Bataty są nie tylko smaczne, lecz także odżywcze i wszechstronne w kuchni. To świetna alternatywa dla ziemniaków – porównaniu do nich mają o wiele więcej wartości odżywczych.
Bataty to inaczej słodkie ziemniaki lub wilec ziemniaczany. Należą do rodziny powojowatych (Convolvulaceae). Pochodzą z obszarów Ameryki Środkowej i Południowej, ale rozprzestrzeniły się na całym świecie. Występują w różnych odmianach, różniących się kształtem i kolorem. Mogą być np. białe, pomarańczowe czy fioletowe. Mają słodki smak, który może się różnić w zależności od odmiany.
Bataty mogą być alternatywą dla ziemniaków i innych źródeł węglowodanów, co pozwala na różnorodność w diecie i dostarcza wielu składników odżywczych.
Co bataty w sobie kryją?
Bataty pod względem cennych wartości odżywczych przewyższają popularne ziemniaki.
Przede wszystkim są bogate w witaminę A, witaminę C, witaminę B6, kwas foliowy, potas, miedź, sód, fosfor, wapń, żelazo czy mangan. Są dobrym źródłem błonnika, który pomaga w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i może wspierać w regulacji poziomu cukru we krwi.
Poza tym znajdziemy w nim likopen, który zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także raka piersi i prostaty, oraz antocyjany, które są uważane za silne antyoksydanty.
Bataty stanowią źródło węglowodanów.
Właściwości batatów
Bataty są uważane za zdrowe ze względu na bogactwo składników odżywczych, zawartość przeciwutleniaczy i błonnika. Pomagają w utrzymaniu zdrowej skóry, zdrowych oczu, sprawnego układu pokarmowego i serca.
Ponadto słodkie ziemniaki zawierają przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten, które pomagają w ochronie organizmu przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
Składniki zawarte w batatach, takie jak witamina C i beta-karoten, mają właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie. Z kolei dzięki obecności potasu bataty mogą pomagać w regulacji ciśnienia krwi, co jest ważne dla zdrowia serca.
Ponadto warzywa te cechują się działaniem wykazującym poprawę wrażliwości tkanek na insulinę. Mimo swojej słodkiej nazwy bulwy batata jak najbardziej mogą być częścią diety diabetyków. Charakteryzują się relatywnie niskim indeksem glikemicznym, a ich systematyczne spożywanie pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi oraz obniżyć insulinooporność komórek. Bataty są też idealnym źródłem węglowodanów dla osób będących na protokole autoimmunologicznym.
Dzięki dużej zawartości błonnika i skrobi słodkie ziemniaki mają korzystny wpływ na przewód pokarmowy, przyspieszają przejście mas pokarmowych przez przewód oraz odżywiają dobre bakterie jelitowe.
Co można zrobić z batatów?
Bataty są używane na całym świecie w różnych kuchniach. Można je gotować, piec, smażyć, dusić, faszerować, grillować, a nawet spożywać na surowo. Często stanowią zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych ziemniaków ze względu na niższą kaloryczność i bogactwo składników odżywczych. Z batatów przygotujesz zupy, desery, frytki, sałatki, placki. Wiele pomysłów na dania z batatami znajdziesz w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Iwona Wierzbicka
Bataty są nie tylko smaczne, lecz także odżywcze i wszechstronne w kuchni. To świetna alternatywa dla ziemniaków – porównaniu do nich mają o wiele więcej wartości odżywczych.
Bataty to inaczej słodkie ziemniaki lub wilec ziemniaczany. Należą do rodziny powojowatych (Convolvulaceae). Pochodzą z obszarów Ameryki Środkowej i Południowej, ale rozprzestrzeniły się na całym świecie. Występują w różnych odmianach, różniących się kształtem i kolorem. Mogą być np. białe, pomarańczowe czy fioletowe. Mają słodki smak, który może się różnić w zależności od odmiany.
Bataty mogą być alternatywą dla ziemniaków i innych źródeł węglowodanów, co pozwala na różnorodność w diecie i dostarcza wielu składników odżywczych.
Co bataty w sobie kryją?
Bataty pod względem cennych wartości odżywczych przewyższają popularne ziemniaki.
Przede wszystkim są bogate w witaminę A, witaminę C, witaminę B6, kwas foliowy, potas, miedź, sód, fosfor, wapń, żelazo czy mangan. Są dobrym źródłem błonnika, który pomaga w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i może wspierać w regulacji poziomu cukru we krwi.
Poza tym znajdziemy w nim likopen, który zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także raka piersi i prostaty, oraz antocyjany, które są uważane za silne antyoksydanty.
Bataty stanowią źródło węglowodanów.
Właściwości batatów
Bataty są uważane za zdrowe ze względu na bogactwo składników odżywczych, zawartość przeciwutleniaczy i błonnika. Pomagają w utrzymaniu zdrowej skóry, zdrowych oczu, sprawnego układu pokarmowego i serca.
Ponadto słodkie ziemniaki zawierają przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten, które pomagają w ochronie organizmu przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
Składniki zawarte w batatach, takie jak witamina C i beta-karoten, mają właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie. Z kolei dzięki obecności potasu bataty mogą pomagać w regulacji ciśnienia krwi, co jest ważne dla zdrowia serca.
Ponadto warzywa te cechują się działaniem wykazującym poprawę wrażliwości tkanek na insulinę. Mimo swojej słodkiej nazwy bulwy batata jak najbardziej mogą być częścią diety diabetyków. Charakteryzują się relatywnie niskim indeksem glikemicznym, a ich systematyczne spożywanie pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi oraz obniżyć insulinooporność komórek. Bataty są też idealnym źródłem węglowodanów dla osób będących na protokole autoimmunologicznym.
Dzięki dużej zawartości błonnika i skrobi słodkie ziemniaki mają korzystny wpływ na przewód pokarmowy, przyspieszają przejście mas pokarmowych przez przewód oraz odżywiają dobre bakterie jelitowe.
Co można zrobić z batatów?
Bataty są używane na całym świecie w różnych kuchniach. Można je gotować, piec, smażyć, dusić, faszerować, grillować, a nawet spożywać na surowo. Często stanowią zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych ziemniaków ze względu na niższą kaloryczność i bogactwo składników odżywczych. Z batatów przygotujesz zupy, desery, frytki, sałatki, placki. Wiele pomysłów na dania z batatami znajdziesz w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kwasy omega-3 – ryba czy tabletka?
Czy suplementacja kwasów tłuszczowych omega-3 rozwiązuje całkowicie problem niedoborów kwasów tłuszczowych EPA i DHA? Sprawdź! Na pierwszy rzut oka sytuacja wydaje się banalnie prosta. Już jakiś czas temu naukowcy dobrze przebadali, jaki wpływ ma na…
WIĘCEJ >Jakie badania profilaktyczne warto zrobić?
Wykonywanie badań laboratoryjnych ma ogromne znaczenie, gdy zależy nam na profilaktyce chorób i kontrolowaniu tego, co dzieje się z naszym organizmie. Jeżeli już występuje jednostka chorobowa, dzięki badaniom możemy kontrolować zachodzące zmiany. Sprawdź, jakie badania…
WIĘCEJ >Likopen – co to jest i na co wpływa?
Likopen najczęściej kojarzy się z pomidorami, ale nie jest to jego jedyne źródło. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po produkty, które go zawierają. Likopen to organiczny związek chemiczny z grupy karotenoidów. Występuje w wielu owocach i…
WIĘCEJ >Dieta Paleo – dieta naszych praprzodków – dla Radia Opole
Dieta PALEO w skrócie to: mięso, ryby, owoce morza, jaja, grzyby, orzechy, warzywa, owoce, miód.
WIĘCEJ >