
Dokucza ci alergia na trawy? Sprawdź, jak możesz zmniejszyć towarzyszące temu dolegliwości.
Alergia na trawy – co możesz zrobić?
Poniższe punkty to podstawa, jeśli alergia na trawy to twoja zmora.
Co możesz zrobić?
- zadbaj o jelita;
- wysypiaj się;
- postaw w sypialni filtr powietrza z jonizatorem;
- oczyść organizm z mykotoksyn;
- wysyć organizm witaminą D;
- włącz suplementację – wprowadź takie produkty, jak: czarnuszka, kwercetyna, witamina C, bromelaina, luteolina, bakterie z rodziny Bifidobacterium;
- wesprzyj wątrobę;
- usuń z diety przetworzoną żywność;
- zmniejsz poziom stresu;
- ogranicz produkty bogate w histaminę.
Dodatkowo warto wyeliminować z diety produkty, które często krzyżują się z trawami, czyli należą do rodziny wiechlinowców.
Alergia krzyżowa
„Alergia krzyżowa to odpowiedź immunologiczna wytworzona pierwotnie przez konkretny alergen, a następnie wywoływana przy kontakcie z innym antygenem o podobnej budowie, pochodzącym z innego źródła. Stanowi również poważny problem kliniczny, powodujący wystąpienie i nasilanie objawów alergicznych” (Sybilski, 2017).

Obejrzyj kurs: Alergie wziewne i reakcje krzyżowe (KDK)
Nawet 70% osób z alergią wziewną może mieć również objawy krzyżowych alergii pokarmowych.
Reakcje krzyżowe nasilają się w okresie pylenia. Nawet jeśli nie ma oznak reakcji krzyżowej, to mimo wszystko układ immunologiczny może być pobudzany do walki.
Do najistotniejszych klinicznie zespołów należą:
- brzoza–owoce,
- brzoza–bylica–seler–przyprawy,
- trawy–seler–marchew,
- bylica–brzoskwinia,
- drzewa–orzech laskowy,
- bylica–musztarda.
Alergeny krzyżujące się z trawami (możliwe i częste)
Miesiąc przed pyleniem oraz w trakcie pylenia warto zrezygnować ze spożywania niektórych produktów, ponieważ najprawdopodobniej będą one nasilały objawy alergii wziewnej na trawy.
Dlatego też te produkty warto usunąć z diety:
- jabłko, gruszka, śliwka, brzoskwinia,
- kiwi,
- melon, arbuz,
- pomidor,
- cebula,
- daktyl,
- figa,
- orzechy laskowe i włoskie, pistacje,
- porzeczka,
- winogrona, rodzynki,
- seler,
- marchew,
- bylica (piołun),
- rzepak,
- grzyby,
- papryka,
- kolendra,
- rumianek,
- wszystkie zboża z rodziny wiechlinowców oraz mąki z tych zbóż – są to wszystkie popularne zboża włącznie z kukurydzą.
Ciekawostka
Gryka, amarantus i komosa ryżowa (quinoa) nie należą do rodziny wiechlinowatych (trawy, zboża). W związku z tym nie muszą być wyłączone z jadłospisu, gdy cierpisz na alergię wziewną na wspomniane wyżej pyłki traw.
Gryka to rodzina rdestowate, jest spokrewniona ze szczawiem i rabarbarem. Natomiast amarantus i komosa ryżowa to szarłatowate i są spokrewnione z burakiem i szpinakiem.
Bibliografia:
- Boyce J.A., Assa’ad A., Burks A.W. I in., Guidelines for the diagnosis and management of food allergy in the United States: report of the NIAID-sponsored expert panel, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” (2010) nr 126, s. 1–58.
- Sampson H.A., Ho D.G., Relationship between food-specific IgE concentrations and the risk of positive food challenges in children and adolescents, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” (1997) nr 100 (4), s. 444–451.
- Sicherer S.H., Clinical implications of cross-reactive food allergens, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” (2001) nr 108 (6), s. 881–890.
- Sicherer S.H., Sampson H.A., Food allergy, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” (2010) nr 125, s. 116–125.
- Sybilski A.J., Alergia krzyżowa, https://www.researchgate.net/publication/316989968_Alergia_krzyzowa (30.05.2023).
Autor

Iwona Wierzbicka
Dokucza ci alergia na trawy? Sprawdź, jak możesz zmniejszyć towarzyszące temu dolegliwości.
Alergia na trawy – co możesz zrobić?
Poniższe punkty to podstawa, jeśli alergia na trawy to twoja zmora.
Co możesz zrobić?
- zadbaj o jelita;
- wysypiaj się;
- postaw w sypialni filtr powietrza z jonizatorem;
- oczyść organizm z mykotoksyn;
- wysyć organizm witaminą D;
- włącz suplementację – wprowadź takie produkty, jak: czarnuszka, kwercetyna, witamina C, bromelaina, luteolina, bakterie z rodziny Bifidobacterium;
- wesprzyj wątrobę;
- usuń z diety przetworzoną żywność;
- zmniejsz poziom stresu;
- ogranicz produkty bogate w histaminę.
Dodatkowo warto wyeliminować z diety produkty, które często krzyżują się z trawami, czyli należą do rodziny wiechlinowców.
Alergia krzyżowa
„Alergia krzyżowa to odpowiedź immunologiczna wytworzona pierwotnie przez konkretny alergen, a następnie wywoływana przy kontakcie z innym antygenem o podobnej budowie, pochodzącym z innego źródła. Stanowi również poważny problem kliniczny, powodujący wystąpienie i nasilanie objawów alergicznych” (Sybilski, 2017).

Obejrzyj kurs: Alergie wziewne i reakcje krzyżowe (KDK)
Nawet 70% osób z alergią wziewną może mieć również objawy krzyżowych alergii pokarmowych.
Reakcje krzyżowe nasilają się w okresie pylenia. Nawet jeśli nie ma oznak reakcji krzyżowej, to mimo wszystko układ immunologiczny może być pobudzany do walki.
Do najistotniejszych klinicznie zespołów należą:
- brzoza–owoce,
- brzoza–bylica–seler–przyprawy,
- trawy–seler–marchew,
- bylica–brzoskwinia,
- drzewa–orzech laskowy,
- bylica–musztarda.
Alergeny krzyżujące się z trawami (możliwe i częste)
Miesiąc przed pyleniem oraz w trakcie pylenia warto zrezygnować ze spożywania niektórych produktów, ponieważ najprawdopodobniej będą one nasilały objawy alergii wziewnej na trawy.
Dlatego też te produkty warto usunąć z diety:
- jabłko, gruszka, śliwka, brzoskwinia,
- kiwi,
- melon, arbuz,
- pomidor,
- cebula,
- daktyl,
- figa,
- orzechy laskowe i włoskie, pistacje,
- porzeczka,
- winogrona, rodzynki,
- seler,
- marchew,
- bylica (piołun),
- rzepak,
- grzyby,
- papryka,
- kolendra,
- rumianek,
- wszystkie zboża z rodziny wiechlinowców oraz mąki z tych zbóż – są to wszystkie popularne zboża włącznie z kukurydzą.
Ciekawostka
Gryka, amarantus i komosa ryżowa (quinoa) nie należą do rodziny wiechlinowatych (trawy, zboża). W związku z tym nie muszą być wyłączone z jadłospisu, gdy cierpisz na alergię wziewną na wspomniane wyżej pyłki traw.
Gryka to rodzina rdestowate, jest spokrewniona ze szczawiem i rabarbarem. Natomiast amarantus i komosa ryżowa to szarłatowate i są spokrewnione z burakiem i szpinakiem.
Bibliografia:
- Boyce J.A., Assa’ad A., Burks A.W. I in., Guidelines for the diagnosis and management of food allergy in the United States: report of the NIAID-sponsored expert panel, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” (2010) nr 126, s. 1–58.
- Sampson H.A., Ho D.G., Relationship between food-specific IgE concentrations and the risk of positive food challenges in children and adolescents, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” (1997) nr 100 (4), s. 444–451.
- Sicherer S.H., Clinical implications of cross-reactive food allergens, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” (2001) nr 108 (6), s. 881–890.
- Sicherer S.H., Sampson H.A., Food allergy, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” (2010) nr 125, s. 116–125.
- Sybilski A.J., Alergia krzyżowa, https://www.researchgate.net/publication/316989968_Alergia_krzyzowa (30.05.2023).
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Stłuszczenie wątroby – cichy wróg zdrowia metabolicznego
Stłuszczenie wątroby, znane również jako niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD), to coraz częściej diagnozowana przypadłość. Główną przyczyną jej rozwoju jest styl życia, obejmujący nadmiar kalorii, niewłaściwą dietę i brak aktywności fizycznej. Zrozumienie mechanizmów prowadzących do…
WIĘCEJ >Nadczynność tarczycy – co warto wiedzieć?
Nadczynność tarczycy, nazywana hipertyreozą, to zaburzenie, w którym tarczyca produkuje za dużo hormonów w stosunku do potrzeb organizmu. Polega na wzmożonej aktywności wydzielniczej gruczołu, czego efektem są podwyższone poziomy FT3 i FT4. Wyróżnia się nadczynność subkliniczną, pierwotną i wtórną….
WIĘCEJ >Mięso – naturalna multiwitamina i klucz do zdrowia po 40. roku życia
Od tysięcy lat mięso stanowi fundament ludzkiej diety, dostarczając niezbędnych składników odżywczych w najbardziej przyswajalnej formie. Jest nie tylko źródłem pełnowartościowego białka, ale również prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, które są kluczowe dla zdrowia, zwłaszcza…
WIĘCEJ >Radio Opole: Ekologia i zdrowy styl życia
W dzisiejszych czasach ciężko jest żyć zgodnie z naturą. W audycji opowiadamy o zdrowym stylu życia, czyli jak do tego dążyć, co jest ważne i jak zminimalizować "chemiczny efekt" działającego na nas otoczenia. O dziczyźnie,
WIĘCEJ >