fbpx
Szukaj
open close

Arbuz – dlaczego warto go jeść?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
arbuz

Arbuz – świetnie smakuje, ale przede wszystkim orzeźwia, gasi pragnienie i nawadnia organizm. W końcu składa się w ponad 90% z wody, ale to nie znaczy, że nie zawiera żadnych cennych składników. Sprawdź, co w nim możemy znaleźć.

Arbuz to jedno z najbardziej orzeźwiających letnich owoców. Ze swoją soczystą, czerwoną pulpą i słodkim smakiem jest nie tylko pyszną przekąską, lecz także źródłem wielu cennych składników. Znajdziemy w nim m.in. witaminy: A, z grupy B (B1, B2, B6), C, E, a także minerały, takie jak: miedź, żelazo, mangan, potas, wapń, fosfor czy magnez. Poza tym arbuz jest bogactwem błonnika, przeciwutleniaczy (m.in. takich jak likopen, beta-karoten, luteina) czy aminokwasów (cytrulina).

Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Arbuz – właściwości

Jego charakterystyczną cechą jest wysoka zawartość wody. Składa się z niej w około 90%, co sprawia, że doskonale nawadnia w gorące dni. Spożywanie arbuzów może zapobiegać odwodnieniu.

Arbuz jest źródłem witaminy C, która pełni ważną rolę we wspieraniu układu odpornościowego. Witamina C jest też silnym przeciwutleniaczem. Pomaga on w ochronie organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.

Zawarty w arbuzie likopen, który jest odpowiedzialny za jego czerwony kolor, może pomagać w ochronie przed niektórymi rodzajami nowotworów i chorobami serca. Zdrowie serca wspomagają też zawarte w arbuzie aminokwasy, np. cytrulina. Pomaga ona w rozszerzaniu naczyń krwionośnych, co poprawia przepływ krwi i obniża jej ciśnienie.

Arbuz zawiera też naturalne składniki, które wykazują działanie przeciwzapalne. Badania sugerują, że spożycie arbuza może pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych w organizmie i łagodzeniu objawów związanych z chorobami przewlekłymi.

Owoc ten świetnie sprawdzi się w diecie osób, które chciałyby zrzucić kilka kilogramów. Arbuz jest niskokaloryczny, a zawarty w nim błonnik może przyczynić się do utrzymania prawidłowej funkcji jelit i regulacji poziomu cukru we krwi.

Ponadto arbuz działa moczopędnie, przyspiesza trawienie, wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu we krwi czy opóźnia proces starzenia się skóry.

Prozdrowotne działanie wykazują też pestki arbuza, a konkretnie sporządzany z nich olejek. Pestki arbuza nie są niejadalne, więc nie trzeba się martwić, jeśli nie udało nam się ich usunąć.

Arbuz w kuchni

Arbuz świetnie sprawdzi się jako przekąska, ale można też zrobić z niego koktajl albo sałatkę, co przyniesie orzeźwienie w upalne dni. Pamiętajmy jednak, żeby przed krojeniem go dokładnie umyć.

Tu znajdziesz kilka pomysłów na to, co można zrobić z arbuza.

Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Arbuz – świetnie smakuje, ale przede wszystkim orzeźwia, gasi pragnienie i nawadnia organizm. W końcu składa się w ponad 90% z wody, ale to nie znaczy, że nie zawiera żadnych cennych składników. Sprawdź, co w nim możemy znaleźć.

Arbuz to jedno z najbardziej orzeźwiających letnich owoców. Ze swoją soczystą, czerwoną pulpą i słodkim smakiem jest nie tylko pyszną przekąską, lecz także źródłem wielu cennych składników. Znajdziemy w nim m.in. witaminy: A, z grupy B (B1, B2, B6), C, E, a także minerały, takie jak: miedź, żelazo, mangan, potas, wapń, fosfor czy magnez. Poza tym arbuz jest bogactwem błonnika, przeciwutleniaczy (m.in. takich jak likopen, beta-karoten, luteina) czy aminokwasów (cytrulina).

Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Arbuz – właściwości

Jego charakterystyczną cechą jest wysoka zawartość wody. Składa się z niej w około 90%, co sprawia, że doskonale nawadnia w gorące dni. Spożywanie arbuzów może zapobiegać odwodnieniu.

Arbuz jest źródłem witaminy C, która pełni ważną rolę we wspieraniu układu odpornościowego. Witamina C jest też silnym przeciwutleniaczem. Pomaga on w ochronie organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.

Zawarty w arbuzie likopen, który jest odpowiedzialny za jego czerwony kolor, może pomagać w ochronie przed niektórymi rodzajami nowotworów i chorobami serca. Zdrowie serca wspomagają też zawarte w arbuzie aminokwasy, np. cytrulina. Pomaga ona w rozszerzaniu naczyń krwionośnych, co poprawia przepływ krwi i obniża jej ciśnienie.

Arbuz zawiera też naturalne składniki, które wykazują działanie przeciwzapalne. Badania sugerują, że spożycie arbuza może pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych w organizmie i łagodzeniu objawów związanych z chorobami przewlekłymi.

Owoc ten świetnie sprawdzi się w diecie osób, które chciałyby zrzucić kilka kilogramów. Arbuz jest niskokaloryczny, a zawarty w nim błonnik może przyczynić się do utrzymania prawidłowej funkcji jelit i regulacji poziomu cukru we krwi.

Ponadto arbuz działa moczopędnie, przyspiesza trawienie, wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu we krwi czy opóźnia proces starzenia się skóry.

Prozdrowotne działanie wykazują też pestki arbuza, a konkretnie sporządzany z nich olejek. Pestki arbuza nie są niejadalne, więc nie trzeba się martwić, jeśli nie udało nam się ich usunąć.

Arbuz w kuchni

Arbuz świetnie sprawdzi się jako przekąska, ale można też zrobić z niego koktajl albo sałatkę, co przyniesie orzeźwienie w upalne dni. Pamiętajmy jednak, żeby przed krojeniem go dokładnie umyć.

Tu znajdziesz kilka pomysłów na to, co można zrobić z arbuza.

Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
4 lipca 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Grasica – co z nią zrobić?

Grasica zalicza się do podrobów. Jest to organ dokrewny młodych ssaków, który zanika wraz z wiekiem. U ludzi grasica zaczyna się zmniejszać i zanikać po 3. roku życia. Jest ona odpowiedzialna za wzrost, zdolności rozrodcze…

WIĘCEJ >

Jedzenie na mieście – co trzeba wiedzieć?

Idziecie do restauracji na obiad.Informujecie kelnera, że nie jecie glutenu, nabiału i strączków, zadowoleni czekacie na swój bezpieczny posiłek... żeby to było takie proste, jak sobie wyobrażacie jedzenie na mieście ...

WIĘCEJ >

Przekąski na imprezę – 15 pomysłów

Na sylwestra, urodziny czy po prostu domówkę – te przekąski na pewno przypadną do gustu twoim gościom. Sprawdź nasze propozycje na szybkie i smaczne dania. Spring rolls (sajgonki) Składniki: Sajgonki: pierś kurczaka (200 g) pietruszka…

WIĘCEJ >

Czym są choroby autoimmunologiczne?

Jakie są najczęstsze choroby autoimmunologiczne? Skąd się one biorą? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Do choroby autoimmunologicznej dochodzi wtedy, gdy układ odpornościowy zaczyna źle funkcjonować i reaguje na własne komórki, czyli zamiast chronić…

WIĘCEJ >