Arsen to niebezpieczny pierwiastek, który może występować w żywności jako zanieczyszczenie lub składnik naturalny. Sprawdź, jakich produktów unikać.
Arsen (As) to pierwiastek półmetaliczny, który występuje w przyrodzie w różnych formach, z których najważniejsze to arsen trójtlenowy (As2O3) i arsen pięciotlenowy (As2O5). Arsen jest toksycznym związkiem i może być niebezpieczny dla zdrowia ludzi, jeśli są oni narażeni na nadmierną ekspozycję.
Dlaczego arsen jest szkodliwy?
Ekspozycja na arsen jest związana z rakiem skóry, płuc, pęcherza, wątroby, nerek i trzustki oraz chorobami sercowo-naczyniowymi, neuronalnymi i innymi. Przewlekłe narażenie na arsen może powodować choroby układu oddechowego, niedokrwistość, neuropatię obwodową i zaburzenia naczyń obwodowych.
Według Amerykańskiej Agencji ds. Rejestru Substancji Toksycznych i Chorób arsen jest jedną z najważniejszych substancji trujących. Od dawna zajmuje on pierwsze miejsce na tej liście ze względu na swoje szerokie zastosowanie oraz szkodliwy wpływ na zdrowie.
Przede wszystkim arsen:
- jest toksyczny i może powodować szereg negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak uszkodzenie narządów, problemy neurologiczne, choroby nowotworowe i problemy skórne;
- może przyczyniać się do rozwoju nowotworów, takich jak rak płuc, rak skóry i rak pęcherza moczowego;
- występujący w nadmiarze w organizmie może wpływać na układ nerwowy, co prowadzi do problemów z funkcjonowaniem mózgu i nerwów;
- może powodować zmiany skórne, takie jak zaczerwienienie, łuszczenie się skóry i owrzodzenia.
W czym jest dużo arsenu?
Kiedy spożywamy arsen wraz z jedzeniem, wchłania się on przez jelito cienkie i przechodzi do wątroby. Tam ulega przekształceniu i jest usuwany z organizmu głównie przez mocz, a w mniejszym stopniu – przez kał oraz pot. Część arsenu zatrzymuje się w kościach, nerkach, wątrobie czy tkankach, które zawierają keratynę (takich jak włosy, paznokcie, skóra i błona śluzowa przewodu pokarmowego).
Arsen może występować w żywności jako zanieczyszczenie lub jako składnik naturalny. Główne źródła arsenu w diecie obejmują takie produkty, jak:
- woda pitna (jako zanieczyszczenie, szczególnie w obszarach, gdzie gleba zawiera naturalne złoża arsenu);
- ryby i owoce morza;
- ryż;
- wino;
- piwo;
- brukselka.
Problematyczne mogą być też warzywa i produkty zbożowe uprawiane w obszarach z zanieczyszczoną glebą.
Należy pamiętać, że problemy powoduje nie tylko jednorazowa duża dawka toksyn, lecz także przewlekłe narażenie na niską dawkę.
Więcej na temat arsenu oraz tabelę z produktami zawierającymi dużą ilość tego pierwiastka znajdziesz w e-booku „Arsen. Lista produktów z wysoką zawartością arsenu”.
Autor
Iwona Wierzbicka
Arsen to niebezpieczny pierwiastek, który może występować w żywności jako zanieczyszczenie lub składnik naturalny. Sprawdź, jakich produktów unikać.
Arsen (As) to pierwiastek półmetaliczny, który występuje w przyrodzie w różnych formach, z których najważniejsze to arsen trójtlenowy (As2O3) i arsen pięciotlenowy (As2O5). Arsen jest toksycznym związkiem i może być niebezpieczny dla zdrowia ludzi, jeśli są oni narażeni na nadmierną ekspozycję.
Dlaczego arsen jest szkodliwy?
Ekspozycja na arsen jest związana z rakiem skóry, płuc, pęcherza, wątroby, nerek i trzustki oraz chorobami sercowo-naczyniowymi, neuronalnymi i innymi. Przewlekłe narażenie na arsen może powodować choroby układu oddechowego, niedokrwistość, neuropatię obwodową i zaburzenia naczyń obwodowych.
Według Amerykańskiej Agencji ds. Rejestru Substancji Toksycznych i Chorób arsen jest jedną z najważniejszych substancji trujących. Od dawna zajmuje on pierwsze miejsce na tej liście ze względu na swoje szerokie zastosowanie oraz szkodliwy wpływ na zdrowie.
Przede wszystkim arsen:
- jest toksyczny i może powodować szereg negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak uszkodzenie narządów, problemy neurologiczne, choroby nowotworowe i problemy skórne;
- może przyczyniać się do rozwoju nowotworów, takich jak rak płuc, rak skóry i rak pęcherza moczowego;
- występujący w nadmiarze w organizmie może wpływać na układ nerwowy, co prowadzi do problemów z funkcjonowaniem mózgu i nerwów;
- może powodować zmiany skórne, takie jak zaczerwienienie, łuszczenie się skóry i owrzodzenia.
W czym jest dużo arsenu?
Kiedy spożywamy arsen wraz z jedzeniem, wchłania się on przez jelito cienkie i przechodzi do wątroby. Tam ulega przekształceniu i jest usuwany z organizmu głównie przez mocz, a w mniejszym stopniu – przez kał oraz pot. Część arsenu zatrzymuje się w kościach, nerkach, wątrobie czy tkankach, które zawierają keratynę (takich jak włosy, paznokcie, skóra i błona śluzowa przewodu pokarmowego).
Arsen może występować w żywności jako zanieczyszczenie lub jako składnik naturalny. Główne źródła arsenu w diecie obejmują takie produkty, jak:
- woda pitna (jako zanieczyszczenie, szczególnie w obszarach, gdzie gleba zawiera naturalne złoża arsenu);
- ryby i owoce morza;
- ryż;
- wino;
- piwo;
- brukselka.
Problematyczne mogą być też warzywa i produkty zbożowe uprawiane w obszarach z zanieczyszczoną glebą.
Należy pamiętać, że problemy powoduje nie tylko jednorazowa duża dawka toksyn, lecz także przewlekłe narażenie na niską dawkę.
Więcej na temat arsenu oraz tabelę z produktami zawierającymi dużą ilość tego pierwiastka znajdziesz w e-booku „Arsen. Lista produktów z wysoką zawartością arsenu”.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zasada 80/20 w diecie – na czym polega?
„Należy jeść z rozsądkiem” – często słyszymy to od specjalistów. Niby wiesz, co wybrać do jedzenia, ale nie do końca jest to zrozumiałe. W takim podejściu do żywienia dobrze sprawdza się zasada 80/20. O co…
WIĘCEJ >Dendroterapia – czy przytulanie drzew ma sens?
Badania naukowe potwierdzają pozytywny wpływ drzew na samopoczucie i zdrowie człowieka. Drzewa emitują subtelną energię, która działa na organizm kojąco, przeciwbólowo, przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Dendroterapia, czyli przytulanie drzew, jest sposobem na czerpanie korzyści z tej…
WIĘCEJ >Pasożyty, koinfekcje – jak się leczyć?
Sprawdź, co warto wiedzieć na temat leczenia pasożytów czy infekcji wewnątrzkomórkowych (np. Borrelia, Chlamydia pneumoniae, Bartonella). Przede wszystkim w tej sytuacji leczeniem powinien zająć się lekarz specjalista, np. parazytolog. Leczenie często musi objąć całą rodzinę…
WIĘCEJ >Hashimoto: co pić, a czego unikać?
Co pić, a czego lepiej unikać, jeśli borykamy się z chorobą Hashimoto? Sprawdź, po jakie napoje najlepiej sięgać. Woda Woda jest oczywiście najbardziej wskazana. Należy pić minimum 1,5 l wody dziennie. Im wyższa masa ciała,…
WIĘCEJ >