fbpx
Szukaj
open close

Bakłażan – czego o nim nie wiesz?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
bakłażan

Ze względu na swoje właściwości, jak i kulinarne walory bakłażan jest chętnie wykorzystywany do przygotowania różnych dań. Sprawdź, co warto o nim wiedzieć.

Bakłażan nazywany jest też oberżyną, psianką podłużną czy nawet gruszką miłosną. Choć jest uważany za warzywo, w rzeczywistości jest owocem. Podobnie jak ziemniak, pomidor czy papryka jest rośliną psiankowatą. Rośliny te zawierają glikoalkaloidy oraz lektyny i z tego powodu niektórzy powinny unikać ich spożycia. Dotyczy to m.in. osób cierpiących na choroby autoimmunizacyjne, a więc takich, których organizm atakuje własne narządy lub tkanki, co dzieje się np. w chorobie Hashimoto.

Bakłażan pochodzi z Indii, a w Europie jego uprawę spopularyzowali Włosi. Najbardziej znana jest jego ciemnofioletowa odmiana, ale roślina ta może mieć też inny kolor – biały, zielony, czerwony czy czarny. Sezon na bakłażany trwa od sierpnia do października.

Co kryje w sobie bakłażan?

Bakłażan w ponad 90% składa się z wody. Nie oznacza to jednak, że nie znajdziemy w nim nic wartościowego. Jest on przede wszystkim źródłem błonnika, a ten reguluje pracę układu pokarmowego i sprzyja odchudzaniu. Poza tym zawiera witaminę C, witaminę K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także minerały, takie jak potas, fosfor, wapń, mangan, żelazo. Bakłażan to również bogactwo kwasu chlorogenowego, który słynie ze swoich silnych właściwości przeciwutleniających. Z kolei charakterystyczna skórka bakłażana zawiera antocyjany, które również działają antyutleniajaco.

Bakłażan – właściwości

Bakłażan m.in.:

  • wspomaga pracę jelit;
  • pomaga przy problemach z zaparciami;
  • ma właściwości detoksykacyjne;
  • chroni układ krążenia (to za sprawą flawonoidów i potasu);
  • wspomaga odchudzanie (jest niskokaloryczny);
  • pomaga w budowaniu silnych kości.

Zastosowanie w kuchni

Bakłażan to składnik wielu dań, takich jak ratatouille czy musaka. Świetnie pasuje też jako dodatek do mięs, makaronów czy leczo. Można z niego zrobić pastę albo przekąskę na przyjęcie. Najlepiej smakuje w formie pieczonej lub grillowanej. (W e-booku „Przekąski na imprezę” znajdziesz przepis na grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami oraz rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich).

Co ciekawe, bakłażan jest uznawany za afrodyzjak. To za sprawą zawartości argininy, która działa pozytywnie na naczynia krwionośne, co przekłada się na lepsze ukrwienie narządów płciowych i pobudzenie popędu seksualnego. Idealnie nadaje się więc jako dodatek do kolacji dla dwojga.

O czym warto pamiętać?

  • Bakłażan jest ciężkostrawny, więc powinny uważać na niego osoby z problemami z układem pokarmowym.
  • Roślina ta nie nadaje się do jedzenia na surowo – zawiera glikoalkaloidy, które powodują zaburzenia neurologiczne i żołądkowo-jelitowe.

Sprawdź przepisy na dania z bakłażanem w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Ze względu na swoje właściwości, jak i kulinarne walory bakłażan jest chętnie wykorzystywany do przygotowania różnych dań. Sprawdź, co warto o nim wiedzieć.

Bakłażan nazywany jest też oberżyną, psianką podłużną czy nawet gruszką miłosną. Choć jest uważany za warzywo, w rzeczywistości jest owocem. Podobnie jak ziemniak, pomidor czy papryka jest rośliną psiankowatą. Rośliny te zawierają glikoalkaloidy oraz lektyny i z tego powodu niektórzy powinny unikać ich spożycia. Dotyczy to m.in. osób cierpiących na choroby autoimmunizacyjne, a więc takich, których organizm atakuje własne narządy lub tkanki, co dzieje się np. w chorobie Hashimoto.

Bakłażan pochodzi z Indii, a w Europie jego uprawę spopularyzowali Włosi. Najbardziej znana jest jego ciemnofioletowa odmiana, ale roślina ta może mieć też inny kolor – biały, zielony, czerwony czy czarny. Sezon na bakłażany trwa od sierpnia do października.

Co kryje w sobie bakłażan?

Bakłażan w ponad 90% składa się z wody. Nie oznacza to jednak, że nie znajdziemy w nim nic wartościowego. Jest on przede wszystkim źródłem błonnika, a ten reguluje pracę układu pokarmowego i sprzyja odchudzaniu. Poza tym zawiera witaminę C, witaminę K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także minerały, takie jak potas, fosfor, wapń, mangan, żelazo. Bakłażan to również bogactwo kwasu chlorogenowego, który słynie ze swoich silnych właściwości przeciwutleniających. Z kolei charakterystyczna skórka bakłażana zawiera antocyjany, które również działają antyutleniajaco.

Bakłażan – właściwości

Bakłażan m.in.:

  • wspomaga pracę jelit;
  • pomaga przy problemach z zaparciami;
  • ma właściwości detoksykacyjne;
  • chroni układ krążenia (to za sprawą flawonoidów i potasu);
  • wspomaga odchudzanie (jest niskokaloryczny);
  • pomaga w budowaniu silnych kości.

Zastosowanie w kuchni

Bakłażan to składnik wielu dań, takich jak ratatouille czy musaka. Świetnie pasuje też jako dodatek do mięs, makaronów czy leczo. Można z niego zrobić pastę albo przekąskę na przyjęcie. Najlepiej smakuje w formie pieczonej lub grillowanej. (W e-booku „Przekąski na imprezę” znajdziesz przepis na grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami oraz rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich).

Co ciekawe, bakłażan jest uznawany za afrodyzjak. To za sprawą zawartości argininy, która działa pozytywnie na naczynia krwionośne, co przekłada się na lepsze ukrwienie narządów płciowych i pobudzenie popędu seksualnego. Idealnie nadaje się więc jako dodatek do kolacji dla dwojga.

O czym warto pamiętać?

  • Bakłażan jest ciężkostrawny, więc powinny uważać na niego osoby z problemami z układem pokarmowym.
  • Roślina ta nie nadaje się do jedzenia na surowo – zawiera glikoalkaloidy, które powodują zaburzenia neurologiczne i żołądkowo-jelitowe.

Sprawdź przepisy na dania z bakłażanem w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
29 sierpnia 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Batat, maniok i ziemniak – porównanie

Ziemniak - najmniej kaloryczny i najmniej zasobny w węglowodany, zatem niesłusznie się go osoby odchudzające boją. Ma o połowę mniej węglowodanów niż maniok. Ma najmniej celulozy i skrobi przez co może być najlepiej tolerowany jeśli

WIĘCEJ >

Dlaczego sportowiec powinien dbać o dietę?

Często można się spotkać ze stwierdzeniem, że skoro ktoś jest sportowcem, to spali praktycznie wszystko to, co zje, dlatego nie musi się tak pilnować. Jest w tym ziarno prawdy, ponieważ zawodowi sportowcy faktycznie bardzo często,…

WIĘCEJ >
uziemianie

Uziemianie – na czym polega?

Na czym polega uziemianie i co ono daje? Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie ma ta prosta i przyjemna metoda. Uziemianie to nic innego, jak postawienie gołych stóp na ziemi (trawie czy piasku) – można po…

WIĘCEJ >

Orzechy pekan – dlaczego warto je jeść?

Orzechy pekan to nie tylko smaczna przekąska, ale również bogate źródło wartości odżywczych. Ich regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, poniżej przedstawimy najważniejsze z nich: Bogactwo składników odżywczych orzechów pekan Orzechy pekan są bogate…

WIĘCEJ >