
Reakcje alergiczne, takie jak katar sienny, wypryski czy astma, to następstwo stanu zapalnego. Z kolei ten jest normalną reakcją obronną organizmu. Sprawdź, jaki wpływ na alergie ma właściwa dieta.
Alergie to przykład przewlekłego zapalenia, w przypadku którego w warunkach nietolerancji pewnych składników żywieniowych, stresu czy problemów z trawieniem dochodzi do pobudzenia układu odpornościowego. W rezultacie pojawia się reakcja zapalna, która obejmuje skórę, oczy, nos lub drogi oddechowe.
Właściwe odżywianie się i stosowanie odpowiednich preparatów pozwala ograniczyć dolegliwości.
Kilka rad dla zdrowia
Wyklucz alergen
Przede wszystkim sprawdź, na co masz reakcje alergiczne, a następnie wyklucz alergen i ewentualnie produkty, które się krzyżują.
Unikaj
Usuń z diety słodycze, sztuczne substancje słodzone, wszystkie słodkie przekąski oraz słodzone napoje gazowane. Z badań wynika, że cukry osłabiają funkcjonowanie układu odpornościowego. Nadmiar cukru sprzyja też rozwojowi drożdży, które mogą nasilać reakcje alergiczne.

Sprawdź: Alergie i nietolerancje pokarmowe
Usuń z diety również produkty rafinowane, żywność przetworzoną, fast foody oraz jedzenie „śmieciowe”, tzw. gotowce. Zrezygnuj z alkoholu, bo silnie osłabia funkcjonowanie układu odpornościowego. Dla alergików niekorzystny będzie również nabiał, ponieważ sprzyja produkcji śluzu.
Ogranicz
Ogranicz sięganie po kawę, herbatę i energetyki, a najlepiej wyklucz te produkty na stałe ze swojego codziennego jadłospisu (zwłaszcza napoje energetyczne).
Zadbaj o swoją dietę
Dbaj o odpowiednią podaż białka w diecie. Ma ono ogromne znaczenie dla optymalnego funkcjonowania układu odpornościowego. Do jego najlepszych źródeł należą ryby, mięso (mniej przetworzone, jak np.: kaczka, gęś, cielęcina, baranina). Aby wzmocnić układ odpornościowy, pamiętaj też o systematycznym sięganiu po owoce i warzywa. Wprowadź do diety egzogenne kwasy tłuszczowe, które występują m.in. w tłuszczu rybim. Mają one działanie przeciwzapalne i łagodzą przebieg alergii.
Dbaj o trawienie
Pamiętaj o odpowiednim trawieniu. Jedz w ciszy i spokoju, długo przeżuwaj, nie popijaj w trakcie posiłku. Kłopoty z trawieniem wiążą się z utrudnionym usuwaniem toksyn i ograniczają wchłanianie składników odżywczych. Wiele reakcji alergicznych udaje się wyeliminować w momencie, gdy pokarm jest trawiony w całości. Niezwykle ważną rolę odgrywa odpowiednio dopasowany system żywieniowy. Warto rozpocząć współpracę z dietetykiem, który zadba o odpowiedni jadłospis, tak aby proces zdrowienia przebiegał sprawniej.
Co jeszcze może być pomocne?
Skuteczny przy dolegliwościach alergicznych jest olej z czarnuszki. Wystarczy pić go dwa razy dziennie. Jego smak jest dość specyficzny, więc jeśli nie uda nam się wypijać go na czczo, można zrobić to w trakcie posiłku lub po prostu dodać go do ulubionych potraw.
Sprawdź nasz „Poradnik alergika”
Pomocne mogą być również zioła wspomagające trawienie (np. korzeń mniszka), a także zioła wzmacniające odporność (np. traganek, czosnek) lub wyciszające układ nerwowy (np. melisa). Oczywiście, aby je wprowadzić do diety trzeba mieć pewność, że nam nie zaszkodzą, więc w pierwszej kolejności trzeba zrobić odpowiednie badania.
Styl życia też ma znaczenie
Walcz ze stresem i wysokim poziomem emocji, ponieważ to osłabia odporność, a tym samym zwiększa podatność na alergie. Pamiętaj też o równowadze. Sen i relaks to twoi najlepsi przyjaciele w walce z alergiami, bo wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego.
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor

Kamila Berdys
Reakcje alergiczne, takie jak katar sienny, wypryski czy astma, to następstwo stanu zapalnego. Z kolei ten jest normalną reakcją obronną organizmu. Sprawdź, jaki wpływ na alergie ma właściwa dieta.
Alergie to przykład przewlekłego zapalenia, w przypadku którego w warunkach nietolerancji pewnych składników żywieniowych, stresu czy problemów z trawieniem dochodzi do pobudzenia układu odpornościowego. W rezultacie pojawia się reakcja zapalna, która obejmuje skórę, oczy, nos lub drogi oddechowe.
Właściwe odżywianie się i stosowanie odpowiednich preparatów pozwala ograniczyć dolegliwości.
Kilka rad dla zdrowia
Wyklucz alergen
Przede wszystkim sprawdź, na co masz reakcje alergiczne, a następnie wyklucz alergen i ewentualnie produkty, które się krzyżują.
Unikaj
Usuń z diety słodycze, sztuczne substancje słodzone, wszystkie słodkie przekąski oraz słodzone napoje gazowane. Z badań wynika, że cukry osłabiają funkcjonowanie układu odpornościowego. Nadmiar cukru sprzyja też rozwojowi drożdży, które mogą nasilać reakcje alergiczne.

Sprawdź: Alergie i nietolerancje pokarmowe
Usuń z diety również produkty rafinowane, żywność przetworzoną, fast foody oraz jedzenie „śmieciowe”, tzw. gotowce. Zrezygnuj z alkoholu, bo silnie osłabia funkcjonowanie układu odpornościowego. Dla alergików niekorzystny będzie również nabiał, ponieważ sprzyja produkcji śluzu.
Ogranicz
Ogranicz sięganie po kawę, herbatę i energetyki, a najlepiej wyklucz te produkty na stałe ze swojego codziennego jadłospisu (zwłaszcza napoje energetyczne).
Zadbaj o swoją dietę
Dbaj o odpowiednią podaż białka w diecie. Ma ono ogromne znaczenie dla optymalnego funkcjonowania układu odpornościowego. Do jego najlepszych źródeł należą ryby, mięso (mniej przetworzone, jak np.: kaczka, gęś, cielęcina, baranina). Aby wzmocnić układ odpornościowy, pamiętaj też o systematycznym sięganiu po owoce i warzywa. Wprowadź do diety egzogenne kwasy tłuszczowe, które występują m.in. w tłuszczu rybim. Mają one działanie przeciwzapalne i łagodzą przebieg alergii.
Dbaj o trawienie
Pamiętaj o odpowiednim trawieniu. Jedz w ciszy i spokoju, długo przeżuwaj, nie popijaj w trakcie posiłku. Kłopoty z trawieniem wiążą się z utrudnionym usuwaniem toksyn i ograniczają wchłanianie składników odżywczych. Wiele reakcji alergicznych udaje się wyeliminować w momencie, gdy pokarm jest trawiony w całości. Niezwykle ważną rolę odgrywa odpowiednio dopasowany system żywieniowy. Warto rozpocząć współpracę z dietetykiem, który zadba o odpowiedni jadłospis, tak aby proces zdrowienia przebiegał sprawniej.
Co jeszcze może być pomocne?
Skuteczny przy dolegliwościach alergicznych jest olej z czarnuszki. Wystarczy pić go dwa razy dziennie. Jego smak jest dość specyficzny, więc jeśli nie uda nam się wypijać go na czczo, można zrobić to w trakcie posiłku lub po prostu dodać go do ulubionych potraw.
Sprawdź nasz „Poradnik alergika”
Pomocne mogą być również zioła wspomagające trawienie (np. korzeń mniszka), a także zioła wzmacniające odporność (np. traganek, czosnek) lub wyciszające układ nerwowy (np. melisa). Oczywiście, aby je wprowadzić do diety trzeba mieć pewność, że nam nie zaszkodzą, więc w pierwszej kolejności trzeba zrobić odpowiednie badania.
Styl życia też ma znaczenie
Walcz ze stresem i wysokim poziomem emocji, ponieważ to osłabia odporność, a tym samym zwiększa podatność na alergie. Pamiętaj też o równowadze. Sen i relaks to twoi najlepsi przyjaciele w walce z alergiami, bo wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego.
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Alergia na nikiel – co warto wiedzieć?
Nikiel jest jedną z wielu substancji, która może wywołać uczulenie u człowieka. Alergie na ten pierwiastek zdarzają się dość często, ponieważ jest on szeroko rozpowszechniony w przyrodzie. Problem częściej dotyczy kobiet. Nikiel znajduje się w…
WIĘCEJ >Stan zapalny – i co dalej?
Stan zapalny to czynnik obronny uruchamiany w naszym organizmie w celu szybkiego wyleczenia. To naturalna i pożądana sytuacja, która mobilizuje układ odpornościowy do reakcji w danym miejscu. Stan zapalny to czynnik rozpoczynający naszą walkę z…
WIĘCEJ >Dieta a sen. Jak poprawić jakość snu?
Jeżeli dbasz o sen, to możesz się cieszyć dobrą koncentracją, wydajnością czy spostrzegawczością. Mówiąc prościej – zachowujesz jasność umysłu. To pierwsze, co możemy zauważyć po dobrze przespanej nocy. Natomiast to nie jedyne jego zalety. Sprawdź,…
WIĘCEJ >Dna moczanowa – jaką dietę stosować?
Dna moczanowa – dowiedz się, co jest przyczyną tego schorzenia, i jak wspomóc jego leczenie za pomocą diety. Dna moczanowa to bolesna, przewlekła choroba wynikająca z odkładania się w organizmie kryształków moczanu sodu. Jak to…
WIĘCEJ >