Dokucza ci alergia na trawy? Sprawdź, jak możesz zmniejszyć towarzyszące temu dolegliwości.
Alergia na trawy – co możesz zrobić?
Poniższe punkty to podstawa, jeśli alergia na trawy to twoja zmora.
Co możesz zrobić?
- zadbaj o jelita;
- wysypiaj się;
- postaw w sypialni filtr powietrza z jonizatorem;
- oczyść organizm z mykotoksyn;
- wysyć organizm witaminą D;
- włącz suplementację – wprowadź takie produkty, jak: czarnuszka, kwercetyna, witamina C, bromelaina, luteolina, bakterie z rodziny Bifidobacterium;
- wesprzyj wątrobę;
- usuń z diety przetworzoną żywność;
- zmniejsz poziom stresu;
- ogranicz produkty bogate w histaminę.
Dodatkowo warto wyeliminować z diety produkty, które często krzyżują się z trawami, czyli należą do rodziny wiechlinowców.
Alergia krzyżowa
„Alergia krzyżowa to odpowiedź immunologiczna wytworzona pierwotnie przez konkretny alergen, a następnie wywoływana przy kontakcie z innym antygenem o podobnej budowie, pochodzącym z innego źródła. Stanowi również poważny problem kliniczny, powodujący wystąpienie i nasilanie objawów alergicznych” (Sybilski, 2017).
Obejrzyj kurs: Alergie wziewne i reakcje krzyżowe (KDK)
Nawet 70% osób z alergią wziewną może mieć również objawy krzyżowych alergii pokarmowych.
Reakcje krzyżowe nasilają się w okresie pylenia. Nawet jeśli nie ma oznak reakcji krzyżowej, to mimo wszystko układ immunologiczny może być pobudzany do walki.
Do najistotniejszych klinicznie zespołów należą:
- brzoza–owoce,
- brzoza–bylica–seler–przyprawy,
- trawy–seler–marchew,
- bylica–brzoskwinia,
- drzewa–orzech laskowy,
- bylica–musztarda.
Alergeny krzyżujące się z trawami (możliwe i częste)
Miesiąc przed pyleniem oraz w trakcie pylenia warto zrezygnować ze spożywania niektórych produktów, ponieważ najprawdopodobniej będą one nasilały objawy alergii wziewnej na trawy.
Dlatego też te produkty warto usunąć z diety:
- jabłko, gruszka, śliwka, brzoskwinia,
- kiwi,
- melon, arbuz,
- pomidor,
- cebula,
- daktyl,
- figa,
- orzechy laskowe i włoskie, pistacje,
- porzeczka,
- winogrona, rodzynki,
- seler,
- marchew,
- bylica (piołun),
- rzepak,
- grzyby,
- papryka,
- kolendra,
- rumianek,
- wszystkie zboża z rodziny wiechlinowców oraz mąki z tych zbóż – są to wszystkie popularne zboża włącznie z kukurydzą.
Ciekawostka
Gryka, amarantus i komosa ryżowa (quinoa) nie należą do rodziny wiechlinowatych (trawy, zboża). W związku z tym nie muszą być wyłączone z jadłospisu, gdy cierpisz na alergię wziewną na wspomniane wyżej pyłki traw.
Gryka to rodzina rdestowate, jest spokrewniona ze szczawiem i rabarbarem. Natomiast amarantus i komosa ryżowa to szarłatowate i są spokrewnione z burakiem i szpinakiem.
Bibliografia:
- Boyce J.A., Assa’ad A., Burks A.W. I in., Guidelines for the diagnosis and management of food allergy in the United States: report of the NIAID-sponsored expert panel, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” (2010) nr 126, s. 1–58.
- Sampson H.A., Ho D.G., Relationship between food-specific IgE concentrations and the risk of positive food challenges in children and adolescents, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” (1997) nr 100 (4), s. 444–451.
- Sicherer S.H., Clinical implications of cross-reactive food allergens, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” (2001) nr 108 (6), s. 881–890.
- Sicherer S.H., Sampson H.A., Food allergy, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” (2010) nr 125, s. 116–125.
- Sybilski A.J., Alergia krzyżowa, https://www.researchgate.net/publication/316989968_Alergia_krzyzowa (30.05.2023).
Autor
Iwona Wierzbicka
Dokucza ci alergia na trawy? Sprawdź, jak możesz zmniejszyć towarzyszące temu dolegliwości.
Alergia na trawy – co możesz zrobić?
Poniższe punkty to podstawa, jeśli alergia na trawy to twoja zmora.
Co możesz zrobić?
- zadbaj o jelita;
- wysypiaj się;
- postaw w sypialni filtr powietrza z jonizatorem;
- oczyść organizm z mykotoksyn;
- wysyć organizm witaminą D;
- włącz suplementację – wprowadź takie produkty, jak: czarnuszka, kwercetyna, witamina C, bromelaina, luteolina, bakterie z rodziny Bifidobacterium;
- wesprzyj wątrobę;
- usuń z diety przetworzoną żywność;
- zmniejsz poziom stresu;
- ogranicz produkty bogate w histaminę.
Dodatkowo warto wyeliminować z diety produkty, które często krzyżują się z trawami, czyli należą do rodziny wiechlinowców.
Alergia krzyżowa
„Alergia krzyżowa to odpowiedź immunologiczna wytworzona pierwotnie przez konkretny alergen, a następnie wywoływana przy kontakcie z innym antygenem o podobnej budowie, pochodzącym z innego źródła. Stanowi również poważny problem kliniczny, powodujący wystąpienie i nasilanie objawów alergicznych” (Sybilski, 2017).
Obejrzyj kurs: Alergie wziewne i reakcje krzyżowe (KDK)
Nawet 70% osób z alergią wziewną może mieć również objawy krzyżowych alergii pokarmowych.
Reakcje krzyżowe nasilają się w okresie pylenia. Nawet jeśli nie ma oznak reakcji krzyżowej, to mimo wszystko układ immunologiczny może być pobudzany do walki.
Do najistotniejszych klinicznie zespołów należą:
- brzoza–owoce,
- brzoza–bylica–seler–przyprawy,
- trawy–seler–marchew,
- bylica–brzoskwinia,
- drzewa–orzech laskowy,
- bylica–musztarda.
Alergeny krzyżujące się z trawami (możliwe i częste)
Miesiąc przed pyleniem oraz w trakcie pylenia warto zrezygnować ze spożywania niektórych produktów, ponieważ najprawdopodobniej będą one nasilały objawy alergii wziewnej na trawy.
Dlatego też te produkty warto usunąć z diety:
- jabłko, gruszka, śliwka, brzoskwinia,
- kiwi,
- melon, arbuz,
- pomidor,
- cebula,
- daktyl,
- figa,
- orzechy laskowe i włoskie, pistacje,
- porzeczka,
- winogrona, rodzynki,
- seler,
- marchew,
- bylica (piołun),
- rzepak,
- grzyby,
- papryka,
- kolendra,
- rumianek,
- wszystkie zboża z rodziny wiechlinowców oraz mąki z tych zbóż – są to wszystkie popularne zboża włącznie z kukurydzą.
Ciekawostka
Gryka, amarantus i komosa ryżowa (quinoa) nie należą do rodziny wiechlinowatych (trawy, zboża). W związku z tym nie muszą być wyłączone z jadłospisu, gdy cierpisz na alergię wziewną na wspomniane wyżej pyłki traw.
Gryka to rodzina rdestowate, jest spokrewniona ze szczawiem i rabarbarem. Natomiast amarantus i komosa ryżowa to szarłatowate i są spokrewnione z burakiem i szpinakiem.
Bibliografia:
- Boyce J.A., Assa’ad A., Burks A.W. I in., Guidelines for the diagnosis and management of food allergy in the United States: report of the NIAID-sponsored expert panel, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” (2010) nr 126, s. 1–58.
- Sampson H.A., Ho D.G., Relationship between food-specific IgE concentrations and the risk of positive food challenges in children and adolescents, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” (1997) nr 100 (4), s. 444–451.
- Sicherer S.H., Clinical implications of cross-reactive food allergens, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” (2001) nr 108 (6), s. 881–890.
- Sicherer S.H., Sampson H.A., Food allergy, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” (2010) nr 125, s. 116–125.
- Sybilski A.J., Alergia krzyżowa, https://www.researchgate.net/publication/316989968_Alergia_krzyzowa (30.05.2023).
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zapalenie pęcherza – domowe sposoby
Zapalenie pęcherza moczowego objawia się m.in. pieczeniem i dyskomfortem w trakcie oddawania moczu. W takiej sytuacji najlepiej skonsultować się z lekarzem. Można też sobie pomóc domowymi sposobami. Sprawdź, co może być skuteczne. Tan problem głównie…
WIĘCEJ >Dieta przeciwzapalna – na czym polega?
Stan zapalny to bez wątpienia przyczyna większości chorób, a także problemów z odchudzaniem. Sprawdź, czym jest stan zapalny, gdzie szukać jego przyczyn i na czym polega dieta przeciwzapalna. Czym jest stan zapalny? Stan zapalny to…
WIĘCEJ >Samotność w diecie
Samotność to najbardziej dobijająca człowieka rzecz na świecie – w każdym aspekcie rozumienia tego uczucia. Nieistotne, czy jesteśmy samotni, bo zostawił nas partner, czy zostaliśmy sami na starość. Jest to uczucie żalu, straty czegoś i …
WIĘCEJ >Niebieskie światło – jak wpływa na nasze zdrowie?
Często spędzamy całe dnie przed ekranami. Pracujemy przy komputerze, oglądamy telewizję, korzystamy ze smartfona, a do tego przebywamy w oświetlonych pomieszczeniach (pokojach, biurach, siłowniach, galeriach handlowych itd.). Ciągle jesteśmy narażeni na działanie niebieskiego światła, które…
WIĘCEJ >