy dziennie w czasie przeziębienia, a profilaktycznie wystarczy raz dziennie. Polecam przygotowanie mikstury wieczorem i wypicie jej rano.
  • Miód – oczywiście można go dodawać do letniej herbaty, soku czy wody albo wykorzystać w formie płukanki. Płukanka z miodu nawilży gardło. Rozpuszczamy 4 łyżeczki miodu w pół szklanki wody o temperaturze nieco wyższej niż nasze ciało, a następnie co kilka godzin płuczemy gardło roztworem. Najlepsze na gardło są miody ze spadzi z drzew iglastych oraz miód lipowy.

Uwaga! Niektórzy są uczuleni na produkty pszczele. U takich osób zaleca się dużą ostrożność i wybranie bezpieczniejszej alternatywy.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Kompleksowe działanie

Można też połączyć kilka wyżej zaproponowanych działań. Oto mój sprawdzony miks na pozbycie się bólu gardła. Bardzo ważna jest kolejność.

  1. Zatrzymanie. Tutaj idealnie sprawdzą się płukanki. W moim przypadku najlepiej działa płukanie gardła wodą utlenioną lub sodą (zależy, co mam pod ręką). Dzięki temu spowalniam proces rozwijania się choroby.
  2. Przeciwdziałanie. Teraz możemy zadziałać silniej – będziemy potrzebować roślin, czyli ziół, w postaci naparów lub olejków eterycznych. Polecam olejek tymiankowy oraz z drzewa herbacianego, które mają działanie antywirusowe, antybakteryjne, grzybobójcze i wspomagające układ immunologiczny. Potrzebujesz 2 łyżek letniej wody i 3 kropli olejku. Ten zabieg nie należy do najprzyjemniejszych, ale w moim przypadku sprawdza się doskonale. Ulgę czuć już po kilku minutach.
  3. Łagodzenie. Polecam wszystkie metody, w których jest miód. Można też połączyć miód i szałwię (czy inny napar ziołowy). Wystarczy, że zrobisz napar z szałwii, a jak ostygnie, dodasz do niego miód. Wypłucz bolące gardło lub wypij. Ta mieszanka złagodzi wszelkie podrażnienia. Pyszne i skuteczne.

O czym należy pamiętać?

Przypominam, że przy stosowaniu różnego rodzaju specyfików do płukania gardła, trzeba mieć na uwadze to, że mają one swoje ograniczenia – tak jak przy każdym innym działaniu terapeutycznym. Są to m.in. wspomniane już różnego rodzaju alergie, co jest istotne szczególnie w przypadku użycia ziół czy miodu. Nie można bagatelizować tego typu czynników, bo zamiast leczyć, staną się one dodatkowym obciążeniem dla organizmu.

Obejrzyj film na temat alergii i nietolerancji pokarmowych

Ważne jest również to, aby nie wystawiać gardła na mocną zmianę temperatur. Jeżeli wychodzimy na dwór, obowiązkowo pamiętajmy o szaliku.

To może cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Niezawodne sposoby na ból gardła są na wyciągnięcie ręki. Wystarczy zajrzeć do kuchni albo domowej apteczki. Sprawdź, jak można złagodzić ból i zwalczać infekcje przy użyciu domowych metod.

W pierwszej kolejności warto sięgnąć po domowe sposoby. Oczywiście są one skuteczne przy pierwszych objawach, a nie przy poważniejszych, dłużej trwających dolegliwościach – wtedy lepiej udać się do lekarza. Poniższe metody mogą stosować osoby w każdym wieku, bez większych przeciwwskazań – to duży plus. To, co wprowadzimy, powinniśmy dostosować do rodzaju dolegliwości. Najpierw trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie, z jakim bólem gardła się stykamy. Czy gardło jest suche? Czy odczuwamy drapanie, pieczenie, kłucie? Męczy nasz kaszel, chrypka? Następnie można zastosować odpowiednie mikstury.

Dużo substancji pomocnych przy bólu gardła znajdziemy w domowej apteczce i kuchni. Zioła, soda, ocet, sól, produkty pszczele – to substancje, które znajdziemy w każdym domu i które pomagają w łagodzeniu bólu oraz w zwalczaniu infekcji.

Roztwory

To jedne z najłatwiejszych i najszybszych w przygotowaniu środków do płukania gardła. Popularność płukanek wynika przede wszystkim z tego, że przynoszą niemal natychmiastową ulgę.

Pomocne może być płukanie gardła:

  • Wodą utlenioną – wykazuje działanie dezynfekcyjne, czyli przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Aby przygotować płukankę, wystarczy dodać 1 łyżeczkę trzyprocentowej wody utlenionej do pół szklanki wody i wymieszać. Woda nie powinna być ani za ciepła, ani za zimna. Tak wykonanym roztworem można płukać gardło kilka razy dziennie.
  • Solą – sól wykazuje właściwości dezynfekcyjne (bakteriobójcze). Działa też przeciwobrzękowo, dlatego płukanie solą może zniwelować opuchliznę gardła lub migdałków. Najlepiej do 1/3 szklanki wody dodać maksymalnie płaską łyżeczkę soli.
  • Octem jabłkowym – ocet jabłkowy działa antybakteryjnie i antyseptycznie. Proporcje: 1 łyżka na pół szklanki wody.
  • Sodą oczyszczoną – soda ma właściwości przeciwzapalne. Oprócz tego dezynfekuje oraz łagodzi ból gardła. Do szklanki przegotowanej wody o temperaturze pokojowej należy dodać łyżeczkę sody.

Zioła

Stosowanie ziół to najstarsza i najpopularniejsza metoda walki z bólem gardła czy przeziębieniami. Po określeniu tego, z jakim bólem się borykamy, można dobrać odpowiednie zioła. Wcześniej trzeba jednak poznać ich poszczególne właściwości:

  • Szałwia – ma właściwości przeciwzapalne, łagodzące, dezynfekujące. Niszczy grzyby, a także hamuje rozwój bakterii, dzięki czemu jest idealnym środkiem do płukania gardła.
  • Rumianek – chyba najbardziej znana roślina, jeżeli chodzi o wykorzystanie domowych metod na przeziębienie. Charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi, antyoksydacyjnymi, regenerującymi, a nawet działa przeciwbólowo. Może hamować rozwój niektórych grzybów czy bakterii.
  • Tymianek – działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, ułatwia oddychanie.
  • Drzewo herbaciane – ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Chroni przed patogenami, które dostają się do organizmu przez usta. Jest to bardzo istotne w kontekście infekcji gardła.
  • Eukaliptus – jest ważnym składnikiem płynów do płukania ust ze względu na potwierdzone właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
  • Mięta – ma właściwości antybakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe.

Przygotowujemy zwykły napar ziołowy pod przykryciem. Parzymy przez około 15 minut. Następnie studzimy do temperatury około 40°C. Jeżeli wykorzystujemy olejki eteryczne, to tylko naturalne, najwyższej jakości. Należy użyć 3 kropli olejku na 2 łyżki letniej wody. Płukanie powtarzamy w ciągu dnia od 3 do 4 razy. Możemy również pić napary ziołowe.

Produkty pszczele

Z produktów pszczelich pomocne będą:

  • Propolis – jest dla pszczół materiałem uszczelniającym ul oraz dezynfekującym. Znajdziemy w nim około 300 związków chemicznych. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Alkoholowe roztwory propolisu hamują wzrost grzybów Trichophyton, Microsporum oraz Candida odpowiedzialnych za dosyć powszechną kandydozę. Stymuluje układ odpornościowy i pomaga w leczeniu infekcji dróg oddechowych, w leczeniu ostrych nieżytowych i przewlekłych chorób gardła i krtani.
  • Pyłek pszczeli – wystarczy 1 łyżkę pyłku pszczelego rozpuścić w pół szklanki letniej wody. Trzeba dokładnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką) i odstawić na kilka godzin, aby uwolniły się wszystkie cenne substancje. Taką miksturę należy pić 2 razy dziennie w czasie przeziębienia, a profilaktycznie wystarczy raz dziennie. Polecam przygotowanie mikstury wieczorem i wypicie jej rano.
  • Miód – oczywiście można go dodawać do letniej herbaty, soku czy wody albo wykorzystać w formie płukanki. Płukanka z miodu nawilży gardło. Rozpuszczamy 4 łyżeczki miodu w pół szklanki wody o temperaturze nieco wyższej niż nasze ciało, a następnie co kilka godzin płuczemy gardło roztworem. Najlepsze na gardło są miody ze spadzi z drzew iglastych oraz miód lipowy.

Uwaga! Niektórzy są uczuleni na produkty pszczele. U takich osób zaleca się dużą ostrożność i wybranie bezpieczniejszej alternatywy.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Kompleksowe działanie

Można też połączyć kilka wyżej zaproponowanych działań. Oto mój sprawdzony miks na pozbycie się bólu gardła. Bardzo ważna jest kolejność.

  1. Zatrzymanie. Tutaj idealnie sprawdzą się płukanki. W moim przypadku najlepiej działa płukanie gardła wodą utlenioną lub sodą (zależy, co mam pod ręką). Dzięki temu spowalniam proces rozwijania się choroby.
  2. Przeciwdziałanie. Teraz możemy zadziałać silniej – będziemy potrzebować roślin, czyli ziół, w postaci naparów lub olejków eterycznych. Polecam olejek tymiankowy oraz z drzewa herbacianego, które mają działanie antywirusowe, antybakteryjne, grzybobójcze i wspomagające układ immunologiczny. Potrzebujesz 2 łyżek letniej wody i 3 kropli olejku. Ten zabieg nie należy do najprzyjemniejszych, ale w moim przypadku sprawdza się doskonale. Ulgę czuć już po kilku minutach.
  3. Łagodzenie. Polecam wszystkie metody, w których jest miód. Można też połączyć miód i szałwię (czy inny napar ziołowy). Wystarczy, że zrobisz napar z szałwii, a jak ostygnie, dodasz do niego miód. Wypłucz bolące gardło lub wypij. Ta mieszanka złagodzi wszelkie podrażnienia. Pyszne i skuteczne.

O czym należy pamiętać?

Przypominam, że przy stosowaniu różnego rodzaju specyfików do płukania gardła, trzeba mieć na uwadze to, że mają one swoje ograniczenia – tak jak przy każdym innym działaniu terapeutycznym. Są to m.in. wspomniane już różnego rodzaju alergie, co jest istotne szczególnie w przypadku użycia ziół czy miodu. Nie można bagatelizować tego typu czynników, bo zamiast leczyć, staną się one dodatkowym obciążeniem dla organizmu.

Obejrzyj film na temat alergii i nietolerancji pokarmowych

Ważne jest również to, aby nie wystawiać gardła na mocną zmianę temperatur. Jeżeli wychodzimy na dwór, obowiązkowo pamiętajmy o szaliku.

To może cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Kamila Berdys
28 listopada 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

osteoporoza

Osteoporoza – jak wzmocnić kości?

Osteoporoza – każdy o niej słyszał, natomiast nie wszyscy wiedzą, że jest to trzecia w kolejności przyczyna zgonów po chorobach układu krążenia i nowotworach. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Osteoporoza to stan chorobowy…

WIĘCEJ >
produkty bezglutenowe

Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?

Osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować gluten ze swojej diety, mogą znaleźć w sklepach różne produkty bezglutenowe. Producenci wychodzą naprzeciw konsumentom i tworzą zamienniki żywności przeznaczone dla chorujących na celiakię lub borykających się z nadwrażliwością…

WIĘCEJ >
sen

Higiena snu – jak spać lepiej?

Masz trudności z zaśnięciem? Często wybudzasz się w nocy? Zdarza ci się leżeć w łóżku i czekać na sen? Rano jesteś niewyspany? Wydaje ci się, że tabletki nasenne są jedynym rozwiązaniem? Sprawdź, na czym polega…

WIĘCEJ >
rośliny psiankowate

Rośliny psiankowate – co warto o nich wiedzieć?

Jedzenie dużej ilości warzyw oraz owoców jest polecane przez dietetyków jako podstawa zdrowej diety. Należy jednak pamiętać, że nie wszystko jest czarne i białe i to, co będzie dla jednej osoby dobre, dla innej może…

WIĘCEJ >