fbpx
logo
Szukaj
open close

Batat, maniok i ziemniak – porównanie

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Batat, maniok i ziemniak – każde z tych warzyw ma skrobię, choć różnią się zawartością. Mają też inną zawartość witamin i minerałów. Różnią się także właściwościami.

Dziś dla urozmaicenia smaku ugotowałam w jednym garnku batata, ziemniaka i maniok i zjadłam z sadzonym jajem.

Tabela wartości odżywczych (niemiecka baza danych BLS):

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-8

Maniok

Na surowo jest trujący lub po prostu zaszkodzi, a ponadto z powodu dużej ilości skrobi powinien być dobrze ugotowany. Zawiera sporo węglowodanów i niemal wszystkie są skrobią. Poza tym ma również dużo błonnika i celulozy. Może powodować wzdęcia. Ciężko się go obiera, a gotuje podobnie jak ziemniaka, choć nieco dłużej.

Batat

Słodki ziemniak. Kolor zdradza nam, że jest zasobny w witaminę A i E. Ma nieco mniej węglowodanów niż maniok, ale również sporo błonnika i celulozy, przez co może powodować wzdęcia. Szybko się gotuje. Jest dość zasobny w fruktozę i sacharozę, stąd pewnie jego słodki smak. Batat – podobnie jak maniok – jest polecany w chorobach autoimmunologicznych (AI).

Ziemniak

Z tych trzech najmniej kaloryczny i najmniej zasobny w węglowodany, zatem niesłusznie budzi postrach wśród osób na diecie odchudzającej. Ma o połowę mniej węglowodanów niż maniok. Ma najmniej celulozy i skrobi, przez co może być najlepiej tolerowany, jeśli ktoś cierpi na wzdęcia. Niestety, jest to roślina psiankowata, zatem czasami w chorobach autoimmunologicznych należy ją wyłączyć i zastąpić maniokiem czy batatem.

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-7
placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-9

Batat, maniok, ziemniak + 3 jaja sadzone:

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-10

Placki z manioku, ugotowanej komosy ryżowej i jaj

Wszystkie składniki miesza się podobnie jak placki ziemniaczane. Smakują tak jak zwykłe placki. Można podać z solą, dżemem lub śmietaną i cukrem – jeśli ktoś tęskni za smakami dzieciństwa i nie cierpi na chorobę AI.

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-1
placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-3
placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-5

Sprawdź nasze e-booki z przepisami:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Batat, maniok i ziemniak – każde z tych warzyw ma skrobię, choć różnią się zawartością. Mają też inną zawartość witamin i minerałów. Różnią się także właściwościami.

Dziś dla urozmaicenia smaku ugotowałam w jednym garnku batata, ziemniaka i maniok i zjadłam z sadzonym jajem.

Tabela wartości odżywczych (niemiecka baza danych BLS):

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-8

Maniok

Na surowo jest trujący lub po prostu zaszkodzi, a ponadto z powodu dużej ilości skrobi powinien być dobrze ugotowany. Zawiera sporo węglowodanów i niemal wszystkie są skrobią. Poza tym ma również dużo błonnika i celulozy. Może powodować wzdęcia. Ciężko się go obiera, a gotuje podobnie jak ziemniaka, choć nieco dłużej.

Batat

Słodki ziemniak. Kolor zdradza nam, że jest zasobny w witaminę A i E. Ma nieco mniej węglowodanów niż maniok, ale również sporo błonnika i celulozy, przez co może powodować wzdęcia. Szybko się gotuje. Jest dość zasobny w fruktozę i sacharozę, stąd pewnie jego słodki smak. Batat – podobnie jak maniok – jest polecany w chorobach autoimmunologicznych (AI).

Ziemniak

Z tych trzech najmniej kaloryczny i najmniej zasobny w węglowodany, zatem niesłusznie budzi postrach wśród osób na diecie odchudzającej. Ma o połowę mniej węglowodanów niż maniok. Ma najmniej celulozy i skrobi, przez co może być najlepiej tolerowany, jeśli ktoś cierpi na wzdęcia. Niestety, jest to roślina psiankowata, zatem czasami w chorobach autoimmunologicznych należy ją wyłączyć i zastąpić maniokiem czy batatem.

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-7
placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-9

Batat, maniok, ziemniak + 3 jaja sadzone:

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-10

Placki z manioku, ugotowanej komosy ryżowej i jaj

Wszystkie składniki miesza się podobnie jak placki ziemniaczane. Smakują tak jak zwykłe placki. Można podać z solą, dżemem lub śmietaną i cukrem – jeśli ktoś tęskni za smakami dzieciństwa i nie cierpi na chorobę AI.

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-1
placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-3
placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-5

Sprawdź nasze e-booki z przepisami:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
6 maja 2015

Tagi

Komentarzy: 2

  1. katka 6 maja 2015 o 12:54

    Pewnie tak, ale cudowne encebollado bez manioku nie smakuje tak samo 😉

  2. Bea 18 października 2016 o 12:07

    Skoro ziemniak ma tak mało węglowodanów, to czy placki z niego zrobione (bez dodawania mąki ziemniaczanej), będą dobrą propozycją dla IO?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Celiakia – jak ją diagnozować? (case study)

Diagnostyka celiakii nie należy do prostych. Czytamy o standardach, określonych parametrach krwi, które mogą wskazywać problem. Tymczasem okazuje się, że trudno o jednolity schemat diagnostyczny. Każdy przypadek jest inny, każda osoba może mieć inne objawy,…

WIĘCEJ >

Czy Hashimoto można wyleczyć?

Czy Hashimoto można wyleczyć? Można wprowadzić chorobę w remisję, czyli wyciszyć ją tak, aby ani objawy, ani wyniki badań na nią nie wskazywały. Jednak co do wyleczenia – tutaj świat nauki jest zgodny: nie da się…

WIĘCEJ >

Aloes – jakie ma właściwości?

Jakie właściwości ma aloes? W czym może nam pomóc? Sprawdź! Na początek kilka ciekawostek o aloesie: Znajdziemy w nim ponad 75 substancji czynnych. Jest źródłem „białego złota”, czyli minerałów ORMUS. Ma zastosowanie w stomatologii, poprawia…

WIĘCEJ >
surowa kiełbasa, kiełbasa, domowa kiełbasa

Kiełbasa dojrzewająca – co zawiera?

Boimy się surowego mięsa z powodu pasożytów, kiedy jem tatara słyszę pytanie, a co z tasiemcem? Wiele osób zjadając tatara popija wódeczką sądząc, że w ten sposób zabije jajeczka pasożyta, a może po prostu własne

WIĘCEJ >