fbpx
Szukaj
open close

Batat, maniok i ziemniak – porównanie

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Batat, maniok i ziemniak – każde z tych warzyw ma skrobię, choć różnią się zawartością. Mają też inną zawartość witamin i minerałów. Różnią się także właściwościami.

Dziś dla urozmaicenia smaku ugotowałam w jednym garnku batata, ziemniaka i maniok i zjadłam z sadzonym jajem.

Tabela wartości odżywczych (niemiecka baza danych BLS):

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-8

Maniok

Na surowo jest trujący lub po prostu zaszkodzi, a ponadto z powodu dużej ilości skrobi powinien być dobrze ugotowany. Zawiera sporo węglowodanów i niemal wszystkie są skrobią. Poza tym ma również dużo błonnika i celulozy. Może powodować wzdęcia. Ciężko się go obiera, a gotuje podobnie jak ziemniaka, choć nieco dłużej.

Batat

Słodki ziemniak. Kolor zdradza nam, że jest zasobny w witaminę A i E. Ma nieco mniej węglowodanów niż maniok, ale również sporo błonnika i celulozy, przez co może powodować wzdęcia. Szybko się gotuje. Jest dość zasobny w fruktozę i sacharozę, stąd pewnie jego słodki smak. Batat – podobnie jak maniok – jest polecany w chorobach autoimmunologicznych (AI).

Ziemniak

Z tych trzech najmniej kaloryczny i najmniej zasobny w węglowodany, zatem niesłusznie budzi postrach wśród osób na diecie odchudzającej. Ma o połowę mniej węglowodanów niż maniok. Ma najmniej celulozy i skrobi, przez co może być najlepiej tolerowany, jeśli ktoś cierpi na wzdęcia. Niestety, jest to roślina psiankowata, zatem czasami w chorobach autoimmunologicznych należy ją wyłączyć i zastąpić maniokiem czy batatem.

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-7
placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-9

Batat, maniok, ziemniak + 3 jaja sadzone:

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-10

Placki z manioku, ugotowanej komosy ryżowej i jaj

Wszystkie składniki miesza się podobnie jak placki ziemniaczane. Smakują tak jak zwykłe placki. Można podać z solą, dżemem lub śmietaną i cukrem – jeśli ktoś tęskni za smakami dzieciństwa i nie cierpi na chorobę AI.

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-1
placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-3
placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-5

Sprawdź nasze e-booki z przepisami:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Batat, maniok i ziemniak – każde z tych warzyw ma skrobię, choć różnią się zawartością. Mają też inną zawartość witamin i minerałów. Różnią się także właściwościami.

Dziś dla urozmaicenia smaku ugotowałam w jednym garnku batata, ziemniaka i maniok i zjadłam z sadzonym jajem.

Tabela wartości odżywczych (niemiecka baza danych BLS):

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-8

Maniok

Na surowo jest trujący lub po prostu zaszkodzi, a ponadto z powodu dużej ilości skrobi powinien być dobrze ugotowany. Zawiera sporo węglowodanów i niemal wszystkie są skrobią. Poza tym ma również dużo błonnika i celulozy. Może powodować wzdęcia. Ciężko się go obiera, a gotuje podobnie jak ziemniaka, choć nieco dłużej.

Batat

Słodki ziemniak. Kolor zdradza nam, że jest zasobny w witaminę A i E. Ma nieco mniej węglowodanów niż maniok, ale również sporo błonnika i celulozy, przez co może powodować wzdęcia. Szybko się gotuje. Jest dość zasobny w fruktozę i sacharozę, stąd pewnie jego słodki smak. Batat – podobnie jak maniok – jest polecany w chorobach autoimmunologicznych (AI).

Ziemniak

Z tych trzech najmniej kaloryczny i najmniej zasobny w węglowodany, zatem niesłusznie budzi postrach wśród osób na diecie odchudzającej. Ma o połowę mniej węglowodanów niż maniok. Ma najmniej celulozy i skrobi, przez co może być najlepiej tolerowany, jeśli ktoś cierpi na wzdęcia. Niestety, jest to roślina psiankowata, zatem czasami w chorobach autoimmunologicznych należy ją wyłączyć i zastąpić maniokiem czy batatem.

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-7
placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-9

Batat, maniok, ziemniak + 3 jaja sadzone:

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-10

Placki z manioku, ugotowanej komosy ryżowej i jaj

Wszystkie składniki miesza się podobnie jak placki ziemniaczane. Smakują tak jak zwykłe placki. Można podać z solą, dżemem lub śmietaną i cukrem – jeśli ktoś tęskni za smakami dzieciństwa i nie cierpi na chorobę AI.

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-1
placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-3
placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-5

Sprawdź nasze e-booki z przepisami:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
6 maja 2015

Tagi

Komentarzy: 2

  1. katka 6 maja 2015 o 12:54

    Pewnie tak, ale cudowne encebollado bez manioku nie smakuje tak samo 😉

  2. Bea 18 października 2016 o 12:07

    Skoro ziemniak ma tak mało węglowodanów, to czy placki z niego zrobione (bez dodawania mąki ziemniaczanej), będą dobrą propozycją dla IO?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

produkty bezglutenowe

Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?

Osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować gluten ze swojej diety, mogą znaleźć w sklepach różne produkty bezglutenowe. Producenci wychodzą naprzeciw konsumentom i tworzą zamienniki żywności przeznaczone dla chorujących na celiakię lub borykających się z nadwrażliwością…

WIĘCEJ >
postanowienia noworoczne, cel, dieta, odchudzanie

Jak dobrze zacząć rok? 3 ważne zasady

W życiu pewne są tylko zmiany, a więc nie unikniemy ich, a niektóre z nich wprowadzamy sami. Czy początek roku jest na to odpowiednim czasem? Właściwie każdy moment może być dobry lub zły – wszystko…

WIĘCEJ >
jak poprawić pracę jelit

Jak poprawić pracę jelit?

Iwona Wierzbicka dla Magazyn Strefa Trenera o różnych dolegliwościach jelitowych oraz najczęstszych przyczynach, które je wywołują. Od złych nawyków żywieniowych po najbardziej ukryte nietolerancje pokarmowe.

WIĘCEJ >

Czy warto jeść buraki? (przepis na zakwas)

Sezon na buraki trwa cały rok, bo odpowiednio przechowywane mogą spokojnie przetrwać całą jesień i zimę. Ponadto są to warzywa lokalne – z naszej strefy klimatycznej i bez problemu można je dostać w sklepie. A…

WIĘCEJ >