Ze względu na swoje właściwości, jak i kulinarne walory bakłażan jest chętnie wykorzystywany do przygotowania różnych dań. Sprawdź, co warto o nim wiedzieć.
Bakłażan nazywany jest też oberżyną, psianką podłużną czy nawet gruszką miłosną. Choć jest uważany za warzywo, w rzeczywistości jest owocem. Podobnie jak ziemniak, pomidor czy papryka jest rośliną psiankowatą. Rośliny te zawierają glikoalkaloidy oraz lektyny i z tego powodu niektórzy powinny unikać ich spożycia. Dotyczy to m.in. osób cierpiących na choroby autoimmunizacyjne, a więc takich, których organizm atakuje własne narządy lub tkanki, co dzieje się np. w chorobie Hashimoto.
Bakłażan pochodzi z Indii, a w Europie jego uprawę spopularyzowali Włosi. Najbardziej znana jest jego ciemnofioletowa odmiana, ale roślina ta może mieć też inny kolor – biały, zielony, czerwony czy czarny. Sezon na bakłażany trwa od sierpnia do października.
Co kryje w sobie bakłażan?
Bakłażan w ponad 90% składa się z wody. Nie oznacza to jednak, że nie znajdziemy w nim nic wartościowego. Jest on przede wszystkim źródłem błonnika, a ten reguluje pracę układu pokarmowego i sprzyja odchudzaniu. Poza tym zawiera witaminę C, witaminę K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także minerały, takie jak potas, fosfor, wapń, mangan, żelazo. Bakłażan to również bogactwo kwasu chlorogenowego, który słynie ze swoich silnych właściwości przeciwutleniających. Z kolei charakterystyczna skórka bakłażana zawiera antocyjany, które również działają antyutleniajaco.
Bakłażan – właściwości
Bakłażan m.in.:
- wspomaga pracę jelit;
- pomaga przy problemach z zaparciami;
- ma właściwości detoksykacyjne;
- chroni układ krążenia (to za sprawą flawonoidów i potasu);
- wspomaga odchudzanie (jest niskokaloryczny);
- pomaga w budowaniu silnych kości.
Zastosowanie w kuchni
Bakłażan to składnik wielu dań, takich jak ratatouille czy musaka. Świetnie pasuje też jako dodatek do mięs, makaronów czy leczo. Można z niego zrobić pastę albo przekąskę na przyjęcie. Najlepiej smakuje w formie pieczonej lub grillowanej. (W e-booku „Przekąski na imprezę” znajdziesz przepis na grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami oraz rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich).
Co ciekawe, bakłażan jest uznawany za afrodyzjak. To za sprawą zawartości argininy, która działa pozytywnie na naczynia krwionośne, co przekłada się na lepsze ukrwienie narządów płciowych i pobudzenie popędu seksualnego. Idealnie nadaje się więc jako dodatek do kolacji dla dwojga.
O czym warto pamiętać?
- Bakłażan jest ciężkostrawny, więc powinny uważać na niego osoby z problemami z układem pokarmowym.
- Roślina ta nie nadaje się do jedzenia na surowo – zawiera glikoalkaloidy, które powodują zaburzenia neurologiczne i żołądkowo-jelitowe.
Sprawdź przepisy na dania z bakłażanem w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Iwona Wierzbicka
Ze względu na swoje właściwości, jak i kulinarne walory bakłażan jest chętnie wykorzystywany do przygotowania różnych dań. Sprawdź, co warto o nim wiedzieć.
Bakłażan nazywany jest też oberżyną, psianką podłużną czy nawet gruszką miłosną. Choć jest uważany za warzywo, w rzeczywistości jest owocem. Podobnie jak ziemniak, pomidor czy papryka jest rośliną psiankowatą. Rośliny te zawierają glikoalkaloidy oraz lektyny i z tego powodu niektórzy powinny unikać ich spożycia. Dotyczy to m.in. osób cierpiących na choroby autoimmunizacyjne, a więc takich, których organizm atakuje własne narządy lub tkanki, co dzieje się np. w chorobie Hashimoto.
Bakłażan pochodzi z Indii, a w Europie jego uprawę spopularyzowali Włosi. Najbardziej znana jest jego ciemnofioletowa odmiana, ale roślina ta może mieć też inny kolor – biały, zielony, czerwony czy czarny. Sezon na bakłażany trwa od sierpnia do października.
Co kryje w sobie bakłażan?
Bakłażan w ponad 90% składa się z wody. Nie oznacza to jednak, że nie znajdziemy w nim nic wartościowego. Jest on przede wszystkim źródłem błonnika, a ten reguluje pracę układu pokarmowego i sprzyja odchudzaniu. Poza tym zawiera witaminę C, witaminę K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także minerały, takie jak potas, fosfor, wapń, mangan, żelazo. Bakłażan to również bogactwo kwasu chlorogenowego, który słynie ze swoich silnych właściwości przeciwutleniających. Z kolei charakterystyczna skórka bakłażana zawiera antocyjany, które również działają antyutleniajaco.
Bakłażan – właściwości
Bakłażan m.in.:
- wspomaga pracę jelit;
- pomaga przy problemach z zaparciami;
- ma właściwości detoksykacyjne;
- chroni układ krążenia (to za sprawą flawonoidów i potasu);
- wspomaga odchudzanie (jest niskokaloryczny);
- pomaga w budowaniu silnych kości.
Zastosowanie w kuchni
Bakłażan to składnik wielu dań, takich jak ratatouille czy musaka. Świetnie pasuje też jako dodatek do mięs, makaronów czy leczo. Można z niego zrobić pastę albo przekąskę na przyjęcie. Najlepiej smakuje w formie pieczonej lub grillowanej. (W e-booku „Przekąski na imprezę” znajdziesz przepis na grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami oraz rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich).
Co ciekawe, bakłażan jest uznawany za afrodyzjak. To za sprawą zawartości argininy, która działa pozytywnie na naczynia krwionośne, co przekłada się na lepsze ukrwienie narządów płciowych i pobudzenie popędu seksualnego. Idealnie nadaje się więc jako dodatek do kolacji dla dwojga.
O czym warto pamiętać?
- Bakłażan jest ciężkostrawny, więc powinny uważać na niego osoby z problemami z układem pokarmowym.
- Roślina ta nie nadaje się do jedzenia na surowo – zawiera glikoalkaloidy, które powodują zaburzenia neurologiczne i żołądkowo-jelitowe.
Sprawdź przepisy na dania z bakłażanem w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Batat, maniok i ziemniak – porównanie
Ziemniak - najmniej kaloryczny i najmniej zasobny w węglowodany, zatem niesłusznie się go osoby odchudzające boją. Ma o połowę mniej węglowodanów niż maniok. Ma najmniej celulozy i skrobi przez co może być najlepiej tolerowany jeśli
WIĘCEJ >Dlaczego sportowiec powinien dbać o dietę?
Często można się spotkać ze stwierdzeniem, że skoro ktoś jest sportowcem, to spali praktycznie wszystko to, co zje, dlatego nie musi się tak pilnować. Jest w tym ziarno prawdy, ponieważ zawodowi sportowcy faktycznie bardzo często,…
WIĘCEJ >Uziemianie – na czym polega?
Na czym polega uziemianie i co ono daje? Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie ma ta prosta i przyjemna metoda. Uziemianie to nic innego, jak postawienie gołych stóp na ziemi (trawie czy piasku) – można po…
WIĘCEJ >Orzechy pekan – dlaczego warto je jeść?
Orzechy pekan to nie tylko smaczna przekąska, ale również bogate źródło wartości odżywczych. Ich regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, poniżej przedstawimy najważniejsze z nich: Bogactwo składników odżywczych orzechów pekan Orzechy pekan są bogate…
WIĘCEJ >